Res smidigt med barn

2017-02-03 09:52

Vill du ta med barnen och göra en riktigt spännande resa som alla i familjen uppskattar? Vi lär dig knepen som gör resan enklare och tipsar om resmål som passar hela familjen.

Att resa med barn är fantastiskt roligt. Hela familjen gör något tillsammans och dessutom är barn en lysande dörröppnare till andra människor och kulturer. Däremot krävs det lite knep för att få själva resan att fungera smidigt.

Redan innan du kommit iväg finns det en hel del att fundera på. Först och främst ska du givetvis välja resmål. En del resenärer stirrar sig dock blinda på att det ska finnas massor av barnaktiviteter, i verkligheten är det ju så att de flesta barn tycker det mesta är kul när man är på semester med sina föräldrar.

Bamseklubb, bekvämlighet, hotellpool, svenska kompisar och köttbullar i all ära, men det är ju inte främst av de anledningarna vi reser utomlands. Fundera därför ordentligt på vad ni vill få ut av resan.

Tänk också på hur ni vill bo. Ett bra alternativ kan vara att hyra en bostad, till exempel via Airbnb, eller att byta bostad med någon som vill åka till Sverige. Det finns flera internetsajter som sysslar med homeexchange, som är den engelska termen för denna utmärkta form av boende.

 Resa med barn dörröppnare

Grekland är ett land där mindre barn är perfekta som dörröppnare till nya bekantskaper.


Innan flygresan

När ni bestämt resmål är det dags att beställa resan. Tänk på att barn under två år för det mesta reser gratis om de sitter i föräldrarnas knä och att det oftast finns rabatter för barn under tolv år.

Vilken tid på dygnet ni reser är också något att ta med i beräkningen när flygbiljetten bokas. Vid korta flygningar spelar det inte så stor roll, men på långresor är det skönt med nattflygningar. Har man tur sover barnen hyggligt under större delen av resan.

Måste man flyga dagtid är det inte alls så dumt med mellanlandningar då man kan kliva av och bli av med en del spring i benen, men undvik till varje pris flygningar som medför att ni måste kliva av planet mitt i natten för att sedan fortsätta.

 

Resa med barn mellanlandning

På långa dagflygningar är det perfekt med en mellanlandning för att komma ur flygplanet.
 

På långflygningar finns det ett litet antal barnsängar (baby crib, cot eller basinette på flygspråk) för spädbarn. De fästs på väggen framför föräldrarnas säten och är en fantastisk uppfinning. I takt med att allt fler familjer flyger hårdnar dock konkurrensen om dessa platser, så det gäller att boka i mycket god tid om du ska komma över dem.

Oavsett barnens ålder är det en bra idé att boka sittplatser tidigt vid långflygningar för att garantera att familjen får sitta tillsammans.

Se över passen. Ditt svenska pass gäller ju i fem år, men är barnet under tolv år gäller det bara i tre år. Det är många familjer som fått skaffa dyra, provisoriska pass på Arlanda för att man inte noterat att barnens pass gått ut. Vissa länder kräver även en födelseattest för att släppa in icke myndiga barn, till exempel i Sydafrika.

Kika också på ert försäkringsskydd och vaccinationer i god tid. Det har du inte råd att slarva med när du reser med det värdefullaste du har.


Gör packlistor

När avresan närmare sig gäller det att se till att du får med dig rätt grejer. Även om du rest mycket och aldrig någonsin gjort en packlista skulle jag rekommendera att du gör en – eller rättare sagt två – en för incheckat bagage och en för handbagaget.

Att som vuxen ha glömt något är ingen stor sak, men är det ingen som packar ner extranappen i handbagaget och den enda nappen tappas under resan är det en katastrof. Packlistor att utgå ifrån finns det i drivor på nätet.

I handbagaget är det bra att ha en tunn (gärna välbekant) filt och en liten kudde. För de små barnen ska det också finnas frukt, barnmat (tänk på att ta någon burk som inte behöver värmas), välling och dricka. Just dessa produkter är undantagna från regeln om att man bara får ha 100 ml vätska med sig. Gröt i småpåsar är också en bra produkt.

Även större barn blir glada om de får mat som de gillar. Favoritmaten i en plastburk kan bli en riktig humörhöjare när den ordinarie flygmaten inte håller måttet. Kex, chips, ostbågar och godis tillhör också det som går hem. Köp eller packa i småpåsar så att de kan tas fram i omgångar.

Blöjor (många), våtservetter och ett klädombyten behövs för att hålla barn och föräldrar rena och nöjda. Plastpåsar är bra att stuva undan kladdiga kläder, bananskal och annat skräp i. Lägg också med Alvedon och Iprensuppar samt nässpray.

Sist, men inte minst, behövs det tidsfördriv. Se till att ha en fulladdad padda eller bärbar dator och fyll på med alla favoritfilmerna/spelen. Ett par böcker och några välbekanta leksaker är toppen för de minsta och för de äldre ett antal överraskningar som kan trollas fram när livet i flygsätet blir för tråkigt.
 

Resa med barn - iPad

En fulladdad padda med favoritfilmer och lite spel kan göra underverk under väntan på flygplatser eller under en trist flygresa.
 

Gör sätet större

Ett sätt att göra platsen på planet betydligt bättre är att skaffa den fiffiga produkten Fly-Tot (www.fly-tot.com). Den har uppfunnits av två resglada kaliforniska mammor. Deras lösning är lika enkel som genialisk.

De har konstruerat en uppblåsbar kudde som fyller mellanrummet mellan sätets kant och baksidan på nästa stols ryggstöd. Det gör att ett litet barn kan sova relativt bekvämt med böjda ben. Har man två barn och två kuddar blir det ännu bättre. Då lägger man barnen längs med sätena och utrymmet blir i det fallet kring en meter långt. Då kan barnen ligga rätt bekvämt tills de är fem-sex år gamla. 69 dollar kostar kudden.
 

Resa med barn flytot

Med Fly-Tot blir sovytan nästa dubbelt så stor som om man bara har stolsitsen att krypa ihop på.
 

Glöm överhuvudtaget alla principer om vad man får och inte får äta och göra. Använd de belöningar, de mutor och det tvång som krävs. Så länge man inte stör andra resenärer är allt tillåtet.

Tänk också på att man på många flygbolag inte får ta med sig ett handbagage för barnet om man inte betalar för det. Barnvagn får man dock oftast ta med sig gratis, inte helt logiskt, men så är det.


Resmål för hela familjen

Köpenhamn

Den danska huvudstaden har massor att erbjuda för barn och vuxna. Självklara höjdpunkter är Nöjesparkerna Tivoli och Bakken. Akvariet Den Blå Planet får du inte heller missa. Børnenes Museum, Experimentarium City och zoo står nog också på den lista du ska pricka av vid ett första besök.

Annars är ett alldeles utmärkt sätt att se Köpenhamn att hyra cyklar och trampa runt i den platta staden, du kommer att uppleva massor av spännande saker som du inte hittar i guideböckerna. Är alla i familjen lite större kan ni nyttja Bycyklen som har cyklar strategiskt utplacerade runt om i staden. Annars finns många cykeluthyrare som också har vagnar, cykelstolar och annat där du kan placera de yngsta.

Läs Flygbussarnas guide till Köpenhamn >>
 

Resa ed barn - Köpenhamn

Isbjörnarna på Köpenhamns Zoo kan charma den mest kräsne zoobesökare.


Warszawa

En fascinerade historia och en behaglig prisnivå gör Warszawa till ett utmärkt familjeresmål.

Copernikuscentret och upprorsmuséet Warsaw Rising museum är sånt som barn brukar tycka är spännande. Vill ni vara lite seriösare och lära dem något om Europas mörka förflutna är det fantastiska judisk museet ett måste.

Passa förresten på att datera upp barnens garderob när du är här. Många av de stora kedjorna och klädmärkena finns här. Du hittar exakt samma kläder som i Sverige, men till bättre priser.

Läs Flygbussarnas guide till Warszawa >>
 

Resa med barn - Warzsawa

Många Warszawabor säger att det bästa med det stalinistiska kulturpalatset är att man inte ser det när man är inne i det ­– utsikten är det dock inget fel på.
 

Resa med barn - Warzsawa

En färgglad Trabant påminner om Polens förflutna bakom järnridån.


Riga

Lettlands huvudstad Riga är ett annat plånboksvänligt resmål när du ska åka iväg med barnen. Det är inga problem att hitta bra boende för en familj på fyra för under 700 kronor per natt.

Den dramatiska utvecklingen kring förra sekelskiftet då Rigas befolkning tiofaldigades på kort tid är kanske inte så intressant för de yngre medlemmarna i familjen, men för de äldre är det svårt att inte imponeras av de ståtliga jugendhusen som byggdes då.

De mindre tycker säkert Rigas etnografiska utomhusmuseum är roligare att besöka. Under sommarhalvåret är de gamla husen fyllda med hantverkare av alla de slag och det finns också en massa aktiviteter som barnen kan delta i.

Läs Flygbussarnas guide till Riga >>
 

Resa med barn - Riga

Den enorma inomhusmarknaden i Riga, som är spännande för alla åldrar, var ursprungligen hangarer för zeppelinare i början av 1900-talet.
 

Riga - att resa med barn

Den vackra kanalen slingrar sig genom Riga och går bland annat genom Kronvaldaparken.


Egina

Grekland har många varit i och de grekiska öarna står fortfarande högt upp på många svenskars önskelista. Ett resmål som många glömmer bort är ön Egina som ligger på bekvämt båtavstånd en timme från Aten.

Egina är inte lika turistig som många andra öar och avståndet till Aten gör det enkelt att göra utflykter till den grekiska huvudstaden.

Precis som i övriga Grekland är det mycket enkelt att resa till Egina med barn, de är en helt naturlig del i allt man gör i det grekiska samhället och nyfikna barn öppnar dörren till de flesta grekers hjärtan.

Läs Flygbussarnas guide till Egina >>
 

Resa med barn - Egina

Båtarna från Aten går i huvudsak till Egina stad där det också finns en mysig hamn för de mindre båtarna.


Rom

Rom är som bekant en enorm stad och reser man med hela familjen är det lätt gjort att gapa över för mycket och skapa akut utmattningssyndrom hos de minsta. Ett gott råd är därför att välja en trevlig stadsdel och sedan hålla sig där största delen av tiden med korta utflykter till sevärdheter som Colloseum, Spanska trappan och Vatikanen.

När barnen tröttnat på historia går det att krydda med sådant som Bioparca di Roma som är stadens zoo i Villa Borghese. I samma område finns också möjligheten att åka upp i en luftballong och se Rom från ovan.

Och italiensk pasta och glass är ju alltid uppskattad av de yngre generationerna!

Läs Flygbussarnas guide till Rom >>
 

Resa med barn - Rom

Maten i Rom är en upplevelse för alla i familjen. De vuxna kan äta komage samtidigt som de mindre får älskad pasta av högsta kvalitet.


Belfast

När man säger Belfast tänker de flesta tyvärr fortfarande på motsättningar och våld. Idag är det dock en stad som tar emot besökare öppenhet och vänlighet, har du barnen med dig blir det ännu lättare att få kontakt.

Först på barnens lista tycker jag du ska skriva upp det relativt nyöppnade Titanicmuseet som bjuder på det bästa i modern museiteknik.

Har du barn som inte är rädda för att testa nya saker kan de sova över på Ulster Museum under ”Night at the Museum” natten mellan fredag och lördag och uppleva allt spännande som händer när de vanliga besökarna lämnat museet.

Läs Flygbussarnas guide till Belfast >>
 

Resa med barn - Belfast

Trots att våldet på Nordirland nu i huvudsak är historia så påminns man ständigt om när olika grupper bekämpade varandra.


Sydafrika

Ska du resa långt och vill uppleva mycket tillsammans med barnen är Sydafrika det idealiska landet. Här finns allt och lite till för familjen. Fantastiska naturupplevelser med alla de stora afrikanska djuren (och många av de små också…), sol och häftiga bad, god mat och en behaglig prisnivå.

Att uppleva den enorma Krugerparken är förstås kul, men det finns också massor av mindre nationalparker och reservat som är minst lika spännande för de yngre i familjen.

Bästa sättet att uppleva landet är att hyra en bil och åka runt, är ni lite äventyrliga går det att göra det utan att bestämma en rutt i förväg. Det går att hitta bra B&B för övernattning i strängt taget varenda litet samhälle och förutom under jultiden (som är sydafrikanernas sommar och stora semesterperiod) är det sällan fullbokat.

Läs Flygbussarnas guide till Garden Route >>

 Resa med barn - Sydafrika

Safari i Sydafrika är spännande för alla åldrar.
 

Resa med barn - Sydafrika

Att leka med en (ofarlig) orm kan vara en spännande bonus på safari i Sydafrika.


Vietnam

Många svenskar har testat hur det är att resa i Asien genom att åka till Thailand. Vill du göra en Asienresa som är lite mer spännande är Vietnam ett bra alternativ. Det går hur smidigt som helst att resa omkring med lokala transportmedel om man inte har för bråttom.

Varför inte testa att åka båt några dagar på Mekongfloden eller att ta tåg från Ho Chi Mihn City (eller Saigon som nästan alla i Vietnam fortfarande säger) upp till Hanoi med massor av intressanta strandhugg på vägen? Det går utmärkt att boka tågbiljetter på internet innan avresan och det är en resa ni garanterat kommer att prata om i många år.

Något annat ni kommer att prata om är den vietnamesiska maten som det är svårt att inte älska – oavsett om man är vuxen eller barn. Den smått hysteriska shoppingen får vi inte heller glömma bort – i städerna finns allt och lite till.

Läs Flygbussarnas guide till Vietnam >>
 

Resa med barn - Vietnamn

Att själv få vara med och plantera grönsaker bakom restaurangen är sådant man kan få vara om i Vietnam om man är tillräckligt nyfiken.
 

Resa med barn - Vietnam

Nattmarknaden i Hanoi ska ni inte missa. Eftersom man har rätt tidiga kvällsvanor i den vietnamesiska huvudstaden är det inga problem att ta med även de minsta.


Argentina

Vill du att dina barn ska uppleva ett resmål som inte så många kommer till? Då är Argentina ett land att söka sig till. Det är rysligt långt att flyga dit, men väl värt mödan när man kommer fram.

En fördel är med att resa till Argentina är att tidsskillnaden bara är minus 4 timmar, det beror på att Argentina ligger mycket längre österut än man kan föreställa sig. En annan fördel är att argentinarna bor på södra halvklotet och alltså har sommar när vi har vinter.

Argentina är ett enormt land, från norr till söder är det hela 370 mil, och det är därför lämpligt att koncentrera sig på en del av det. Ett bra ställe att börja på är Bariloche i norra Patagonien där det är friluftsliv som gäller – vandring, ridning, forsränning och fiske är något av det ni kan testa under sommaren.

Sen ska ni förstås passa på att spendera några dagar i huvudstaden Buenos Aires på vägen hem, när ni blivit lite varma i kläderna och spanskan börjar flyta.

Läs Flygbussarnas guide till Bariloche i Argentina >>
 

Resa med barn - Argentina

Glaciären Manso är en av många imponerande upplevelser i argentinska Patagonien.
 

Resa med barn - Argentina

Delar av Patagonien bjuder på berg och sjöar som bildar ett fjordlandskap trots att man är i inlandet.


Köpenhamn och Danmark
www.visitdenmark.se
www.visitcopenhagen.dk


Warszawa och Polen
www.polen.travel/sv/
www.warsawtour.pl
www.warsawinsider.pl


Riga och Lettland
www.riga.lv
www.latvia.travel


Egina och Grekland
www.visitgreece.se
www.aeginagreece.com
www.aegina.com.gr


Rom och Italien
www.turismoroma.it
www.italia.it


Belfast och Nordirland
www.discovernorthernireland.com


Sydafrika
www.southafrica.net


Vietnam
www.vietnamtourism.com
www.vietnamonline.com


Bariloche och Argentina
www.turismo.gov.ar
www.welcomeargentina.com
www.en.bariloche.com

Av: Clas Johansson www.tripant.com

Visa alla restips