Starta med Flygbussarna och åk till hemliga öar

2019-06-14 15:18

Många får något drömmande i blicken när de börjar prata om öar. Och det finns massor av öar runt om i världen att resa till. Vi har valt ut tio öar som inte är så vanliga, men som alla är fantastiska resmål på olika sätt.

Astypalaia, Grekland – ta båten till bästa baden

Den fjärilformade ön Astypalaia (www.astypalaia.com) ligger mitt i Aegeiska Havet. Trots att det ser rätt kort ut på kartan får du räkna med en färjetur med många stopp och runt 10 timmars färd för att komma hit från Atens hamnstad Pireus, biljetten kostar från drygt 300 kronor. Har du ont om tid går det också att flyga från Aten. Närmaste mer kända ö är Kos, härifrån tar färjan bara en timme.

De flesta av de runt 1 000 invånarna på Astypalaia bor i den lilla staden Chora där vitkalkade fyrkantiga små hus klättrar runt hamnbassängen övervakade av borgruinen Castro. Trots att det inte bor så många på ön så finns det gott om boenden här. Allt från en campingplats via privata rum till större hotell samt hus och lägenheter.


Denis Island, Seychellerna – självförsörjande paradis

Vi har nog alla drömt om den perfekta tropiska ön som är nästan öde, omgiven av varmt, kristallklart vatten, med vita sandstränder och täckt av gröna träd som sakta vajar i vinden. Sådana finns men de blir allt ovanligare. Den försiktigt exploaterade Denis Island (www.denisisland.com) kommer nära målbilden.

Den knappt 200 hektar stora (lilla) ön är en del av Seychellerna och ligger runt 50 km norr om Praslin, som är den näst största av öarna på Seychellerna. På Denis har makarna Kathy och Mickey Mason skapat en unik anläggning. De har byggt 25 bungalows för gästerna och gör allt för att skapa en ö som klarar sig med det man kan producera på den.

Därför har man en egen farm med höns, ankor, får, grisar och kor (som lärt sig äta kokosträdsblad…). Mejeristerna på ön förvandlar mjölken till yoghurt och ost. I en trädgård växer frukt och grönsaker som hamnar på matborden bara timmar efter att de skördats. Ur havet kommer fisk och skaldjur.

Här finns också ett litet sågverk för det virke som både hus och möbler är byggda av. Det färskaste tillskottet för att göra Denis till en ekologiskt hållbar resort är en solcellspark, med den absolut senaste tekniken. Målet är att Denis på sikt helt ska göra sig av med dieselgeneratorerna.

Om du vill åka hit och göra något mer än lata dig, umgås med andra gäster och äta god mat finns det fantastisk dykning runt ön och instruktörerna tar hand om såväl nybörjare som experter. Du kan också smörja dig med mycket solskyddskräm och ge dig ut i en kajak eller på en fisketur.

Billigaste huset startar på 970 euro per natt för två personer med helpension. Flygresan från och till huvudön Mahé går på drygt 400 euro per person.


Folegandros, Grekland – pärla för matälskande vandrare

Gillar du grekiska öar och att vandra så är Folegandros (www.folegandros.com) (www.folegandros.gr) ett bra val. Den här lilla ön, som ligger runt fyra timmars färd sydöster ut med snabbfärja från Aten, var för några år sedan i det närmaste helt okänd, men lockar nu fler och fler turister.

Massturismen är dock långt borta och du kommer garanterat att träffa fler semestrande atenare än internationella resenärer. Ön har också blivit populär bland konstnärer och författare.

Den mest besökta byn är Chora, som ligger ett par hundra meter över havsytan med fantastisk utsikt över havet nedanför. Den zickzackande vägen till kyrkan Panagia ovanför byn ger den en helt unik profil.

Runt de många små torgen i den bilfria byn har det också vuxit upp en rad väldigt bra restauranger. Testa gärna hemgjord pasta med get eller kanin, men se till att du inte dricker för mycket av den förrädiska rakin, som här ofta är sötad med honung.

En timmes vacker vandring från Chora ligger Ano Meria, som är en av de mest autentiska byarna i den här delen av världen.

Stränder är det gott om. För att komma till dem går du, åker buss eller tar båt. Du kommer snart att hitta din favorit bland Angali, Agios Georgios, Vardia, Livadaki, Hochlidia eller Katergo. Tänk dock på att plocka med dig en picknickkorg, strandtavernorna är inte alls lika talrika som i övriga Grekland.

I takt med att Folegandros blivit allt populärare har det också dykt upp en hel del spännande boutiquehotell. Testa gärna Onar Suites (www.onar-folegandros.com) som bara har tre rum (och snart en villa). Men, oj, vilka rum och terasser!


Gozo, Malta – Hotelldröm på okänt småsyskon

Malta är inte det allra vanligaste medelhavsresmålet för svenskar och det är inte särskilt förvånande. Det finns många ställen runt Medelhavet som är mer spännande, även om vinterklimatet på Malta är mycket bra tack vare närheten till Afrika.

Det finns dock en del av Malta som definitivt är värd en resa, det är den relativt oförstörda och mycket natursköna norra ön som heter Gozo (www.visitgozo.com). Här bor bara runt 30 000 personer mot huvudöns nästan 400 000, som trängs på en yta som bara är fem gånger större än Gozos. Massturismen har inte heller fått fäste på Gozo.

Ytterligare ett skäl till att åka hit är det lilla boutiquehotellet Dar tal-Kaptan (www.dartalkaptan.com) som drivs av Peter och Warren. De har inte varit hotellägare så länge, men har gjort verklighet av en gammal dröm. De uppvisar också en svårslagen naturlig talang för service och trevligt bemötande. Det är svårt att inte smittas av deras entusiasm för den lilla ö.

Hotellet har bara fyra rum, eller snarare små sviter, som är helt individuellt inredda. En går i klassisk stil, en annan har inspirerats av Asien, en har lokala rötter och den fjärde är en fantasiskapelse med vildsinta färger och föremål. Rummen kostar 95-130 euro per natt beroende på rum och årstid och då ingår också en utmärkt frukost, som ofta äts gemensamt.

Inredningsstilen på Dar tal-Kaptan är rätt svårdefinierad men med ett sällan använt ord skulle den nog kunna beskrivas som eklektisk, det vill säga att man plockat föremål och stilar från alla möjliga ställen. Allt är dock gjort med säker smak och det skapar en mysig stämning. Det är nog ingen slump att en hel del smekmånadspar hamnar här.

Båda värdarna är utbildade massörer och ordnar också gärna utflykter och vandringar av olika slag. För den som vill vara lite mer självständig hyr de även ut en trevlig lägenhet med två sovrum strax utanför byn Qala.


Ile d´Aix, Frankrike – Napoleons sista fäste

Ile d´Aix (www.iledaix.fr) ligger strax norr om Bordeaux. Här bor 200 personer året om, vilket gör det till en av de minsta kommunerna i Frankrike.

Byn täcker en stor del av ön och är en märklig blandning av små stugor för fiskare och baracker för soldater samt breda gator. På dessa gator marscherade soldaterna under öns storhetstid, vilken inföll under 1700-talet.

På den långsmala och drygt tre kilometer långa ön finns både små bukter, sandstränder och spännande klippor. Du promenerar runt ön på ett par timmar. Grenslar du en cykel eller en häst går det fortare. Bilar kan du däremot glömma, här är bara servicefordon tillåtna, något som bidrar till den fridfulla stämningen på ön.

För bad ger de flesta sig av till de ”stora” stränderna, därför är det fortfarande överraskande fridfullt på Sables d’Or och Baby Plage.

För familjer med barn är ön ett riktigt paradis. Det finns hur mycket som helst att upptäcka för dem med ett ungt sinne och mycket säkrare än på den här ön går det inte att få det.

De flesta besökarna stannar bara på ön över dagen och de andra hyr oftast ett hus. Högsäsong är augusti då de flesta på kontinenten har sina semestrar. Åk därför gärna i april-juni eller september-oktober.

Vill du känna historiens vingslag kan du bo på Hotel Napoleon där kejsar Napoleon tillbringade de sista nätterna innan han överlämnade sig till engelsmännen år 1815.

Besöker du Ile d´Aix kan du också se den i Sverige välbekanta profilen av Fort Boyard, där TV-succén Fångarna på Fortet har spelats in sedan början av 90-talet.


Koh Kood, Thailand – Djungelhäng ingen vill lämna

Det är ingen brist på thailändska öar, men i takt med att de ”upptäckts” har de exploaterats och ofta förlorat en hel del av sin ursprungliga charm. Koh Kood (eller Kooh Kut som den också kallas) är dock fortfarande ett bra tips.

Koh Kood ligger lite avigt till, längst österut i Thailand och nära gränsen till Kambodja. Mer äventyrslystna budgetresenärer som vill se mycket krånglar sig hit med buss, kollektivtaxi och olika båtar, men den lite bekvämare resenären tar flyget till Trat, därifrån tar det en timme med de snabbaste båtarna.

Många av inkvarteringarna på Koh Kood är dyra och rätt exklusiva resorts där gästerna spenderar sin tid utan att röra sig i några större cirklar utanför den privata stranden. Det finns dock andra sätt att bo. Det bästa heter Gumm Lonely Club (www.gumm-lonely-club.business.sit) och ligger invid en liten flod på södra delen av ön.

Gumm Lonely Club har bara tre rum och drivs av Gumm och Jang som flyttade hit från Bangkok för några år sedan, köpte en fiskarstuga och gjorde om den till ett riktigt läckert hang-out för budgetresenärer. Nästan alla som bott här önskar att de hade bokat en längre period, en del stannar i flera månader och tillbringar det mesta av sin tid i en hängmatta som gungar över floden. Den som vill se sand och bada i saltvatten måste gå ett par hundra meter… Boka tidigt, det nästan alltid fullt!

Koh Kood är en ganska stor ö där det bor runt 2 000 personer och därför pågår vardagslivet i många av byarna tämligen opåverkat av turisterna. Hyr du en scooter finns det också bra möjligheter att hitta helt makalösa, nästan öde, stränder, orörd djungel med jätteträd och häftiga vattenfall.


Mustique, Saint Vincent och Grenadinerna – svenskbygge för superkändisar

Mustique (www.mustique-island.com) är en ö som förvånansvärt många hört talas om, trots att den är minimal. Det beror på två saker: Att massor av superkändisar har/har haft villor på ön och på att många av villorna ritats av den svenske arkitekten Arne Hasselquist. Först ut var prinsessan Margaret på 1960-talet och hon har sedan följts av kändisar som Mick Jaggers, Tommy Hilfigers, Bryan Adams och David Bowie.

Mustique är en del av Grenadinerna norr om Trinidad och många tycker det är en av Västindiens absolut vackraste övärldar. Färden hit går via St Lucia, Barbados eller St Vincent. För många seglare är Grenadinerna en drömdestination. Om de kliver iland på Mustique och har stora plastkortet med sig kan de hyra en av villorna på ön. De får dock räkna med att det kostar 50 000-300 000 kronor i veckan. Ett billigare alternativ är klassiska hotellet Cotton House (www.cottonhouse.net).

De flesta besökarna på Mustique nöjer sig därför med att besöka ön över dagen. De betalar 15 dollar i ”inträdesavgift” och kan ta en tur med någon av de tre taxibilarna på ön. Det är också ett bra sätt att få några av kändisarnas hus utpekade innan man hamnar på den kritvita stranden Macaroni Beach där Mick Jagger brukar spela beachvolleyboll.

Ett annat måste vid ett besök på ön är barhäng på legendariska Basils Bar (www.basilsbar.com). En drink kostar dock runt 300 kronor och vill du ha en grillad hummer så står det en bra bit över tusen kronor på notan…


Pantelleria, Italien – Stillsam ö för doldisar

Pantelleria (www.pantelleria.it) var en ö som flög helt under radarn tills den för några år sedan dök upp som skådeplatsen för den italienska filmen A Bigger Splash. Trots det plötsliga kändisskapet har inte mycket förändrats på den lilla ön, som syns som en minimal svart fläck mellan Italien och Tunisien, intill den mer (ö)kända systerön Lampedusa, där tusentals båtflyktingar får sin första kontakt med Europa.

Pantelleria kommer aldrig att bli någon magnet för massturism av den enkla anledningen att den karga ön helt saknar de sandstränder som är en grundförutsättning för detta. Istället badar du från vulkanklipporna runt ön eller i den hälsobringande gyttjan i de centrala delarna av ön.

Gyttjan är vulkanisk och varm samt finns runt en liten sjö som heter Venus Spegel. Många vittnar om att gyttjan gör underverk med huden.

I teorin skulle du kunna stöta på kändisar som musikerna Madonna och Sting, skådespelarna Julia Roberts och Gerard Depardieu eller modeskaparen Giorgio Armani vid gyttjesjön, eftersom de alla har semesterhus på ön. I praktiken är det nog inte så troligt eftersom de alla har hus just här för att de vill vara i fred.

Pantelleria är också hem för svenska fotografen Anna Huerta som delar sin tid mellan denna stillsamma ö och hektiska New York. Hon har också en blogg (www.underthealmondtree.com) som bjuder på många spännande matrecept inspirerade av det som växer på ön.


Rodrigues, Mauritius – jättelagun i östligaste Afrika

De flesta öälskare känner till Mauritius, men rätt få vet att det också finns en övärld långt utanför huvudön. En av dessa öar är Rodrigues (www.tourism-rodrigues.mu) som ligger runt 600 km nordost om den rätt stora huvudön. Det är också den del av Afrika som ligger närmast Australien.

Till Rodrigues kommer man efter 1,5 timme ombord på ett av Air Mauritius propellerplan eller med det kombinerade frakt- och passagerarfartyget Mauritius Trochetia (www.mauritiusshipping.net) som går ett par gånger i månaden och tar ett par dagar, beroende på vädret. Har du gott om tid är båtresan en upplevelse i sig.

Rodrigues är 18 x 8 km stor och inringas av ett enormt rev som skyddar ön och skapar en fantastisk miljö för de djur och växter som lever i det kristallklara havet. Detta tillsammans med de vanligtvis stadiga passadvindarna lockar hit många dykare, seglare, vindsurfare, kitesurfare och fiskare.

Naturen ovan vattenytan går inte heller av för hackor. Det är varmt och skönt året om och regnar inte särskilt mycket. Trots det är bergen och kullarna på ön gröna året om och det slår ständigt ut nya, vackra blommor.

Testa gärna att bo på La Belle Rodriguaise (www.abellerodriguaise.com) på den sydöstra delen av ön. Francoise och Laval är dina värdar. Francoise har just gett ut en kokbok om mat från Rodrigues och det hon lagar äts gemensamt vid ett långbord på kvällen. Väldigt trevligt, men du får räkn med att träna på franskan.


Sveti Klement, Kroatien – karg ö blev grönt familjeparadis

Den intensivt gröna och bilfria ön Sveti Klement ligger bara drygt 10 minuters båtfärd från Kroatiens coolaste (och mest hektiska) ö – Hvar – men på de minuterna går tempot ner rejält.

Mest känd är ön för det arboretum (planteringar med träd och buskar) som botanisten Eugen Meneghello skapade i början av 1900-talet, på den från början ganska karga ön. Han byggde också ett antal villor som än i dag hyrs ut under sommarsäsongen, numera är det dock hans barnbarnsbarn som står för ruljangsen på Palmizana (www.palmizana.com).

Anläggningen har byggts ut successivt genom åren och i dag har de 13 villor och bungalows, som alla är mycket speciellt inredda. Det är ingen lyx, men känns ändå både ombonat och exklusivt – och väldigt familjärt. Att maten är utmärkt gör inte saken sämre, missa inte deras Seafood Risotto!

I bukten just nedanför Palmizana samlas mycket båtar och en hel del folk som ägnar sig åt intensivt festande och vattensporter, men du som vill ha en lugnare strand kan promenera iväg en bit till någon av de andra 20 små bukterna på ön. De flesta av dem är förresten nudiststränder, så du behöver inte så mycket badkläder.

En lagom blandning av lugn och aktiviteter gör ön till ett perfekt resmål för familjer och många kommer tillbaka från år till år.

Visa alla restips