Vi tipsar om 10 udda affärer i Europa

2017-05-17 13:20

Att hitta det speciella, som ingen annan hittat, sätter guldkant på de flesta resor. Inför sommarens resor berättar vi om tio riktigt udda affärer runt om i Europa.

Affärerna du inte trodde fanns

Även om du inte gillar att spendera dyrbara semesterdagar på att shoppa så finns det affärer som ger både oväntade och roliga upplevelser under resan.

Vi berättar om tio affärer i olika delar av Europa, som alla ger unika erfarenheter och är så långt ifrån strömlinjeformade shoppingcentran och multinationella butikskedjor som man någonsin kan komma.

 

Industriinredning, Berlin, Tyskland

Urban Industrial (www.urban-industrial.de), Berlin, har industriinredningar av alla de slag. Vill du ha en träbänk från en spårvagn som rullade i Berlin på 30-talet, ungerska gymnastikmattor i läder från 20-talet eller taklampor från en östtysk kemifabrik är det här du ska leta.

Urban Industrial har precis flyttat till en ny lokal och håller numera till i en gammal teater på en innergård i Neukölln, som snabbt håller på att förvandlas till det nya inneområdet i Berlin.

Bara lokalen är värd ett besök. Den gamla scenen finns fortfarande kvar längst fram i lokalen, men annars ser det mest ut som en urblåst industrilokal, mycket passande för dagens verksamhet.

Teatern var enligt berättelserna mycket progressiv under det oroliga 1930-talet i Berlin och här skedde en hel del sammandrabbningar mellan socialister och nazister. Exakt när lokalen slutade vara teater verkar ingen veta, men på senare år har den använts både som klubb och konsertlokal.

Innehavarna av Urban Industrial har inköpskontakter över hela Europa och renoverar mycket av de grejer de får in, de gör det dock på ett sådant sätt att inget av den gamla patinan försvinner. Dessutom berättar de gärna historierna bakom det som finns i butiken – och det är ofta lika fängslande som föremålen själva.

Urban industrial

På Urban Industrial går det att hitta minst sagt överraskande lämningar av gamla tyska industrier.

 

Delikatesser, Rom, Italien

I Rom är ett besök på delikatessbutiken Volpetti (www.volpetti.com) ett måste. Butiken ligger i den gamla arbetarstadsdelen Testaccio. Här finns häpnadsväckande delikatesser och det är inga problem att hitta en ost som kostar 1 000 kronor kilot eller en lufttorkad skinka som går på nästan det dubbla. Det finns dock även massor av mer sansat prissatta matvaror.

Sist jag var där kom jag ut ungefär 1 500 kronor fattigare, men med en riktigt tung kasse med den bästa tänkbara skinkan, pepparost från Sicilien, ett par kilo parmesanost, en liten bit tryffelost, ett par rejäla salamikorvar och en oändligt liten skvätt balsamvinäger med ett fullständigt löjligt literpris.

Alla de här varorna finns förstås på andra delikatessbutiker i Rom. Det som skiljer Volpetti från många andra är att här växlar de otroligt kunniga personer som jobbar i butiken mellan att betjäna italienska husmödrar som vet exakt vad de ska ha och japanska turister som inte har en aning om vad som står på hyllorna. Alla får den uppmärksamhet och information de behöver – och, om du behöver det, på utmärkt engelska. På något outgrundligt sätt lyckas de få dig att känna dig som en stamkund första gången du kliver in genom dörren.

Volpetti

På Volpetti finns det mesta och lite till i delikatessväg!

 

Knoppar och beslag, Bath, England

Den lilla staden Barth i sydvästra England grundades av romarna för knappt 2 000 år sedan. De byggde badhus och tempel runt de enda varma källorna i Storbritannien. På 1700-talet fick källorna en renässans och fortfarande kommer massor av människor på besök för bada, kika på historiska lämningar och gå på teater, som också har en lång historia i Bath.

Bath Knob shop (www.tbks.co.uk) har betydligt modernare ursprung och har under drygt 30 år sålt knoppar, beslag och lås i alla former, färger och material. På senare år har butiken kompletterats med onlineförsäljning.

Jag besökte butiken för första gången för över 25 år sedan och redan då hade de ett imponerande sortiment, med en tyngdpunkt på produkter i äldre modeller. Genom åren har sortimentet byggts ut och numera gör de också en hel del konsultjobb där de är med och från början jobbar med alla tänkbara fasta detaljer i inredningar, både i gamla hus som renoveras och toppmoderna projekt. De sitter med andra ord på en otrolig källa till kunskap och delar gärna med sig av den.

Passa på att handla innan Brexit slår igenom på allvar…

Bath Knob Shop

Ett traditionellt utanpåliggande lås från Bath Knob Shop.

 

Köksredskap, Paris, Frankrike

Vill du ha de allra bästa köksredskapen och välja bland de största utbuden är Paris svårslaget. Det finns en uppsjö av exklusiva köksbutiker.

Men den mesta kända av dem alla är E. Dehillerin (www.e-dehillerin.fr) vid Hallarna. De har sålt kastruller sedan 1800-talet och butiken är fullproppad med grejer. Här finns förmodligen världens största sortiment av högkvalitativa grytor, kastruller och pannor. För den matlagningsintresserade kan besöket lätt bli en halvdagsutflykt.

Och även om du inte är det minsta intresserad av matlagning är det en upplevelse att vandra omkring mellan de välfyllda hyllorna.

Hittar du något spännande du vill köpa, men har svårt att få med en fem kilo tung kopparkastrull i bagaget, kan du beställa en del av deras utbud via hemsidan, som även finns på engelska. Kolla för säkerhets skull i butiken så att just det du vill ha går att beställa över nätet.

På gångavstånd från E. Dehillerin finns för övrigt tre andra legendariska affärer för köksredskap. Det är Mora (www.mora.fr), A. Simon och La Bovida (www.labovida.com).

På E. Dehillerin är väggarna täckta av matlagningskärl i alla tänkbara material och former.

 

Designmöbler, Milano, Italien

Gillar du möbeldesign från mitten av 1900-talet får du inte missa legendariska Nilufar Gallery (www.nilufar.com), som samsas med modebutikerna på Via Della Spiga i Milano.

Nilufar drivs av Nina Yashar som startade sin verksamhet med mattförsäljning för över 30 år sedan. Sedan hon köpt lite (eller snarare rätt mycket) möbler under en resa i Sverige för 15 år sedan utökade hon rörelsen med möbler, lampor och andra inredningsdetaljer.

Ganska snabbt började hon specialisera sig på italienska designers, men hon har fortfarande ett gott öga till den skandinaviska designen och dessutom ger hon stundtals chansen till okända, unga designers som hon tror på. Många möbeldesigners, som i dag är etablerade, har fått rejäl draghjälp i karriären genom att ställas ut på Nilufar Gallery.

Förra året öppnade Nina Yashar också Nilufar Storage i en 1 500 kvadratmeter stor industrilokal i norra Milano där hon tidigare bara hade förråd. Här finns över 3 000 föremål som hon samlat på sig genom åren och tanken var att den bara skulle vara öppen en vecka. Lokalen – som är en blandning av galleri och showroom – är dock fortfarande öppen.

Nina Ysahar har öppnat sitt lager, under namnet Nilufar Storage, för sugna köpare.

 

Art Deco, Riga, Lettland

Formgivningsstilen Art Nouveau, eller jugend som den kallas i Skandinavien, har hållit ända sedan den kom i ropet kring förra sekelskiftet.

Ett bra ställe om man är förtjust i jugend är den lettiska huvudstaden Riga, där det inte bara finns mängder av jugendhus utan också en hel del möbler och annat från perioden. I området Alberta Iela finns massor av jugendhus samtdet lilla jugendmuseet Rigas Jugendstila Muzejs.

Tvärs över gatan från museet återfinns en butik - Art Nouveau Riga (www.artnouveauriga.lv) – som specialiserat sig just på jugend.

Här finns smycken, lampor, porslin samt förstås en massa posters och tryck. Själv föll jag pladask för det stora sortimentet med kakelplattor. Men smakar det så kostar det – runt 30 euro får man lägga upp för en kakelplatta.

Affären har också en webbsida där man kan shoppa och få grejerna hemskickade. Just vad gäller kakelplattorna är dock sortimentet mycket större i butiken än i webbshopen.

Art Noveasu Riga

Art Noveau-butiken i Riga har många fina kakelplattor för omkring 30 euro styck.

 

Höghjulingar, Celoznice, Tjeckien

Höghjulingar (livsfarliga cyklar med jättelikt framhjul och pyttelitet bakhjul som hade en tendens att tippa framåt, gärna i nedförsbackar), hade sin storhetstid under andra halvan av 1800-talet, innan de snabbt slogs ut av den moderna och betydligt säkrare cykeln.

På senare år har allt fler börjat intressera sig för höghjulingar och det finns nu en hel subkultur för de som cyklar höghjuling. Med nya material och nya tekniker har cyklarna också gjorts betydligt säkrare.

Höghjulingar görs på många håll i världen, men några av de absolut finaste (och dyraste) tillverkas i tjeckiska Celoznice av företaget J. Mesicek (www.mesicek.cz). Den lilla fabriken startades för 25 år sedan när Josef Mesicek hittade en gammal höghjuling och renoverade den för att ungdomarna i hans cykelklubb skulle få testa hur det var att rulla fram i cykelns barndom.

Cykeln blev väldigt populär och snart var Josef igång med att bygga replikor. Numera har Josef och hans son Zdenek utvecklat höghjulingen rejält. Allt byggs för hand i den lilla verkstaden och varenda cykel byggs helt på beställning – väntelistan är lååång.

Det finns faktiskt även ett företag i Sverige som tillverkar höghjulingar. Standard Highwheels (www.standardhighwheels.se) återfinns i skånska Tomelilla.

En helt igenom handgjord, stilig höghjuling från tjeckiska Mesicek.

 

Design och hotell, Amsterdam, Nederländerna

Droog (www.droog.com) är kanske den ”normalaste” av affärerna i denna lilla genomgång, men jag tycker ändå den förtjänar sin plats på listan efter konceptet med blandning av affär, restaurang och boende är speciellt.

Designbutiken Droog har ett väldigt brett sortiment i alla prisklasser från olika leverantörer. Här finns allt från små läckra anteckningsblock till enorma vedeldade bubbelbad.

Mitt i butiken ligger en fin liten trädgård, högst upp finns ett rum med fullt utrustat kök som du kan hyra under din tid i Amsterdam och mitt emellan dessa två en utmärkt restaurang, som passande nog kallas Roomservice.

Droog

Mitt i designbutiken Droog ligger en vacker liten trädgård och högst upp finns ett stort rum för uthyrning.

 

Väskor, Bordeaux, Frankrike

Väskor av olika slag har ju blivit en mycket populär accessoar och prislapparna har i vissa fall blivit därefter. Det finns dock tillverkare som gör väskor i absolut högsta klass, men som bara de riktiga experterna känner igen. För de som bara vill glänsa med ett varumärke är de alltså inget att ha, men för de som gillar diskret kvalitet är de ett fynd.

En sådan tillverkare är franska Alexandre Mareuil (www.alexandremareuil.com), som tillverkar klassiska väskor och jaktväskor i en massa olika modeller. De har till och med gett efter för moderna tider genom att tillverka fantastiskt vackra iPadfodral. Allt är kvalitetsmässigt i samma liga som Vuitton, men betydligt diskretare - och billigare…

17-åriga tjejer kommer inte att snegla på din väska med avund om du har en axelväska från Alexandre Mareuil, men däremot kan du få en gillande blick och en hälsning från en brittisk gentleman som själv har en portfölj från firman i Bordeaux.

Själv har jag tre väskor tillverkade av dem – en jättelik bag för de långa resorna, en handbagageväska och en portfölj. Den stora väskan har jag rest med i över 20 år och det enda som hänt med den efter 100-tals flygresor är att lädret som skyddar hörnen har blivit en smula slitet. Jag räknar iskallt med att väskorna kommer att gå vidare till nästa generation!

Marouil

En väska från Alexandre Mareuil tillverkas i en kvalitet som gör att den kan ärvas av nästa generation.

 

Papier maché, Barcelona, Spanien

El Ingenio (www.elingenio.cat) i Barcelona liknar ingenting annat. Affären startades redan 1838 av familjen Escalers och ligger alldeles i närheten av den stora gågatan La Rambla. Familjen var skulptörer, men för att utöka försörjningsmöjligheterna började de göra så kallade capgrossos och öppnade affären för att kunna sälja dem.

Capgrossos är stora huvuden i papier maché som framförallt bärs på olika festivaler i Katalonien. Ofta föreställer de kända personer, det kan vara både historiska personer eller nutida kändisar.

Men butiken innehåller inte bara capgrossos, här finns också masker, kasperdockor, gammeldags leksaker och skämtartiklar. Sist, men inte minst, bjuder man på en fantastiskt fantasifull stämning, som gör att det känns som att man nästan blivit förflyttad till ett sagoland när man kommer in i butiken.

Salvador Dalií lär ha varit en av kunderna, och det säger ju en del om hur fantasistimulerande den är! Idag finns nycirkusen Cirque du Soleil på kundlistan.

De stora huvudena Capgrossos är det som El Ingenio är mest känt för, men här finns massor av masker i mer resväskvänligt format.

Direktlänkar till butikerna

Urban Industrial, Berlin, Tyskland, (www.urban-industrial.de)
Volpetti, Rom, Italien, (www.volpetti.com)
Bath Knob shop, Bath, England, (www.tbks.co.uk)
E. Dehillerin, Paris, Frankrike(www.e-dehillerin.fr)
Nilufar Gallery, Milano, Italien, (www.nilufar.com),
Art Nouveau Riga, Riga, Lettland, (www.artnouveauriga.lv)
J. Mesicek, Celoznice, Tjeckien, (www.mesicek.cz)
Droog, Amsterdam, Nederländerna, (www.droog.com)
Alexandre Mareuil, Bordeaux, Frankrike, (www.alexandremareuil.com)
El Ingenio, Barcelona, Spanien, (www.elingenio.cat)

Clas Johansson, www.tripant.com

Visa alla restips