Res till Seychellerna på en mindre budget

2018-11-23 08:00

Drömmer du om att resa till paradisöarna Seychellerna, men avskräcks av tanken på vad det skulle kosta? Då har vi glada nyheter! Det är faktiskt möjligt att upptäcka Seychellerna med en budget som du kan spara till. 

På Seychellerna finns fantastiska skogar och stränder, ett hav fullt av fisk och skaldjur, trevliga människor, ett bra klimat och inga farliga djur. Ett unikt havsparadis helt enkelt! Influenserna från Frankrike och Storbritannien tillsammans med den blandade befolkningen med ursprung i Afrika, Europa och Indien ger öarna en härlig mix av olika folkgrupper och kulturer.

 

Om du ö-luffar kommer du att passera den lilla hamnen på Praslin.

Ett bra sätt att uppleva Seychellerna är att resa runt mellan de tre större öarna Mahé, Praslin och La Digue. Öarna tillhör de inre öarna, som är gamla granitöar där klipporna slipats mjukt runda. De yttre öarna är alla korallöar. Av de yttre öarna är det bara Alphonse som har någon infrastruktur för besökare.

Mellan huvudöarna är det dock enkelt att ta sig med båtar eller korta inrikesflygningar. Två veckor är att rekommendera för att i lugn och ro hinna besöka alla de tre öarna, och då finns även tid till bad, snorkling och strandhäng.

Om du snorklar kan du få sällskap av en drakfisk. Men se upp för ryggfenan, taggarna är giftiga.

Fakta om Seychellerna

Antal öar: 115
Antal invånare: 95 000
Antal besökare/år: 
Blev självständiga år 1976 
Beläget: 150 mil från Afrikas östkust
Naturskyddsområde: 42 % av ytan 
Antal fågelarter: 275 

 

Att ta sig till Seychellerna

Det finns ingen självklar flygrutt för att ta sig till Seychellerna, men en bra väg är att flyga via mellanösternhubbarna. Emirates flyger via Dubai och Ethiad via Abu Dhabi och båda ligger bra placerade på vägen från Sverige. Air France, Kenya Airways och Ethiopian Airlines är andra bolag som flyger både från Stockholm och till Seychellerna. 
 

Att ta sig mellan öarna på Seychellerna

Med allmänna kommunikationer finns det två sätt att ta sig runt – flyg och båt.
Flyget går med små propellerplan mellan Mahé och Praslin och är populärt, eftersom invånarna på öarna flyger väldigt billigt. Båtarna lägger till på Mahé, Praslin och La Digue. Flyger gör det inhemska flygbolaget Air Seychelles (www.airseychelles.com). Båttrafiken sköts av Cat Cocos (www.catcocos.com) och Inter Island Ferry (www.iif-catrose.com). 
 
Båtresan mellan Mahé och Praslin tar ungefär en timme och kostar från 650 rupees beroende på när du bokar. Mellan Praslin och La Digue kostar biljetten från 235 rupees för en kvarts färd. Observera att detta är enkelbiljetter.
 
Fundera lite på hur du vill färdas mellan Mahé och Praslin. Båt kan tyckas självklart, men när man kikar närmare på det så är det inte lika självskrivet.
Komfort: Flyget tar 15 minuter och anknyter till de internationella ankomsterna, båten tar en timme och du måste in till kajen i stan. När det är lite sjö är det dessutom väldigt gungigt och många blir sjösjuka. Mest blåser det juni-september.
Pris: Minst 1 300 rupees tur/retur med båten. 1 900 tur/retur med flyget.

 

Huvudön Mahé

På huvudön Mahé bor drygt 80 000 av Seychellernas invånare och här ligger även huvudstaden Victoria. Här finns mycket att uppleva förutom de fina stränderna och för den som kommer hit första gången och bara ska stanna en vecka är Mahé ett bra val.

Att göra på Mahé

Mahé är inte större än att man åker runt den med bil på en dag. Ska du stanna här ett tag så gör just det och leta reda på dina favoritstränder.

På nordvästra delen av ön finner du Beau Vallon, där de allra flesta hotellen ligger. Stranden är fin, men här är rätt mycket turister under högsäsong. Den östra sidan av den nordligaste udden är betydligt lugnare, men här är å andra sidan stranden inte lika fin.

Stranden Anse Takamaka är inte direkt överbefolkad.

Den sydliga delen av västkusten är glest befolkad och är ett perfekt område att tillbringa några dagar i. Det är inte tätt mellan övernattningsställena, men här finns något för alla smakriktningar och plånböcker. Här finns också den väldigt vackra stranden Anse Takamaka.

Du kan utnyttja lyxresortens strand utan att det kostar en krona.

Söder om Takamaka ligger Anse Intendence som domineras av lyxresorten Banyan Tree Resort, men stranden är fri för alla och den är väldigt fin. Håll till vänster på kostigen vid entrén till Banyan så kommer du efter en del skumpande ner till en liten parkering i södra änden av den långa stranden.

På stranden vid Pointe Police behöver man inte heller trängas.

Allra längst söderut på Mahé ligger Pointe Police. Här är det i princip helt öde, förmodligen beror det på att det är rätt starka strömmar i havet och att det också är en del besvärliga stenar och koraller nära den kritvita stranden. Kort sagt är det svårbadat. För den som vill ha en romantisk picknick och bara doppa fötterna är det dock idealiskt.

En minimal väg tar dig till Anse Souillac.

På nordvästra delen av Mahé finns stranden Anse Souillac och Baie Ternay, som är en marin nationalpark. Vägen hit är en återvändsgränd och så smal att två bilar inte kan mötas. Det blir därför en del övning på att backa hyggligt långa sträckor. Många tycker att det här är på tok för jobbigt och även här kan du därför hitta stränder där du är rätt ensam.

Le Jardin de Roi är minst sagt grön! I mitten syns den trevliga serveringen.

Le Jardin de Roi är en plantage där det odlas massor av olika typer av kryddor, medicinalväxter och frukt. Här finns också en rad olika trädarter. Ett bra ställe att lära sig mer om vad som växer på Seychellerna. För den med starka ben finns också en utsiktspunkt högt upp på berget.

Utsikten från Mission Lodge vid Venn´s Town.

Sans Soucis, en av de fyra vägar som går tvärs över ön, passerar genom ett naturreservat där man bland annat finner ruinerna av den gamla skolan i Venn's Town. Den byggdes för frigivna slavars barn i slutet av 1800-talet. Skolan lades tyvärr ner ganska snabbt, men utsikten från det som kallas Mission Lodge är kvar och den är svårslagen.

Har du några miljoner över kan du köpa en etta på Eden Island.

Eden Island är ett hejdlöst projekt där man byggt ett antal artificiella öar i havet utanför huvudstaden Victoria och fyllt dem med exklusiva bostäder, hotell, restauranger, en marina och ett shoppingcenter. Intressant att besöka som kontrast till paradisstränderna. Vill du köpa en etta här får du räkna med att betala ungefär 4,5 miljoner kronor.

Fina fisken på marknaden i Victoria.

En rätt snabb tur till fots i huvudstaden Victoria tar dig till klocktornet, som är en liten kopia av Big Ben. Vidare till det hinduiska templet och sedan till den lilla marknaden med det ståtliga namnet Sir Selwyn Selwyn Clarke Market. Där säljs främst fisk, frukt och grönsaker och det är ett utmärkt ställe att handla på om du lagar din egen mat. Störst är utbudet på lördagarna.

Kenwyn House är ett läckert hus fyllt av smycken.

På andra våningen av marknaden finns det också ett antal butiker som säljer souvenirer och hantverk från Seychellerna. Ett ännu bättre ställe för lokalt hantverk och konst är dock Cooperative des Artisans på Independence Avenue (intill klocktornet) som grundades redan på 1930-talet och har ett 80-tal medlemmar.

Vill du köpa smycken kan du besöka den vackra kolonialvillan Kenwyn House som har kollektioner inspirerade av Seychellerna.

Takamaka gör rom på Seychellernas sockerrör.

Romdestilleriet Takamaka ligger på den gamla franska plantagen Le Plain St Andre. Takamaka gör sex sorters rom och den görs enbart på sockerrör från ön och med 35 000 lådor har man nu nått produktionstaket, det finns helt enkelt inte fler sockerrör att köpa upp.

För den som vill besöka den lilla romfabriken går det två guidade turer varje dag. Inklusive provsmakning kostar turen 150 rupees.

Har du tur stöter du på havssköldpaddor under vattnet.

Om du är sportdykare (eller vill bli det) är norra delen av Mahé en bra bas. Här finns flera dykskolor och massor av olika ställen att dyka på. Bästa tiden för dykning är april/maj samt oktober/november då det är runt 29 grader i vattnet och vindarna håller sig hyggligt i schack. Under de månaderna är sikten under vattenytan ofta över 30 meter!

Sea Shell är ett av de mer klassiska fartygen som kryssar i havet i Seychellerna.

Vill du prova på dykning på många olika ställen eller bara gillar att segla runt och se nya områden varje dag kan du välja en av de många små kryssningsbåtar som finns på Seychellerna och som oftast utgår från hamnen i Victoria på Mahé.

Ett bolag som har fina båtar är Silhouette Cruises. De kryssar bland annat med de klassiska yachterna Sea Shell och Sea Pearl. Är du en erfaren seglare kan du istället chartra din egen segelbåt. De minsta är drygt 30 fot och de största drygt 50 fot.


Att äta på Mahé

Seafood och pizza är bäst på La Gaulette.

La Gaulette ligger på den långgrunda och familjevänliga stranden Anse Gaulette. Restaurangen ligger precis på andra sidan den lilla vägen som kantar stranden och från skuggan på serveringen går det bra att hålla koll på vad som händer med de barn som inte vill lämna vattnet.

La Grande Maison är landets bästa restaurang enligt många.

I det återskapade och enkla, men vackra, huvudhuset på plantagen Le Plain St Andre finner du La Grande Maison Restaurant. Den drivs av kocken Christelle Verheyden och många tycker att hon har den bästa restaurangen på Seychellerna. Här finner du många spännande smakkombinationer och de flesta av råvarorna är lokala.

Kolonial romantik i lite enklare form finner du på Marie Antoinette.

I huvudstaden Victoria huserar öns mest kända restaurang Marie Antoinette. Här serveras sedan nästan 50 år alla de klassiska kreolska rätterna och man bjuder också på kolonial arkitektur och lite takfläktsromantik. 

Pinfärsk tonfisk på Market Bistro.

I Victoria, närmare bestämt på andra våningen i marknaden, hittar du också The Market Bistro. De har bra mat, vibig stämning och gratis, samt förvånansvärt snabbt, internet. Dagens rätt kan vara sådant som carpaccio på nyfångad tonfisk från fiskhandlarna en våning ner.

Många små rätter på Le Jardin de Rois restaurang.

Trädgården Le Jardin de Roi har en utmärkt liten restaurang med fantastisk utsikt och skönt svalkande vind. Här kan du vissa dagar äta ett axplock av typisk mat från Seychellerna. På bordet finns då sådant som picklad vit papaya, pumpa samt golden apple, kokbananer med kokos, linspasta, stekt fisk, kycklingcurry och grönsakscurry – perfekt för en lunch när det är bortåt 30 grader varmt och 75 % luftfuktighet.

Baobab bjuder på härliga pizzor till vettiga priser.

Beau Vallon är det enda ställe på Seychellerna som man kan sätta stämpeln turistort på. Här finns rätt många hotell och ett antal krogar, varav vissa är bättre än andra. En sådan är Baobab Pizzeria  som gör fantastiska pizzor till vettiga priser. Det kan ta lite tid eftersom det nästan alltid är fullsatt.


Att bo på Mahé

Captains Villa är inbäddad i grönska.

Captains Villa är ett litet guesthouse med sju rum och två lägenheter. Det drivs av Flolise och Patrick och ligger på Anse Forbans på sydvästra delen av Mahé inbäddat i grönska, ett stenkast från havet. Ett dubbelrum här kostar knappt 100 euro, men då ingår inte frukost, som kostar ytterligare 10 euro. Säger du till serverar de också middag med rätter som kostar 10-15 euro, vilket är relativt billigt.

Den privata stranden framför Beach Kaz.

Är ni en stor familj eller rent av två-tre familjer som reser tillsammans kan det vara värt att titta på Beach Kaz som ligger tvärs över gatan från Captains Villa. Beach Kaz är ett hus med fyra sovrum och ligger direkt på stranden. Upp till 14 personer kan bo i huset och priset för det börjar på 368 US dollar.

Clef des Ilies läge är svårslaget.

På Beau Vallon ligger det hippa och familjeägda Clef des Iles direkt på stranden. Inredningen är sval och naturnära. De har stora tvåvåningslägenheter med två sovrum och bra kök. När du öppnar dörrarna på nedervåningen har du bara några meter till havet. Pris från 280 euro för två personer. För frukost får du lägga till 12 euro per person.

En av de många poolerna på Banyan Tree.

Vill du bo lyxigt är Banyan Tree något att titta närmare på. Anläggningen ligger avskilt på stranden Ante Intendence och här finns allt du kan önska dig och lite till. Fantastiska villor med privat pool, spa, barer och restauranger av högsta klass. Man har till och med egna odlingar som förser restaurangerna med grönsaker och frukt. Tröttnar du på stranden kan du ge dig ut på djuphavsfiske. Men smakar det så kostar det. Rummen startar på drygt 800 euro per natt.

Chez Payet ligger på gångavstånd från flygplatsen.

Om du ska flyga från Seychellerna tidigt på morgonen är Payet Airport Guest House ett bra tips. Det är inte något märkvärdigt ställe, men det ligger bara några minuter från flygplatsen och värden Rodney Payet är en trevlig figur som skjutsar dig gratis till flygplatsen. 100 euro kostar det att bo i ett dubbelrum.

Att ta sig runt på Mahé

Bussarna är billiga och går ofta.

På Mahé kan du ta dig runt med taxi, hyrbil eller buss.

Taxi är relativt dyrt och vill du ha en taxi en hel dag för att bli skjutsad runt till öns olika sevärdheter utan att behöva leta själv får du räkna med 150 euro. Förhandla i förväg.

Hyrbil är ett bra alternativ. Mahé är fullt med små uthyrningsfirmor, som alla hyr ut minimala automatväxlade bilar som passar fint för de smala, slingriga och ofta branta vägarna på ön. 50 euro per dygn är den gällande taxan, men hyr du mer än fyra dagar kan du få ner priset till 40 euro. En fördel är att du kan hyra bilen lite varsomhelst och sedan lämna den på flygplatsen eller i hamnen om du ska åka vidare till någon av de andra öarna.

För budgetresenären har Mahé bra busstrafik med statliga SPTC och det går att ta sig kollektivt till i stort sett varje vrå på ön. Sju rupees (knappt fem kronor) kostar en bussresa.


Mellanön Praslin

På Praslin bor 8 000 personer och ön är ännu bergigare än Mahé, Runt Praslin finns också några mindre, obebodda öar som du enkelt kan göra utflykter till.

Att göra på Praslin

Den märkliga Coco De Mer växer bara på Seychellerna.

Fond Ferdinand Nature Reserve öppnade för allmänheten för några år sedan. Här har man de flesta av världens Coco De Mer-palmer, som ger de mytomspunna dubbelkokosnötterna. 125 rupees kostar inträde och en bra guidad tur.

Coco De Mer är en ovanlig nöt. Under lång tid hade man ingen aning om var nötterna kom ifrån och det gav upphov till sägner om undervattensskogar och andra fantasier. Det var först på 1700-talet man upptäckte nötterna på då obebodda Seychellerna.

Nötterna här är ungefär fem år gamla.

De kvinnliga träden bär 6-7 små nötter per år och de måste pollineras inom två dagar (numera görs det oftast för hand). Det medför att det oftast bara är ett par nötter som befruktas och växer till de jättelika frukterna. Den största man hittat vägde 42 kg och det gör den till världens största frukt.

Trädet är mycket ovanligt och helt skyddat. När nötterna ramlar ner efter 7 års mognadstid säljs de som souvenirer för 5 000 rupees styck! Fond Ferdinand bjuder självfallet även på en massa andra växter och dessutom på en fantastisk utsikt över bukten Sainte Anne, som man når efter ungefär 90 svettiga minuter i trappor i djungeln, glöm inte dricksvattnet!

Anse Lazio är ytterligare en kritvit paradisstrand på Seychellerna.

Av stränderna är Anse Lazio i nordöstra hörnet av ön en favorit. Kritvit strand, långgrunt och bra med skugga. Här ligger bara ett litet hotell och det gör att du är nästan ensam på stranden om du kommer tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen.

Anse Georgette är den vackraste stranden på Lemuria.

Alldeles i närheten, men på andra sidan ön, finns Constance Lemuria Resort med tre fina stränder. Eftersom alla stränder enligt lag är tillgängliga för alla kan du besöka även stränderna vid hotellet. Du får då parkera utanför grindarna och promenera in. För att släppa in dig vill hotellet dock att du hör av dig på telefon dagen innan och anmäler att du kommer.

Är det inte för mycket folk verkar man dock vara rätt liberala på det här området. Av stränderna här är Anse Georgette den vackraste och mest naturliga, men den ligger också längst bort från parkeringen och det är en rejäl promenad för att komma hit.

De vackra sottärnorna häckar på Cousin Island.

Cousin Island är en ö som är ett naturreservat med 300 000 häckande sjöfåglar. Vill du bara åka hit kostar det 500 rupees för att under ett par timmar se de helt orädda fåglarna som häckar direkt på marken. Du kan också göra det som en del av en heldagstur då man ofta tittar på jättesköldpaddor på ön Curieuse och snorklar utanför St Pierre. Det kostar drygt 2 000 rupees inklusive lunch.

Att äta på Praslin

Village de Pécheur har en bra restaurang och trevliga rum.

En trevlig restaurang är Village de Pécheur på Anse Volbert. Har de papegojfisk på menyn så testa gärna det. Du äter i skuggan av kokosträd, en inte helt ofarlig sysselsättning om man ska tro statistiken. Det som kallas ”death by coconut” är drygt 150 fall varje år, så se upp när du sitter under ett träd med mogna kokosnötter nästa gång!

 

Grillad haj fanns på buffén på Laurier.

Laurier har som affärsidé är att enbart servera middag och att alltid göra det som en stor, fräsch buffé med tonvikt på råvaror från havet för 475 rupees. Uppenbarligen fungerar det väldigt bra eftersom restaurangen ständigt är fullsatt. Laurier driver också ett litet hotell där man försöker satsa på att vara lite mer ekologisk än kollegorna.

Den klassiska beachrestaurangen Bonbon Plume.

BonBon Plume är en klassisk beachrestaurang på Anse Lazio där det är lätt bli sittande. Bord under palmblad med sand mellan tårna och mat med ursprung i havet. Mycket av maten är grillad och den är riktigt god, men åt det dyrare hållet. Just nu bygger man en ny, större restaurang bredvid den nuvarande palmhyddan.


Att bo på Praslin

En lägenhet (eller snarare ett hus) på Nid’Aigle Lodge.

Nid’Aigle Lodge ligger på den sydligaste stranden Anse Consolation. Lodgen drivs av Sonny Morgan som också är en av Seychellernas mest kända musiker. 115 euro per natt kostar en trevlig lägenhet med fint kök och jätteterrass, allt i en prunkande trädgård och en minut från stranden. Att Sonny är en trevlig figur gör ju inte det hela sämre.

Le Chevalie Bay är enda hotellet på Anse Lazio.

Le Chevalier Bay väljer man för läget. Hotellet ligger på snubbelavstånd från den fantastiska stranden Anse Lazio och är den enda övernattningen här. Fram till niotiden och efter fem (vilket ju är bästa tiden att vara på stranden med tanke på det starka solljuset) är det helt tomt på stranden. Från 180 euro för dubbelrummet och 10 euro extra för frukosten, men för en gångs skull är den värd det.

Vissa av rummen på Village du Pecheur öppnas direkt mot stranden.

Village de Pécheur har inte bara restaurang utan också ett litet hotell. Vill du bo här så se till att du får ett rum i huvudbyggnaden med utsikt mot havet. De har även rum på andra sidan gatan, men då finns det bättre alternativ på Anse Volbert. Dubbelrummen startar på 190 euro inklusive frukost.

Vacker är ett svagt ord när det gäller Lemurias golfbana.

Constance Lemuria Resort på nordvästra spetsen av Praslin var Seychellernas första femstjärniga hotell när det öppnade för 18 år sedan. Det helrenoverades för två år sedan och är fortfarande en trevlig resort på ett mycket väl tilltaget landområde med tre stränder och en vacker 18 håls golfbana i den högre klassen. En juniorsvit för två personer kostar från 900 euro per natt inklusive frukost och middag. Även golfen ingår i ditt rumspris. Om du har annan nattlogi är greenfeen 1 850 rupees.

Att ta sig runt på Praslin

På Praslin är hyrbilarna manuellt växlade för att orka upp för backarna.

Som på Mahé är det smidigaste att ta sig runt med taxi, hyrbil eller buss. Skillnaden är att hyrbilarna bara kostar 40 euro per dag och att de inte är automatväxlade. En del backar på ön är så branta att en pyttebil lastad med fyra fullväxta européer inte tar sig upp om den inte har manuell växel.


Minstingen La Digue

På La Digue bor bara 2 000 personer och cykel är det främsta färdmedlet. Till La Digue kommer många yngre resenärer för att softa och det är därför rätt gott om billiga boenden och matställen.

Att göra på La Digue

På L’Union Estate kan du bland annat se hur man förädlar kokosnötter.

L’Union Estate var den första plantagen på La Digue. Nu är den ett friluftsmuseum där man kan se diverse odlingar, en koprafabrik, jättesköldpaddor, ett traditionellt båtvarv, ett galleri och det gamla kolonialhuset. 115 rupees kostar inträdet.

Den välfotograferade stranden Anse Source d’Argent.

På La Digue finns några av världens finaste sandstränder. Den kritvita stranden Anse Source d’Argent ligger också inom L´Union Estate och anses vara en av världens mest fotograferade. Det är inte svårt att förstå varför! Den är fantastiskt vacker med de mjuka granitklipporna. Det finns dessutom många skuggande träd att slå sig ner under och dessutom är stranden långgrund och skyddad av ett yttre rev.

Men det är självfallet också mycket folk här. Rätt som det är dyker det även upp brudpar som ska fotograferas i full mundering, så den riktiga paradiskänslan infinner sig inte på just den här stranden.

 

På Anse Sévére kan du både bada och köpa färskpressad juice.

Anse Sévére ligger precis norr om den lilla hamnstaden La Reunion, där i princip alla de 2 000 invånarna bor. Just det faktum att det bor en hel del människor här vid sidan av turisterna är en av de saker som gör ön charmig. När man cyklar runt passerar man sjukhuset, dagiset, skolan och helt vanliga öbor.

Anse Sévére är en helt ok strand, med ett antal små stånd där man säljer dricka och enklare maträtter. Självfallet är där också en del folk eftersom det är gångavstånd från den del av ön där de flesta turister bor.

På Anse Fourmise finns såväl vit sand som skugga och få besökare.

Orkar du bara trampa 10-15 minuter till så hamnar du på östkusten där det blir ännu lugnare. Stränderna Anse Banane och Anse Fourmise har också den stora fördelen att de bjuder på stora träd med skugga. Här nere jagar man nämligen inte sol utan skugga! Sol finns det alldeles för mycket av…

Stora vågor på Grand Anse.

På Grand Anse i syd finns det inte någon som helst skugga förrän på kvällen, men däremot väldigt stora och roliga vågor. När förhållandena är de rätta går det också att surfa här. Det finns ytterligare ett par stränder i södra änden av ön, men de kräver en del fotarbete för att nås.

Att äta på La Digue

Under palmbladen på Chez Jules.

Strandhaket Chez Jules på Anse Banane är i princip ett palmbladstak fem meter från strandkanten. Men skenet bedrar, de lagar riktigt, riktigt god mat till vettiga priser. Testa gärna salladen med rökt fisk och krydda extra med deras egen chiliblandning som kan ge flintskalliga nytt hår! Chez Jules har öppet till 20.00.

Typisk kreolsk lunch på Lanbousir.

L’Union Estate finns Lanbousir restaurant som bjuder på god lunch med exempelvis grillad fisk, kycklingcurry, stekta nudlar och fräscha sallader. Lanbousir stänger 15.00, så det är ingen idé att försöka cykla hit på kvällen. Tänk också på inträdesbiljetten på 115 rupees, som du inte kommer undan.

Bäst take away finner du på Rey & Josh.

En bit från centrum på vägen mot Grand Anse ligger stans bästa takeaway – Rey & Josh – som koncentrerar sig på lokal kreolsk mat och också har en hel del av de bofasta som kunder, det är ju alltid ett bra tecken. Här är det påfallande billigt. En delikat fiskcurry går på 65 rupees, det är vad en flaska lokalt öl kostar på andra restauranger.

 

Fish Trap har bord ända ner på stranden.

Fish Trap är en av de populäraste restaurangerna på La Digue. Den ligger ett stenkast från piren och har bord som går ända ner till strandbrynet. Ibland har de livemusik i restaurangen, något som är rätt ovanligt på Seychellerna.  

Terrassen på L´Ocean ligger precis ovanför havet.

L´Ocean ligger väldigt vackert på öns nordspets och serverar middagar på terrassen, som har fantastisk utsikt. Huvudrätterna kostar runt 125 rupees. De bjuder också på fri Wifi till middagen. L´Ocean har även åtta rum som kostar från 140 euro inklusive frukost.

Minsta och bästa juiceståndet.

På vägen från stranden Grand Anse till stan finns tre små juicestånd. Välj det minsta (som är dekorerat med massor av konstiga strandfynd) och slå dig i slang med den trevliga ägaren. Här hade jag min mest prisvärda upplevelse på hela resan. För två enorma, delikata milkshakes (som med påfyllning i praktiken var tre och en halv…) och två tallrikar med frukt slutade notan på 125 rupees.

Att bo på La Digue

Mycket läckert sovrum på Domaine Les Rochers. Köket är i ett separat rum.

Domaine Les Rochers ligger i en stor trädgård och ägs av ett trevligt grekiskt/seychelliskt par. En otroligt fin liten lägenhet med all utrustning (det finns till och med tvättmaskin vilket är toppen när man reser i tropiskt klimat) kostar 195 euro per natt. Här finns två bungalows och fyra lägenheter att välja på. Alla är lika fina.

Från terrassen på Villa Creole har du utsikt över stranden.

Ett annat ställe med bungalows är Villa Creole. De hyr ut fyra välutrustade hus för upp till tre personer. Stranden ligger precis på andra sidan vägen och du har utsikt över den från verandan på huset. Husen kostar från 170 euro per natt och den som så önskar kan köpa till frukost.

Kot Babi ligger i en stor trädgård mycket nära stranden.

Kot Babi Villa La Passe är ett gammalt kolonialhus som gjorts om till ett enkelt, men trevligt, guest house. Billigaste dubbelrummet kostar från 87 euro per natt, men man har också bra alternativ för familjer. Allt från stora rum med extrasängar till en hel villa med sex bäddar som kostar från 245 euro per natt. Alla rum, utom det enklaste, har egna kök.

Le Repair ligger direkt på stranden.

Le Repair är ett boutiquehotell som har en härlig trädgård och direktaccess ut på stranden. Bemötandet är personligt och trevligt, rummen fräscha. De har också en riktigt bra restaurang. Ett dubbelrum kostar från 245 euro per natt inklusive frukost.

Att ta sig runt på La Digue

På La Digue är det cykel som gäller.

På La Digue går eller cyklar du, det finns få motorfordon på ön. Räkna med att betala 100 rupees per dygn för cykeln, som du inte behöver låsa!

Här bor bara 2 000 personer och alla känner alla så den lokala polisen har inte överdrivet mycket att göra, förutom när det stundtals blir lite för mycket alkohol på helgerna.

Användbara länkar

Allmänt om Seychellerna

www.seychelles.travel

Att ta sig till Seychellerna

Emirates www.emirates.com
Ethiad www.etihad.com
Air France www.airfrance.com
Kenya Airways www.kenya-airways.com
Ethiopian Airlines www.ethiopianairlines.com
Flygplatsen Mahé www.seychellesairports.sc

Att ta sig mellan öarna på Seychellerna

Air Seychelles www.airseychelles.com
Cat Cocos www.catcocos.com
Inter Island Ferry www.iif-catrose.com

Att göra på Seychellerna

Mahé:
Eden Island www.edenisland.sc
Kenwyn house www.kenwynhouse.com
Romdestilleriet Takamaka www.takamakarum.com
Silhouette Cruises www.seychelles-cruises.com

La Digue:
L’Union Estate www.lunionestate.com

Att äta på Seychellerna

Mahé:
La Gaulette www.lagauletterestaurant.business.site
La Grande Maison Restaurant www.facebook.com/LGMsey/
Marie Antoinette www.marieantoinette.sc
Baobab Pizzeria www.facebook.com/pages/Baobab-Pizzeria-Beau-Vallon-Mahe-Island-Seychelles/153935594672747

Praslin:
Village de Pécheur www.villagedupecheur.com-seychelles.com
Laurier www.laurier-seychelles.com

La Digue:
Lanbousir restaurant www.facebook.com
L´Ocean www.hotellocean.sc
Fish Trap www.facebook.com/www.fishtraprestau.sc/
Chez Jules www.facebook.com/ChezJulescafe/

Att bo på Seychellerna

Mahé:
Captains Villa www.captainsvilla-seychelles.com
Clef des Iles www.clefdesiles.com
Beach Kaz https://kazmajo.lodgify.com
Banyan Tree www.banyantree.com/en/seychelles/seychelles
Payet Airport Guest House www.chezpayet-guesthouse.com

Praslin:
Nid’Aigle Lodge www.nidaigle.co
Village de Pécheur www.thesunsethotelgroup.com/village-du-pecheur
Le Chevalier Bay www.lechevalierbay.com
Constance Lemuria Resort www.constancehotels.com

La Digue:
Domaine Les Rochers www.domainelesrochers.com
Kot Babi Villa La Passe www.kotbabi.sc
Le Repair www.lerepaireseychelles.com

Visa alla restips