Ät gott i sommar!

2016-06-08 08:52

God mat är det gott om runt om i Sverige. Alla har sina egna favoriter och vi vill självfallet inte vara sämre. Därför berättar vi om matställen på helt olika nivåer i de tre städer där Flygbussarna har sina stora baser – Göteborg, Malmö och Stockholm. Du hittar allt från strömmingsmackor för några tior till menyer för tusentals kronor.

Malmö

I Malmö hamnar många av förstagångsbesökarna på restauranger på Lilla Torg. Det finns dock massor av andra och mer spännande matställen runt om i Malmö.

Bloom Malmlö

Finkrog – Bloom in the Park

Finkrogstipset i Malmö är utan tvekan Bloom in the Park. Det är vackert beläget i Pildammsparken och i köket härskar Titti Qvarnström, som är den första svenska kvinnliga kocken med en Michelinstjärna.

Bloom kör ”menylöst”, så du vet inte förrän efteråt vad du stoppat i munnen. Du kan dock vara säker på att de serverar det de anser bäst just den dagen, med utgångspunkt från säsongen och vilka råvaror de kan hitta. Stämningen är lite högtidlig och uppklädd och engelska är koncernspråk i matsalen.

www.bloominthepark.se

 

Kvarteret Åkern Malmö

Mellanklass – Åkern

Kvarterskrogen Åkern ägs av Ivan Jurman och han har hjälp i köket av australiensaren Wade Brown. Åkern har med all rätt blivit en snackis i Malmö.

De båda herrarna är bra på vegetariskt och gör spännande kompositioner, ofta med en asiatisk twist.

Retroinredd lokal där det går att följa kockarnas arbete från bordet. Ett sympatiskt drag är att de har ett stort gemensamt matbord där du lätt kommer i kontakt med andra matgäster.

www.kvarteretakern.com

 

Green Mango Malmö

Budget – Green Mango

Att äta etniskt är självklart i Malmö och budgetrestaurangerna ligger som spön i backen på Möllevångens bakgator. Green Mango har stans bästa thaimat, men inte stans bästa service.

De har också iskall Singha och Chang Beer samt en uteservering där du kan avnjuta både ölen och maten. Avsluta gärna med en mangoshake.

www.greenmango.se

 

Göteborg

Kroglivet i Göteborg har sedan några år tagit riktig fart på bred bas och det går lätt att hitta mycket bra mat i alla prisklasser.

28 plus Göteborg

Finkrog – 28+

28+ ligger en trappa ner i en sekelskiftesfastighet, som i sig är ganska anspråkslös. De vitkalkade källarvalven för nästan tankarna till en kyrka och  det i kombination med maten har gett dem en Michelinstjärna.

På tallriken får du klassisk mat med fransk anstrykning. Lägg sedan till en väldigt bra vinkällare, ett imponerande ostsortiment och trevlig personal som gör att stämningen blir avslappnande så förstår du att det är värt pengarna, även om det lätt drar iväg.

www.28plus.se

 

Hovås kallbadhus

Mellanklass – Hovås Kallbadhus

Hovås Kallbadhus ligger vid kanten av havet med utsikt mot Askimsfjorden. Det är en oas, som nås efter 20 minuter på buss från centrala Göteborg. Ganska enkel och rejäl, men mycket vällagad mat.

Restaurangen har också en privat, välskött sandstrand så du kan spendera hela dagen här och smita upp i restaurangen när det börjar kurra i magen. De som är stammisar (och de är ganska många) brukar också passa på att gå hit när det är riktigt dåligt väder. Det är väldigt mysigt i restaurangen när regnet piskar mot panoramafönstren och vågorna vräker upp på klipporna utanför samtidigt som det brinner i den öppna spisen.

www.hovaskallbadhus.se

 

 Tom Tom Göteborg

Budget – Tom Toms

Tom Toms är en burritorestaurang som drivs av irländare som bott i Texas. Där lärde han sig att älska burritos och dessutom lärde han sig hur de ska göras för att smaka som den äkta varan.

Restaurangen är liten samt enkelt, men smakfullt, inredd och ligger nära Järntorget. Du får jättelika burritos för runt 80 kronor. Vill du förbereda ditt besök kan du kika på några hysteriskt roliga filmer på Youtube där du bland annat kan lära dig laga snusburritos…

www.tomtoms.se

 

Stockholm

Till Stockholm kommer det numera turister som är helt inriktade på att bara testa den goda maten, men även om du inte är en äkta Foodie så finns det mycket att frestas av.

Oaxen Stockholm

Finkrog – Oaxen

Oaxen ligger på Djurgården strax bortom Gröna Lund. I övrigt är Oaxen dock så långt ifrån folkliga Grönan som man kan komma! Miljön på Oaxen är diskret sofistikerad utan att vara snobbig och den marina känslan på topp.

Oaxen är egentligen två olika restauranger – Oaxen Krog och Oaxen Slip, men Magnus Ek basar för maten var den än serveras. Det borgar för väldigt hög kvalitet. Högst är den givetvis på krogen, som har två Michelinstjärnor och där du kan välja på två menyer, en med 10 rätter och en med 6. På slipen är det traditionell meny där du själv väljer vad du vill stoppa i dig.

Mångas krögare pratar om närodlat, men på Oaxen har man tagit det ett steg längre. När grönsakerna börjat växa till sig kommer en hel del av råvarorna från de egna odlingarna på Djurgården.

Namnet Oaxen kommer förresten från det faktum att krögarparet Magnus Ek och Agneta Gren började driva krog mot alla odds på den lilla ön Oaxen längst söderut i Stockholms Skärgård med stor framgång.

www.oaxen.com

 

Lilla ego Stockholm

Mellanklass – Lilla Ego

På en anspråkslös adress på Västmannagatan i Stockholm hittar du restaurangen Lilla Ego. Här huserar de båda duktiga kockarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms. Jag skulle rekommendera att du försöker beställa ett bord så fort du läst detta, det kan nämligen ta flera månader att få plats...

Kötiden är inte förvånande. Lilla Ego har bara 45 platser, öppet fem kvällar i veckan och dessutom serverar de fantastiskt god (och egensinnig) mat.

Om du inte vill planera ditt ätande tre månader i förväg finns det ytterligare en möjlighet. Det är att köa för de åtta platserna i baren. De fördelas när man öppnar 17.00 och du kan förvänta dig kö för dem. En av uppsidorna med barplatserna är att du har utsikt rakt in i köket. Är du det minsta matlagningsintresserad är det en intressant vy.

www.lillaego.com

 

Strömmingsvagnen Stockholm

Budget – Strömmingsvagnen

Det är inte jättelätt att hitta billig mat med bra kvalitet i centrala Stockholm, men en klassiker som håller stånd mot alla trendiga food trucks i budgetsegmentet är Strömmingsvagnen på Södermalmstorg vid Slussen.

Här kan du få allt från en enkel knäckemacka med strömming, rödlök och persilja till rejälare portioner med mos. Det är dock inget för nattsuddare, redan vid sjutiden på kvällen drar man ner luckan och på helgerna är det ännu tidigare stängning.

Visa alla restips