Starta med Flygbussarna och åk till Krugerparken

2018-03-21 09:17

För dig som är intresserad av afrikanska djur är Sydafrika och den gigantiska nationalparken Kruger ett väldigt bra resealternativ. Parken är både lättillgänglig och fylld med djur av olika slag.

Många av er har säkert hört talas om Krugerparken (www.sanparks.org). För er som inte har det så kan jag berätta att det är en av Afrikas största nationalparker och att det också är en av de absolut viltrikaste. Parken ligger i nordöstra hörnet av Sydafrika och du når den tämligen snabbt från Johannesburg.

Krugerparken är nästan 350 kilometer lång och 50 km bred, totalt blir det två miljoner hektar, vilket är ungefär dubbelt så stort som Skåne!

Krugerparken har också den stora fördelen att man kan köra runt i den i sin egen bil/hyrbil och att det på de flesta av vägarna går utmärkt att färdas med en helt vanlig personbil.

 

Det här är en av de ovanligaste djurarter du kan se i Krugerparken. Det är den utrotningshotade ground hornbillen som är ungefär en meter ”lång”.

Här finns nästan 150 sorters däggdjur, 500 fågelarter och över 300 olika sorters träd! Den vanligaste antilopen är impalan och det finns ungefär 200 000 individer. När de föder sina kid i början av året stiger den siffran till runt 300 000, men allt eftersom året går äter sig de närmare 2 000 lejonen och övriga rovdjur igenom stammen och den går stadigt neråt tills nästa kull föds.

 

Girafferna är alltid roliga att titta på och dessutom är de rätt lätta att upptäcka – även för en nybörjare.

I Kruger finns också bland annat runt 14 000 elefanter, nästan 40 000 bufflar, 10 000 giraffer och en hel del noshörningar, som man desperat försöker skydda från tjuvjakt. Chanserna att får se ”The Big Five” – lejon, elefant, noshörning, buffel och leopard – är med andra ord stor.


Att ta sig till Krugerparken

Först av allt sätter du dig förstås på flygbussen (www.flygbussarna.se) för att ta dig till den svenska flygplatsen.

 

Sydafrikas eget flygbolag South African Airways är givetvis ett av de bolag som flyger till Johannesburg.

Det finns inga direktflyg till Sydafrika från Sverige. Vanligaste ställena att byta på är London, Amsterdam eller Frankfurt. Personligen tycker jag det är smidigt att flyga via Frankfurt med Lufthansa (www.lufthansa.com) eller South African Airways (www.flysaa.com). Man flyger då sen eftermiddag till Frankfurt, äter middag på flygplatsen, kliver på planet till Sydafrika vid 10-tiden på kvällen, sover hela natten och landar utan tidsförskjutning i Johannesburg på morgonen.

Ett annat bra nattflygninsalternativ med ett (och snabbt) byte är att flyga med Swiss (www.swiss.com) via Zürich.

Du kan även flyga med British Airways (www.britishairways.com) via London eller via Amsterdam med KLM (www.klm.com), i det sistnämnda fallet är flygningen dagtid och du kommer fram sent på kvällen. Har du gott om tid är dagflygningar underbara eftersom du kommer fram pigg och utvilad, utan att ha förlorat någon sömn.

Ytterligare en möjlighet är att flyga med Emirates (www.emirates.com) via Dubai. Tiden i luften blir visserligen något längre, men varje del av resan kortare. Stannar man någon natt i Dubai blir det en väldigt behaglig flygtur.

 

Det går att flyga inrikesflyg från Johannesburg till Hoedspruit.

Från Johannesburg kan du flyga vidare med inrikesflyg till Nelspruit (södra delen av parken), Hoedspruit (centrala delen) eller Phalaborwa (norra delen).

Jag skulle dock rekommendera att du plockar ut en hyrbil i Johannesburg och istället kör själv till parken. Med anslutningstider och sådant tar det inte särskilt mycket längre tid och du får en bra försmak av Sydafrika. Har du inte bråttom kan du övernatta på vägen. Det finns massor av bra och billiga bed & breakfast i Sydafrika.

Försök också lägga lite tid i Johannesburg, som är en spännande storstad fylld av kultur.


Att ta sig runt i Krugerparken

Svaret på transportfrågan måste bli hyrbil. Just det faktum att man kan köra omkring på egen hand i parken är en sak som gör den väldigt speciell.

Många har råd att åka hit och det gör att du förutom djuren kommer att träffa många spännande människor och lära dig en hel del om den rätt komplicerade nationen Sydafrika.

 

En av Sydafrikas vanligaste bilar – Toyota Hilux – kan ganska enkelt förvandlas till en bra safarijeep för uthyrning.

I Sydafrika finns det också en hel del bolag som hyr ut fyrhjulsdrivna och campingutrustade bilar, ofta med tält på taket. Ett sådant bolag är Britz (www.britz.co.za), men det finns många fler.

Hyr du en sådan bil blir du betydligt mer flexibel eftersom det är rätt gott om tältplatser. Det finns också ett antal riktiga vildmarkscamper där man enbart kan tälta. Att bo i dessa med de vilda djuren precis på andra sidan det låga stängslet är en speciell upplevelse.


Bästa tiden att resa till Krugerparken

En av de vanligaste frågorna från den som ska åka till Sydafrika första gången är vilken tid på året man ska åka.

Jag tycker inte det spelar så stor roll när man åker. Du ska dock vara medveten om att Sydafrika har sina sommarlov från början av december till mitten av januari. Ska du åka under den tiden gäller det att boka i tid och ha överseende med att det stundtals blir mycket folk i parken, eftersom det också kommer en hel del dagsbesökare.

 

Den här elefanten njuter av den obegränsade tillgången på vatten under regnperioden.

Vädret har blivit allt mer oförutsägbart även i den här delen av världen och de flesta av er har säkert hört talas om den enorma torkan som hotar att lamslå miljonstaden Cape Town.

Med det normala vädermönstret är det varmt och regnperiod från oktober till och med mars. Det är sällan det hällregnar hela dagarna, men när det gör det kan översvämningarna bli minst sagt intressanta.

Maj till september är det vinter, ofta med härliga varma dagar och riktigt kalla nätter. Något som en svensk förstagångsbesökare förmodligen uppskattar mer än de genomsnittliga sydafrikanerna, vilket gör att de också håller sig borta från Krugerparken.

Torrare väder hämmar också växtligheten vilket gör det lättare att få syn på djuren.

 

Det blir snabbt översvämning när det regnar i Sydafrika.

Bered dig dock på att det kan bli ungefär vilket väder som helst och försök att se det oförutsedda från den positiva sidan. En riktig afrikansk åskstorm med dundrande blixtar och skyfall är en fantastisk upplevelse, även om det blir översvämning i campen och en del vägar förvandlas till vattendrag.


Tre delar av Krugerparken

Väldigt grovt kan man dela in Krugerparken i tre delar.

Den södra delen, där växtligheten stundtals är väldigt svårgenomtränglig och där det under regntiden är otroligt grönt och frodigt. Härligt att se, samt en fröjd för djuren med gott om mat för alla genom hela näringskedjan. Nersidan är att det är så tätt att det är svårare att se viltet från vägarna.

I den centrala delen finns det enorma grässlätter där man med skarpa ögon och en bra kikare kan hitta vilt på kilometerlånga avstånd.

Det finns bara drygt 100 vildhundar i Krugerparken och de rör sig över stora områden, så det är svårt att veta var de håller hus. Får du syn på dem ska du vara riktigt nöjd!

I norr är det också relativt öppet, men här växer också mycket mopaneträd, vars löv uppskattas av giraffer och elefanter. Dessvärre gillar elefanterna också barken och rötterna och det mår inte träden så bra av. Blir det för mycket elefanter i ett område tar de död på mopaneträden och hela floran utarmas och förändras. Ett område där elefanterna gått för hårt fram är i ärlighetens namn inte mycket roligare än ett svenskt kalhygge.

Är du på väg att åka till Krugerparken för första gången skulle jag rekommendera att du koncentrerar dig på de centrala och södra delarna av parken.

 

Grusvägarna i Krugerparken är inte mycket mer än spår som man skapat genom att köra med vägskrapa.

Det finns både asfalterade vägar och grusvägar. Det är färre människor på grusvägarna och det beror inte bara på att de stundtals är ganska dåliga, utan också på möjligheterna att se djur. Grusvägarna byggs i princip genom att man kör med en vägskrapa genom markerna. De asfalterade vägarna konstrueras med riktiga vägbankar och det göra att man kommer lite högre upp än den omgivande naturen och det gör stor skillnad för möjligheterna att få syn på djur.

Tänk också på att det är strängt förbjudet att köra utanför de markerade vägarna och att du inte får lämna bilen utom i speciella områden. Även om det var ett tag sedan så har det hänt att turister blivit lejonmat.

 

Stora elefanttjurar (som den här, som just täcker sig med lera för att skydda sig och få bort en del av de fästingar som de drar på sig) ska man se upp med.

Lejon kan du dock skydda dig mot genom att ha fönstren stängda och dörrarna låsta. Personligen är jag mest oroad av vad elefanterna kan ställa till med. Råkar du ut för en stor elefant som vaknat på riktigt fel sida är det enda alternativet att ta sig från platsen så snabbt som möjligt. En elefant kan ganska enkelt välta en bil och platta till den.


Att bo i Krugerparken

Det finns olika sätt att bo under besöket i Krugerparken.

 

Tältcampen Tamboti är en av de camper där man får klara sig på egen hand.

Det vanligaste är självfallet att bo i själva parken och då bor man oftast i de camper som drivs av parkförvaltningen. Camperna är helt OK, men det är långt från lyxsafari. Det finns också något som heter ”private camps” i parken. Det betyder dock inte att de drivs av privata ägare utan bara att du måste boka hela campen för att kunna besöka den.

I camperna finns det många olika varianter av boenden i olika storlekar, beroende på hur många ni är i gruppen. I så gott som alla boenden finns det bra kök så att du kan laga din egen mat om du vill det.

 

Tält i den här storleken är rätt ovanliga i Krugerparken. Sydafrikanerna gillar att bo bekvämt och har ofta enorma tält.

Vill du resa så billigt som möjligt är campingplatserna utmärkta. Ser du till att komma tidigt på morgonen kan du själv välja var du vill campa. Förutom en vacker plats är skugga, el, toaletter och vatten sånt som du ska vara uppmärksam på när du väljer plats.

När du planerar din resa måste du också ta hänsyn till att grindarna till camperna stänger mellan 17.30 och 18.30 beroende på årstid. Att komma för sent är inte kul.

I själva parken finns det även ett drygt tiotal väldigt lyxiga lodger, som drivs av privata aktörer och som ofta har tillgång till områden som är stängda för de vanliga turisterna.

 

Kwambili är en trevlig lodge som ligger i området utanför själv parkgränsen.

Ett annat alternativ är att bo på lodger precis utanför parkgränserna. Väster om själva parken finns det stora privata naturreservat och man har rivit stängslen mellan dessa reservat och Krugerparken. Det betyder att djuren promenerar fritt över väldigt stora områden även utanför parken.

På de här lodgerna brukar man kombinera game drives i de egna områdena med utflykter till Krugerparken. I de privata områdena får du inte köra omkring på egen hand och de sköter också utflykterna till parken. Det betyder att du kan klara dig utan bil om du flyger inrikes och ber lodgen plocka upp dig på flygplatsen.

De privata lodgerna finns i alla prisklasser, från rätt enkla anläggningar, där man bor i mindre safaritält, till extremt lyxiga lodger med privata pooler och butlers för obegripligt mycket pengar per dygn.


Att äta i Krugerparken

Det är inget fel på utsikten från restaurangen i Lower Sabie, som är en av de större camperna.

Det finns totalt 13 stycken så kallade Rest Camps i Krugerparken. Här kan du också (med något undantag) äta på restaurang. I alla camper jag besökt är det samma cateringfirma som driver matställena och det är därför i stort sett samma meny. Ska du inte vara väldigt länge i parken spelar det dock inte så stor roll.

De största camperna har också caféer med lite enklare (och mer snabbserverad) mat.

 

Tshokwane är ett trevligt rastställe i södra delarna av Krugerparken.

I södra delen av parken finns också ett rastställe som heter Tshokwane. Har du vägarna förbi här ska du definitivt stanna och äta lunch. Underbar mat, skön stämning och otroligt fräcka fåglar och apor. Kockarna har slangbellor för att jaga iväg de mest framfusiga aporna från grytorna.

Det finns också affärer i camperna med ett förvånansvärt bra sortiment av matvaror. Särskilt de som ägnar sig åt den sydafrikanska nationalsporten grillning (eller braii som det heter här nere) har mycket att välja på.


Att göra i Krugerparken

Det här kan tyckas som en onödig rubrik, men det finns massor av aktiviteter, förutom att åka runt på egen hand. I alla rest camper anordnar man game drives i öppna fordon.

 

:

Om du åker med en duktig guide då och då så lär du dig mer om Krugerparken.

Att då och då åka i en safarijeep med guide har sina fördelar. Du sitter högt upp, åker efter vägar som är förbjudna för alla andra och sist, men inte minst, får du ta del av allt de väldigt duktiga guiderna vet om parken, naturen och djuren.

Utflykterna går mycket tidigt på morgonen, på eftermiddagarna eller på kvällen, efter att det blivit mörkt. Försök att kombinera lite olika turer och se till att piska barnen ur sängarna, även om de tycker det är outhärdligt att kliva upp vid 04.30 för att sätta sig i en iskall jeep i kolmörker. Inställningen brukar ändras ganska snabbt när de får se ett lejon eller en elefant i morgondiset…

 

En av guiderna plockar fram sitt gevär innan det är dags att ge sig av på en tur till fots.

Det finns också turer där man går till fots med beväpnade guider samt diverse längre turer där man antingen kör egen bil tillsammans med guider eller där man vandrar mellan olika camper. För alla längre specialturer gäller det dock att vara ute i god tid, de är väldigt prisvärda och därför mycket populära.


Att shoppa i Krugerparken

För den som har ont om tid går det att klara av souvenirinköpen i affärerna i Krugerparken.

Shopping är kanske inte det man tänker på i första hand när man är i Krugerparken, men faktum är att många av affärerna i parken har ett väldigt bra sortiment av kläder, smycken, souvenirer (i bra kvalitet) och böcker av olika slag.


Malaria i Krugerparken

Man kan få malaria i Krugerparken och risken ökar ju längre norrut man kommer. Den som bara åker dit från Sverige ska definitivt äta malariatabletter. De är dock ingen 100 procentig garanti för att man inte ska få malaria och därför är det viktigt att skydda sig mot myggbett (dessutom slipper man ju kliandet…).

Myggorna kommer fram när det blir mörkt och därför är heltäckande klädsel och myggspray bra när solen går ner. Se också till att eventuella myggnät är hela och att du stänger dem ordentligt, det ger både bättre nattsömn och lägre risk för malaria.

Clas Johansson
www.tripant.com

Användbara länkar

Allmänt om Sydafrika

www.southafrica.net

Allmänt om Krugerparken

www.sanparks.org

Att ta sig till Krugerparken

Flygbussarna (www.flygbussarna.se)

Lufthansa (www.lufthansa.com)

South African Airways (www.flysaa.com)

Swiss (www.swiss.com)

British Airways (www.britishairways.com)

KLM (www.klm.com)

Emirates (www.emirates.com)

Att ta sig runt i Krugerparken

Hyrbilar (www.holidayautos.se)

Safaribilar (www.britz.co.za)

Visa alla restips