Bästa barnaktiviteterna i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors

2012-10-24 09:00

Är ni på väg med barnen till någon av våra nordiska grannhuvudstäder under höstlovet? Då kan ni ha glädje av dessa åtta tips från Helsingfors, Oslo eller Köpenhamn! Spara gärna listan om ni inte ska åka på höstlovet, förutom några vinteraktiviteter fungerar tipsen bra året om.

Helsingfors

1. Prisad dockteater

Dockteatern Nukketeatteri Sampo är väldigt populär och har föreställningar de flesta dagar i veckan. Många uppsättningar är på finska, men det brukar inte vara något problem att följa med i dem. Har du tur pågår det en workshop för barn.

http://www.ntsampo.fi

Dockteater

Dockteatern Sampo startades redan i slutet av 70-talet.

2. Gamla och nya spårvagnar

Mitt i kulturfabriken Korjaamo finns spårvägsmuseet där man kan titta och kliva ombord på gamla spårvagnar. Apropå spårvagnar är förresten 1-7 dygns biljetter för kollektivtrafiken en bra investering för barnfamiljer. Med dem får man dessutom fritt inträde på många museer.

http://www.museot.fi/sokmuseer/index.php?museo_id=21156

3. Rymdhiss till framtiden

På vetenskapscentret Heureka bjuds man bland annat på en tidsresa till år 20X0. Ett tidståg tar barnen till en framtida stad och en rymdhiss går upp i jordens omloppsbana. Därifrån kan man se hur Helsingfors ser ut i framtiden.

http://www.heureka.fi

Heureka

På Heureka finns bland annat ett labb där man kan experimentera.

4. Hälsa på grisarna på Tomtbacka

På Tomtbacka på Lagmansvägen kan man bekanta sig med de vanligaste husdjuren, till exempel får, kor, grisar och hönor. På sommaren, då djuren går ute, kan man besöka dem från morgon till kväll. Men på vintern är de inne och då är "besökstiden" vardagar klockan 18-20 eller under veckosluten 11-18.

5. Barnens kulturcentrum med café

Annantalo (Annegården på svenska) är ett kulturcentrum för barn. Här finns film, teater och konst samt ett bokcafé med lekhörna, barnböcker och en liten scen där det händer saker med jämna mellanrum.

http://www.annantalo.fi

6. Leksaksmuseum på Sveaborg

På den lilla ön Sveaborg finns många olika museer och sevärdheter, bland annat ett leksaksmuseum. Kolla öppettiderna, på höst och vår är det bara öppet på helgerna. På somrarna kan man delta i en väldigt realistisk äventyrstur för barn som spelas på svenska.

http://sveaborg.fi

Sveaborg

Äventyrsturen på Sveaborg är spännande.

7. Leksaker i toppklass

När barnen sett leksaker på museum kanske de blir sugna på att köpa något själva. Både Virike-Aitta och Ombrelliono säljer leksaker i en helt annan kvalitetsklass än det du hittar i de vanliga leksaksladorna.

http://www.virikeaitta.com

http://www.ombrellino.fi
 

Köpenhamn

1. Lek riddare eller viking

Nationalmuseum har skatter från vikingatiden och bronsåldern. Museet har också en väldigt bra barnavdelning där barnen kan klä ut sig och leka riddare eller viking eller uppleva indianliv.

http://natmus.dk

Indiandräkt

På indianutställningen, som pågår till i april, kan du både se dräkter och göra egna indiansmycken.

2. Tre rekordmuseer i ett

Ripleys Believe it or Not, Mystic Exploratorie och Guinness World of Record Museum är tre museer i ett, varav två ligger bredvid varandra och det tredje på Ströget. Alla vänder sig till barnen med olika spännande, galna och rekordfyllda upplevelser. Man kan köpa entré till ett museum eller till alla tre tillsammans.

http://www.ripleys.com/copenhagen/

3. Torn med utsikt över Köpenhamn 

Runde Tårn ligger mitt i Köpenhamn, bara några få meter från Ströget, med fantastisk utsikt över hela staden. Det roligaste är att gå upp och ner längs den spiralformade "vägen" som ersätter trappan. Det sägs att en av kungarna red upp i tornet en gång. Högst upp finns ett observatorium som har öppet ett par kvällar i veckan.

http://www.rundetaarn.dk/

Tornet har en spiralformad väg istället för trappa.

4. Prova på i upplevelsemuseet

Experimentarium ligger i norra Köpenhamn och är ett upplevelsemuseum för barn och vuxna. Här får man känna, klämma, pilla, prova och titta.

http://www.experimentarium.dk/

5. Ta bussen till djurparken

Zoologisk Have är en mysig djurpark som ligger i Frederiksberg och har öppet året om. Det tar cirka 15 min med buss att komma till Frederiksberg som också har en del annat att erbjuda, till exempel Carlsbergs Bryggeri.

http://zoo.dk/BesogZoo.aspx

Elefanterna på zoo kan man hälsa på året om.

6. Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium ligger vid sjöarna i Köpenhamn. Förutom att vara ett planetarium visar man bland annat surroundfilmer (som Cosmonova i Stockholm). Passar kanske de lite större barnen bäst.

http://www.tycho.dk/

7. Julmarknad utan krimskrams

Tivolis Julmarknad är en mysig julmarknad utan "krimskrams". Fina hantverk och god, dansk, julmat står i fokus. En del åkattraktioner är öppna. Passar allt från de minsta till de vuxna. Julmarknaden startar den 16 november och pågår till och med 30 december. Dessförinnan är det Halloween på Tivoli.

http://www.tivoli.dk/

På julmarknaden på tivoli hittar du inget krimskrams.

8. Gratis inomhuslek i storformat

Blegdamsremisen är ett gigantiskt inomhuslekland som ligger i östra Köpenhamn. Inträdet är gratis och man kan köpa en fika och värma egen mat om man så önskar.

http://www.kk.dk/Borger/ByOgTrafik/GroenneOmraader/Legepladser/BemandedeLegepladser/Blegdamsremisen.aspx

 

Oslo

1. Ta T-banan till kälkbacken

Oslo är nog den enda stad i världen där man kan ta T-banan (eller trikken som det heter här) till kälkbacken! Korketrekkeren heter backen. Den är 2 km lång och tar runt 10 minuter att åka. Ta trikken till Frognerseteren och åk sedan ner till Midtstuen. Där kan du kliva på trikken och åka upp igen.

http://www.akeforeningen.no

Kälkbacke

Om du inte har egen släde går det bra att hyra en.

Foto: Terje Rakke/www.visitnorway.com

2. TV-kommentator för en dag

Drömmer barnen om att jobba på TV? Då kan du ta med dem till Norsk TV och radio - NRK. I deras upplevelsecenter kan barnen prova att vara väderpresentatör, sportkommentator eller nyhetsankare. NRK gör också rundturer där man få en inblick i hur man gör radio och TV.

http://nrkaktivum.no

3. Gratis skridskobanan mitt i stan

Mitt i Oslo, vid Karl Johan, finner du Spikersuppa skøytebane. Har du egna skridskor är det gratis. Att hyra grillor kostar 45:- för vuxna och 30:- för barn. Självfallet går det att köpa korv och varm dricka när ni börjar frysa om tårna. Öppet 11-21 med uppehåll för spolning 16.

http://www.bymiljoetaten.oslo.kommune.no/idrett_og_fritid/skoytebaner/kunstisbaner_og_apningstider/spikersuppa/

Spikersuppa

Mitt i Oslo åker man skridskor gratis.

4. Leta fredsagent och lär om Nobel

För de lite äldre barnen kan Nobels Fredssenter vara spännande. Här presenteras fredsprisvinnarna samt historien om Alfred Nobel. 
Barnaktiviteten "Oppdrag: Fred! Jakten på verdens viktigste fredsagent" är riktigt spännande att göra för barn och vuxna tillsammans.

http://www.nobelpeacecenter.org

5. Hälsa på djuren i stallet

En mil utanför Oslo ligger den vackra Bogstad Gård. Det är lite som ett Skansen i miniatyr med en 1700-talsgård samt stall med hästar, kor, grisar, får, getter och hönor. Stängt måndag. Stallet är öppet tisdag-fredag fram till i maj, sedan försvinner djuren ut på grönbete.

http://www.bogstad.no

Bogstad

Trollet på Bogstad tar en tur på traktorn.

6. Museum med barnens konst

Barnekunstmuseet visar världen genom barnens ögon. Här finns verk av barn från mer än 150 länder och på söndagar kan barnen vara med på en workshop och skapa sina egna verk. Tyvärr har man ett rejält jullov. Museet stänger 9:e december och öppnar igen i mitten av januari.

http://www.barnekunst.no

7. Läskiga reptiler

Invånarna på Oslo Reptilpark ska man undvika närkontakt med. Här finns över 100 olika ormar, ödlor och spindlar. Somliga är riktigt läskiga och giftiga ­- och det gillar ju de flesta barn. Öppet hela veckan.

http://www.reptilpark.no

Bambusnok

Den här vackra Bambusnoken kan du se Oslo Reptilpark.

8. Gratis trollerishow på söndagarna

Ett annat annorlunda museum är trollerimuseet - Norsk Tryllemuseum - där det finns rekvisita, kostymer och annat från cen norska trollkarlsvärlden. Öppet på söndagarna då det också bjuds på trollerishow. Inträdet är gratis!

http://www.tryllemuseet.no

Visa alla restips