Starta med Flygbussarna och åk till italienska Positano

2016-09-28 10:01

På 1950-talet var Positano på italienska Amalfikusten en fattig fiskeby. Sedan skrev författaren John Steinbeck om byn och plötsligt började dåtidens jetset anlända till Positano. Idag dominerar turismen i Positano, men trots det har man lyckats behålla den genuina stämningen. Byn är ett perfekt resmål tidigt på våren eller sent på hösten.

Postiano bjuder på magnifik utsikt ner mot det knallblå Medelhavet, hus som klättrar längs den grönskande bergssluttningen och trappor av alla de slag. För att utforska byn krävs starka ben och flås.

De allra mest dramatiska trapporna finner man de sista 40-50 metrarna ner till havet och stränderna. Här stupar berget nästan lodrätt och trapporna är minst sagt branta där de slingrar sig efter bergväggen.

Just det faktum att byn stundtals bjuder på rätt ansträngande promenader är förmodligen en av anledningarna till att massturismen inte fått något riktigt fäste här, för många är det helt enkelt för jobbigt att njuta av den vackra byn, den makalösa utsikten, den avslappnade italienska kulturen och den goda maten.

De flesta kommer hit för skönheten, lugnet och stämningen, men det finns faktiskt badmöjligheter för solsugna nordbor.

Det finns två stränder i Positano – Spiaggia Grande och Spiaggia del Fornillo. Grande ligger rakt nedanför centrum intill den gamla hamnen och Fornillo lite längre västerut. Mellan de båda stränderna löper en gata med det ståtliga namnet Via Positanesi d’America längs med vattnet. Men eftersom vi är i Positano är ”gatan” bara en meter bred och klamrar sig fast efter bergssidan.


Att ta sig till Positano

De flesta som reser till Positano tar flyget till Rom. SAS (www.sas.se), Lufthansa (www.lufthansa.com) och Alitalia (www.alitalia.com) samt lågprisbolagen Ryan Air (www.ryanair.com) och Norwegian (www.norwegian.com) flyger direkt till Rom.

 Tåg från Rom till Postiano

Tåget mellan Rom och Neapel tar bara en timme.

Från flygplatsen i Rom tar man tåg till centralen i Rom, det tar 40 minuter, och byter där tåg till Neapel, en resa på en dryg timme. Tänk dock på att köpa tågbiljetter i förväg, ofta är det proppfullt på tåget. Boka på (www.trenitalia.com).

Från Neapel är det bekvämast att åka taxi, det tar ungefär en och en halv timme och kostar 100 €. Bröderna Ottavio och Sergio driver en pålitlig taxifirma i Positano med egen websida (www.positanotaxiservice.com).

Ett annat sätt är att åka tåg och buss från Neapel till Positano, det är ett par byten och tar runt tre timmar. Ett tredje sätt är att ta bussen ner till hamnen i Neapel, sätta sig på färjan och åka sjövägen till Positano via Capri. Det kostar runt 30 € per person och tar två-tre timmar. Det går också att ta tåg vidare från Neapel till Salerno och ta färja därifrån (www.travelmar.it).

En alternativ resväg till Positano är att flyga via Tyskland och därifrån ta ett flyg som går direkt till Neapel och på så sätt slippa resan via Rom.

Slutligen skulle det gå att flyga med Ryan Air till Brindisi, som ligger på östkusten ungefär mittemot Positano. Från Brindisi går det att åka buss, men det tar runt åtta timmar och är väl inget riktigt alternativ, även om resan är väldigt vacker.

 Trappor Postiano

Tänk på att alla förflyttningar i Positano går via trappor så packa lätt!

Det är lätt att frestas att hyra en bil i Rom och köra ner till Positano, jag skulle dock avråda från det. Det är helt hopplöst att hitta parkering i byn och skulle du råka lyckas lägga beslag på någon av de åtråvärda platserna kan det lätt kosta 25-30 € per dygn att ha bilen stående där och dessutom blir promenaden till p-platsen ofta lång.

I själva Positano är bilen bara ett hinder. Det finns en lokal buss som går i en slinga genom byn, ungefär som en skidbuss. Gå ner och åk upp är det allmänna rådet.


Att bo i Positano

Rent allmänt är det ganska dyrt att bo i Positano. Tänk också på att priserna varierar mycket beroende på säsong.

Hostel Postiano

Hostel Brikette är perfekt för yngre resenärer som vill träffa andra.

Hostel Brikette (www.facebook.com/hostelbrikette/) är förmodligen det billigaste boendet i Positano. Här måste du dock vara ute i god tid eftersom det är mycket uppskattat av unga (särskilt amerikaner). Finns både sovsalar (som i ärlighetens namn inte är de mysigaste på jorden) och privata rum. Mitt på dagen stänger man rummen under några timmar för städning. Den populära baren är ett bra ställe för att träffa andra resenärer.

Pensionat Postione

Utsikten från Pensione Maria Luisa kan ingen klaga på.

Pensione Maria Luisa (www.pensionemarialuisa.com) är ett enklare pensionat, men utsikten är precis lika fantastisk som från de allra dyraste hotellen. Det har ägts av samma familj i flera generationer och känns också väldigt familjärt. För dig som vill tillbringa tid på stranden är det nära till trappan som leder ner till havet. Dubbelrum kostar från 55 till 120 €.

Boende Postione

Jodå, det växer palmer utanför Villa Delle Palme.

Hotel Villa Delle Palme (www.inpositano.com) ligger på huvudgatan i Positano och drivs av en familj som också äger de två krogar som ligger på varsin sida om hotellet – Saraceno D'Oro och Mediterraneo och där gästerna givetvis har rabatt. Klassiskt italienska rum med balkong eller terrass mot havet.

God frukost som med fördel intas på den gemensamma terrassen. Vill man inte gå in till centrum av stan hoppar man bara på bussen utanför hotellet. Ett dubbelrum kostar från 90 € per natt.

Boende Postione Villa Rosa

Många anser att Villa Rosa är ett av de mest prisvärda hotellen i Positano.

Villa Rosa Positano (www.villarosapositano.it) är, precis som de flesta hotell i Positano, litet och intimt med enbart 12 rum och nästan helt dolt bakom den frodiga bouganvillan. Under lågsäsong går det att få ett dubbelrumrum från 115 €, men under högsäsong kan detta öka till nästan det dubbla. Här finns också en lägenhet med två sovrum som är perfekt för en familj.

Boende Postione

Sämre utsikter kan man ha när man avnjuter frukosten.

Albergo Miramare (www.miramarepositano.it) startades redan på 30-talet och drivs nu av barnbarnen till den ursprunglige ägaren. Rummen har valvmurade tak, terracottagolv, vitrappade väggar och är möblerade med antikviteter. En del av badrummen har till och med glasvägg mot havet.

Billigaste dubbelrummet kostar 265 € under lågsäsong och 300 € under den mest hektiska tiden som är maj till september.

Boende Postione

Palazzo Murat bjuder på mycket historia och en härlig trädgård.

Hotel Palazzo Murat (www.palazzomurat.it) ligger mitt i stan och återfinns i ett 1600-talspalats med spännande historia (en tidigare ägare var Napoleons svåger).

Man har inte bara fantastiska rum med antika möbler utan också en härlig trädgård runt hela hotellet. Där växer mängder av exotiska växter och det finns också en köksträdgård där hotellets restaurang odlar grönsaker och kryddor som de använder i matlagningen. Priserna för ett dubbelrum börjar på 165 € och går upp till 525 €.

Hyra villa Postione

En av villorna du kan hyra i Positano.

Det finns också en hel del hus och lägenheter att hyra i Positano, allt från små lägenheter till hela palats. Vill du hyra något eget i Positano eller någon annanstans på Amalfikusten kan du kika på www.amalficoastrental.com.


Att äta i Positano

 

Restaurang Postione

Lo Guarracino ligger långt från alla bilvägar.

Lo Guarracino (www.loguarracinopositano.it) ligger på den smala gångväg ­ – Via Positanesi d’America  – som slingar sig efter klipporna mellan de två stränderna i Positano. Läget fantastiskt, förutom för de som ska transportera hit råvarorna...

Maten är god utan att sticka ut och en del av notan får man nog hänföra till läget och utsikten.  

Restaurang Postione

Da Vincenzo är en av de bästa restaurangerna i Positano.

Da Vincenzo (www.davincenzo.it) ligger vid den enkelriktade huvudgatan på väg ner mot hamnen. Utomhusborden står i princip på gatan, bara någon halvmeter från bussar och bilar. Trots närkontakt med bussarna som växlar ner precis utanför restaurangen för att klara nästa hårnålskurva är det riktigt mysigt.

Men maten – den är mycket mer än mysig, det här är en av Positanos bästa restauranger! Är ni här på hösten ska ni hålla utkik efter hemgjord tagliatelle med Karl Johansvamp och svart tryffel – och då pratar vi inte om tryffel som en skrämd smaksättare utan om rejäla skivor av den svarta läckerheten. Inte den billigaste pastarätten, men definitivt en av de godaste.

Restaurang Postione

Ingen turistfälla enligt egna uppgifter.

Saraceno d´Oro (www.saracenodoro.it) lockar med den oslagbara devisen ”This is not a tourist trap, there is no live music and no view – just good food”. Med det menar man rejäl hemlagad italiensk mat till vettiga priser.

Restaurang Postione

Vill du uppleva den ultimata turistrestaurangen ska du gå hit.

Restaurant Medditerraneo (som ligger alldeles intill Saracenoi d`Oro och har samma ägare) (www.mediterraneopositano.com) har vridit skruven åt andra hållet. Sällan har jag ätit på ett så turistigt ställe. Här fanns alla ingredienser – skönsjungande man med mandolin och smörigt leende, kypare med ännu smörigare leenden som kan två ord på samtliga språk (nuvarande och utdöda), plastsjöjungfrur med enorma bröst på väggarna.

Trots den lite surrealistiska omgivningen är maten god. Prova gärna mycket lätt tempurafriterade squashblommor med ricottaost om det står på menyn.

 

Restaurang Postione

La Marinella ser inte mycket ut för världen, men har fantastisk mat!

I östra hörnet av Fiornillostranden ligger La Marinella (www.facebook.com/La-Marinella-228529363949478). Det är ett sånt ställe som man nästan vill undvika att berätta om för att det inte ska bli för populärt.

La Marinella är slitet, på gränsen till fallfärdigt, men läget är vackert. Och maten är precis som den ska vara vid lunchtid i varmt klimat, tillagad på perfekta råvaror och utan krusiduller. Mycket av ingredienserna kommer direkt ur havet. Håll dig till musslor, bläckfisk, sallad, tomater och mozarella och du kommer att ha svårt att slita dig från bordet.

Missa inte heller den lokala pajen som innehåller panacotta och marinerade päron. I ett hål i väggen i trappan till vänster säljer de förresten väldigt vackert porslin som är typiskt för Positano.

 

Restaurang Postione

Under Festa del Pesce vankas det mat i rejäla grytor.

En annorlunda matupplevelse på stranden kan du uppleva om du är i Positano i slutet av september. Sista lördagen i månaden firar man nämligen fiskefesten ”Festa del Pesce”. Hela familjer från Positano och grannbyarna tar sig dit för att träffas, äta och lyssna på musik.

Det hela är numera ett välgörenhetsevenemang för det lokala Röda Korset och för några få euro kan man köpa biljetter för mat och dricka. Sedan finns det ett antal stånd där lokala krögare för kvällen gör varsin maträtt.

Allt är enkelt, men väldigt gott! Dessutom är det helt koncentrerat på att äta, dricka och umgås, inga konstiga stånd med krimskrams, lotterier och sådant.


Att göra i Positano

Man kan utan vidare tillbringa 4-5 dagar bara med att strosa runt i Positano och dess omgivningar. Men det finns också massor av möjligheter att göra utflykter. Det är två utflyktsmål som jag absolut tycker man ska åka till när man är i Positano – Capri och Pompeji.

Att göra Postiano

Lätt att bli romantisk i den här utsikten från San Michele.

Att ta båten till Capri (www.capri.com) från Positano tar ungefär en halvtimme och kostar runt 15 € för en enkelresa. Under högsäsong går  det hur många båtar som helst.

Capri är otroligt populärt och långt in i oktober är det proppfullt på båtarna och rejält med folk när man kliver iland i Marina Grande, som är den stora färjehamnen.

Från hamnen tar man bäst bergbanan (kö, kö, kö) upp till Capri stad. Förutom bergbanan finns också ett stort antal små bussar som åker runt på de slingriga bergsvägarna. Alla resor kostar 1,80 € och man kan köpa en bunt biljetter nere i hamnen och använda dem allt eftersom. Det finns också dagskort för strax under 10 €.

Ytterligare en bussresa upp från staden kommer man till Axel Munthes Villa San Michele (www.villasanmichele.eu) i Anacapri, som är en liten oas på den hårt kommersialiserade ön.

Den del av egendomen som Axel M bodde i själv och som visas upp är inte stor, men den omges av en fantastisk trädgård. Det är inte svårt att förstå om Gustaf V:s hustru Viktoria blev en smula romantisk under de år hon och Axel Munthe tillbringade tillsammans här uppe. Axel Munthe var ju hennes läkare, men allt tyder på att det blev ett läkar-patientförhållande som gick lite längre än vad som är brukligt…

 

Sevärdheter Postiano

En del av väggmålningarna i Pompeji är häpnadsväckande väl bevarade.

Vägen till Pompeji (www.pompeiisites.org), som begravdes i vulkanaska för nästan 2 000 år sedan, går med buss till Sorrento och därifrån pendeltåg med slutstation i Neapel.

Ungefär halvvägs på linjen med det hysteriskt skramliga och nerklottrade tåget ligger Pompeji. Hela resan går på 7-8 €. Inträdet kostar 10 € och sedan får man lägga upp ytterligare 10 € om man vill gå med på en guidad tur som tar cirka två timmar. En privat tur kostar drygt 100 €.

I Sverige är vi ju vana vid en viss pedagogik när man går på museer av olika slag. Det saknas tyvärr här. Du får en karta med ett 50-tal punkter utmärkta och till den ett litet häfte som beskriver just den punkten. Tyvärr ger det ingen översikt om vilken typ av stad Pompeji var. Orkar man gå runt på en guidad tur ger detta givetvis otroligt mycket mer.

Men oavsett hur man gör så är det mycket spännande att besöka Pompeji. Väldigt mycket är häpnadsväckande väl bevarat och ger bra ögonblicksbilder av livet i en välmående italiensk stad för 2 000 år sedan.

Clas Johansson
www.tripant.com

Användbara länkar

Allmänt om Positano och Italien

www.positano.com

www.italiantouristoffice.se


Att ta sig till Positano

SAS (www.sas.se)

Lufthansa (www.lufthansa.com)

Alitalia (www.alitalia.com)

Ryan Air (www.ryanair.com)

Norwegian (www.norwegian.com

Tåg (www.trenitalia.com).

Taxi (www.positanotaxiservice.com).

Färja (www.travelmar.it)


Att bo i Positano

Hostel Brikette (www.facebook.com/hostelbrikette/)

Pensione Maria Luisa (www.pensionemarialuisa.com)

Hotel Villa Delle Palme (www.inpositano.com)

Villa Rosa Positano (www.villarosapositano.it)

Albergo Miramare (www.miramarepositano.it)

Hotel Palazzo Murat (www.palazzomurat.it)

Villor och lägenheter (www.amalficoastrental.com)


Att äta i Positano

Lo Guarracino (www.loguarracinopositano.it)

Da Vincenzo (www.davincenzo.it)

Saraceno d´Oro (www.saracenodoro.it)

Restaurant Medditerraneo (www.mediterraneopositano.com)

La Marinella (www.facebook.com/La-Marinella-228529363949478)


Att göra i Positano

Capri (www.capri.com)

Villa San Michele på Capri (www.villasanmichele.eu

Pompei (www.pompeiisites.org)

 

Visa alla restips