Starta med Flygbussarna och åk på julmarknad i Europa

2014-11-27 10:00

Vill du ha lite extra julstämning i sista minuten och hitta lite udda julklappar? I så fall kan du bege dig till någon av alla de julmarknader som finns runt om i Europa.

I skuggan av tyska Berlins TV-torn hålls den stora
julmarknaden på Alexanderplatz.

Julmarknader är en urgammal tradition och den är väldigt utbredd, de största marknaderna har miljontals besökare. I många större städer finns det dessutom flera olika julmarknader. I exempelvis Berlin ordnas det över 60 olika julmarknader veckorna före jul! Här följer några förslag på fina julmarknader:

 

Belgien

Bryssel – Stan förvandlas varje år sedan 14 år tillbaka till en julfestival som kallas Plaisirs d’hiver. Här finns julstämning, mat, godis och krimskrams, men också ljusshower, parader, pariserhjul, karuseller och skridskobana.

Själva julmarknaden har givetvis mycket längre tradition och här trängs en bra bit över 200 handlare för att förse besökarna med både det man kan behöva – och det man inte ens kan föreställa sig...

Öppet 28/11-4/1 – www.visitbrussels.be/bitc/BE_en/minisite_winterwonders.do

 

Det är gott om belysning på julmarknaden i Bryssel

 

Estland

Tallinn – I Gamla Stan har man en rekordlång julmarknad, i över 7 veckor håller den öppet. För dig som har ont om tid går det faktiskt att åka hit över dagen från Stockholm. Det går tidigt morgonflyg och sedan maskiner tillbaka på kvällen, dessutom ligger flygplatsen i Tallinn bara 3 km från stadens centrum.

På julmarknaden går det att hitta väldigt mycket för julbordet och gillar du rökt fläsk och korvar av olika slag är flygbiljetten snart insparad!

Öppet 21/11-10/1 – www.christmasmarket.ee/eng/

 

I Tallinn kan du fylla julbordet genom att flyga dit över dagen.

 

Frankrike

Strasbourg – I den här urgamla staden i Alsace har Europadomstolen sitt säte och man har också en av Europas finaste julmarknader. Med anor från 1500-talet anses den faktiskt vara den allra äldsta.

300 små stugor, eller chalets som ”Strasborna” själva kallar dem, håller öppet runt om i staden under hundratals kilometer med julbelysningar.

Öppet 28/11-28/12 – www.noel.strasbourg.eu/en/accueil

 

En barnkör sjunger julsånger i Strasbourg.

 

Italien

Bologna – Som sig bör ligger mycket av tyngdpunkten i den norditalienska staden på mat, både sådant du kan tugga på medan du plöjer fram mellan stånden och sådant som du kan ta med hem. Missa inte apelsinskalen doppade i mörk choklad!

Största marknadsdagen är faktiskt på nyårsafton då den sväller över alla gränser och man enligt urgammal tradition bränner ner en skulptur för att bli av med allt negativt från det gångna året.

Öppet 21/11-7/1

 

Julens religiösa innebörd har inte glömts bort i Bologna.

 

Litauen

Vilnius – Här genomförs julmarknaderna i skuggan av det symboliska 325 meter höga TV-tornet som varje år kläs upp som en julgran, som dock inte tänds för än på juldagen.

Det är väldigt mycket hantverk i stånden och du kan också se en saga i 3D på katedralens vägg 3 gånger om dagen. Vill du vila benen en smula går det ett särskilt jultåg i Gamla Stan.

Öppet 29/11-11/1 – www.vilnius-events.lt/en/events/christmas-in-the-capital

 

Stiliserad gran på torget i Vilnius.

 

Polen

Krakow – i den historiska staden i södra delen av landet har man en enorm marknad på det medeltida torget i gamla delen av staden. Mat och spännande hantverk finner du i stånden.

I Krakow satsar man också på uppträdanden av olika slag och det finns en stor scen där det händer mycket, framförallt på kvällarna. Runt torget uppträder också musiker och akrobater i mer oorganiserad form.

Öppet 28/11-26/12 – www.polen.travel/sv/pa-gang/julmarknader-i-polen-2014/

 

Det är ingen risk att man går hungrig från julmarknaden i Krakow.

 

Schweiz

St Gallen – Den här gamla staden finns på Unescos världsarvslista och är väl värd ett besök vare sig det är jul eller inte! Här är hela Gamla Stan en enda stor julmarknad med 700 glittrande stjärnor spända över gatorna.

Eftersom staden ligger på 700 meters höjd mellan Bodensjön och alperna kan man dessutom ofta bjuda besökarna på vit, fluffig snö.

Öppet 28/11-26/12 – www.st.gallen-bodensee.ch/de/weihnachtsstadt

 

Några av de 700 julstjärnorna i St Gallen.

 

Tjeckien

Prag – Den tjeckiska huvudstaden kan ståta med flera julmarknader, men den på torget i Gamla Stan är nog den finaste. Häftigast är det att vara på plats när julgranen tänds första gången på första advent!

På en scen på torget byggs det också en scen där man spelar både musik och korta teaterstycken.

Öppet 29/11-1/1 – http://www.czechtourism.com/e/christmas-markets-prague/

 

Julgodis i Prag

 

Tyskland

Berlin – Den tyska huvudstaden måste också vara huvudstad för Europas julmarknader. Ett 60-tal marknader finns det i stan kring jul! I ärlighetens namn är dock några öppna rätt korta tidsperioder.

En personlig favorit är marknaden på Richardsplatz i den lilla stadsdelen Rixdorf i Neukölln som bara håller öppet några få dagar och fylls av välgörenhetsorganisationer. Rixdorf var från början en bondby, och har trots att den numera ligger mitt i staden behållit en del av sin lantliga karaktär.

Öppet 24/11-4/1 – www.visitberlin.de/en/keyword/christmas-markets

 

På Richardsplatz kommer sakerna i julstånden från välgörenhetsorganisationer.

 

Österrike

Innsbruck – I den klassiska vinterstaden finns det också flera olika julmarknader. Den mest kända är dock den i Gamla Stan (Altstadt) där trumpetare spelar från taken varje morgon.

Förutom massor av stånd med allt mellan himmel och jord bjuds det på dockteater, ponnyridning och karuseller. Dessutom går det utmärkt att kombinera julmarknaden med snösäker skidåkning på den högt liggande glaciären Stubai 45 minuter från Innsbruck.

Öppet 15/11-6/1 – www.christkindlmarkt.cc

 

I Innsbruck klär man in alla träden i staden med massor av små lampor.

Clas Johansson www.tripant.com

Visa alla restips