Starta med Flygbussarna och åk till Gotland

2013-07-03 10:00

Ett mycket mer typiskt sommarresmål än Gotland får man leta efter. Vi har bett ett antal "Gotlandsspecialister" – kända och okända, bofasta och fritidsboende – dela med sig av sina bästa tips. Här hittar du många smultronställen som inte alltid är så lätta att finna på egen hand.

 

Raukar Fårö

Raukar hittar man främst på Gotland.
Foto: Daniel Eriksson

 

Det finns många olika skäl till varför man reser till Gotland. För många kommer den väldigt speciella naturen överst på listan, andra är mest intresserade av det intensiva vimlet i och kring Visby. En del kommer för havet och baden och för en del är Gotland lika med cykelsemester.

Men trots att ön besöks av ungefär 750 000 personer varje år finns det fortfarande förvånansvärt många ställen där du inte behöver trängas med andra turister om du inte vill det. Det gäller bara att hitta dem.

Du får lite hjälp på traven i den här artikeln, sen är det bara att åka och hålla ögonen öppna. Du kommer garanterat att finna dina egna favoritställen.


Att ta sig dit

Du har två alternativ – båt eller flyg. Båtarna går från Nynäshamn och Oskarshamn och det är Destination Gotland som kör dem.

Flyget gör att betydligt fler orter öppnas för Gotlandsresenärerna. Gotlandsflyg flyger från Stockholm/Bromma, Göteborg/Säve och Ängelholm samt NextJet från Arlanda. På sommaren tillkommer också SAS och Norwegian samt Malmö Aviation med olika avreseflygplatser.

Självfallet kan du ta Flygbussen till de flesta flygplatserna och dessutom till färjeläget i Nynäshamn. På sommaren kör Flygbussarna dessutom mellan Visby Flygplats och centrum. Klicka här för att köpa biljett!

 

HSC Gotlandia I

Till Gotland kan du bland annat åka med HSC Gotlandia som gör hela 35 knop.

Äta

 

Gotlands bästa fisk

Katthammarsviks rökeri och krog på östra Gotland har öns bästa fisk. Pappa Kjell-Arne driver rökeriet och Svenska Gastronomiska Akademiens Diplom är välförtjänt. Bäst smakar kallrökta laxen på krogen som dottern Ulrika driver i samma hus nere i hamnen i Katthammarsvik. Serveringen är enkel, men priserna låga och havsutsikten fantastisk. 

 

Katthammarsviks Rökeri

Medaljerat rökeri.

 

Crêperiet där klockan stannade 1955

Kutens Bensin på Fårö liknar ingenting annat du stött på. Thomas Lindholms livsverk är omgärdat av oljefat, skrotbilar och husvagnar. Allt med tydlig amerikansk 50-talsanknytning. På Kutens restaurang Crêperie Tati finns det crêpes i de flesta former och massor av prylar - samt givetvis jukebox. Enligt innehavaren själv har tiden stått stilla på Kuten sedan kvart i sex den 30 september 1955. Då dog nämligen James Dean, något som varje år ihågkoms med en legendarisk fest.

 

Sveriges bästa fika

På promenadavstånd från ringmuren i Visby ligger Leva Kungslador som hamnade i topp när matguiden White Guide alldeles nyligen utsåg Sveriges bästa caféer. Det är inte så konstigt. Här finns ett stenungsbageri, härligt fika och lunchbuffé onsdag till fredag. Allt ligger i gamla stenlador och här finns dessutom en kulturförening som har olika arrangemang under sommaren.

 

Leva Kungslador

Bra fika, tycker matexperterna.
Foto: Daniel Eriksson

Bo

Pensionatsstämning i Burgsvik

Förr var det pensionat på Björklunda i Burgsvik på södra Gotland. Nu kallas det för Bed and Breakfast, men pensionatsstämningen finns kvar och för 650 kr per natt får man rum och frukost. Från Björklunda är det bara en promenad till betydligt mer exklusiva Grå Gåsen där man kan ta något att dricka och känna den sköna atmosfären som fått artisterna i ”Så mycket bättre” att trivas. I Burgsvik finns också Folkeryds konditori och restaurang som är öppet varje dag året runt och där man fortfarande kan få grillbiff och pommes frites.

 

Björklunda

Mer pensionat än så här blir det inte.

 

Bo i kvarn, 1700-talshus eller i strandkanten

Stora Gåsemora Gård, som var lantbruk ända fram till 2002, ligger bedövande vackert på Fårö och här bjuder Birgitta du Rietz på lägenheter och stugor i ett väldigt varierande boende. Du kan till exempel bo i den gamla kvarnen i fyra våningar med utedass, i det gamla 1700-talshuset (som är gårdens äldsta och en fröjd för de som är intresserade av gamla hus) eller varför inte i den pyttelilla strandstugan som ligger 50 meter från Östersjön.

 

Stora Gåsemora Gård

Bulhuset är byggt i traditionell stil, men uppfört 2003.

 

Stenrått boende på Furillen

Vill du prova ett annorlunda boende är Fabriken Furillen ett stensäkert tips! Hotellet har 18 rum och ligger i en gammal kalkstensfabrik. Rå industrimiljö och avskalad design möts mitt i det karga gotländska landskapet på halvön Furillen. Det är garanterat inte likt något annat hotell du stött på. Vill du ha fullständig avskildhet kan du hyra en av de två eremitkojorna.

På Furillen finns också en restaurang med höga ambitioner. Passa också på att se museigården i den lilla byn Kyllaj om du är i de här trakterna. Där kan du lära dig allt om kalkstenen och bada i ett kalskstensbrott.

 

Furillen

Jo, det är faktiskt ett hotell!

 

Bada

 

Varmaste havsbadet

Havsbad kan vara lite kyliga, men den kilometerlånga sandstranden Sandviken i Östergarn ligger i en stor vik i söderläge och här blir vattnet snabbast varmt. Vill man vara lite mer för sig själv så åker man några kilometer söderut till Grynge och promenerar till undersköna naturreservatet Danbo som bjuder på öns skönaste sandstrand. 

 

Sandviken

I Sandviken blir vattnet snabbt varmt.

 

Ödsligt längst bort på Fårö

Allra längst bort på nordvästra spetsen av Fårö hittar du Norsta Aurar. Stranden börjar några 100 meter väster om Fårö Fyr och är 4 kilometer lång med stora sanddyner mitt på. Vägen går i närheten av båda ändarna av stranden, går du en bit efter stranden är du oftast helt ensam och de flesta brukar strunta i baddräkterna här.

 

Picknick

 

Kristen landstigningsplats

St Olofsholm är ett bra ställe för en picknick. Enligt en sägen (som väldigt få tar på allvar i dag) gick den norske kungen Olof Haraldsson iland här på och kristnade gotlänningarna. Det må vara hur som helst med den saken. En vacker plats är det i alla fall och det är lätt att fantisera om saken medan man njuter av maten i picknickkorgen.

 

Träna

 

Spår med dusch och bastu för en tia

Några kilometer utanför Visby, på väg 143 mot Roma, finns Svaidestugan (Skylt vid vägen). Stugan är öppen året runt och för tio kronor får man dusch och bastu (igång på kvällarna). Från stugan finns många olika motionsspår mellan 1 och 10 km på bra preparerade stigar i lättlöpt terräng. 

 

Savidestugan

Här finns massor av härliga motionsspår samt dusch och bastu på kvällarna.

 

Shoppa

 

Keramik och indiska fynd

I Visby hittar du keramikern Camilla Jensen som lämnade Stockholm för drygt 10 år sedan för att slå sig ner på Gotland. Nu har hon både verkstad och butik i centrala Visby. Förutom keramik och porslin som Camilla tillverkar finns här saker som hon själv handplockat under inköpsresor till Indien på vintern.

 

Udda tryckteknik i Burs

På somrarna flyttar textilkonstnären Kajsa Ullman från Uppsala till Burs på sydöstra Gotland och öppnar butik på eftermiddagarna. Här finns bland annat väldigt speciella handtryckta sammetskuddar, barnmössor och tehuvor.

 

Kajsa Ullman

Kajsa Ullmans speciella tryckteknik.

 

Utflykt

 

Bo i fyren på Stora Karlsö

Vill du se ytterligare en ö ska du åka till naturreservatet Stora Karlsö som ligger en halvtimmes båtresa från Klintehamn. Ön bjuder på mycket speciell natur och Östersjöns största fågelberg med bland annat stora kolonier av sillgrissla och tordmule. Vill du stanna över natten finns det både vandrarhem samt möjlighet att bo i den gamla fyren för en rätt human summa. Det finns till och med restaurang och café på den lilla ön.

 

Stora Karlsö

Du kan bo i fyren högst uppe klippan.
Foto: www.gotland.info/Mats Jansson

 

Användbara länkar

 

Ta sig dit

www.destinationgotland.se

www.gotlandsflyg.se

www.nextjet.se

www.sas.se

www.norwegian.com

www.malmoaviation.se

 

Äta

www.katthammarsviksrokeri.se

www.levakungslador.se

www.kuten.se

 

Bo

www.bjorklundabb.se

www.gragasen.se

www.gasemora.se

www.furillen.com

 

Shoppa

www.cjensen.se

www.kajanuppsala.com

 

Utflykt

www.storakarlso.se

 

 

Visa alla restips