10 spännande marknader i Europa

2015-06-10 08:00

Sommaren närmar sig med stormsteg och många av oss kommer att resa ut i Europa för att få avkoppling och lite nya intryck. Ett intressant och spännande sätt att lära sig mer om hur vardagen ter sig i det område man besöker är att ta sig till marknader, som är väldigt vanligt förekommande på många ställen.

Här nedan finner du tips om 10 spännande marknader på olika håll i Europa. Några är stora och välkända, medan andra är väldigt små och inte förekommer i några turistbroschyrer. Det de har gemensamt är att de lokala besökarna är många och att det är väldigt roligt att besöka dem. På en del av dem kan du dessutom göra det stora fyndet om du har tur, kunskap och uthållighet!

Boulevard Edgar Quinet Paris

Marknaden på Boulevard Edgar Quinet i Paris ligger i skuggan av en av stadens högsta byggnader, Tour Montparnasse, vars tak bjuder på en fantastisk utsikt över Paris.

 

Amsterdam, Nederländerna

I Amsterdam finns det massor av marknader, på en del av de mest välkända inne i centrum är dock risken rätt stor att du främst stöter på andra turister. Jag skulle vilja föreslå att du istället styr stegen till Ten Kate Markt (www.detenkatemarkt.nl) som ligger en bit utanför centrum. Här börjar det bli svårt att hitta turister mellan stånden där man säljer blommor, grönsaker, kläder, cykeldelar, fisk och annat smått och gott. Här finns bland annat ett stånd med det största sortiment med nötter och nötblandningar som jag någonsin sett. En stor fördel med Ten Kate Markt är att den är öppen hela veckan utom söndag.

 

Ten Karte Markt Amsterdam

Det är gott om Amsterdambor på Ten Kate Markt.

 

Belfast, Nordirland

I Belfast, i en mycket vacker gammal lokal byggd i gjutjärn och glas, ligger den otroligt trevliga inomhusmarknaden St. Georges Market (www.belfastcity.gov.uk/stgeorgesmarket). Marknaden är öppen fredag-söndag, men vilka stånd som står där varierar med veckodagen.

Den största marknaden hålls på fredagen, på lördag är det tonvikt på mat, mycket av den är dessutom lokalt och ekologiskt producerad. På söndagarna är det främst antikviteter och lokalt hantverk som säljs. Gott om stånd med färdig mat och levande musik är det också alla dagarna. Det går lätt att spendera flera timmar här och eftersom det är trångt vid matborden hamnar man ofta i intressanta resonemang med bordsgrannarna.

 

Belfast St. Georges Market

Belfastborna går gärna och äter på St. Georges Market.

 

Berlin, Tyskland

Den turkiska marknaden hålls på gatan Maybachufer i hippa Kreutzberg intill kanalen Landwehrkanal, som byggdes i mitten av 1800-talet. Marknaden, som inte är särskilt stor, hålls tisdagar och fredagar. Den startar strax före lunch och slår igen vid 18.30-tiden.

Så fort solen tittar fram förvandlas marknaden till en folkfest med människor som handlar, sjunger, spelar, dansar, äter och dricker.

I stånden hittar du mycket matvaror av alla tänkbara slag, men självfallet med en tyngdpunkt på sådant som har turkiskt ursprung. Här finns också elektronik, läder, skor, smycken och förvånansvärt många stora buntar med tyg.

Bland färdigmaten tycker jag du ska testa gözleme som är ett pitabröd med en rad olika smaskiga fyllningar. Det är kontanter som gäller och du kan också träna på din förmåga att pruta.

 

Turkisk marknad Berlin

När vädret är fint förvandlas den turkiska marknaden till en folkfest.

 

Bryssel, Belgien

Bryssel är ett mecka för de som gillar marknader och den främsta av dem alla är söndagsmarknaden Marché du Midi. Den ligger vid järnvägsstationen Gare du Midi och det är ett enormt tryck. En del hävdar att det här är Europas största marknad. Hur det är med det ska jag låta vara osagt, men helt klart är att man lätt kan tillbringa en dag här utan att ha tråkigt. Man löper dock en stor risk att äta ihjäl sig på alla de godsaker som finns i stånden med färdiglagad mat.

Här finns allt från blommor till kläder och hushållsredskap. Många Brysselbor kommer också hit för att handla frukt och grönsaker som håller hög kvalitet och låga priser. Ett bra råd är att komma hit tidigt på morgonen, framåt lunch blir det väl trångt i gångarna mellan stånden. Brysselborna själva kommer gärna strax innan stängningsdags då priserna på färskvaror rasar snabbt.

 

Marknad Bryssel

Vill du testa olika sorters arabisk mat är Marché du Midi ett bra ställe att göra det på.

 

Edinburgh, Skottland

Edinburghs Farmers Market (www.edinburghfarmersmarket.co.uk) på Castle Terrace är inte någon stor samling stånd, men kvaliteten på det som säljs i dem är desto bättre. Det går inte heller att klaga på läget. Marknaden ligger rakt nedanför den imponerande borgen, vars profil dominerar de centrala delarna av skotska Edinburgh.

Här säljer lokala matproducenter sina varor utan mellanhänder varje lördag året om. Efterfrågan är dock större än tillgången så vill du verkligen handla och inte bara titta är det bra att vara där vid niotiden på morgonen när de öppnar. När man plockar ner stånden klockan 14.00 är det inte särskilt mycket kvar.

 

Edinburgh

Borgen reser sig bakom marknaden och regnet får man på köpet, det är ju trots allt i Skottland.

 

Hamburg, Tyskland

För att se marknaden Fischmarkt (www.hamburg.de) i Hamburg, som har öppet varje söndag året runt, bör man vara morgonpigg eller ha mycket sena nattvanor. På sommaren öppnar marknaden redan 05.00 och på vintrarna 07.00.

Från början var det säkert en renodlad fiskmarknad, men numera är det inte särskilt många stånd med fisk, utan här finns också en hel del frukt och grönt och annan mat samt en del vanligt krimskrams.

I den stora hallen, som tidigare var centrum för fiskhandeln, är det nu mest restauranger och här kör man också livemusik från två scener. Har du inte fått nog av dans under natten kan du till och med ta en svängom. För att använda en något sliten klyscha är det festligt, folkligt och fullsatt – klockan fem en söndag morgon! Halv tio på förmiddagen är allt över och renhållningsarbetarna tar över.

 

Marknad Hamburg

Nattsuddare och morgonpigga samsas till livemusik i de gamla fiskhallarna i Hamburg.

 

Krakow, Polen

I den härliga polska staden Krakow finns det flera marknader, men den mest spännande är Hala Targowa, som ligger en liten bit öster om Gamla Stan. Här säljs det framför allt mat och kläder hela veckan lång. På söndagarna ändrar marknaden sedan skepnad och blir loppis som sväller långt ut på trottoarerna utanför det ordinarie området.

Här finns allt och lite till. Gamla böcker och vykort blandas med verktyg och ikoner. När jag själv var där senaste gången motstod jag bland annat frestelsen att köpa en uppstoppad fasan utan huvud och ett par klassiska stenhårda Scott utförspjäxor från 70-talet. Fasanen tror jag inte har något särskilt imponerande värde, men finns det samlare av slalomutrustning borde pjäxorna vara en gjuten investering.

 

Marknad Krakow

I Krakow ser det ut som det ska göra på en äkta loppis.

 

Paris, Frankrike

Ska du gå på marknad i Paris ska du självfallet gå på matmarknad. De finns på väldigt många sådana i staden, men jag vill gärna rekommendera en tur till Montparnasse och marknaden på Boulevard Edgar Quinet vid det höga, men rätt fula, Tour Montparnasse. Innan marknaden kan du ta hissen högst upp i huset och titta på den fantastiska utsikten över Paris.

Även på Edgar Quinet är det olika marknader beroende på vilken veckodag det är. Onsdagar och lördagar är det mat, på söndagar konst och andra dagar är det mer vanlig loppis.

Under matdagarna finns här fisk, kött, fågel, ost, frukt, grönsaker och charkuterier samt en hel del härlig ”snabbmat” om du skulle bli hungrig under handlandet. Här är dock snabbmaten så långt från McDonalds, pizzaslices och Statoilkorvar som man kan komma.

 

Marknad Paris

25 olika sorters tomater i ett stånd är en självklarhet på en parisisk matmarknad.

 

Rom, Italien

I den gamla arbetarstadsdelen Testaccio, vid en bro som går över floden Tibern och begåvats med namnet Ponte Testaccio, återfinns Roma Farmers Market (www.romafarmersmarket.com) som har öppet lördag och söndag.

Här säljer ett 40-tal producenter av härliga livsmedel (många ekologiska) sina matprodukter i små stånd i ett gammalt slakthus, som kan vara en smula svårt att hitta, eftersom den trista utsidan inte vittnar om att det finns en fantastisk marknad när man passerat dörrarna.

Här är det fyndvarning på det mesta och produkterna är i en kvalitet som vi sällan eller aldrig ser röken av hemma i Sverige! Tar du med en tom resväska och fyller den så har du italienska delikatesser för det närmaste halvåret utan att det kostar mer än att helghandla på Willys.

 

Marknad Rom

Bakom den här anspråkslösa ingången döljer sig Roma Farmers Market.

 

Split, Kroatien

Den gamla kroatiska staden Split är både vacker och en imponerande historielektion för den som orkar lägga lite energi på stadens romerska förflutna.

Precis utanför den östligaste av de gamla stadsportarna finns också marknaden Stari Pazar, som om man ska döma av de gigantiska stenbord som är uppställda här, har funnits sedan urminnes tider. Frukt, grönsaker och blommor dominerar, men här finns också några väldigt trevliga stånd med charkuterier och inläggningar.

Senast jag var här köpte jag 1,5 kilo av den lokala motsvarigheten till prosciutto (minst lika god som originalet), 2 kilo rökt sidfläsk och en stark paprikasalami i samma längd som en kroatisk polisbatong. Total kostnad 183 Kuna – vilket är ungefär 225 kronor.

Runt den ursprungliga marknaden finns också en hel del andra stånd med turistkrafs samt rena loppisgrejer.

 

Marknad Split

Inläggningar och marmelader är man bra på i Split.

Visa alla restips