Starta med Flygbussarna och åk till München

2018-08-21 13:08

För många är München lika med Oktoberfesten som snart går av stapeln, men den bayerska huvudstaden har mycket mer att erbjuda än gigantiska öltält. Följ med på en tur med klassisk kultur, trendig design, coola hotell samt god mat och kul shopping.

Det är lätt gjort att sätta likhetstecken mellan Oktoberfesten och München (www.simply-munich.com). Och visst är Oktoberfesten ett fantastiskt skådespel som är väl värt att besöka. Men faktum är att München gör sig nästan bättre då staden inte är helt fylld av ölglada turister.

Öltälten på Oktoberfesten är gigantiska – och det är även ölkonsumtionen.
Foto: Tommy Loesch/München Tourismus

När du än reser till München kommer du snabbt att känna dig välkommen. Kanske beror det på den internationella stämningen, som skapas av att nästan en tredjedel av stadens 1,5 miljoner invånare kommer från andra länder än Tyskland.

Det kan faktiskt också ha att göra med bayrarnas självsäkerhet. Det här är en av de rikaste delarna av Europa och Münchenborna är stolta över det och över sin stad.

Lär känna Münchenborna vid långborden i en Biergarten.

De berättar gärna om staden och sina särskilda smultronställen om du ger dem chansen. Slå dig ner vid ett långbord i en Biergarten med öppet sinne så kommer du snart att bli bjuden på både det ena och det andra.

 

Att göra i München

På Königsplatz är det idag rätt ofta utomhuskonserter, men politisk verksamhet är förbjuden.

Det är omöjligt att besöka München utan att fundera på hur nazisterna lyckades övertyga så många människor om att deras idéer var bra. En av de centrala platserna för detta var Königsplatz.

Byggnaderna kring platsen uppfördes av kronprins Ludwig för att han skulle kunna visa upp sina antika samlingar. Men på 1930-talet blev Königsplatz central för nazisterna i Bayern och förutom massor av parader var den också platsen för det stora bokbålet 1933. Numera samlas man på minnesdagen av bålet och läser högt ur de böcker som brändes.

Här gick de som inte ville göra hitlerhälsning.

En annan mer diskret påminnelse om nazismen och de som spjärnade emot hittar man på Viscardigasse. Det är en liten gatstump bakom ett annat ståtligt monument – Feldherrnhalle – som också kidnappades av nazisterna. De som gick förbi monumentet förväntades göra hitlerhälsningen, men som protest smet många bakom det och ”smitvägen” är nu markerad med särskilda gatstenar.

Flygbladen som spreds av Vita Rosen finns nu förevigade i sten utanför universitetet.

Utanför universitet finns också en påminnelse om det civilkurage som en del människor visade under krigsåren. På universitetet bildades motståndsgruppen Vita Rosen kring syskonen Hans och Sophie Scholl, som båda till en början var aktiva i nazistiska ungdomsorganisationer, men efter en tid insåg vad som hände. Vita Rosen skrev flygblad och slagord mot Hitler på offentliga byggnader. De greps ganska snabbt och avrättades, men de allierande fick via en norsk biskop tag på ett exemplar av deras sista flygblad och det spreds sedan i miljontals exemplar över Tyskland.

Eisbachvågen lockar duktiga surfare året om.

Efter närkontakt med nationalsocialismen är det ingen dum idé att ta sig in i den engelska parken och lufta lungorna. Det här är en av de största innerstadsparkerna i världen och en kul detalj är den surfingvåg – Eisbach – som finns i en av floderna mitt i parken.

Här samlas surfingentusiasterna året om för att med en rätt speciell teknik surfa på vågen. Det är definitivt inget för nybörjarebetongblocken i floden är många och nära vattenytan.

Stephanie Utz är både grundare, ägare och chef för MUCA. Här vid ett verk av Andy Warhol.

München är fyllt av gammal, traditionell kultur, men det betyder inte att det saknas modern och nyskapande kultur. Ett ställe där man kan konstatera detta är MUCA (Museum of Urban and Contemporary Art) (www.muca.eu). MUCA har bara funnits sedan 2017 och är något så ovanligt som ett privatägt museum.

Ägare är Stephanie och Christian Utz och det hela startade med att Christians samling av gatukonst började ta lite väl mycket plats. När ett gammalt kraftverk mitt i München skulle stängas la paret all sin energi på att övertala staden om att man skulle göra om det till ett hypermodernt museum. Till mångas stora förvåning gick övertalningen vägen.

På MUCA finns också restaurangen Mural som fått bra rykte för sin lite speciella mat, ofta serverad med latinamerikansk eller asiatisk touch.

:

För den som är intresserad av streetart är Werksviertel ett paradis.

Werksviertel Mitte (www.werksviertel-mitte.de) är ett stort område öster om järnvägsstationen Ostbahnhof.

De slitna gamla fabrikslokalerna började redan för 20 år sedan förvandlas till ett nöjescentrum och här finns och har funnits otaliga barer och klubbar. Nu har området dock börjat ändra karaktär. Mitt bland lokaler i varierande grader av förfall växer det upp nya, superdesignade hus och in flyttar trendiga matställen, webbföretag, internationella konsulter och reklambyråer. Här ska också byggas en konserthall för klassisk musik.

Tanken är att det ska bli ett sorts idealområde där de billiga lokalerna för konstnärer och hantverkare ska finnas kvar parallellt med dyra nybyggen. Ingen fattar riktigt hur det här ska gå till, men än så länge verkar det funka.

För att åka Flying Fox måste du först klättra upp 35 meter!

Olympiaparken (www.olympiapark.de), som byggdes inför OS i München 1972 (tävlingar som helt överskuggades av massakern av 11 israeler) måste vara en av de vackraste olympiska anläggningar som skapats. Den ligger i ett kuperat parklandskap med massor av vatten. Och bäst av allt är att alla anläggningar används för fullt än i dag. Året är fullspikat med sport, konserter och mässor. En av de häftigaste attraktionerna är Flying Fox. Först klättrar du upp och går över det mycket speciella taket på Olympiastadion och sedan åker du en 200 meter lång zip line rakt över gräsplanen! 40 euro kostar färden.

Huvudbyggnaden är bara en liten, liten del av Schloss Nymphenburg.

På lagom cykelavstånd från centrum ligger Nymphenburg (www.schloss-nymphenburg.de), som byggdes i slutet av 1600-talet och var en hyllning till att Bayerns då regerande hertigpar äntligen hade fått en son. Italienska arkitekter engagerades för bygget, som sedan byggdes ut successivt över åren. Från början var slottet omgivet av en barockpark, men på 1800-talet fick den sin nuvarande engelska park. Är du det minsta intresserad av historia, muséer, slott, parker och vacker natur är det väl värt att spendera en dag här. En kul detalj är att slottets lokaler inte bara visas upp för turister, här finns också sånt som kommunala kontor och dagis för vanliga bayrare.

Pfarrei Herz Jesu – här kan man snacka om att öppna dörrarna till kyrkan står på vid gavel!

I närheten hittar du också den väldigt speciella katolska kyrkan Pfarrei Herz Jesu (www.erzbistum-muenchen.de/pfarrei/herz-jesu-muenchen), där man kan öppna hela ena gaveln på kyrkan för konserter, samt den lilla undangömda och mycket speciella gravplatsen Winthirfriedhof.

 

Att äta i München

Så här tomt är det på Goldmarie före klockan åtta, sedan blir det proppfullt, så beställ bord.

Goldmarie (www.goldmarie-muenchen.de) är en suverän och väldigt populär kvarterskrog. De lagar lokal mat med en elegant och modern touch. Många av rätterna är vegetariska och de lokala råvarorna dominerar. Menyn kan bjuda på sådant som jordärtskocka till förrätt, bayersk ravioli med spenat till huvudrätt och rosmarinpannacotta som avslutning.

Vildsvinet som blev fisk.

Trattoria Da Paolo (www.trattoriadapaolo.de) är en sardinsk restaurang med en spännande matsedel, som ständigt justeras beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga. Traditionell hjärtlig gästfrihet blandad med ett mått av språkförbistring gör upplevelsen både kul och spännande. I mitt fall trodde jag att jag hade beställt vildsvin som förrätt, men fick istället en fantastisk fiskfilé med sellerisås… Fram för mer språkförbistring!

Tante Emma Bistro har ett litet kök med stor mat.

Tante Emma Bistro (www.tante-emma-bistro.de) är perfekt för en avslappnad lunch eller middag. Namnet kommer från ”Tante Emma Laden”, som i Tyskland är det vi skulle kalla lanthandel i Sverige. Kort sagt ett ställe med personlig service där det finns allt möjligt. Precis så är det på Tante Emma Bistro – jättetrevlig service samt lite av varje på menyn (och inte en turist så långt ögat når…). Köket är ungefär lika stort som kokvrån i en gammal enrummare på Söder, men trots det kommer det ut riktigt smaklig mat.

Såväl miljön som maten är fantastisk på Zum Ferdinand.

Vill du äta lokalt i en fantastisk miljö skulle jag föreslå att du tar U-bahn till Scheidplatz och promenerar rakt igenom Luitpoldpark där Bamberger Haus ligger inbäddat i grönskan. I det klassiska huset finns Zum Ferdinand (www.zum-ferdinand.de) som bjuder på fantastisk atmosfär och serverar väldigt vällagad bayersk mat med lokala ingredienser. De har även en biergarten och i källaren finns en lite enklare italiensk restaurang.

Beachhäng mitt i stan.

Strax utanför partyområdet Werksviertel ligger en bar/restaurang med det passande namnet Beach 38° (www.beach38.de). Starten var en idé från två vänner som ville hitta ett ställe där de kunde spela beachvolleyboll. Nu har det växt rejält och det är egentligen bara havet som saknas för det perfekta beachhänget. När solen går ner är det dock ingen som märker det, så partyt pågår precis som om det vore på Ibiza.

 

Att släcka törsten i München

Den okända spiraltrappan i Bavariastatyn.

Det allra mest kända sättet att släcka törsten på i München är förstås Oktoberfesten (www.oktoberfest.de) (i år 2018 genomförs den 22/9 – 7/10) då det serveras obegripliga mängder öl och 367 000 grillade kycklingar. Den två veckor långa ölhyllning har nästan sex miljoner besökare varje år!

Ut över Theresienwiese, där festen äger rum, blickar den nästan 20 meter höga Bavariastatyn. Vad väldigt få människor känner till är att man kan klättra upp via en spiraltrappa inuti statyn och kika ut genom fyra öppningar i hjälmen! Gör det innan du besökt allt för många av öltälten.

En av Münchens typiska biergarten med massor av plats för egen mat på borden.

Är du inte här under Oktoberfesten kan du istället välja någon av de många Biergarten som finns i München. Staden delar ut tillstånden och i förutsättningarna ingår att bryggerierna säljer öl, men att de som kommer dit kan ta med sin egen mat. Med andra ord dukar besökarna ofta upp borden med egen duk och picknickmat. Eftersom borden är stora och besökarna många är det också ett naturligt sätt att träffa nya människor och för oss turister kan det ofta bli en smakbit av hemlagad bayersk mat också…

I trakterna kring Wiener Platz hittar du Hofbraukeller.

En kul Biergarten att besöka är Hofbraukeller (www.hofbraeukeller.de) vid Wiener Platz. Torget ligger bara några kilometer utanför centrum, men turistkoncentrationen går ner med många hundra procent! I det här området hittar man också ett antal hem för de som inte umgicks med hertigar och baroner förr i tiden. Nästan alla sådana enkla hus har rivits, men just här finns några kvar och med lite fantasi ger det en känsla för hur det förr såg ut i de fattigare delarna utanför Münchens centrum.

Die Goldene Bar återupptäcktes och renoverades efter en hel del eftertanke.

Museet Haus der Kunst (www.hausderkunst.de) har spännande utställningar. Men här finns även den något undangömda baren Die Goldene Bar (www.goldenebar.de) som byggdes av nazisterna. De prydde väggarna med guldmosaiker över de länder de tänkte erövra. Efter kriget togs lokalerna över av amerikanerna och mosaikerna täckte med plywood och glömdes bort. Nu är baren renoverad till originalskick minus eventuella nazisymboler.

 

Att shoppa i München

Kaufhauskollektiv är en sammanslutning av mindre designers.

Det finns rätt gott om trendiga affärer i München och ett bra ställe att börja på är en liten galleria som heter Hofstatt (www.hofstatt.info) och innehåller många mindre designbutiker. Kaufhauskollektiv (www.kaufhauskollektiv.de) är en sådan, där en massa mindre designers samsas. Väldigt coola 2nd Flight (www.2nd-flight.de), som finns i butiken tillverkar alla grejer av gamla fallskärmar!

Silverplattor som ska hjälpa till att fixa åkommor och lösa problem.

Runt Hofstatt finns mycket kul små butiker på bakgatorna och här hittar man bland annat antikaffären Holfert (Kreuzsstrasse 9). De har specialiserat sig på Votives. Det är silverplattor som offrades i katolska kyrkor på 1700-talet. Den som hade ett problem eller en önskan köpte en silverplatta som symboliserade detta och gick till kyrkan med den. Ordnade allt till sig köpte man ofta en platta till med en inskription som tack. Så vill du ha ett ben i silver kan du köpa det här. Bryter du sen benet kan du offra plattan och se om det hjälper.

I en affär med mycket designböcker är självfallet inredningen riktigt cool.

Gillar du böcker och tidningar om design, foto, arkitektur, mode, mat, resor, konst eller varför inte erotik och tatueringar är Soda Books (www.sodabooks.com) en butik för dig. Här finns det mesta inom dessa områden och några till.

Tycker du det blir för tungt att släpa hem kan du beställa via den fantastiska hemsidan istället. På hemsidan kan du också bläddra dig igenom en stor del av innehållet i publikationerna för att fräscha upp minnet innan du bestämmer dig för ett köp.

Det är riktigt hög klass på många av stånden på Viktualienmarkt.

Vill du gå på marknad istället för i butiker är Viktualienmarkt (www.muenchen.de) ett bra val. Här finns ett 100-tal handlare med stark tonvikt på mat och dryck. Marknaden har funnits här sedan början av 1800-talet och mitt på torget står en stor majstång. Det var lyckligtvis ingen som dansade runt den när jag var där, men det kanske berodde på regnet, vad vet jag.

Eataly är ett matpalats med italiensk prägel.

Precis intill marknaden finns matpalatset Eataly (www.eataly.net) som precis som namnet antyder också handlar om mat, men med italienska förtecken. Du kan både handla och äta italienska delikatesser och tröttnar du på maten kan du alltid promenera iväg till bortre änden av lokalen där de säljer magnifika italienska Bianchicyklar (www.bianchistore.de).

Handgjorda skor fyller fönstret hos Schuh Bertl.

Schuh Bertl (www.schuhbertl.de) är något så ovanligt som en skomakare som själv tillverkar alla skor från grunden.

Doften av läder känns långt innan man kommer fram till butiken och i fönstret står klassiska skomodeller. Kolla särskilt in sportskorna som ser ut precis som sådana som Benny Guldfot i seriemagasinet Buster hade på sig! På produktlistan finns också bälten, ryggsäckar och helt fantastiska resväskor tillverkade helt i läder.

 

Att bo i München

Prins Myshkin Parkhotel ligger vackert och har dessutom en utmärkt restaurang.

Det utmärkta lilla boutiquehotellet Prins Myshkin Parkhotel (www.prinzmyshkin-parkhotel.com) ligger i en lummig förort runt en halvmil väster om Münchens centrum och på bekvämt promenadavstånd från slottet Nymphenburg.

Ett dubbelrum här kostar från runt 132 euro per natt. De har också en förträfflig restaurang med väldigt många vegetariska alternativ. ”Moderrestaurangen” Prins Myshkin (www.prinzmyshkin.com) ligger i centrum och är ett av de bästa vegetariska alternativen i München.

Hippt på hotell BOLD.

BOLD Hotel (www.bold-hotels.com) är en hotellkedja i miniatyr. Ett av hotellen ligger i centrala München och har läckert designade och rymliga rum samt lagom hipp 60-talsinspirerad inredning. Många rum har också balkong. Med lite tur kan man komma över ett dubbelrum för runt 100 euro per natt inklusive bra frukost. Här finns också ett antal lägenheter och man satsar hårt på långliggare. Det faktum att många bor här länge ger en extra familjär atmosfär.

Rummen på Goldmarie är enkla, men snygga.

Den utmärkta restaurangen Goldmarie (www.goldmarie-muenchen.de) har några enkla, men snygga, rum ovanpå restaurangen. 70 euro per natt för ett dubbelrum är ett fantastiskt bra pris i centrala München. Du får dock finna dig i att dela toalett och dusch med övriga gäster. Å andra sidan har du en topprestaurang på snubbelavstånd. Maila på post@goldmarie-muenchen.de för att boka.

I köket på Vier Zimmer kan du laga riktig mat.

Vier Zimmer (www.vierzimmerhotel.com) är ett annorlunda hotell. Själva kallar de sig ”boutique guest house”. Här finns fyra dubbelrum med inredning som är en blandning av klassisk och modern design. Gästerna delar på två badrum och ett välutrustat kök. Dessutom har alla tillgång till en stor terrass på gården. Rummen kostar 100 euro jämnt per natt. Det går att också att hyra två av rummen (eller allihop) med köket som en lägenhet. Hotellets cyklar använder du gratis.

Utsikten från rummen på Beyond by Geisel är magnifik.

Vill du slå på stort är Beyond by Geisel (www.beyond-muc.de)   med utsikt över stadshuset eller Rindermarkt ett bra val. Rummen och sviterna är riktigt lyxiga med bland annat 55-tums TV och högtalare med Bluetooth, så du kan spela din egen musik. Här finns ett stort gemensamt vardagsrum, ett vinrum och ett mycket välutrustat kök. Här kan du laga din egen mat eller be hotellets kock att göra det. Frukost och dryck ingår när du bor här. Räkna med runt 400 euro och uppåt för ett dubbelrum.

 

Att ta sig till München

Münchens flygplats är lätt att tycka om.

Från Stockholm är det tämligen enkelt att ta sig till München. Såväl SAS (www.sas.se) som Norwegian (www.norwegian.com) samt självfallet även Lufthansa (www.lufthansa.com) flyger direkt. Vill du flyga med Ryan Air (www.ryanair.com) hamnar du i Memmingen, som är 120 km från centrala München.

Har du inget emot en mellanlandning går det också relativt smidigt att ta sig till München via exempelvis Berlin, Frankfurt, Wien och Warzsawa.

De ovanstående bolagen flyger också direkt från Köpenhamn.

Vill du flyga från Göteborg kan välja på SAS och Lufthansa.

Från Malmö får du däremot däremot finna dig i att göra en mellanlandning innan du landar på Münchens flygplats (www.munich-airport.com), som är en av mina absoluta favoritflygplatser. Den är relativt nybyggd och väldigt effektiv med minimala avstånd. För dig som är intresserad av flyg och flygplatser finns det för övrigt utmärkta sightseeingturer på flygplatsen.

 

Transfer och ta sig runt i München

Bussresan in till Münchens centrum är smidig.

In till Münchens centrum tar du dig bekvämast med Lufthansa Express (www.airportbus-muenchen.de/en/) som är Lufthansas egen busslinje. Biljetterna kostar från 10,50 euro och resan tar 45 minuter. Bussarna lämnar flygplatsen varje kvart.

Du kan också ta S-bahnlinjerna S1 och S8 (www.reiseauskunft.bahn.de). S-bahn är de tyska pendeltågen. Resan tar ungefär lika lång tid som med bussen och biljetten kostar 11,60 euro. Avgång var 10:e minut. Med tåget kan du självfallet anknyta till andra allmänna transporter och biljetten gäller i tre timmar.

Staden har förutom S-bahn även U-bahn (tunnelbana), bussar och spårvagnar. När du köpt din biljett gäller den på alla dessa transportmedel. En enkelresa i en riktning kostar 2,90 euro, men det finns en variant för riktigt korta resor som kostar 1,50 euro.

Ett bra alternativ om du åker mycket är de dagkort som erbjuds. En dag för centrala delarna av München kostar 6,70 euro och för tre dagar är priset 16,80 euro. Vill du att transporten från flygplatsen ska ingå får du köpa ett dagkort för ett betydligt större område, det kostar 13 euro.

Call a bike är ett enkelt sätt att ta sig runt. Det här är deras elcykelvariant.

Deutsche Bahn som driver tågen har också startat en cykeluthyrningsservice de kallar Call a Bike (www.callabike-interaktiv.de). Cyklarna finns runt om i staden och en dag kostar 12 euro medan tre dagar går på 32 euro. Du måste registrera dig i förväg och jag skulle föreslå att du gör det i lugn och ro hemifrån. Att cykla går för övrigt utmärkt i München eftersom staden är rätt platt.

Du kan också hyra ”vanliga” cyklar på bland annat Spurwechel (www.spurwechel-muenchen.de) eller Radius Bikes (www.radiustours.com).

Det finns även ett kort som heter City Tour Card (www.easycitypass.com/city/muenchen-en/). Det innehåller förutom transporterna också rabatter på en rad sevärdheter i staden och är självfallet dyrare. Det här kortet finns i varianter från en till sex dagar. En dag i centrala München kostar 12,90 euro och tre dagar 24,90 euro.

 

Clas Johansson
www.tripant.com

 

Användbara länkar

 

Allmänt om München

www.simply-munich.com

 

Att göra i München

Haus der Kunst (www.hausderkunst.de)

MUCA (www.muca.eu)

Werksviertel Mitte (www.werksviertel-mitte.de)

Olympiaparken (www.olympiapark.de)

Nymphenburg (www.schloss-nymphenburg.de)

Pfarrei Herz Jesu (www.erzbistum-muenchen.de/pfarrei/herz-jesu-muenchen)

 

Att äta i München

Goldmarie (www.goldmarie-muenchen.de)

Trattoria Da Paolo (www.trattoriadapaolo.de)

Tante Emma Bistro (www.tante-emma-bistro.de)

Zum Ferdinand (www.zum-ferdinand.de)

Beach 38° (www.beach38.de)

 

Att släcka törsten i München

Oktoberfesten (www.oktoberfest.de)

Hofbraukeller (www.hofbraeukeller.de)

Die Goldene Bar (www.goldenebar.de)

 

Att shoppa i München

Hofstatt (www.hofstatt.info)

Kaufhauskollektiv (www.kaufhauskollektiv.de)

2nd Flight (www.2nd-flight.de)

Soda Books (www.sodabooks.com)

Viktualienmarkt (www.muenchen.de)

Eataly (www.eataly.net)

Bianchi (www.bianchistore.de)

Schuh Bertl (www.schuhbertl.de)

 

Att bo i München

Prins Myshkin Parkhotel (www.prinzmyshkin-parkhotel.com)

BOLD Hotel (www.bold-hotels.com)

Goldmarie (www.goldmarie-muenchen.de)

Vier Zimmer (www.vierzimmerhotel.com)

Beyond by Geisel (www.beyond-muc.de)  

 

Att ta sig till München

Flygbussarna (www.flygbussarna.se)

SAS (www.sas.se)

Lufthansa (www.lufthansa.com)

Norwegian (www.norwegian.com)

Ryan Air (www.ryanair.com)

Flygplatsen i München (www.munich-airport.com)

 

Transfer och ta sig runt i München

Lufthansa Express (www.airportbus-muenchen.de/en/)

Kollektivtrafiken (www.reiseauskunft.bahn.de)

Cykeluthyrning (www.callabike-interaktiv.de), (www.spurwechel-muenchen.de), (www.radiustours.com)

City Tour Card (www.easycitypass.com/city/muenchen-en/)

 

Visa alla restips