Starta med Flygbussarna och res till Wien

2018-09-24 09:55

Wien är inte bara världens bästa stad att leva i, den är också väldigt trevlig att besöka. Österrikes huvudstad är så stor att den har något att erbjuda alla åldrar och alla intressen, men tillräckligt liten för att du snabbt ska lära känna den.

Österrikes huvudstad Wien (www.wien.info) är en stad som många har en bestämd uppfattning om – oavsett om de varit där eller inte.

För somliga är det en stad full av gamla hus, tjocka taxar, lodenrockar och spanska, vita hästar som går konstigt. De som har den uppfattningen har oftast inte varit i Wien de senaste 25 åren.

Wiener Staatsballett är en fantastisk del av den traditionella kulturen.

Andra tänker på ett otroligt vitalt kulturliv (både traditionellt och nyskapade), spännande arkitektur, suverän infrastruktur, härlig stadsnatur och en stad full av trevliga människor. Helt enkelt ett resmål som det är väldigt enkelt att vara turist på.

Att den inflytelserika brittiska tidningen The Economist år 2018 utsett Wien till den stad i världen som är bäst att leva i är ingen slump. Wien lyckas förvalta sitt traditionella arv, samtidigt som man tar hand om alla sina invånare på ett bra sätt.

Den goda stämning som skapas av att det är lätt att leva i Wien märks förstås även för den tillfälliga besökaren och det är fler och fler som upptäcker det.

Der schönen blauen Donau rinner genom Wien och präglar hela staden.

Wiens geografi präglas av floden Donau, som rinner rakt igenom staden. Donau (som man för att förvirra turister stundtals också kallar för Danube) är delad i fyra delar.

Längst västerut rinner Donaukanal som snirklar sig igenom de centrala delarna av Wien. Nästa del är den naturliga Donau och bara runt hundra meter öster om den har man grävt Neue Donau.

Den naturliga floden och Neue Donau skiljs åt av en drygt 2 mil lång skapad ö som heter Donauinsel och som på bredaste stället är 200 meter bred och för den mesta betydligt smalare än så. Mitt på Neue Donau sväller vattnet ut i Alte Donau som i princip är en åtta kilometer lång insjö delad i två delar – obere och untere.

Många av de traditionella sevärdheterna – museer, monument, konsertlokaler och teatrar ligger i och kring den gamla stadskärnan väster om Donaukanal. Börja gärna din Wienvistelse här och låt sedan cirklarna bli större. Vart du än beger dig kommer du att hitta något nytt.

 

Att göra i Wien

Med lite tur kan du kanske hitta sista-minuten-biljetter till Statsoperan i Wien.

Om kulturen i Wien lockar kan du ta dig till Jirsa Theater Ticket Box Office som ligger i den utmärkta turistinformationen (www.wien.info) på Albertinaplatz. Mellan 14.00 och 17.00 säljer man överblivna (och billiga) biljetter till kvällens föreställningar och konserter. Tänk på att ha med kontanter, man tar inte kort för biljetterna.

Är det något speciellt du vill se gäller det istället att boka i god tid. Det gäller särskilt om du vill se opera eller balett på Wiener Staatsoper (www.wiener-staatsoper.at) eller Volksoper (www.volksoper.at). Biljetter kan du köpa exempelvis via oeticket (www.oeticket.at).

Nöjesparken Prater har gratis inträde och en Liliputbahn.

Ett kul ställe att besöka är den enorma parken Prater (www.prater.at) som ligger intill Donau alldeles öster om den gamla stadskärnan. Vid ingången till parken finns ett ganska stort nöjesfält, som är speciellt på så sätt att man inte tar något inträde. Det är bara att promenera in och köpa biljetter till de attraktioner du vill testa. Här finns några riktigt läskiga torn där man sitter på bänkar och i slänggungor vääääldigt högt upp i luften. Glöm inte heller bort miniatyrtåget Liliputbahn (www.liliputbahn.com) som har funnits här sedan 1928 och gör en fyra kilometer lång tur genom parken.

Schönbrunn (det här är en av paviljongerna) ska du inte missa.

Jag brukar ju inte tipsa om de uppenbara sevärdheterna, men gör ett undantag för slottet Schönbrunn (www.schoenbrunn.at). Schönbrunn är ett rätt perfekt utflyktsmål för hela familjen. Föräldrarna får kultur, arkitektur och vackra trädgårdar. För yngsta finns ett särskilt barnmuseum och dessutom ligger Tiergartens Zoo (www.zoovienna.at) alldeles intill. Alla kan sedan njuta på utomhusbadet Schönbrunnerbad (www.schoenbrunnerbad.at) som ligger invid slottet. Vill man bara promenera i parken runt slotten är det för övrigt helt gratis.

Grönt, grönt är det i Sargfabrik och vissa lägenheter har egna trädgårdar.

Vill du se lite av motsatsen till Schönbrunn när du är klar där kan du bege dig några kvarter norrut från slottet. Inklämt inuti ett kvarter hittar du Sargfabrik (www.sargfabrik.at). Den kan kanske bäst beskrivas som en bostadsrättsförening med sociala och kulturella ambitioner. En salig blandning av folk bor i makalösa lägenheter med trädgårdar, balkonger och takterrasser.

Föreningen har också ett kulturhus med mycket konserter, egen poolanläggning (bara öppen för de boende, utom på fredagskvällarna då alla är välkomna) och restaurangen Kant_Ine. I restaurangen jobbar många med sociala handikapp och man får framgångsrikt ut människor med problem på den vanliga arbetsmarknaden. För under 6 euro får man en utmärkt lunch!

Bada från elbåt.

Wien är i allra högsta grad en stad du kan åka till året om, men en hel del av det som är speciellt med staden utspelar sig i och runt vattnet. Här finns exempelvis fina utomhusbad, ofta med parkliknande omgivningar. Alla baden kan du hitta på www.wienerbaeder.at.

Vill du känna dig som en riktig Wienare ska du dock ta tunnelbanan (U6 eller U1) till Alte Donau och ta badet i floden här. Det är vackert och inte särskilt många turister hittar hit.

Ett tips är att packa picknickkorgen och hyra en elbåt av Meine Insel (www.meine-insel.at). Det kostar från 45 euro i timmen, men är väl placerade pengar. Baden är gratis.

Du behöver inte ta dig långt norrut efter Donau för att komma ut på rena landsbygden.

Lämnar du Alte Donau och fortsätter norrut (cykel är bästa färdmedlet) är du snart på rena landsbygden med skogar och vingårdar vid stranden av floden. Här är det lätt att hitta en egen liten gömma invid vattnet. Apropå det kommer du att stöta på enorma mängder med nudister vid Donau! Österrikarna har en naturlig inställning till nakenhet och ingen höjer på ögonbrynen för att du inte har baddräkt i solskenet.

Wakeboard efter linbana.

Längre söderut efter Donau är det mer aktiviteter och fler restauranger vid flodkanterna. En kul sysselsättning för dig som har en hum om hur man åker wakeboard är att hyra in dig på den wakeboardlift (www.wakeboardlift.at) som finns här. Du dras med en kabel runt banan på floden i ungefär 30 km/tim. En timme kostar 18 euro och ett dagkort 36 euro. Du kan också hyra utrustning samt skateboards och longboards här. Självfallet finns det också en restaurang.

Forsränning i en konstgjord fors invid Donau.

Snett emot wakeboardliften hittar du Vienna Watersports Arena (www.viennawatersportsarena.at) med en stor och imponerande vild, konstgjord forsränningsbana som drivs av Österrikes kanotförbund. Här kan du testa forsränning i gummibåt eller kajak. Väljer du gummibåt finns all utrustning att hyra, men kajakpaddlarna måste ha med sitt eget flytetyg.

Party på Vienna City Beach Club.

Vill du festa vid Donau är Vienna City Beach Club (www.vcbc.at) ett bra tips. Under juni, juli och augusti är det party här i princip varje kväll och på helgerna stänger man inte förrän framåt 4-tiden på morgnarna. På dagarna kan du slappa eller spela beachvolleyboll här om du har lust.

 

Att äta i Wien

Assmayers härliga bakgård.

En hel del restauranger i Wien har sociala ambitioner. Wirtshaus Assmayer (www.assmayer.at) är en sådan. De har bara öppet vardagar och tar inga kort. Restaurangen är ett äkta gammalt värdshus (wirtshaus) med mörkbruna paneler och slitna mörka bord, men det finns också en härlig bakgård för de varma dagarna.

Matsedeln är en blandning av klassiker som Wienersnitzel samt korv och rätter med nytänk. Testa gärna spinatnockerln som är österrikisk gnocci med spenat och massor av vitlök.

Längst in i restaurangen kan du för övrigt fylla på ditt resebibliotek. Där lämnar nämligen folk sina utlästa böcker. Du kan plocka upp vad du vill ha och betala vad du tycker det är värt. Pengarna går till sociala projekt.

Det är svårt att klaga på utsikten från Zur Alten Kaisermühle.

Klassiska Zur Alten Kaisermühle (www.kaisermuehle.at) har funnit sedan slutet av 1800-talet, då området var rena landsbygden. Den ligger mycket vackert nere vid kanten av Alte Donau och när vädret är bra är det alltid fullproppat. Här ska du testa deras specialitet, som är en gigantisk portion grillade revbensspjäll med coleslaw och hemgjorda pommes.

Sauna Strand Klub bjuder på pool med storbilds-TV.

Det finns massor av restauranger och barer runt om i parken Prater. Sauna Strand Klub (www.facebook.com/saunastrandklub/) bjuder dock på sandstrand, stora härliga solsängar, välutrustad bar, enklare mat, pool och en jättelik TV-skärm vid kortänden av poolen. Inträdet är gratis, men man förväntar sig förstås att du inte bara ska ligga på solsängen. Många besökare börjar med lunch och hänger sedan kvar vid poolen till sen eftermiddag.

Är det fint väder kan du med fördel sitta utomhus på Salonplafond.

Vid Stadtpark hittar du MAK, som är Wiens museum för design och konsthantverk. Är du intresserad av möbler är det en guldgruva. Här finns också en väldigt trevlig restaurang som heter Salonplafond (www.salonplafond.wien). Du kan sitta inne i den vackra matsalen eller njuta av grönskan på innergården.

Du kan välja att bara dricka en kaffe, äta en lätt lunch eller en rejäl middag. Köket är modernt med exempelvis sådant som stör eller ugnsbakad kalvlever på menyn. Gillar du vin har de en spännande vinkällare.

Meiereis utomhusservering ligger precis intill kanalen som delar stadsparken.

I Stadtpark ligger också den stjärnprydda restaurangen Steirereck (www.steirereck.at). Promenerar du ner en trappa hittar du deras bakficka Meierei. Här kan du njuta av stjärnkrogens kunnande utan att plastkortet brinner upp när du ska betala. Väldigt bra valuta för pengarna får du om du väljer deras fasta meny. Fyra rätter kostar 49,49 euro och fem 59,59 euro. Ett fint vinpaket till detta går på drygt 30 euro. Det finns också 140 olika ostar i källaren och en makalös frukost för drygt 20 euro.

Pater Pane är mer kvarterskrog än hamburgerhak.

Peter Pane (www.peterpane.de) är en tysk hamburgerkedja som precis öppnat sin första utlandssatsning vid shoppinggatan Mariahilferstrasse i Wien. Det är trevligt, fräscht, billigt och ett bra ställe för att träffa folk. Känslan är mer kvarterskrog än hamburgerställe. De har också tagit de nya mattrenderna på allvar och här finns inte mindre än tio vegetariska och veganska burgare att välja på.

 

Att shoppa i Wien

Mariahilferstrasse är den stora shoppinggatan i Wien, men missa inte de små tvärgatorna.

Den stora shoppinggatan i Wien är Mariahilferstrasse som är proppad med butiker. Här finns alla möjliga (och några omöjliga) märkesbutiker. Vill du se något annat än de traditionella multinationella varumärkena ska du söka dig in på tvärgatorna. Här ligger många mindre affärer. Neubaugasse, Zollergasse, Kirchengasse och Otto-Bauer-Gasse är några av gatorna du kan söka dig till.

Boox är en bokhandel med låga priser.

Boox (www.boox.at) är en bokhandel med några butiker i Wien och deras huvudbutik ligger nära järnvägsstationen på Mariahilferstrasse. De köper det mesta som restupplagor direkt från de stora förlagen och har därför väldigt bra priser. De skiljer sig också från de flesta av dagens större bokförsäljaren eftersom de inte har någon som helst försäljning via nätet. Går du in och rotar i deras hyllor är det stor risk att resväskan blir tung på vägen hem.

Här renoverar och säljer Michael Eipeldauer gitarrer i alla former.

Alldeles intill slottet Schönbrunn har Michael Eipeldauer sin gitarraffär Gold`n´ Guitars (www.gitarrenwerkstatt.at). Han är guldsmeden som studerade klassisk gitarr, men insåg att han ville göra mer än att bara spela och började därför intressera sig för att reparera och restaurera olika typer av stränginstrument. I hans butik finns massor av olika typer av gitarrer, men också harpor, mandoliner och annat med strängar på.

Till Lunzers får du ta med dina egna förpackningar.

Lunzers (www.mass-greisslerei.at) är en annorlunda mataffär, som bestämt sig för att göra något konkret åt plastanvändningen och emballageraseriet. Därför säljs så gott som allting i sortimentet (som förstås i de flesta fall är närproducerat, biodynamiskt, etc.) på lösvikt. Du får själv ta med påsar, burkar och flaskor. När du kommer hit vägs först ditt emballage och sedan fylls det på. På så sätt är det enkelt att avgöra exakt hur mycket du köper. Har du inget emballage kan du köpa vackra tygpåsar och glasförpackningar. Här finns också en enklare servering.

Pentax Spotmatic i 24 karats guld.

Westlicht (www.westlicht.com) är ett fotogalleri med olika utställningar, ett kameramuseum, bokförsäljning och förstås en hel del bilder som är till salu. Man har också auktioner och för en tid sedan sålde man världens dyraste kamera. Det var en Leica i 0-serien som gick för 2,4 miljoner euro!

På ett sätt som inte verkar helt slumpartat är hela museet omgivet av en stor Leica Shop (www.leicashop.com) där alla tänkbara nya Leicaprodukter finns att titta på – och köpa om du har kreditkortet utan limit med dig. Här finns också mycket begagnade kameror. Jag hittade bland annat en Pentax Spotmatic som var förgylld och klädd med ormskinn!

Reanimated Bikes ger övergivna cyklar ett nytt liv.

Reanimated Bikes (www.reanimated-bikes.com) är en affärsidé som bygger på att återanvända övergivna cyklar i Wien. Staden Wien har ett bra system för att ta hand om cyklar som är övergivna. Om ingen ägare anmälde sig gick de tidigare till skroten. Numera tar Reanimated Bikes hand om en del av dem och renoverar dem till riktigt fina cyklar, som du kan köpa eller hyra. De kan också bygga din drömcykel.

 

Att bo i Wien

Art Hotel bjuder inte på något märkvärdigt, men är bekvämt, rent och har trevlig personal.

Art Hotel Vienna (www.thearthotelvienna.at) är enkelt, men trevligt, och har allt de som bara sover på rummet kan behöva, samt en trevlig liten bar där det är lätt att hitta andra resenärer att prata med. Hotellet ligger ett par kilometer från den gamla stadskärnan, perfekt cykelavstånd med andra ord. Rummet kostar från runt 65 euro, men priserna varierar väldigt mycket beroende på bokningsgraden.

Morgonmaten på ”At home in the heart of Vienna” är svårslagen. Hur ofta får ni hemlagad hjortpaté till hotellfrukosten?

En annorlunda nattvistelse får du hos Maria på ”At home in the heart of Vienna” (www.at-home-in-the-heart-of-vienna.hotelsinvienna.org). För 58 euro per natt får du en hel liten lägenhet, men med servicenivå som på ett hotell (förutom reception). Lägenheten är också väldigt välutrustad.

Sen skulle jag kanske valt en annan heminredare och inte varit fullt så bundis med lampförsäljaren (åtta lampor i sovrummet…), men det är detaljer som vägs upp av Marias fantastiska omhändertagande och den härliga frukosten. Läget är också svårslaget, bara några kvarter till shoppinggatan Mariahilferstrasse.

Läckert inrett rum på The Rooms.

Vill du vara lite närmare naturen är området kring Alte Donau ett bra val. Trots att det bara är någon mil från centrum är det som att komma till en annan värld – grönt, frodigt och nästan lantligt. Den läckra B&B:n The Rooms (www.therooms.at) ligger i ett villaområde ett stenkast från Donau. 80 euro per natt inklusive frukost och gratis parkering är ett bra deal. Även här får du en frukost som räcker fram till middagen om du äter omsorgsfullt och sakta.

Bergwirt är ett trevligt familjehotell med bra läge för de som vill besöka Schönbrunn.

Hotell Bergwirt (www.hotelbergwirt.at) ligger precis intill slottet Schönbrunn. Hotellet har 24 rum och har drivits av samma familj sedan slutet av 1950-talet. Det är precis så trevligt som familjeägda österrikiska hotell kan vara. Räkna med att betala från 80 euro för ett dubbelrum, frukost tillkommer. Man har också familjerum som blir ett väldigt ekonomiskt alternativ om barnen är med på resan.

Baren på taket av Hotel Lamée är en av de häftigaste i Wien.

Gillar du Hollywoodfilmer från 40-talet ska du ta en titt på Hotel Lamée (www.hotellamee.com), som balanserar på den fina linjen mellan cool och kitsch. Många av rummen har fönster från golv till tak och bjuder på fantastisk utsikt över den gamla stadskärnan. Du har också tillgång till deras roof-top-bar som nog är den häftigaste i Wien. Räkna med att dubbelrummet kostar från 250 euro.

 

Att ta sig till Wien

Austrian Airlines, som numera ägs av Lufthansa, flyger direkt från Stockholm till Wien.

Vill du flyga direkt till Wien från Stockholm är valet enkelt eftersom det bara är Austrian Airlines (www.austrian.com) som gör det.

Men det går hyggligt snabbt att flyga även med ett byte med exempelvis SAS (www.sas.se), Norwegian (www.norwegian.com), Lufthansa (www.lufthansa.com), Finnair (www.finnair.com) och LOT (www.lot.com). Med ett byte kan du självfallet flyga även från Göteborg och Malmö. 

Landar gör du på Wiens effektiva flygplats (www.viennaairport.com).

 

Transfer och ta sig runt i Wien

Med bussen kan du både ta dig in till Wiens centrum och ansluta till tunnelbanan.

In till Wiens centrum tar du dig enkelt med Vienna Airport Lines (www.viennaairportlines.at). Till Schwedenplatz i centrum tar det 20 minuter och det kostar 8 euro. Med bussarnas hjälp kan du också enkelt ta dig till samtliga tunnelbanelinjer i staden.

Vid bussterminalen förstår man också hur centralt Wien är placerat i Europa. Här finner du inte bara bussar till resten av Österrike utan också bussar som går direkt till bland annat Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Ungern och Rumänien.

Ett annat transferalternativ är CAT – City Airport Train (www.cityairporttrain.com). Från flygplatsen tar det 16 minuter till centrum och biljetten kostar 12 euro.

En fördel med tåget är att du kan checka in ditt bagage direkt på tågstationen Wien Hauptbahnhof. Har du ett sent flyg kan du med andra ord checka ut från hotellet, checka in dig och ditt bagage på stationen och sedan fortsätta njuta av Wien innan ditt plan avgår.

Att ta en taxi in till stan kostar runt 30 euro och de flesta taxibolagen har fasta priser. För en familj är det med andra ord ett suveränt transportsätt.

Med det röda citykortet kan du åka hur mycket du vill på kollektivtrafiken i Wien.

Precis som alla andra städer har Wien sitt eget citykort. Det heter The Vienna City Card (www.viennacitycard.at) och finns i två versioner, båda ger rabatter på en massa sevärdheter, shopping och restauranger. Det röda kortet ger också fria resor på hela kollektivtrafiken (buss, spårvagn och T-bana). Det vita kortet har istället ett antal fria sightseeingturer, men ingen kollektivtrafik.

Korten finns i 24, 48 och 72 timmars varianter. Det röda kostar 17/25/29 euro medan det vita går på 32/37/41 euro. En intressant detalj är för övrigt att ett barn under 15 år reser gratis på ett kort. Det sparar mycket pengar för en familj.

Korten köper du enklast via nätet innan du åker hemifrån, men de går också att köpa på flygplatsen och många andra ställen i Wien.

Första timmen på en Citybike är gratis.

Wien är också en utmärkt stad att cykla, här finns massor av cykelbanor och att många av dem är helt skilda från biltrafiken. En fiffig detalj är att man på många enkelriktade gator tillåter cykling mot enkelriktningen.

För att stimulera cykling finns kollektivcyklar, som du enkelt kan hämta och lämna på 120 ställen i staden. Systemet heter Citybike (www.citybikewien.at) och kräver en enkel förregistrering, som du kan göra på nätet i god tid innan resan. För att stimulera att cyklarna används så mycket som möjligt är den första timmen gratis, nästa timme kostar 1 euro och sedan höjs priset tills man hamnar på 4 euro i timmen. Vill du ha samma cykel hela dagen ska du med andra ord hyra en av de många cykeluthyrare som finns i staden.

 

Clas Johansson
www.tripant.com

 

Användbara länkar

 

Allmänt om Wien

www.wien.info

 

Att göra i Wien

Sista-minuten-biljetter, Jirsa Theater Ticket Box Office (www.wien.info)

Evenemangsbiljetter, oeticket (www.oeticket.at)

Wiener Staatsoper (www.wiener-staatsoper.at)

Volksoper (www.volksoper.at)

Nöjesfält och park, Prater (www.prater.at)

Miniatyrtåg, Liliputbahn (www.liliputbahn.com)

Slottet Schönbrunn (www.schoenbrunn.at)

Tiergartens Zoo (www.zoovienna.at

Utomhusbad, Schönbrunnerbad (www.schoenbrunnerbad.at)

Alternativt kvarter, Sargfabrik (www.sargfabrik.at)

Alla utomhusbad (www.wienerbaeder.at)

Hyra elbåt, Meine Insel (www.meine-insel.at)

Wakeboardlift (www.wakeboardlift.at)

Forsränning, Vienna Watersports Arena (www.viennawatersportsarena.at)

Beachvolley och party, Vienna City Beach Club (www.vcbc.at)

 

Att äta i Wien

Wirtshaus Assmayer (www.assmayer.at)

Zur Alten Kaisermühle (www.kaisermuehle.at)

Sauna Strand Klub (www.facebook.com/saunastrandklub/)

Salonplafond (www.salonplafond.wien)

Meierei (www.steirereck.at)

Peter Pane (www.peterpane.de)

 

Att shoppa i Wien

Bokhandel, Boox (www.boox.at)

Gitarraffär, Gold`n´ Guitars (www.gitarrenwerkstatt.at)

Mataffär, Lunzers (www.mass-greisslerei.at)

Fotogalleri, Westlicht (www.westlicht.com)

Nya och gamla kameror, Leica Shop (www.leicashop.com)

Återanvända cyklar, Reanimated Bikes (www.reanimated-bikes.com

 

Att bo i Wien

Art Hotel Vienna (www.thearthotelvienna.at)

At home in the heart of Vienna (www.at-home-in-the-heart-of-vienna.hotelsinvienna.org)

The Rooms (www.therooms.at)

Hotell Bergwirt (www.hotelbergwirt.at)

Hotel Lamée (www.hotellamee.com)

 

Att ta sig till Wien

Flygbussarna (www.flygbussarna.se)

Austrian Airlines (www.austrian.com)

SAS (www.sas.se)

Lufthansa (www.lufthansa.com)

Norwegian (www.norwegian.com)

Finnair (www.finnair.com)

LOT (www.lot.com

Flygplatsen i Wien (www.viennaairport.com)

 

Transfer och ta sig runt i Wien

Flygbussar, Vienna Airport Lines (www.viennaairportlines.at)

Flygtåg, City Airport Train (www.cityairporttrain.com)

Citykort, The Vienna City Card (www.viennacitycard.at)

Hyrcyklar, Citybike (www.citybikewien.at)

 

Visa alla restips