Starta med Flygbussarna och res jorden runt

2016-08-30 11:06

Alla har vi väl drömt om att resa jorden runt och en del av er kanske till och med har gjort det. Så gott som alla flygbolag har jorden-runt-biljetter av olika slag och oftast samarbetar man inom de olika flygallianserna. Med lite fiffighet och en ganska stor portion tålamod är det möjligt att få fram rätt häpnadsväckande biljetter.

Inflygning Mauritius

Att flyga in över Mauritius under en jorden-runt-resa är en upplevelse även för en luttrad resenär.

Ett bra sätt att starta drömmen om jorden-runt-trippen är att leta sig in på Star Alliance (där SAS ingår tillsammans med bland andra Lufthansa, South African Airways, Air Canada, Air China, Austrian, LOT, Swiss, Thai, Turkish Airlines, United och Air India) särskilda internetsajt för resor runt klotet.

http://www.staralliance.com/en/book-fly.

Star Alliance

Med SAS och dess partners går det att flyga till 1330 destinationer i 192 länder.

Här kan man planera fantasifulla resor i skarpt läge med riktiga avgångar. Det hela kan enkelt förvandlas till en bokning och sedan är det bara att följa i Phileas Foggs fotspår!

Jag testade själv att planera följande resa: Från Frankfurt (Tyskland) – Colombo (Sri Lanka) – Phnom Phen (Kambodja) – Taipei (Taiwan) – Tokyo (Japan) – Auckland (Nya Zeeland) – Honolulu (Hawaii) – San Francisco (Kalifornien) – Santiago (Chile) – Buenos Aires (Argentina) – Bogota (Colombia) – New York och sedan tillbaka till Europa och Frankfurt.

Den resan var farligt nära att slå i längdtaket, som är satt till 39 000 miles. Som en jämförelse kan man tänka på att det runt ekvatorn är knappt 25 000 miles. Maximalt kan du göra 15 stopp på resan med Star Alliance.

Det går att flyga i flera olika klasser och beroende på vad man väljer gäller biljetterna i sex månader eller ett år. I ekonomiklass skulle min teoretiska rutt kosta runt 49 000:-, i ekonomi premium (eller plus som det heter på SAS) 65 000:-, i business 98 000:- och i första klass 163 000:-.

Spontant känns det som att premium/plus är den bästa affären. Det är dock businessbiljetterna som är allra populärast, nästan hälften av jorden-runt-resenärerna väljer att resa riktigt bekvämt. Med tanke på att det är tämligen ont om flygplan med första klass vet jag uppriktigt sagt inte hur man skulle bära sig åt för att flyga jorden runt i allra största lyx.

 Imperial Palace Tokyo

Med hjälp av Star Alliance jorden-runt-biljett går det att besöka Tokyo och titta på det kejserliga palatset.

 Tabrobane Island

Tabrobane är en minimal paradisö på Sri Lankas sydkust som går utmärkt att nå med en Star Alliance jorden-runt-biljett.

 

Flygalliansen oneworld (som består av exempelvis Air Berlin, British Airways, Finnair, American Airlines, Japan Airlines, Iberia och Quantas) har också en jorden-runt-del på sin sajt.

https://www.oneworld.com/flights/round-the-world-fares

Oneworld

Flygalliansen oneworld har två olika typer av jorden-runt-biljetter.

Oneworld har två olika varianter, den första heter oneworld Explorer och på den biljetten reser man med alliansens medlemmar. Sedan finns en som heter Global Explorer och i denna biljett ingår ytterligare ett antal bolag.

Biljetterna kan bokas i fyra olika varianter, beroende på hur lång den totala flygsträckan blir. Den första är upp till 26 000 miles och då blir det inga stora utsvävningar. De följande är upp till 29 000, 34 000 och 39 000 miles. Minst 10 dagar och max ett år får resan pågå och man kan boka max 16 flygningar.

På One World testade jag en bokning som var lite mindre exotisk, men ändå passerade fem kontinenter (enligt flygbolagens egna definitioner av kontinenter…). Den startade i tyska Frankfurt och gick till Colombo (Sri Lanka) ­– Beijing (Kina) – Tokyo (Japan) – Sydney (Australien) – Auckland (Nya Zeeland) – Santiago (Chile) – Montevideo (Uruguay) – Miami (USA) – New York (USA) – Frankfurt.

I ekonomiklass landade den här resan på cirka 33 000 kronor.

 Kinesiska muren

Kinesiska muren blir lätt tillgänglig med oneworlds biljett runt jordklotet.

 Florida

Den som passerar Florida på sin jorden-runt-resa kan titta på Versaces palats i Miami.

Sist, men inte minst, gjorde jag ett försök med Skyteam. Här finner man bland annat flygbolag som Air France, Allitalia, KLM, Korean Airlines, Garuda Indonesia och Aeroflot.

http://www.skyteam.com/en/round-the-world-planner/

Skyteam

Skyteam bjuder på ett urval bland 177 olika länder i sin jorden-runt-biljett.

Skyteams fyra nivåer är i princip likadana som konkurrenternas: 26 000, 29 000, 33 000 och 38 000 miles. 1052 destinationer i 177 länder finns att tillgå.

Rutten för min fiktiva resa med Skyteam startade i London och gick sedan till Kapstaden (Sydafrika) – Antananarivo (Madagaskar) – Mumbai (Indien) – Taipei (Taiwan) – Tokyo (Japan) – Honolulu (Hawaii) – San Francisco (Kalifornien) – Anchorage (Alaska) – London. Priset för just den här resan blev 43 000 kronor.

En kul inspirationskälla på Skyteams hemsida är en funktion som ger ruttförslag baserat på ett antal olika teman som exempelvis ”Beach Vacations”, ”Natural World” och ”Wines of the world”.

 Lemur Madagaskar

Med Skyteam kan man ta sig till Madagaskar och titta på lustiga lemurer.

 Alaska

Alaska är ett tänkbart stopp när man reser jorden runt med Skyteam.

Ett bra sätt att få ut mer av resan för oss skandinaver är för övrigt att köpa en lågprisbiljett första sträckan ner till en större hub i Europa och starta resan därifrån, då slipper man slösa två dyrbara sträckor på en dryg timmes resa till och från Sverige.

Clas Johansson
www.tripant.com

Visa alla restips