Starta med Flygbussarna och åk till Salzburg

2019-02-11 10:12

I Österrike hittar du mysiga Salzburg. Det är en liten stad som har fler sevärdheter än många metropoler, ett rikt kulturliv och härliga berg för dig som vill komplettera stadslivet med utomhussporter.

Blanda Mozart, Sound of Music, urgamla byggnader, modern kultur och äventyrssporter med en rejäl dos salt så har du receptet på vad som lockar massor av människor till Österrikiska Salzburg varje år.

För de som brukar åka skidor i de centrala delarna av Österrike är barockstaden Salzburg ett rätt välbekant ortsnamn, antingen flyger man hit eller passerar på vägen från München till de österrikiska skidorterna.

Däremot är det inte så många svenskar som stannar till här under vintern, trots att det är en väldigt spännande liten stad även under den kalla årstiden.

Under den varmare delen av året är det desto fler som reser till Salzburg, som också är en UNESCO World Heritage Site. Stadens 150 000 invånare tar emot sammanlagt sex miljoner besökare varje år!

I det här huset föddes Mozart.

Främsta affischnamnet är förstås kompositören Wolfgang Amadeus Mozart, som föddes i Salzburg. Det arvet har också gjort att man satsat mycket på musik och annan kultur i olika former.

God tvåa på attraktionslistan är 60-talsfilmen Sound of Music, som är tidernas mest framgångsrika biomusikal och fortfarande dyker upp i TV-tablåerna. Sound of Music spelades in i och runt Salzburg och väldigt många besökare vill se dessa platser.

För att inte vara helt beroende av Mozart och Julie Andrews Edelweiss och för att bli attraktivare även för de yngre har Salzburg de senaste åren även satsat mycket på modern konst och äventyrssporter.

På floden som rinner genom Salzburg fraktades saltet under hundratals år. Numera har båda stränderna utmärkta cykelbanor.

Salzburgs storhet kan spåras ända till 700-talet. Då lade man beslag på handeln med det salt (därav namnet på staden, "Salz") som utvanns i Bayern. Det skapade ett enormt välstånd under väldigt lång tid och det märks på alla spännande byggnader från olika tidsepoker.

Staden och områdena kring den var en egen stat och styrdes med järnhand av katolska kyrkan ända fram till början av 1800-talet då man blev en del av Österrike.

Idag är Salzburg en vacker, trevlig småstad som bjuder på massor av saker att göra för alla åldrar och har lika mycket att erbjuda aktiva uteentusiaster som stillsamma kulturälskare. Det gör att också besökarskaran är minst sagt varierad – bayerska läderbyxor, kostymer och goretexjackor blandas på stadens slingrande gator.

Att göra i Salzburg

Ett Salzburg Card har du snabbt tjänat in.

Det första du ska göra när du kommer till Salzburg är att köpa ett Salzburg Card (www.salzburg.info). Allra bäst är förstås att köpa det online innan du åker hemifrån.

Kortet finns för 1, 2 och 3 dygn och priset är 29, 38 och 44 euro (halva priset för barn samt lägre pris på vintern). Kortet gäller på all kollektivtrafik och på nästan alla sevärdheter samt för vissa rätt dyra linbanor. Du har med andra ord tjänat in kortet väldigt fort.

Alla känner till Mozartkugel, men få vet att originalet bara tillverkas och säljs på Fürst i Salzburg – inslagen i silverfolie.

Chokladbiten Mozartkugeln är nästan lika känd som kompositören. Den ursprungliga kulan skapades 1890 av konditorn Paul Fürst och vann första pris på Parismässan 1905. Många har kopierat kulan och rättsprocesserna har varit många. Vill du ha originalkulan ska det stå ”Original Salzburg Mozartkugeln” på den och den ska vara insvept i silverfärgad folie, allt annat är efterapningar. Familjen Fürst (www.original-mozartkugel.com) gör fortfarande sina kulor för hand i Salzburg och säljer dem i två affärer.

Det är populärt att posera framför det förgyllda klotet.

Ett par av Fürsts kulor är en bra grund om du ska ta en promenad genom stan för att titta på de 13 stora, moderna offentliga konstverken i Salzburg. Det mest kända är det enorma förgyllda klotet med en man på toppen. Konstnär är tysken Stephan Balkenhol. Klotet (som lätt för tankarna till Mozartkugeln…) är väldigt välbesökt.

Den andra delen av konstverket.

Vad de flesta helt missar är att det finns en andra del av konstverket. Det är en liten och ganska anspråkslös skulptur av en kvinna i röd kjol, som står i en klippnisch högt över den tunnel som går rakt genom berget under den gamla borgen i Salzburg.

Kapellen i klippan bakom kyrkogården.

Alldeles runt hörnet från det gyllene klotet ligger St. Peters kyrkogård. Här finns också två urgamla kapell som något missvisande kallas för katakomber. Det är de inte, däremot är de uthuggna ur berget för ungefär 1 500 år sedan. De flesta väljer att kika på kapellen utifrån, men det är väl värt mödan att ta sig in i dem och klättra upp för de branta trapporna. Utsikten från de små fönstren är hänförande.

Operorna under festivalen kan ses på en jätteskärm.

Det i särklass största evenemanget i Salzburg är Salzburgfestivalen (www.salzburgerfestspiele.at), som pågår under 40 dagar från slutet av juli till och med augusti. Då uppförs såväl teater, konserter som operor. Operaföreställningarna är väldigt ofta utsålda, men de kan också ses på en jättelik storbildskärm på torget Kapitelplatz. Här kan du beställa bord och äta samtidigt som du ser kvällens opera. Många Salzburgbor utnyttjar detta, så det är också ett bra tillfälle att träffa andra än turister.

Här har Dietrich parkerat sina leksaker och dem får man titta på gratis.

Hangar 7 (www.hangar-7.com) är en skapelse av den österrikiske miljardären Dietrich Mateschitz, som grundade energidrycken Red Bull på 1980-talet. Han är (vilket märks i marknadsföringen av Red Bull) intresserade av extremsport, flygning och motorsport.

I Hangar 7, som ligger intill flygplatsen i Salzburg, har han skapat en spännande byggnad som rymmer många av hans leksaker, främst flygplan och bilar. Här finns också den fantastiska restaurangen Ikarus som varje månad har en internationell stjärnkock som gäst i köket. Magnus Ek från Oaxen är en av dem som rört i grytorna på Ikarus.

Början på Dopplersteig, som är en tuff led upp till toppen.

Inte långt från Hangar 7 ligger den lilla byn Glaness vid foten av berget Untersberg. Från Glaness går ett par olika vandringsvägar upp på berget, men här rinner också bäcken Rosittenbach med härliga vattenfall där du som inte är rädd för kallt vatten kan bada.

Det är gott om vandringsleder på Untersberg.

Den tuffaste leden till toppen av Untersberg är Dopplersteig. Har du bra kondis och är kompis med höjder tar det tre timmar till toppen. Har du sämre kondis och besväras av branta stup är det bättre att du tar linbanan Untersbergbahn (www.untersbergbahn.at). Resan kostar 25 euro, men är gratis för dig som har ett Salzburg Card. När du väl är uppe finns det massor av olika vandringsleder på berget.

Välj Hochalm istället för restaurangen i lifthuset.

På toppen av Untersberg finns också den mysiga bergshyttan Hochalm (www.hochalm.net) dit många vandrare söker sig för att äta gulaschsoppa, knödel och apfelstrudel nersköljt med kall öl eller varmt kaffe, beroende på vädersituationen. Det kan bli riktigt kallt här även på sommaren så se till att ha med varma kläder.

Zeppezaurhaus ligger osannolikt vackert.

Nedanför toppen ligger Zeppezaurhaus (www.zeppezauerhaus.com), som också serverar god hemlagad bergsmat. Den som vill vandra lite längre kan övernatta här för 33 euro per person i dubbelrum och 24 euro i sovsal (med egen sovsäck). Ingen lyx, men gemütlich och trevliga gäster. Salzburg är, vid sidan av allt annat, en universitetsstad med 15 000 studenter och du träffar därför många studerande från olika hörn av världen uppe på berget.

Ungefär 12 miljoner ton salt har brutits i gruvan.

Har du tid så ta gärna en cykeltur efter floden Salzach, som är den flod man transporterade saltet på ända tills järnvägen tog över för drygt 100 år sedan. Ett bra etappmål är den lilla staden Hallein där det salt som gett Salzburg dess namn bröts. 

En sevärdhet är Salzwelten (www.salzwelten.at). Det är ett museum kring den nu nedlagda saltgruvan, som har 13 kilometer gångar som är möjliga att vandra i. Brytningen i just det här området startades av kelterna för runt 2 600 år sedan, hade sedan ett långt uppehåll och fortsatte på allvar igen på 1100-talet. Brytningen fortsatte sedan ända till 1989!

Keltenmuseums nya lokaler ligger precis invid floden.

Den andra attraktionen i Hallein är Keltenmuseum (www.keltenmuseum.at), som etablerades redan i slutet av 1800-talet. Museet ställer ut en rad häpnadsväckande fynd från keltiska gravar och visar vilket enormt välstånd saltet förde med sig. Det är ingen slump att det kallas ”det vita guldet”.

Vill du gräva lite djupare i Salzburgs historia och sevärdheter finns det förresten många väldigt duktiga guider i staden. En av dem är Christian Laserer på Salzburg Smile Tours (www.salzburgsmiletours.at), som vet allt som är värt att veta (och lite till) om Salzburg.

Att äta i Salzburg

Den läckra utomhusdelen av St Peter.

Det mest kända matstället i Salzburg är restaurangen St Peter (www.stpeter.at). St Peter, som ägs av ett av de lokala klostren och delvis är insprängd i den lodräta klippan nedanför borgen i Salzburg har serverat mat sedan 800-talet! St Peter lär vara den äldsta restaurangen i Centraleuropa, men jag har uppriktigt sagt svårt att se hur någon restaurang i världen skulle kunna vara äldre.

Miljön är helt fantastisk, med en utomhusdel på en bakgård och en del under de urgamla valven i klostrets undervåning och källare. Vill du äta i den här omgivningen kostar det dock en bra slant.

Österrikisk röding på Zum Euelenspiegel.

Ett annat traditionellt matställe är Zum Eulenspiegel (www.zum-eulenspiegel.at) där man kan få rätter som anklever med ett täcke av bränt socker (som på creme caramel) och snabbt grillad rödingfilé med väldigt fräscha grönsaker. Enkel, men väldigt bra mat.

Läckra Afro Café.

Red Bull-miljardären Dietrich Mateschitz äger också ett par krogar i centrala Salzburg. En är den läckert inredda, men rätt anspråkslösa, Afro Café (www.afrocafe.at). På Afro Café får du en Afrikainspirerad lunch med två rätter och en kopp utsökt espresso efteråt för lite drygt tio euro. De serverar också härlig frukost ända fram till lunch.

Traditionell lever på Sternbräu.

Sternbräu (www.sternbrau.com) är både traditionell, modern och jättelik, med 11 (!) olika lokaler runt en stor innergård. Inklusive den biergarten de har på gården lär de ha 1 600 platser uppdelade på de olika serveringarna. Här serverar de alla typer av mat och till den gärna sitt egenbryggda och ofiltrerade öl eller vin från de egna odlingarna.

Borgen i kvällsljus från restaurang M32.

M32 (www.m32.at), är en restaurang som ligger i Moderna museet på berget ovanför stadens centrum. Därför måste du börja middagen med att ta en hiss som kostar 3,70 euro. Det är det värt eftersom utsikten från restaurangen över Salzburg och mot borgen är häpnadsväckande. Maten är lika bra som utsikten, men räkna inte med att komma billigt undan. Vill du spara pengar, men ändå njuta av Salzburgs bästa solnedgång, kan du välja att bara ta en drink i baren.

Vill du äta gott, men ändå komma billigt undan är Restaurant Everest (www.restaurant-everest.at) ett bra tips. Krogen drivs av en nepalesisk familj och ligger i ett villaområde i utkanterna av stan med en lagom lång promenad längs floden. Härlig indisk och nepalesisk mat med väldigt många alternativ för vegetarianer.

Att bo i Salzburg


Yoho Hostel (www.yoho.at) ligger mitt i Salzburg, alldeles i närheten av centralstationen. En säng i ett flerbäddsrum delat med andra kostar 27 euro per dygn. I ett eget dubbelrum kostar samma säng 35 euro per person. För frukost får du lägga till 4 euro. De har också ett kök där du kan laga egen mat, en trevlig bar med humana priser samt enkla och billiga middagsmål. Tvättmaskiner och cykeluthyrning finns också på servicelistan.

Hostel Heinrichhaus passar bra för familjer med tight budget.

Ett par kilometer uppströms efter floden i ett vackert skogsområde ligger Hostel Heinrichhaus (www.heinrichhaus.hostel-salzburg.at). Det är kanske inte det mest spännande boendet och 60-talskänslan är påtaglig, men det är ändå trevligt. Priserna börjar på 31 euro per person för en bädd i familjerum med upp till sex bäddar. Vill ni ha ett dubbelrum börjar priserna på 36 euro per person och natt. Bra frukost ingår och skulle ni vilja äta middag här kan ni göra det för det blygsamma priset 8,30 euro.
 

På Haus St Benedikt kan du prova hur det är att bo i ett kloster.


Ett väldigt annorlunda boende hittar du i klostret Haus St Benedikt (www.benediktiner.at) mitt i centrala Salzburg. Det är enkelt och fridfullt, precis som det ska vara i ett kloster. Utsikten från vissa av rummen och från balkongerna är dock svårslagen och frukosten, som ingår i rumspriset, går inte heller av för hackor. Har du tur får du dela din frukost med munknoviserna. Studerande betalar 50 euro per natt och övriga 65 euro per person och natt i dubbelrum. Boka genom att skicka ett e-mail till office@haus-st-benedikt.at.
 

                                                                                                                                                                                                                                                                                   En av världens äldsta biografer ligger i Kasererbräu.

Hotel Kasererbräu (www.kasererbraeu.at) är som många andra hotell i Österrike familjeägt. Det ligger centralt i Gamla Stan och är det enda hotellet i trakten med egna p-platser. Ett litet dubbelrum kan du få från 94 euro per natt, inklusive en rejäl frukostbuffé. För dig som är intresserad av filmhistoria är hotellet ett givet val. I huset finns nämligen biografen Mozartkino, som varit igång sedan 1905 och fortfarande visar flera olika filmer varje dag!

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Frukosten på Hotel&Villa Auersperg är organisk.

Familjeägda Hotel&Villa Auersperg (www.auersperg.at) ligger centralt i staden runt en vacker trädgård. Organisk frukost, litet spa med bastu och solterass, bibliotek i varje rum och cykelhyra är något av det man erbjuder. Deras minsta dubbelrum (vars 15 kvadratmeter passar bäst för nyförälskade) kostar från 145 euro per natt, inklusive frukost. På onsdag och fredag morgon kan du delta i en yogaklass på hotellets takterass för 15 euro.

Radisson Blu Hotel Altstadt har perfekt läge mitt i Salzburgs gamla stadskärna.

Radisson Blu Hotel Altstadt (www.radissonblu.com), ligger perfekt med ena sidan mot floden Salzach och den andra in mot Gamla Stan. Det är inte bara ett mycket bra och charmigt hotell i ett väldigt vackert gammalt hus, här jobbar också en grupp trevliga människor som glatt hjälper till med de märkligaste önskemål. Räkna med att betala runt 230 euro för ett dubbelrum utan frukost.

                                                                                                                                                                                                                                  Schloss Mönchstein har utsikt över Salzburg, men ligger bara några minuter hissfärd från centrum.

Vill du bo riktigt flott i Salzburg är Hotel Schloss Mönchstein (www.monchstein.at) något att titta närmare på. Det ligger på toppen av berget Mönschsberg, har en enorm trädgård, makalös utsikt över stan, stor utomhuspool och en hiss som går genom berget ner till centrum. Rummen är möblerade med antikviteter och det billigaste du kan komma undan här är 325 euro för ett dubbelrum inklusive frukost och parkering, vilket är rätt värdefullt i Salzburg.
 

Att ta sig till Salzburg

Norwegian flyger direkt till Salzburg under skidsäsongen.

Smidigaste sättet att ta sig till Salzburg är utan tvekan att flyga med Norwegian (www.norwegian.com), som under skidsäsongen flyger direkt från Stockholm. Det är tidseffektivt eftersom flygplatsen i Salzburg (www.salzburg-airport.com) bara ligger 10-15 minuter från centrum.

Under andra delar av året är det två andra flygplatser som gäller – München eller Wien.

Tyska München (www.munich-airport.com) ligger 15 mil från Salzburg. Det är en stor flygplats och från Stockholm är det enkelt att ta sig hit. Såväl SAS (www.sas.se) som Norwegian (www.norwegian.com) och Lufthansa (www.lufthansa.com) flyger direkt. Du kan också välja Ryan Air (www.ryanair.com), men då hamnar du i Memmingen, som ligger 120 km åt fel håll.

De ovanstående bolagen flyger också direkt från Köpenhamn. Vill du flyga från Göteborg kan välja på SAS och Lufthansa.

Wiens flygplats ligger ungefär 30 mil från Salzburg.

Vill du istället flyga direkt till Wien (www.viennaairport.com) från Stockholm är valet enkelt, eftersom det bara är Austrian Airlines (www.austrian.com) som gör det.

Men det går hyggligt snabbt att flyga även med ett byte med exempelvis SAS, Norwegian, Lufthansa, Finnair (www.finnair.com) och LOT (www.lot.com). Med ett byte kan du självfallet flyga även från Göteborg och Malmö. Från Wien är det 300 km till Salzburg.

Transfer och ta sig runt i Salzburg

En del av bussarna i Salzburg är eldrivna.

Landar du i Salzburg är det lätt att ta sig in till stan. Buss 2 och 10 (www.salzburg-verkehr.at) går in till centrum och biljetten kostar 2,50 euro. Har du ett Salzburg Card är resan gratis. Du kan också ta postbussarna 260 eller 180, men där gäller kortet bara på den sistnämnda.

Att ta en taxi in till centrum kostar ungefär 15 euro.

Landar du i München och inte vill hyra en bil är det mest realistiska sättet att ta sig till Salzburg att hoppa på flygbussen Lufthansa Express (www.airportbus-muenchen.de/en/) för 10,50 euro och åka 45 minuter in till centralstationen i München. Bussarna lämnar flygplatsen varje kvart. Från stationen går det tåg (www.bahn.com) till Salzburg varje halvtimme och resan tar en och en halv timme. Priserna varierar beroende på hur och när du bokar men räkna med 30-50 euro för en enkelbiljett.

Från Wiens flygplats går det att åka tåg direkt till Salzburg.

Från Wiens flygplats kan du välja hyrbil eller tåg (www.oebb.at). Tågen går i princip varje timme, tar drygt tre timmar och kostar 40-60 euro enkel resa.

Bästa sättet att ta sig runt i Salzburg är till fots, med hyrcykel eller med den utmärkta kollektivtrafiken, som ingår i Salzburg Card.

Clas Johansson
www.tripant.com

Användbara länkar

Allmänt om Salzburg – www.salzburg.info
Att göra i Salzburg
Salzburg Card (www.salzburg.info)
Fürst Mozartkugeln (www.original-mozartkugel.com)
Salzburgfestivalen (www.salzburgerfestspiele.at)
Hangar 7 (www.hangar-7.com)
Linbanan Untersbergbahn (www.untersbergbahn.at)
Bergshyttan Hochalm (www.hochalm.net)
Zeppezaurhaus (www.zeppezauerhaus.com)
Salzwelten (www.salzwelten.at)
Keltenmuseum (www.keltenmuseum.at)
Salzburg Smile Tours (www.salzburgsmiletours.at)

Att äta i Salzburg

St Peter (www.stpeter.at)
Zum Eulenspiegel (www.zum-eulenspiegel.at)
Afro Café (www.afrocafe.at)
Sternbräu (www.sternbrau.com)
M32 (www.m32.at)
Restaurant Everest (www.restaurant-everest.at)

Att bo i Salzburg

Yoho Hostel (www.yoho.at)
Hostel Heinrichhaus (www.heinrichhaus.hostel-salzburg.at)
Haus St Benedikt (www.benediktiner.at)
Hotel Kasererbräu (www.kasererbraeu.at)
Hotel&Villa Auersperg (www.auersperg.at)
Radisson Blu Hotel Altstadt (www.radissonblu.com)
Hotel Schloss Mönchstein (www.monchstein.at)

Att ta sig till Salzburg

Flygbussarna (www.flygbussarna.se)
Norwegian (www.norwegian.com)
Austrian Airlines (www.austrian.com)
SAS (www.sas.se)
Lufthansa (www.lufthansa.com)
Finnair (www.finnair.com)
LOT (www.lot.com
Ryan Air (www.ryanair.com)
Flygplatsen i Salzburg (www.salzburg-airport.com)
Flygplatsen i München (www.munich-airport.com)
Flygplatsen i Wien (www.viennaairport.com)

Transfer och ta sig runt i Salzburg

Kollektivtrafik i Salzburg (www.salzburg-verkehr.at)
Lufthansa Express (www.airportbus-muenchen.de)
Tyska tåg (www.bahn.com)
Österrikiska tåg (www.oebb.at)

 

Visa alla restips