Starta med Flygbussarna och åk till SkiWelt – Österrikes största skidområde

2015-10-20 09:00

Dags att planera för vinterns utförsåkning? Ett bra val för familjer är Österrikiska SkiWelt (www.skiwelt.at). Det är nio österrikiska byar som gått ihop och skapat Österrikes största sammanhängande skidsystem. Här finns 280 kilometer pist, 90 moderna liftar och ett 80-tal restauranger i pisterna.

Skidåkning i Skiwelt

Tidigt på morgnarna är det ofta otroligt välpistat i SkiWeelt. Foto: Christian Kapfinger

SkiWelt Wilder Kaiser Brixental, är det officiella namnet och systemet består av byarna Brixen im Thale, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Scheffau, Söll och Westendorf.

Av någon outgrundlig anledning är det inte så tätt med svenskar i SkiWelt. Men jag skulle vilja påstå att det här är ett perfekt ställe för familjer. Här finns vad man med en sliten klyscha skulle kalla ”skidåkning för alla” och priserna är förvånansvärt plånboksvänliga.

Det är grymt välordnat för de mindre medlemmarna i familjen. Det finns en restaurang bakom varje kulle och till och med ett dagis för de allra minsta vid dalstationen i Hopfgarten samt ett vid toppen av gondolen. Sen finns förstås hur mycket aktiviteter som helst med hundar, hästar, slädar, etc.

 

Att ta sig till SkiWelt

En av fördelarna med SkiWelt är läget. Det är bara dryga 10 mil från München, dit det är mycket enkelt att ta sig med flyg. Det finns också flygplatser i Innsbruck och Salzburg, men hit går det inga direktflyg från Sverige.

 

Lufthansa

Ett smidigt sätt att ta sig till SkiWelt är med Lufthansa till München.

För att ta dig till SkiWelt börjar du givetvis med att ta Flygbussarna (www.flygbussarna.se) till flygplatsen. Vill du flyga direkt från Stockholm kan du välja SAS (www.sas.se) Norwegian (www.norwegian.com) eller Lufthansa (www.lufthansa.com). Malmöborna tar sig enklast över till Köpenhamn och flyger SAS eller Lufthansa. För göteborgarna är det Lufthansa som gäller för direktflighter.

Kan man tänka sig en mellanlandning kan det vara värt att kika även på Air Berlin (www.airberlin.com) och Austrian (www.austrian.com). Sen finns det förstås massor av andra bolag som kan ta dig nära SkiWelt med en mellanlandning.

Vilket flygbolag du än väljer så tänk på att räkna in kostnaden för eventuell skidutrustning innan du jämför biljettpriserna.

Från München finns det i princip två sätt att ta sig till Skiwelt. Det ena är med flygbuss/taxi. Fram och tillbaka kostar det knappt 90 euro. Priset från Innsbruck är ungefär detsamma och från Salzburgs flygplats kostar det knappt 80 euro tur och retur. Det kan dock löna sig att snoka runt på internet eftersom många mindre taxibolag erbjuder skjuts i olika former.

Det kan också vara värt att notera att om man är fler än sex personer så lönar det sig att boka en hel minibuss som tar upp till åtta personer.

Det andra alternativet är att helt enkelt hyra en bil på flygplatsen och köra sista biten. Det är en bra idé om man vill vara lite flexibel och vill kunna se sig omkring en smula. Glöm inte bort att be om skidräcke (om ni har egna skidor med er), snökedjor – och en instruktion om hur man sätter på dem.

När du väl är framme i SkiWelt behövs inte bilen för den dagliga skidåkningen. Det går massor av skidbussar och ett giltigt liftkort gäller också på bussarna.

Det finns ytterligare ett transferalternativ för de av Lufthansas passagerare som har spendersbyxorna på sig. Det är att flyga helikopter från München. Maila på lufthansa@helitravel.de om du vill veta vad det kostar. Se bara till att ditt hotell har en helikopterlandningsplats…

 

Att åka skidor i SkiWelt

Lift i SkiWelt

Liftarna i SkiWelt är talrika och många av dem är väldigt bekväma. Foto: Christian Kapfinger

SkiWelts backar börjar redan på 620 meters höjd, det gör att man är rätt känsliga för temperaturer och snötillgång. Med andra ord kan snökvaliteten stundtals vara lite si och så och bäst är det förstås mitt i vintern.

Man har dock investerat mycket för att hantera det allt mer opålitliga vädret och det finns nu hela 1 500 snökanoner i systemet. Så fort temperaturen är den rätta kan man täcka nästan häften av systemet med snö på tre dagar!

Det betyder i sin tur att man normalt sett kan hålla systemet öppet från början av december till början av april.

De något lägre höjderna har dock en stor fördel. Det är att det är gott om skog, vilket gör det betydligt lättare att åka när det är dåligt väder. Skogen ger både lä och referenspunkter när sikten är dålig. Det är sällan man behöver stänga liftar i SkiWelt.

 

Nattskidakning i SkiWelt

Blir du inte tillräckligt trött av att åka skidor på dagen finns det också nattskidåkning i SkiWelt.

För den som inte nöjer sig med dagsåkningen finns det också 13 kilometer elbelyst kvälls- och nattåkning där det ibland är öppet till 02.00 på natten.

Det finns dock ”bara” 17 kilometer svart pist, så det är inget för de värsta adrenalinsökarna.

Vill du veta allt om pisterna i SkiWelt kan du ladda ner en skidguide från (www.austriaskiguide.com). Guiden är skriven av en pensionerad engelsman som bestämde sig för att åka samtliga pister och äta på alla backrestauranger i SkiWelt under en säsong…

 

Lössnö i SkiWelt

Lössnöåkning i Westendorf. Foto: Tim Marcour

En veckas liftkort i SkiWelt kostar 257,50 Euro under högsäsong. För den som inte nöjer sig med SkiWelts backar går det att köpa ett superliftkort som kallas All Star Card. På det får man tillgång även till pisterna i Kitzbühel, Alpbachtal, Saalbach, Hinterglemm, Schneewinkel, Hochtal, Wildschönau, Kaprun och Zell am See (totalt är det över 100 mil pister!) samt alla bussar som går mellan de olika områdena. All Star kortet kostar 280 Euro, så har du den minsta tanke på att vidga horisonterna är det alltså en mycket god idé att köpa ett All Starkort.

SkiWelt har också ett fiffigt liftkort för familjer med barn under 3 år. Det innebär att två föräldrar kan dela på ett liftkort för ett tillägg om enbart 5 euro per dag på gällande pris. Det förutsätter dock att barnet är med när man köper kortet.

 

Att bo i SkiWelt

Att välja boende i SkiWelt är inte det lättaste. Här finns otroligt mycket att välja på. Det finns en del större hotell, men också massor av små familjeägda hotell, pensionat, lägenheter, hus och privatrum att hyra. Värt att tänka på är också att väldigt många hotell och pensionat enbart hyr ut rum med halvpension – alltså frukost och middag – i priset.

 

SkiWelt

Oberguggenhausen har en trevlig spaavdelning med fin utsikt.

Pensionatet Oberguggenhausen (www.ein-wunsch.at) är inget flott ställe och ligger i slutet av en rejäl uppförsbacke (läs snökedjor på, när det snöat). Det är dock väldigt trevligt och nära till skidåkningen. Med tanke på att dubbelrummen kostar cirka 30 euro per person inklusive frukost får det betraktas som ett fynd. De har även lägenheter.

 

Kaiserhof SkiWelt

Utsikten från den stora terassen på Kaiserhof är inte dålig.

Vill du slå på stort med lite klassik skidortslyx är femstjärniga Kaiserhof (www.kaiserhof-ellmau.at) ett bra tips. Fantastisk mat och en jättelik terrass med magisk utsikt. Men smakar det så kostar det – halvpensionen för en person startar på 160 euro.

 

SkiWelt

Sunnbichi ligger vid en bondgård med full verksamhet.

Pensionatet Sunnbichl (www.sunnbichl.com) och den intilliggande ekologiska gården Wolfseggstall har två lägenheter var. På pensionatet finns också två rum. Lägenheterna kostar mellan 140 och 180 euro per natt för 4 personer (utan frukost) och rummen drygt 40 euro per dag och person med frukost. Den stora attraktionen är gården med sina djur där den som är sugen gärna får hugga in och testa hur det är att vara bonde i Tyrolen.

 

SkiWelt

Rätt som det är uppträder schlagerstjärnan Lara på Leamwirt.

Leamwirt (www.leamwirt.at) i Hopfgarten är ett trevligt familjehotell där är man omåttligt stolta över dottern i huset – Lara-Biancha Fuchs – som är en av Österrikes största schlagersångerskor. Trots stjärnstatusen jobbar hon med gott humör i hotellets reception eller i restaurangen mellan sångjobben. Rum inklusive halvpension startar på knappt 60 euro per person.

 

SkiWelt

Club Hotel Edelweiis ligger vackert.

Club Hotel Edelweiss (www.clubhoteledelweiss.com) har kanske inte världshistoriens originellaste namn, men drivs på ett mycket trevligt sätt av brittisk/österrikiska paret Peter och Alison med internationell personal. Stamgästerna är många. Man hyr helst ut hela veckor och priserna ligger på 75-85 euro per person och natt med halvpension. Du kan också få skidguidning för en mycket symbolisk summa.

 

SkiWelt

Kaminen håller värmen uppe på Alpengasthof Moderstock.

Läs om Alpengasthof Moderstock (moderstock@gmail.com) under rubriken ”Att äta i SkiWelt”.

 

SkiWelt

Matsalen på Gasthof zum Wilden Kaiser är nyrenoverad.

Gasthof zum Wilden Kaiser (www.wilderkaiser.org) erbjuder både rum och lägenheter i två olika nyrenoverade hus. De flesta boendena har balkong och härlig utsikt mot bergen. Att bo här med halvpension kostar 60-80 euro per person och dag. Rabatterna för barn och ungdomar är ovanligt generösa.

 

SkiWelt

Postwirth är en institution i Söll.

Vill du bo riktigt klassiskt i Söll är valet enkelt. Då blir det Hotell Postwirt (www.hotel-postwirt-soell.at). Det återfinns i byns äldsta hus, som har anor tillbaka till 1200-talet. Här finns Spa med pool, utomhuspool med 33 grader varmt vatten, flera olika bastutyper samt en bra restaurang.

 

SkiWelt

Glockenstuhl är litet och personligt.

Glockenstuhl (www.glockenstuhl.at) är ett litet hotell med bara 20 rum, ett bra spa och trevlig personal. Det ligger bara några minuter från byns centrum och närmaste lift. Familjen Eberl har drivit det i 30 år och tänker fortsätta minst lika länge till. Rum och halvpension med 5-rätters middag från 80 euro per person, beroende på säsong.

 

Att äta i SkiWelt

Fortfarande är rätt mycket av maten traditionellt stadig föda med rejäla köttbitar och skogshuggarportioner. Utvecklingen går dock framåt mycket snabbt och fler och fler restauranger breddar utbudet på menyn.

 

SkiWelt

Det är kallt i baren på Alpeniglu.

Det är inte främst för den kulinariska upplevelsen man besöker Alpeniglu (www.alpeniglu.com). För att nå Alpeniglu tar man dagens sista linbanetur upp till Hochbnrixen. Här ligger ett antal igloos där man först får en guidad tur, sedan får göra sin egen isskulptur och äta fondue vid isbord. Slutligen är det fackeltåg genom skogen till en bergshytta och taxi ner till byn igen. Hela äventyret kostar 95 euro. Det går också att övernatta här uppe.

 

SkiWelt

På afterskin på Ellmauer Alm kan allt hända.

På Ellmauer Alm (www.ellmauer-alm.at) händer det alltid något. Det är livemusik varje dag under säsongen och restaurangen tar 240 gäster. De stänger när de sista gästerna kroknar, så gå inte hit för viskande samtal och romantiskt mys.

 

SkiWelt

Närkontakt med råvarorna på Stanglwirt.

Stanglwirt (www.stanglwirt.com) är ett femstjärnigt hotell, men man har också flera restauranger som kraftsamlar på organiska råvaror från egna odlingar eller lokala odlare. Från en av restaurangerna har man till och med utsikt rakt in i ladan där kossor och kalvar bor under vinterhalvåret.

 

SkiWelt

Sunnseit Hütte bjuder på livemusik.

En bra bit ovanför byn ligger Sunnseit Hütte (www.sunnseit.com) som ligger i backen precis intill kälkspåret (eller toboggan som kälkarna kallas här nere). Det går att köra upp hit, men det är ju bra mycket trevligare att ta liften upp, åka kälke till restaurangen och sedan ta samma kälke hela vägen ner till byn. Legendariskt after ski, men även bra mat till lunch och middag.

 

SkiWelt

Gasthaus Rössl bjuder både på mat och husrum.

Gasthaus Rössl (www.roesslwirt-itter.at) håller till i ett hus från 1600-talet. Det har ägts av den nuvarande ägarfamiljen sedan 1898 och inte haft stängt en enda dag sedan dess! Traditionellt, mysigt och rejäl, god mat. De har också tre lägenheter, om du även vill bo här.

 

SkiWelt

Alpengasthof Moderstock ligger högt uppe i en dalgång.

En personlig favorit är Alpengasthof Moderstock (moderstock@gmail.com), som är en avlägset belägen gammal bondgård som byggts om till restaurang och har ett antal mycket enkla rum på övervåningen. Här bjuds på riktigt gammaldags pensionatsstämning med rimfrost på enkelglasen, kallvatten i kranen vid handfatet i rummet, knarriga golv och dusch ute i korridoren. Enkelt, men med rejält mycket atmosfär och dessutom riktigt god mat. Vill du bara äta här och göra besöket till en speciell upplevelse hyr du en hästdragen släde i byn Kelchsau och åker med den en timme uppför dalgången för att komma till Moderstock. Rum från knappt 30 euro per person och natt inklusive frukost.

 

SkiWelt

Markus Zeiser har koll på maten på Hubertus Stub’n.

Hubertus Stub’n (www.hubertus-brixen.at), med unge spännande kocken Markus Zeiser vid rodret, hämtar sina råvaror i trakten, men mycket av sin inspiration från medelhavsländerna. De har också något så ovanligt som en vettig meny för de mindre familjemedlemmarna.

 

SkiWelt

På Weberbauer är det tradition som gäller.

Gasthof Weberbauer (www.gasthof-weberbauer.at) ligger mitt emot kyrkan i byn och är egentligen ett hotell, men serverar också mat till andra än hotellgästerna. Tyrolskt kök av mycket bra kvalitet till vettiga priser.

 

SkiWelt

På Giovanni hittar du italiensk mat som omväxling.

Precis som på många andra ställen i Österrike återfinns de flesta restaurangerna i hotellen. Om du tröttnar på den typiska tyrolermaten kan du dock söka dig till Giovanni (www.ristorante-giovanni.at) som bekänner sig till det italienska köket samt gör utmärkta fiskrätter – och pizza förstås!

 

SkiWelt

Hasis Kuchl satasr mer på maten än på att marknadsföra sig.

Hasis Kuchl (tel 0676-540 57 30) bjuder på traditionell mat och lägger sin tid på att laga god mat och ta hand om gästerna istället för att slösa energi på moderniteter som hemsidor! Stekarna och revbensspjällen är berömda i hela dalgången, men det finns också mycket annat på menyn.

 

Lokala delikatesser

KochArt (www.brixentaler-kochart.at) är en förening som startas av ett antal eldsjälar och som syftar till att få fram lokala matprodukter. Det handlar om bland annat vin, snaps, honung, frukt, grönsaker, kött, fågel och fisk. Resultatet kan avsmakas på 10 olika restauranger i Westendorf, Brixen im Thale och grannbyn Kirchberg. Testa gärna revbensspjällen på Kupferstub’n (www.kupferstube.at) i Kirchberg.

KochArt ordnar också spännande matlagningskuser.

Clas Johansson
www.tripant.com

 

Användbara länkar

Allmänt om Österrike och SkiWelt

www.austria.info

www.skiwelt.com


Reseförmedlare

Snowtrex (www.snowtrex.se)

 

Att ta sig till SkiWelt

Flygbussarna (www.flygbussarna.se)

SAS (www.sas.se)

Lufthansa (www.lufthansa.com)

Norwegian (www.norwegian.com)

Austrian (www.austrian.com)

Air Berlin (www.airberlin.com)

 

Att bo i SkiWelt

Oberguggenhausen (www.ein-wunsch.at)

Kaiserhof (www.kaiserhof-ellmau.at)

Sunnbichl (www.sunnbichl.com)

Leamwirt (www.leamwirt.at)

Club Hotel Edelweiss (www.clubhoteledelweiss.com)

Alpengasthof Moderstock (moderstock@gmail.com)

Gasthof zum Wilden Kaiser (www.wilderkaiser.org)

Hotell Postwirt (www.hotel-postwirt-soell.at)

Glockenstuhl (www.glockenstuhl.at)

 

Att äta i SkiWelt

Alpeniglu (www.alpeniglu.com)

Ellmauer Alm (www.ellmauer-alm.at)

Stanglwirt (www.stanglwirt.com)

Sunnseit Hütte (www.sunnseit.com)

Gasthaus Rössl (www.roesslwirt-itter.at)

Alpengasthof Moderstock (moderstock@gmail.com)

Hubertus Stub’n (www.hubertus-brixen.at)

Gasthof Weberbauer (www.gasthof-weberbauer.at)

Giovanni (www.ristorante-giovanni.at)

Hasis Kuchl (tel 0676-540 57 30)

Kupferstub’n (www.kupferstube.at)

Kochart (www.brixentaler-kochart.at)

Visa alla restips