Med svenska kronor kommer du långt i shoppinglondon

2013-10-23 10:00

London är ett av de absolut populäraste resmålen för ressugna svenskar. Just nu, inför höstlov och en hägrande jul, är det ett extra sug. Mycket beror på att vi för tillfället får rätt många brittiska pund för våra svenska kronor.

Den fördelaktiga kursen innebär i sin tur att många passar på att shoppa rejält under dagarna i London. Vi bjuder på några spännande shoppingtips i London. Med något undantag handlar det om unika affärer som du har svårt att hitta på egen hand. Happy odd shopping!


KLASSIKER

Skeppshandeln där tiden står stilla

Arthur Beale är en gammaldags skeppshandel som är fylld av rep, skeppklockor, klassiska navigationsinstrument och annat smått och gott du kan behöva till din båt. Bäst trivs du här om du har en blänkande gammal träbåt med tio lager fernissa på. Affären är så gammaldags att de inte ens har en hemsida, däremot finns det en hel del böcker om båtar och båtliv i affären.

Arthur Beale
194 Shaftesbury Avenue
London WC2H 8JP
+44-20-78 36 90 34
 

Skeppshandel i gammal stil.Skeppshandel i gammal stil.

 

Antika hyllor med moderna material

Har du konstnärliga ambitioner och har svårt att hitta just det material du är ute efter så kan det vara värt att öppna dörren till L Cornelissen & Son. Redan fasaden skvallrar om att butiken är något särskilt. Innanför dörren finner du antika hyllor fyllda med alla tänkbara former av konstnärsmaterial.

L Cornelissen & Son (www.cornelissen.com)
105 Great Russell Street
Bloomsbury, London, WC1B 3RY
+44-20-76 36 10 45

 

För dig med konstnärliga anlag.För dig med konstnärliga anlag.

 

 

Största leksaksaffären

Hamleys är en riktigt stor och välkänd affär, men jag kan inte låta bli att skriva om den. Världens största leksaksaffär (som för drygt ett år sedan fick franska ägare) breder ut sig över sju våningar och här finns allt och lite till. Ta till rejält med tid om du ska gå hit med barnen. Och gå inte hit veckan före julafton…

Hamleys (www.hamleys.com)
188-196 Regent Street
London, W1B 5BT
+44-871-704 19 77

 

Hamleys julskyltning är berömd.Hamleys julskyltning är berömd.

 

Handgjorda jaktvapen och tweed

Gillar du jakt och klassiska brittiska kläder i tweed föreslår jag att du styr stegen till den sägenomspunna engelska vapentillverkaren Holland&Holland. I deras butik finner du inte bara handtillverkade vapen med priser som börjar på runt 60 000 pund, utan också kläder och andra saker som passar bra till dessa vapen.

Holland & Holland (www.hollandandholland.com)
33 Bruton Street
London W1J 6HH
+44-20-74 99 44 11

 

För dig som gillar tweed och fasanjakt.För dig som gillar tweed och fasanjakt.

 

Käppar och paraplyer för alla tillfällen

Hos James Smith och hans söner har man gjort paraplyer och käppar sedan 1830. Här finns det mesta gjort i en kvalitet som är svår att överträffa. Är du ute efter något riktigt speciellt kan du till exempel köpa samma typ av käpp som den franske konstnären Toulouse Lautrec använde sig av. Två glas och en flaska är inbyggda i käppen om törsten blir för svår vid förflyttningen från krog till krog.

James Smith & Sons (www.james-smith.co.uk)
53 New Oxford Street
Holborn, London WC1A 1BL
+44-20-78 36 47 31

Här finns käppar för alla tillfällen.Här finns käppar för alla tillfällen.

 

 

VINTAGE

 

Varuhus med vintage

Blitz är ingen vanlig vintagebutik. Det är snarare ett varuhus fylld med vintage. Vill du göra superfynd ska du inte gå hit, men vill du ha ett enormt utbud att leta i så har du kommit rätt. Förutom kläder finns också en bra sortering böcker om vintage samt en hel del gamla bioaffischer.

Blitz (www.blitzlondon.co.uk)
55-59 Hanbury Street
London E1 5JP
+44-20-73 77 07 30

 

Vintage i jätteformat.Vintage i jätteformat.

 

För musik i stort format

Musik finns inte bara på internet – även om det är lätt att tro det. Allt fler intresserar sig faktiskt för vinylskivor. Många hittar vinylen online, men det finns en del specialaffärer med duktig personal kvar. En sådan är Flashback där det finns allt från svindyra samlarskivor till billiga fynd. Förutom vinyl säljer man också begagnade CD och DVD-skivor.

Flashback (www.flashback.co.uk)
50 Essex Road,
Islington, London N1 8LR
+44-20-73 54 93 56

Här finns alla sorters vinyl.Här finns alla sorters vinyl.

 

MARKNADER

 

Matmarknad mitt i smeten

Mitt på shoppinggatan King´s Road ligger Duke of York Square. På lördagarna förvandlas torget till en livlig marknad där franska kakor, brittiska korvar och schweiziska ostar säljs parallellt med etiopiskt kaffe och peruanska delikatesser. Rätt som det är bjuds det också på musikunderhållning till shoppingen. Trevlig omväxling till ”finbutikerna” på King´s Road.

Duke of York Square Market (www.dukeofyorksquare.com/)
80 Duke of York Square
Chelsea, London

 

Mysig marknad mitt i shoppingdistriktet.Mysig marknad mitt i shoppingdistriktet.

 

Lokal marknad i Hackney

Broadway Market ligger i Hackney och som de flesta marknader i den brittiska huvudstaden så är det lördag som gäller om man vill uppleva den. Här finns alla tänkbara typer av mat, en del vintagekläder samt lite möbler. En fördel är att det är en lokal marknad, 90 procent av de som kommer hit bor i närheten. Det ligger också en hel del trevliga butiker och restauranger alldeles intill marknaden. En bra lördagsutflykt.

Broadway Market (www.broadwaymarket.co.uk)
Hackney, London E8 4PH

 

Här shoppar de som bor i närheten.Här shoppar de som bor i närheten.

 

Antikviteter för inredare

Alfies Antique Market är inte en marknad i traditionell bemärkelse, utan mer ett shoppingcenter för antikviteter. Det är med andra ord öppet tisdag-lördag. Här håller ett 70-tal mindre handlare till. Tyngdpunkten ligger på lite mer udda antikviteter som passar bra för den som vill krydda sin inredning med en ovanlig detalj. På taket i femvåningshuset finns förresten ett bra café.

Alfies Antique Market (www.alfiesantiques.com)
13-25 Church Street
St John's Wood, London NW8 8DT
+44-20-77 23 60 66

 

Fem våningar antikviteter.Fem våningar antikviteter.

 

BÖCKER

Författare i edwardiansk miljö

I London finns massor av bokhandlar, men självfallet dominerar de stora kedjorna som Waterstones (www.waterstones.com) och WHSmith (www.whsmith.co.uk). Men det finns också många mindre butiker och kedjor, en sådan är Daunt Books som finns på sex ställen i London. Huvudbutiken på Marylebone High Street får du inte missa! Här bjuder man på böcker i klassisk edwardiansk miljö. De har också en hel del spännande evenemang, så är du intresserad av böcker och författare ska du ta en titt på deras hemsida när du kommer till London.

Daunt Books (www.dauntbooks.co.uk)
83 Marylebone High Street
London W1U 4QW
+44-20-72 24 22 95

 

I den här bokhandeln är böckerna viktigast.I den här bokhandeln är böckerna viktigast.

 

Allt för Tintinfantasterna

Om du är svår på Tintin och inte ska åka till Belgien den närmaste tiden kan du titta in på den pyttelilla The Tintin Shop på en liten tvärgata vid Covent Garden. Här finns självfallet alla tänkbara böcker om den belgiske journalisten och hans hund Milou, men också t-shirtar, posters och sådant.

The Tintin Shop (www.thetintinshop.uk.com)
34 Floral Street
London WC2E 9DJ
+44-20-78 36 11 31

 

För den som snöat in på Tintin.För den som snöat in på Tintin.

 

BOENDE

Trots att den här guiden egentligen bara ska handla om att shoppa i London kan jag inte låta bli att ge några boendetips för vilan mellan shoppingpassen.

 

Lyxupplevelse till lågpris

Låt oss börja med citizenM vars uttalade mål är att servera lyxhotellsupplevelser till budgetpris. Det hela startade i Amsterdam, men man finns nu även bland annat i London.

citizenM håller nere priserna genom att ha små (men läckert inredda) rum, enbart ta bokningar via internet och kapa bort en massa dyrbara kringtjänster som exempelvis room service (istället finns en bar med enkla rätter som är öppen dygnet runt). WiFi finns i hela hotellet och är självfallet gratis, precis som de filmer man kan beställa via video on demand. Det går att få ett rum för runt 120 pund per natt. För engelsk frukost får man lägga till 11,95 pund.

citizenM (www.citizenm.com)
20 Lavington Street
London SE1 0NZ
+44-20-35 19 16 80

 

Baren går i brittiska färger.Baren går i brittiska färger.

 

Elegant i ombyggd kolpråm

Vill du lägga riktigt mycket pengar på ditt boende skulle jag rekommendera att du provar en ombyggd kolpråm som ligger i St Katharines Dock någon minut från Tower Bridge mitt i London. På den 42 meter långa pråmen har ägarinnan Florence inrett tre mycket eleganta rum, ett rejält kök och två stora vardagsrum. Alltihop ser extremt läckert ut och rummen kostar från 350 pund natten inklusive lyxig frukost som kan ätas på däck när det är fint väder.

Houseboat at St Katharine Dock (www.chicretreats.com)
St Katharine Dock
City, London
+44-20-33 97 00 85

 

Sviten Normandie är 60 kvadratmeter stor.Sviten Normandie är 60 kvadratmeter stor.

 

JK Rowlings favorithotell

Slutligen vill jag tipsa om hotell Hazlitt’s i London som ligger i en grupp georgianska hus precis vid Soho Square och är helt perfekt placerat om du vill gå på teater. Det är litet och personligt och individuellt inrett. Ett dubbelrum kostar runt 250 pund per natt, vilket är en hel del pengar, men inte så blodigt med tanke på vad man annars får betala i London, som ibland är smärtsamt dyrt. Ett extra plus är självfallet att hotellet älskas av min favoritförfattare Bill Bryson och Harry Potterskaparen JK Rowlings.

Hazlitt’s (www.hazlitts.co.uk)
6 Frith Street
Soho Square, London W1D 3JA
+44-20-74 34 17 71

 

Ett rum som bjuder på inspiration för JK Rowlings.Ett rum som bjuder på inspiration för JK Rowlings.

 

Att ta sig till London

Självfallet börjar du din resa med Flygbussarna, men sedan finns det många valmöjligheter. London är förmodligen den europeiska stad som har flest direktflighter från Sverige. Det går att flyga direkt från såväl Stockholm (Arlanda och Skavsta) som Göteborg och Malmö.


Bland annat SAS, Norwegian, British Airways, Finnair, American Airlines, Iberia, Japan Airlines och Thai Airways flyger direkt från Arlanda. Ryanair flyger direkt från Skavsta. Från Malmö kan man komma direkt till London med Ryanair och från Landvetter i Göteborg flyger SAS, Norwegian, British Airways, American Airlines och Japan Airlines. Ryanair flyger direkt från Säve i Göteborg.


Tänk dock på att det finns fyra olika flygplatser i London. Mitt i stan finns London City Airport, näst närmast är den största flygplatsen – Heathrow – som ligger väster om staden. Söderut ligger Gatwick och norrut och längst bort finner man Stanstead.


När du kommer till London är det bästa att ta tåget in till stan, alla andra transportmedel har en tendens att fastna i den stundtals rätt kaotiska trafiken i jättestaden.

Visa alla restips