Ladda ner Flygbussarnas Android-app!
 

Upptäck Brygge – medeltidsstaden för alla åldrar

Gamla hus i Brygge

Letar du ett spännande weekendalternativ till de europeiska storstäderna? Den belgiska medeltidsstaden Brygge är ett bra tips! Liten, trevlig samt full med aktiviteter för alla åldrar och smaker.

Den korta historien om Brygge

Vikingarna sökte sig hit och långskeppen kom inte längre än till den här platsen, som de då helt enkelt kallade Bryghia. Brygges hamn blev sedan ett centrum för handeln i norra Europa från 1300-talet och det skapades enorma förmögenheter i staden.

I slutet av 1400-talet slammade dock hamnen igen och de förmögna flyttade vidare. Kvar blev bara de fattiga och de hade varken intresse eller pengar till att riva de gamla husen och bygga nytt. Därför är stadskärnan nästan helt medeltida. Det är dagens Bryggebor och vi som besöker staden tacksamma för. Lika tacksamma är vi över att en tysk befälhavare i området vägrade att lyda ordern att förstöra staden i andra världskrigets slutskede.


Att göra i Brygge

Godshusen i Brygge

Se Brygge från vattnet

Brygge är fortfarande genomkorsat av kanaler och vattenvägar och ett bra sätt att starta en vistelse i staden är att sätta sig i en av de många turistbåtarna. För 10 euro får du en halvtimmes tur och en gnutta historia. Alla bolag kör i princip samma runda så välj helt enkelt den båt du tycker ser trevligast ut, skillnaden är i ärlighetens namn inte särskilt stor.


Upplev annorlunda hantverk

Det finns många mindre hantverkare i Brygge. De flesta är med i en organisation som kallas Handmade in Brugge och på deras hemsida finns en digital guidebok som berättar om spännande hantverkare och var man kan få tag på deras alster. Organisationen har sitt högkvarter på De Makersrepubliek, där unga kreatörer kan hyra in sig.
www.handmadeinbrugge.be


Shoppa second hand

Think Twice är ett belgiskt second handkoncept som har en butik även i Brygge. De satsar både på nya väldesignade baskläder, som görs i bra kvalitet och funkar under lång tid, och häftiga vintagekläder. Det är en riktigt bra kombination.
www.thinktwice-secondhand.be


Lär dig allt om diamanter

I Brygge finns även ett spännande Diamantmuseum. Det kan tyckas märkligt, men faktum är att det fanns diamantslipare i Brygge redan på 1300-talet, vilket är långt innan man hade hört talas om diameter i Antwerpen. På museet finns (förutom pedagogiska förklaringar om diamanter och diamantbrytning och massor av gamla verktyg) visningar av hur diamantslipning går till. Här finns också en robot som kan tillverka syntetiska diamanter.
www.diamondmuseum.be


Se ett äldreboende i en klass för sig

I staden finns också något som kallas Alms Huizen eller Godshuizen. De byggdes för fattiga, sjuka, föräldralösa och gamla. Än idag finns 46 Godshuizen runt om i staden. Det är små vita hus som oftast ligger runt en vacker innergård. Det otroliga är att de fortfarande idag är reserverade för de som inte har så stora resurser, men numera är det främst äldre som bor här. Kila gärna in på gårdarna och titta närmare på hur man tillhandahåller billigt boende i den här delen av världen.


Att äta i Brygge

Diligence restaurang Brygge

Karen Keygnaert

Äta måste du göra på nyöppnade Cantine Copine! Den drivs av Michelinbelönade Karen Keygnaert. Hon har dock tröttnat på hysterin kring finkrogar. Med hjälp av en nästan helt kvinnlig besättning koncentrerar hon sig numera på maten och struntar i alla övriga regler om hur det ska vara på en finkrog. Det ger fantastisk mat och en väldigt trevlig atmosfär.
www.cantinecopine.be


Hashtag Food

Hashtag Food är en av flera restauranger i Brygge som satsar vegetariskt (men det finns fortfarade lite fisk och kött på menyn). Allt görs från grunden – brödet, såserna, kakorna – och maträtterna är döpta efter låttitlar. Testa gärna Smoke on the Water. Om du hyr en lägenhet under din semester i Brygge kan du också få take-away, de har till och med en matautomat.
www.hashtagfood.be


Diligence

Diligence är ett traditionellt brasserie, som serverar typiskt belgisk mat. Portionerna är jättelika. Är du inte väldigt stor i maten så kan ni med fördel hoppa över förrätten eller ta varsin förrätt och dela på en huvudrätt. Ingen reagerar på att ni delar på rätter, utan man ställer utan knot fram en extra tallrik. En klassisk scen i filmen ”In Bruges” med två irländska hitmen, två prostituerade och en dvärg är inspelad här.
www.diligence-brugge.be


Refters

Bistro Refter är just vad de utger sig för att vara – en bistro. Det betyder trångt och högljutt, men trevligt. Hyggliga priser (37 euro för trerätters middag) och riktigt bra mat, men inga överraskningar. Refter ligger en bit utanför de populäraste turiststråken så du kommer till och med att stöta på lite lokala gäster – och det är trevligt som omväxling.
www.bistrorefter.be


Nomad

Nomad öppnades av Margaux och Bram sedan de 2015 hade sålt sitt B&B i Sydafrika. De har en egen organisk trädgård och köper resten av sina råvaror från små gårdar runt Brygge. Ett perfekt ställe att äta frukost/brunch på. Missa inte de organiska juicerna.
www.nomadbrugge.be


De Middenstand

De Middenstand är populär bland Bryggeborna, särskilt på lördagar då det är marknad på torget utanför. Tvårätters lunchen är väldigt prisvärd. Ring gärna och boka bord.
www.demiddenstand.com


Boenden i Brygge

Snuffel hotell i Brygge

Pand Hotel

Vill du ha en romantisk weekend i Brygge skulle jag vilja föreslå att du bokar rum på The Pand Hotel. Det ligger väldigt bra till, har mysiga rum med lakan från Ralph Lauren och hygienprodukter från Hermès samt en trevlig bar dekorerad med klassiska Louis Vuitton-koffertar. Rumspriserna startar på 149 euro utan frukost.
www.pandhotel.com


Sint-Niklaas

Det finns gott om exklusiva B&B i Brygge och ett bra val ur den katalogen är Sint-Niklaas B&B, som ligger precis bakom det stora Markttorget – ett perfekt läge. Ett dubbelrum här kostar runt 140 euro per natt och då ingår en mycket god frukost. Just det rum jag hamnar i är uppdelat i två etage och från sovrummet högst upp är det en fantastisk utsikt över tornet The Belfry som höjer sig över torget. Du som vill kan klättra upp de 366 trappstegen i klocktornet och njuta av utsikten över Brygge.
www.sintnik.be


Canal Deluxe

Ett annat romantiskt B&B är Canal Deluxe som (precis som namnet antyder) ligger med utsikt över en liten kanal. De fyra rummen är väldigt mysiga och ägarna Tina och Maria gör allt för att du ska trivas. Räkna med priser från runt 150 euro, kontant betalning och minst två nätters vistelse.
www.canaldeluxe.com


AM/PM

AM/PM är ett B&B med ett något annorlunda koncept. Det är nämligen veganskt och man strävar också efter att driva ett hotell som påverkar miljön så lite som möjligt. Ett dubbelrum med frukost kostar 80 euro och det betalar du kontant. Här finns inga kortterminaler och de som driver hotellet spelar i bandet ”We Are Ooh People”.
www.bruges-bedandbreakfast.com


Snuffel

Snuffel Hostel har allt från bäddar i dorm till enkla rum. Bäddarna kostar från 16 euro natten och det billigaste rummet, med delad toa och dusch, kostar från 48 euro. Perfekt ställe att träffa andra resenärer, de har också ett fik/bar samt ett bra utrustat kök där du kan laga din egen mat om du vill utnyttja de fina råvarorna i trakten och samtidigt spara lite pengar.
www.snuffel.one


Att ta sig till Brygge

Brussels Airlines flyger direkt till Bryssel från Göteborg och Bromma i Stockholm samt SAS direkt från Arlanda. Ska du bara åka till Brygge är det enklast att flyga till Bryssel och ta bussen eller tåget därifrån. Bussen är billigast (från 6 euro), men tåget är lite snabbare (runt 1,5 timmar). 

Du kan också flyga med Ryanair till Brussel Charleroi, men då får du räkna med närmare tre timmars transfer. Det går nästan lika fort att ta sig från Amsterdam till Brygge och väljer du att flyga hit ökar också antalet tänkbara flygningar rejält.

Du som bor i södra Sverige får finna dig i ett byte eller att ta dig till Köpenhamn för direktflyg.

Utflykterna i staden gör du bäst till fots eller med cykel. En del hotell har egna cyklar, men det är också gott om uthyrningsställen.
www.brusselsairlines.com
www.sas.se
www.ryanair.com