Starta med Flygbussarna och res till Prag

2019-04-09 12:43

Trevliga Prag är delad av den vackra floden Moldau och fylld med ståtliga byggnader, men idag lockas många av besökarna också av öl, mat, kultur och nöjen.

Om du tar dig över Moldau från Gamla Stan sjunker tempot och du finner också den vackra Letnaparken.

Prag har alltid varit en otroligt vacker stad och den är också mycket välbevarad.

På senare år har den tjeckiska huvudstaden också utvecklats till en europeisk metropol med mat, kultur och nöjen som är helt i klass med många andra mycket större städer.

Du kan njuta av det stora utbudet i Prag med en betydligt mindre plånbok jämfört med andra europeiska storstäder. När du ska förvandla priserna till svenska kronor kan du just nu räkna med att en tjeckisk krona är 40 svenska ören. Den matematiken är ofta väldigt trevlig.

Allt det här gör att det kommer många besökare (särskilt unga sådana) till staden, men bortser vi från de allra största turistmagneterna så känns det aldrig som att du minglar med enbart turister. Pragborna är minst sagt närvarande i staden och dess pulserande uteliv. Söker du dig bara lite utanför turiststråken kan du slinka in på ölhak där du är den enda gästen som inte pratar tjeckiska.

Prag är också en väldigt lättillgänglig samt säker stad och Pragborna hjälper dig gärna till rätta om du är osäker på någonting.

Kort sagt är det svårt att hitta skäl för att inte åka till Prag!

Att göra i Prag

Kristian Mejstrik vet allt om Prag och det märks också att han utbildat sig till skådespelare.

Om du verkligen vill lära känna en stad är ett bra sätt att anlita en duktig guide. I Prag finns många, en är Kristian Mejstrik som driver guidefirman Prague Local Friends (www.praguelocalfriends.com). Det Kristian inte vet om Prag är förmodligen inte värt att veta – och vet han det inte så tar han reda på det samtidigt som han fortsätter att berätta om det han redan vet…

Inredningen i Grand Café Orient är rekonstruerad i minsta detalj.

Något som lockar många besökare till Prag är den unika arkitekturen som sträcker sig över många århundraden. Det finns massor av välkända landmärken, men jag vill gärna tipsa om några som inte är så kända.

Ett spännande hus är House of the Black Madonna. Det är ett lysande exempel på den kubistiska arkitektur som var väldigt populär i Prag precis före första världskriget.

I huset finns också Museum of Czech Cubism (www.czkubismus.cz) och på andra våningen häftiga Grand Café Orient (www.grandcafeorient.cz) där till och med pianot är kubistiskt designat! Sätt dig gärna på den smala balkongen och blicka ut över folklivet nedanför.

Synagoga med moriska influenser.

En annan spännande byggnad är Jerusalemsynagogan (www.synagogue.cz) (eller Jubilee som den egentligen heter), som byggdes i samband med att man rev eller moderniserade i stort sett samtliga hus i den hopplöst förfallna judiska stadsdelen i slutet av 1800-talet. Lite förvånande är att synagogan (åtminstone på utsidan) har kraftiga moriska och islamiska influenser.

Palác Koruna är ett av många hus med en passage rakt igenom.

Något du snabbt kommer att upptäcka när du kommer till Prag är alla de passager genom husen som finns i snart sagt varenda kvarter. Gör det till en vana att gå in i passagerna och du kommer att upptäcka en helt ny värld. Här finns makalöst renoverade gångar, sådana som är helt orenoverade och en del som man gjorde sitt bästa för att förstöra under kommunisttiden.

De kissande herrarna kan röra på både det ena och det andra.

Håller du ögonen öppna kommer du att stöta på skulpturer av den välkände tjeckiske konstnären David Černý. Han blev berömd i början av 1990-talet när han målade en sovjetisk stridsvagn i ett krigsmonument rosa. Det var inte jättepoppis och han arresterades, men släpptes rätt snart.

Nu är det två kissande mekaniska herrar utanför Frans Kafkamuseet (www.kafkamuseum.cz) som orsakar mest diskussioner. Sök på Youtube så kommer du att förstå varför. Det finns också en häftig mekanisk och mobil staty av Kafka mitt emot metrostationen Národní třída.

Från ölserveringen i Letna har du fantastisk utsikt över Gamla Stan.

Vill du få lite andrum från det intensiva stadslivet kan du med fördel bege dig över Moldau (eller Vltava som den heter på tjeckiska) från Gamla Stan och ta dig upp till Letnaparken, som är förvånansvärt turistfri trots att den ligger väldigt vackert högt över floden. I parken finns också Europas äldsta karusell och en väldigt trevlig Biergarten.

Stadsdelen runt parken bjuder också på mer ”normalt” stadsliv. Det är ungefär som att bege sig från Gamla Stan över till Söder.

Tekniska museet är ett paradis för den som gillar gamla fordon och maskiner.

I kanten av parken ligger också Prags väldigt fina tekniska museum (www.ntm.cz). När jag passerade baksidan av museet upptäckte jag till min förvåning en bil som jag är rätt bombis på var en Bugatti 57SC Atlantic. Den är byggd i slutet av 1930-talet, sjukt snygg och en av världens absolut värdefullaste bilar. Vad den gjorde på bakgården vid museet har jag ingen aning om och ingen kunde upplysa mig om det heller. Däremot vet jag att museet har världens äldsta bevarade Bugatti i sina samlingar.

 

Vill du resa ultralätt ska du ta en titt på Pod 7 kilo.

Gillar du att resa lätt ska du titta in på Pod 7 kilo (www.pod7kilo.cz). Namnet syftar på det faktum att 7 kilo är det handbagage du alltid kan ta med ombord på flyget, oavsett vilket bolag du reser med. Affären är full av lättviktsgrejer som gör att du kan resa utan att checka in något bagage.

Ibland ser man ju rätt kul försök att hålla sig inom de olika viktgränserna. För ett par år sedan flög jag med en familj som hade på sig hela skidutrustningen, inklusive hjälmar, när de klev ombord för att flyga hem. Till och med den ofta svårflörtade Ryanairpersonalen var tvungen att dra på munnen.

 

Bakom portarna till Sapa hittar du en myllrande vietnamesisk marknad.

Ett osannolikt ställe i Prag är Sapa. Det är en vietnamesisk marknad som också kallas Little Hanoi. Vietnameserna kom hit under som arbetskraft under kommunisttiden och de flesta har valt att stanna. Idag är de fler än 80 000 personer och många av dem kommer till marknaden för att handla och äta väldigt autentisk och bra vietnamesisk mat.

När du kliver in i de rätt ruffiga industrilokalerna är det som att förflyttas till den vietnamesiska huvudstaden.

Säljare från hela landet kommer till marknaden i Kulaťák.

Thrymarknaden (www.farmarske-trhy.cz) i Kulaťák i distrikt 6 på östra sidan floden är som Bondens Marknad i jätteformat. Varje lördag kommer massor av bönder hit med sina produkter och Pragborna vallfärdar hit för att handla inför helgen.

Men du kan inte bara köpa mat här, det är också en rad andra evenemang på området. Kort sagt kul underhållning och inte turistigt för fem öre.

Till Prags Zoo kan du gå med gott samvete, djuren väl tilltagna inhägnader.

Prags zoo (www.zoopraha.cz) är en av Europas bästa djurparker. Djuren (det lär finnas nästan 700 arter här) har gott om plats och för besökarna finns härliga promenadstråk. Dessutom bjuds det på bra krogar utspridda med jämna mellanrum.

Zeppelinaren i trä är ett av få permanenta konstverk på Dox.

En bra bit från de turistiska allfarvägarna finner du också konstmuseet DOX (www.dox.cz). Det är relativt nyöppnat museum utan permanentutställning, men med mycket spännande och ibland provocerande nutida konst.

Här finns också en trevlig uteservering och en av stans bästa museibutiker, med ett topenbra utbud av modern tjeckisk design. Inträdet kostar 180 tjeckiska kronor för vuxna.

Köp Pragkortet om du gillar sevärdheter.

Du som räknat med att besöka många av Prags klassiska sevärdheter ska definitivt investera i ett Pragkort (www.praguecard.com). Det ger dig bland annat gratis inträde på 60 attraktioner, fri sightseeing med buss, en gratis flodtur, en bra guidebok samt stora rabatter på många andra attraktioner och turer. Ett kort för två dagar kostar 62 euro för en vuxen och 46 euro för barn och studenter. Motsvarande priser för 3 dagar är 72/53 euro och för fyra dagar 83/61 euro.

 

Att äta (och dricka) i Prag

Prag är ju som gjort för att promenera eller cykla i och det betyder också att du då och då behöver fylla på vätske- och näringsförrådet.

Chlebíček i originalutförande med skinka, ägg och saltgurka.

Det finns massor av ställen som säljer god och billig snabbmat, men jag föreslår att du skippar burgare, kebab samt tveksamma kycklingprodukter och istället letar reda på något ställe som säljer den traditionella tjeckiska mackan Chlebíček. Förutom originalet finns den nu i väldigt många utföranden och de kostar ofta inte mer än 7-8 (svenska) kronor.

Den kanadensiska röran serveras i ett före detta garage.

Ett annat bra ställe för snabbmat är Garage (www.poutine.cz) i den trevliga stadsdelen Karlin. På Garage gör man kanadensisk (!) poutine. Det är pommes toppad med ost och en brun sås. Poutine är franska och betyder (om jag fattat rätt) ”varm röra”. Det är en ganska bra beskrivning, men det är trots denna mindre lockande benämning väldigt gott – fast kanske inte så bra för midjemåttet…

Bästa glassen i Prag.

Det finns också gott om bra glassbarer i Prag, jag föreslår dock att du söker dig till Angelato (www.angelato.cz), som har bästa glassen i stan och finns på tre olika ställen.

I den avskalade lokalen serveras magisk mat.

En av de absolut bästa matupplevelserna i Prag är Field Restaurant (www.fieldrestaurant.cz) där köket leds av den tjeckiske TV-kocken Radek Kašpárek. De har en 10 rätters avsmakningsmeny där de ofta smyger in några överraskningar, när jag var där blev det totalt 13 rätter till lunch...

Sammantaget är det en helt sanslös blandning av smaker, dofter, texturer och synupplevelser. Lägg på perfekt service och en intressant blandning av gäster så förstår du att de 3 500 tjeckiska kronor det kostar är väl investerade pengar.

Tapas på tjeckiska betalas per pinne.

Spejle (www.spejle.eu) serverar mat som är en sorts blandning av de tidigare nämnda Chlebíček och tapas. De har en kyldisk med förrättsliknande rätter, en med varm mat och en med desserter.

Varje rätt kommer med en eller två grillpinnar och du hämtar själv vad du vill äta. Pinnarna stoppar du i en liten hållare och efter maten räknar kyparen pinnar. 29 tjeckiska kronor kostar varje pinne.

 

Inredningen är lika trendig som maten på Lehká Hlava.

Även om det fortfarande är mycket kött på restaurangerna så utvecklas de vegetariska alternativen raskt i trendkänsliga Prag.

Lehká Hlava (www.lehkahlava.cz) är ett utmärkt ställe för dig som vill äta nyttigt och miljövänligt. Superfärska och sunt odlade ingredienser förvandlas till riktigt läckra vegetariska rätter, som serveras i det 500 år gamla huset med hypermodern inredning.

Så här tomt är det bara när det är stängt på Zlý Časy.

Tjeckerna dricker mest öl i världen. Det är väldigt påtagligt i Prag, där det fortfarande finns massor av hak som serverar öl som inte är producerat av multinationella öljättar.

Zlý Časy (www.zlycasy.eu), som betyder Onda Tider, är ett ölparadis på tre våningar och en uteservering. Här finns 48 olika öltappar samt en ölbutik.

 

Att bo i Prag

Det finns ett enormt utbud av boende i Prag. Allt från Airbnb och annat privatboende via hostels och medelklasshotell till traditionella lyxhotell.

Eftersom konkurrensen är hård går det att hitta bra boende för häpnadsväckande bra priser, särskilt om du reser under lågsäsong.

I de smarta låsta lådorna under sängarna förvarar du din packning när du bor i gemensamt rum på Hostel Ananas.

Hostel Ananas (www.hostelananas.com) ligger vid Wenceslas Square. Det är modernt, prydligt och funktionellt. Här finns också ett gemensamt kök där du kan laga egen mat om du reser med riktigt tajt budget.

Billigaste sängplatsen i ett dormrum kostar från 14 euro. Ett eget rum med delat badrum går att få från 44 euro.

Ananas har också ett systerhostel alldeles i närheten. Det heter Hostel Orange (www.hostelorange.cz).

I MotelOnes lobby träffar du ofta rutinerade resenärer.

Motel One (www.motel-one.com/en/hotels/prague/hotel-prague/) är en kedja som startades i München för 20 år sedan. Nu har man 65 hotell runt om i Europa.

Konceptet bygger på hippt inredda hotell i topplägen, men till hyggliga priser. Här i Prag kan du få ett rum från 65 euro.

Socialt ansvar och hållbarhetstänk finns i affärsidén. Detta lockar många rutinerade resenärer till hotellen och du löper stor risk att råka ut för spännande konversationer i lobbyn.

Missa inte frukostbuffén på Residence Agnes.

I en historisk byggnad finner du Hotel Residence Agnes (www.residenceagnes.cz).

Det är ett litet boutiquehotell med 22 rum och man har också familjerum. Hotellet ligger ett stenkast från Old Town Square (eller Staroměstské náměstí som det heter på tjeckiska…).

De har ofta sista-minuten erbjudanden och med lite flyt kan du få ett dubbelrum inklusive frukost för 100 euro.

Appia har en fantastisk liten trädgård mitt i stan.

Appia (www.appiaresidencesprague.cz) har också 22 rum och ligger även det nära Old Town Square. En del av rummen är sviter där hela sällskap kan samsas. I sviterna finns också små kök.

För att få fler direktbokningar bjuder Appia på flera förmåner om du via deras egen hemsida. Bokar du minst 3 nätter plockar de exempelvis upp dig på flygplatsen. Dubbelrummen kostar från runt 115 euro inklusive frukost.

Lobbyn på Alcron ser ut precis som när hotellet byggdes på 30-talet.

Radisson Blu Alcron (www.alcronhotel.com) byggdes på 1930-talet när Prag var en av Europas mest välmående städer. Skaparen var en stenrik tjeck som älskade hotell och resor och därför ville ha ett eget lyxhotell på hemmaplan! För att det inte skulle bli för hektiskt på hotellet tillät han inte mer än 60 procents beläggning.

Alcron har efter varierande öden renoverats, men ser fortfarande ut exakt som på 30-talet och många av möblerna är helt makalösa.

Om du har riktig tur och reser under lågsäsong kan du få ett rum för runt 110 euro utan frukost, vilket är ett vrakpris för en unik hotellupplevelse.

Till och med från badkaret har du utsikt över hela Prag på One Room Hotel.

Prags minsta och högsta hotell finner du i TV-tornet (som har fått den tveksamma utmärkelsen ”världens näst fulaste byggnad”). Tornet innehåller både en utsiktsplats och några restauranger.

Dessutom har det ett hotell med bara ett rum och en sanslös utsikt över stan. One Room Hotel (www.towerpark.cz/pages/one-room-hotel) kallar man det. Utsikten och exklusiviteten kostar dock 575 euro per natt.

 

Att ta sig till Prag

Det finns många möjligheter att ta sig till Prag och för alla som bor i storstadsområdena finns det direktflyg med flera bolag.

CSA (www.csa.cz), SAS (www.sas.se) och Smartwings (www.smartwings.com) flyger direkt från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Prag.

Norwegian (www.norwegian.com) har direktflighter från Stockholm och Köpenhamn.

Ryan Air (www.ryanair.com) startar från Skavsta och Göteborg och för en gångs skull flyger de till närmaste flygplatsen, det vill säga Václav Havel.

 

Transfer och ta sig runt i Prag

Flygplatsen i Prag ligger riktigt nära stadens centrum.

Flygplatsen Václav Havel (döpt efter den första demokratiskt valda presidenten efter järnridåns fall) (www.prg.aero) ligger bara 20 kilometer från centrum och därför går det snabbt att ta sig in till stan.

De dedikerade flygbussarna (www.cd.cz) går till Centralstationen, men det finns också lokalbussar som går in till staden. Bussarna med nummer 100, 109 och 191 går till olika delar av Prag.

Är ni några stycken som reser tillsammans kan taxi (eller Uber) vara ett alternativ för att komma direkt till hotellet.

Det finns både moderna och historiska spårvagnar i Prag.

När du väl kommit in i staden kan du, förutom bussar, ta dig runt med någon av de tre tunnelbanelinjerna (som kallas Metro i Prag) eller någon av alla de spårvagnar som skramlar fram på gatorna. Missa inte en sightseeing på den historiska linjen 41.

Metron stänger vid midnatt, men spårvagnslinjerna 51-59, liksom bussarna 501-513, går även under nätterna.

En linbana som går upp till Petřín Hill är också en del av lokaltrafiken i Prag.

Detaljerade tidtabeller finner du på DPP:s hemsida (www.dpp.cz)

För att åka med lokaltrafiken måste du köpa din biljett i förväg (de finns på massor av olika ställen) och sedan stämpla den. Glömmer du stämpla den får du garanterat böter, de tjeckiska kontrollanterna är inte mottagliga för bortförklaringar…

En enkelbiljett som gäller 30 minuter kostar 24 tjeckiska kronor och en 90-minutersbiljett går på 32 kronor, halva priset för barn under 15 år, om de är under 6 år reser de gratis.

Det finns också turistbiljetter. 24 timmar kostar 110 tjeckiska kronor och tre dagar 310 kronor.

 

Användbara länkar

Allmänt om Prag och Tjeckien

www.prague.eu

www.czechtourism.com

 

Att göra i Prag

Guiderna Prague Local Friends (www.praguelocalfriends.com)

Museum of Czech Cubism (www.czkubismus.cz)

Grand Café Orient (www.grandcafeorient.cz)

Jerusalemsynagogan (www.synagogue.cz)

Frans Kafkamuseet (www.kafkamuseum.cz)

Tekniska Museet (www.ntm.cz)

Pod 7 kilo (www.pod7kilo.cz)

Thrymarknaden (www.farmarske-trhy.cz)

Prags zoo (www.zoopraha.cz)

Konstmuseet DOX (www.dox.cz)

Pragkortet (www.praguecard.com)

 

Att äta (och dricka) i Prag

Garage (www.poutine.cz)

Angelato (www.angelato.cz)

Field Restaurant (www.fieldrestaurant.cz)

Spejle (www.spejle.eu)

Lehká Hlava (www.lehkahlava.cz)

Zlý Časy (www.zlycasy.eu)

 

Att bo i Prag

Hostel Ananas (www.hostelananas.com)

Hostel Orange (www.hostelorange.cz)

Motel One (www.motel-one.com/en/hotels/prague/hotel-prague/)

Hotel Residence Agnes (www.residenceagnes.cz)

Appia (www.appiaresidencesprague.cz)

Radisson Blu Alcron (www.alcronhotel.com)

One Room Hotel (www.towerpark.cz/pages/one-room-hotel)

 

Att ta sig till Prag

CSA (www.csa.cz)

SAS (www.sas.se)

Smartwings (www.smartwings.com

Norwegian (www.norwegian.com)

Ryan Air (www.ryanair.com)

 

Transfer och ta sig runt i Prag

Flygplatsen Václav Havel (www.prg.aero)

Flygbussarna i Prag (www.cd.cz)

Kollektivtrafiken DPP (www.dpp.cz)

Visa alla restips