21 härliga festivaler i Europa sommaren 2018

2018-05-17 07:16

Festivalutbudet i Europa på sommaren är stort för dig som vill kombinera din semester med musik och festivalbesök. En del av festivalerna ligger avsides och kräver lite mer av dig för att resa dit, andra ligger i närheten av storstäder och är lätta att kombinera med citysemestern. Vad du än väljer kan du vara säker på att träffa nya människor från hela världen.


BBK Live, Bilbao, Spanien

BBK Live www.bilbaobbklive.com är en lagom stor festival, som har sin plats på en lummig kulle i Bilbao. För dig som inte bara vill lyssna på bra musik ligger stranden med bra surfvågor bara 10 minuter bort och detsamma gäller för det häftiga Guggenheim-muséet.

Vill du göra det enkelt för dig väljer du ett festivalpaket med hotell i olika prisklasser. Missa inte barerna där du kan äta läckra pintxos!

Artister: The xx, Florence + The Machine, Gorillaz, Alt-J.

Tid: 12-14 juli
Pris: 155 euro

 


Boom, Idanha-a-Nova Lake, Portugal

Boom (www.boomfestival.org) är en Psytrance festival som ligger vid en vacker sjö i Portugal, där det för övrigt är skönt att kunna svalka av sig när temperaturen går upp mot +40 grader.

Boom började som en mycket liten festival för 20 år sedan. Nu har man fem scener för olika typer av musik och dans, men fortfarande är det mycket fokus på workshops, ofta på tema hållbarhet och miljö.

Du som gillar yoga och meditation får också ut extra mycket av Boom.

Festivalen har inga sponsorer utan finansieras helt med biljettintäkterna och genom att många frivilliga satsar mycket av sin tid.

Tid: 22-29 juli.
Pris: 176 euro.

 


Electric Castle, Bannfy Castle, Cluj-Napoca, Rumänien

Electric Castle (www.electriccastle.ro) går av stapeln i ett slott i Transsylvanien, men utan greve Dracula. Däremot är det en intressant kombination av musik, konst och spännande teknologi som bjuds i det 500 år gamla slottet. En del av dina biljettpengar går förresten till att hålla det gamla slottet i gott skick.

Det här är en av få festivaler som faktiskt pågår dygnet runt när man väl öppnat portarna.

Några artister: Damien Marley, Jessie J, London Grammar, Wolf Alice, Mura Masa, Groove Armada, St Germain.

Tid: 18-22 juli
Pris: 118 euro

 


EXIT Festival, Novi Sad, Serbien

EXIT Festival (www.exitfest.org) återfinns i ett gammalt serbiskt fort och har också en systerfestival på stranden i Budva i Montenegro.

På EXIT är det inta bara etablerade artister som uppträder. Festivalen är också platsen för en tävling för unga artister som får en chans att visa upp sig. Förra året fick man 450 ansökningar och 33 nykomlingar fick komma upp på scen!

Några artister: Ziggy Marley, Fever Ray, Alice Merton, Richie Hawton, Grace Jones.

Tid: 12-15 juli
Pris: 98 pund

 


Flow Festival, Helsingfors, Finland

Flow (www.flowfestival.com) i Helsingfors har sin bas i ett gammalt kraftverk och har växt mycket de senaste åren. Inte långt från centrum, så du kan bara hoppa på en Finlandsfärja för att ta dig dit och sedan promenera till festivalområdet.

Flow har också rykte om sig att bjuda på fantastisk mat. Ett 40-tal krogar från den finska huvudstaden är på plats och mycket i stånden är vegetariskt, organiskt, närodlat, etc.

Självfallet finns här också enorma saunas…

Några artister: Patti Smith, Grizzly Bear, Shame, Kendrick Lamar, Alma, Lykke Li, Fever Ray.

Tid: 10-12 augusti
Pris: 195 euro

 


Hellfest Open Air, Clisson, Frankrike

Vill du se alla tänkbara varianter av metal är franska Hellfest (www.hellfest.fr) ett bra tips. I år framträder 140 band och sammantaget gör det Hellfest till den mörkaste och tyngsta festivalen på jorden, om man ska tro fantasterna – och vissa politiker som genom åren gjort tappra försök att sätta stopp för den på religiösa och moraliska grunder.

55 000 besökare per dag gör Hellfest till den största festivalen i Frankrike.

Några artister: Avenged Sevenfold, Iron Maiden, Judas Priest, Marilyn Manson, Europe, Backyard Babies.

Tid: 22-24 juni
Pris: Från 144 pund

 


Isle of Wight Festival, Storbritannien

Isle of Wight Festival (www.isleofwightfestival.com) startade för över 50 år sedan och har alltid haft riktigt stora artister som dragplåster.

Det finns många olika sätt att bo på den brittiska ön under festivalen, men häftigast är Camp Kerala, som är lyxiga tält precis bakom stora scenen. Prislappen inklusive allt är dock 8 500 pund + moms för två personer!

Några artister: Kasabian, Depeche Mode, The Killers, Liam Gallagher, Van Morrison.

Tid: 21-24 juni
Pris: 209 pund (studenter 175 pund)

 


Meadows in the Mountains, Rhodopesbergen, Bulgarien

Meadows in the Mountain (www.meadowsinthemountains.com) bjuder inte bara på musik utan också på en i det närmaste magisk atmosfär ovanför den ofta dimmiga dalen där den icke-kommersiella festivalen hålls. Från byn, där alla bor, går det häst och vagn upp till festivalområdet i bergen. Väldigt alternativt.

Scenerna är en del av skogen och stora bål brinner hela nätterna. Allt avslutas med ett stort poolparty.

Några artister: RAMZi, Idjut Boys, Nick The Record, Gwenan.

Tid: 7-10 juni
Pris: 140 euro

 


Nowhere, Castejón de Monegros, Spanien

Nowhere (www.goingnowhere.org) kräver totalt engagemang och ligger 12 km från närmaste (lilla!) by. Festivalen bjuder på musik, massor av event i alla former och toaletter. Resten – mat, vatten, tält, etc. – får du ta med dig själv. Dessutom måste du ta med avfallet därifrån. Målet är att området ska se helt orört ut när festivalbesökarna åkt hem. Det finns inte heller någon line-up för musiken, utan den blir vad deltagarna tar med sig.

Nowhere bygger på Burning Man-konceptet, så pengar kan du glömma under festivaltiden. Här finns ingenting att köpa och har du glömt något får du lita till hjälp från andra besökare, men det brukar fixa sig!

Tid: 3-8 juli
Pris: 160 euro (100 euro för de med låg inkomst)

 


Outlook, Pula, Kroatien

Kroatien har blivit ett allt vanligare festivalmål och en av de största festivalerna är Outlook (www.outlookfestival.com) som fyller 10 år i år.

Festivalområdet ligger i ett gammalt fort samt en romersk amfiteater och är nästa löjligt vackert. Många kommer hit för att njuta av kombinationen av musik och beachliv. Under staden Pula finns också ett tunnelsystem från första världskriget, som man i år kommer att öppna upp för de partysugna.

Några artister: Bonobo (live), Andy C, Stefflon Don, Killa P, Deep Medi.

Tid: 5-9 september
Pris: 165 euro

 


Pohoda, Trencin, Slovakien

Pohoda (www.pohodafestival.sk) är ytterligare en alternativ musik- och konstfestival med ekologiska förtecken. Den hålls i västra Karpaterna och nås lätt från Bratislava eller Wien.

Tältplatsen ingår i priset och det här är faktiskt en festival där man satsar på att få med alla generationer. Därför finns ett speciellt tältområde för familjer, där det till och med går att få barnvakt.

Några artister: The Chemical Brothers, St Vincent, LP, Glass Animals, Little Dragon.

Tid: 5-7 juli
Pris: 99 euro, inklusive camping

 


Primavera Sound, Barcelona, Spanien

Primavera Sound (www.primaverasound.es) är en av de hippaste festivalerna i Europa för tillfället och är faktiskt två festivaler i en. Den största håller till i Barcelona och helgen efter slår man upp igen i den mindre portugisiska staden Porto.

Musiken startar sent på kvällen, det finns därför gott om tid för att ligga på stranden eller strosa omkring i Barcelona innan det är dags att dra sig ner mot festivalplatsen Parc del Fòrum, som ligger nere vid vattnet.

Några artister: Arctic Monkeys, Björk, Nick Cave and The Bad Seeds, Lykke Li, The National, Lorde, Migos, A$AP Rocky, Jane Birkin, Fever Ray, Genius of Time.

Tid: 30 maj – 3 juni
Pris: 150 euro

 


Rock am Ring, Nürnberg, Tyskland

För de seriösa metal- och rockfansen behöver Rock am Ring (www.rock-am-ring.com) vid racerbanan Nürburgring i Nürnberg inte någon introduktion.

Man har också en systerfestival som går under namnet Rock im Park, eftersom de genomförs samma helg och har nästan identisk artistlista blandas de ofta ihop.

Några artister: Foo Fighters, Muse, Thirty Seconds to Mars, Gorillaz

Tid: 1-3 juni
Pris: 189 euro

 


Rock Werchter, Werchter, Belgien

En annan traditionell rockfestival är Rock Werchter (www.rockwerchter.be) som har nästan 90 000 besökare per dag. Fyra dagar och fyra scener där stora kända artister blandas med nya förmågor.

Festivalen bjuder på massor av campingmöjligheter från vanliga tältplatser till lyxigare varianter där du får ett eget safaritält med trägolv och el samt sängar med linne.

Några artister: Muse, Arctic Monkeys, Pearl Jam, Fever Ray, First Aid Kit.

Tid: 5-8 juli
Pris: 238 euro

 


Roskildefestivalen, Roskilde, Danmark

Roskildefestivalen (www.roskilde-festival.dk) drog igång redan i början av 1970-talet och det betyder att en del av dagens besökare kan diskutera festivalen med sina far-och morföräldrar…

Festivalen drivs fortfarande av en ideell stiftelse som stöttar musik, kultur och humanism. Förutom musiken och festandet är festivalen känd för gyttjan som brukar uppstå när det regnar – och det gör det rätt ofta…

Några artister: Nick Cave, Massive Attack, Dua Lipa. Anderson Paak, Eminem, Charlotte Gainsbourg, Interpol, Dark Tranquility, Sista Bossen, Watain, Albin Lee Meldau. Miriam Bryant, Mount Liberation Unlimited, Pale Honey, Rome Is Not a Town.

Tid: 30 juni – 7 juli
Pris: 2 100 danska kr.

 


Secret Solstice, Reykjavik, Island

Det är kanske inte så många som åker till Island bara för att gå på Solstice (www.secretsolstice.is) (även om konserter i en lavagrotta och under en glaciär är unika företeelser). Det har arrangörerna tagit fasta på och man erbjuder många kringarrangemang med dagturer till Islands sevärdheter.

Vill du lära dig mer om isländsk musik har du också bra möjligheter. Vid sidan av de internationella storheterna spelar massor av isländska band.

Några artister: Slayer, Bonnie Tyler, Stormzy, Gucci Mane, Skream.

Tid: 21-24 juni
Pris: 175 euro

 


Super Bock Super Rock, Lissabon, Portugal

Super Bock Super Rock (www.superbocksuperrock.pt) är ett utmärkt skäl för att besöka Portugals spännande huvudstad.

Mycket bra musik kombinerad med skön stämning och härlig mat är en bra kombination. Dessutom är prisnivån i Portugal human och du blir inte heller ruinerad av biljettpriserna. Vill du kombinera med sol och bad går det utmärkt. Det går snabbt att ta sig till stränderna en bit från stan.

Några artister: The xx, Justice, Travis Scott, Sevdaliza, Slow J.

Tid: 19-21 juli
Pris: 109 euro

 


Sziget, Budapest, Ungern

En ö mitt i Donau fylls varje år med musiker och festivalbesökare när Sziget (www.szigetfestival.com) går av stapeln.

Det är musik på massor av scener och fullt av konstinstallationer bland träden. Det går att tälta på ön, men de flesta besökarna väljer att bo på billiga hotell inne i Budapest för att kunna njuta av stan under dagarna och musiken på kvällarna.

Några artister: Gorillaz, Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Kygo, Mumford and Sons, Zara Larsson, Liam Gallagher, Bastille, Lykke Li.

Tid: 8-15 augusti
Pris: 310 euro

 


Tomorrowland, Boom, Belgien

Sagoinspirerade Tomorrowland (www.tomorrowland.com) är världens största festival för elektronisk dansmusik. Förra året hade man 400 000 besökare och bara att se stora scenen är en upplevelse som är värd resan. Många rutinerade besökare tycker det här är den främsta av alla festivaler.

Bor gör du med fördel i DreamVille intill scenområdet. Här finns allt från tältplatser till exklusiva hus med pool för tio personer. Vill du kombinera musiken med stadsliv är det bara tre mil in till Bryssel.

Några artister: Carl Cox, Steve Aoki, Axwell /\ Ingrosso, Fatboy Slim, Paul Oakenfield, Ida Engberg.

Tid: 20-22 juli samt 27-29 juli
Pris: 225 euro

 


Womad, Charlton Park, Storbritannien

Womad (www.womad.co.uk) är en stor internationell festival med musik från hela världen. Förra året uppträdde musiker från 59 länder.

Förutom musiken finns ett antal ”världar”. I World of Words möts poeter och författare för diskussioner. I World of Art ställer ett antal konstnärer ut. I World of Wellbeing kan kroppen få välbehövlig träning och avslappning. Det finns till och med en World of Children för de yngsta familjemedlemmarna.

Några artister: Amadou & Mariam, Camille, Havan meets Kingston, Ken Boothe, Thievery Corporation.

Tid: 26-29 juli
Pris: 225 pund

 


Øya, Oslo, Norge

Øyafestivalen (www.oyafestivalen.no) i vårt västra grannland hålls sedan 2014 i Tøyenparken i Oslo. Här finns musik av alla sorter och stämningen är rätt lugn eftersom festivalområdet töms 23.00 varje kväll.

Det finns ingen organiserad övernattning i anslutning till området, så det är upp till var och en att hitta någonstans att bo.

Några artister: Patti Smith, Kendrick Lamar, Charlotte Gainsbourg, Arcade Fire, Lykke Li, Fever Ray, Dungen, Neneh Sherry.

Tid: 7-11 augusti.
Pris: 2 804 norska kronor (1 425 för ungdomar).

Clas Johansson
www.tripant.com


Festivalerna

BBK Live www.bilbaobbklive.com

Boom www.boomfestival.org

Electric Castle www.electriccastle.ro

EXIT Festival www.exitfest.org

Flow www.flowfestival.com

Hellfest www.hellfest.fr

Isle of Wight Festival www.isleofwightfestival.com

Meadows in the Mountain www.meadowsinthemountains.com

Nowhere www.goingnowhere.org

Outlook www.outlookfestival.com

Pohoda www.pohodafestival.sk

Primavera Sound www.primaverasound.es

Rock am Ring www.rock-am-ring.com

Rock Werchter www.rockwerchter.be

Roskildefestivalen www.roskilde-festival.dk

Secret Solstice www.secretsolstice.is

Super Bock Super Rock www.superbocksuperrock.pt

Sziget www.szigetfestival.com

Tomorrowland www.tomorrowland.com

Womad www.womad.co.uk

Øyafestivalen www.oyafestivalen.no

 

 

Visa alla restips