Starta med Flygbussarna och åk till Estland

2013-05-15 10:30

Du behöver faktiskt inte resa långt för att uppleva något helt annorlunda. Det räcker att du flyger 50 minuter från Stockholm. Då hamnar du i Estlands huvudstad Tallinn och kommer sedan enkelt åt resten av det spännande Estland.

Narvaslott

Vid borgen i Narva spelas slaget mellan svenskar och ryssar upp varje år.
 

Trots att Estland ser rätt litet ut på kartan och bara bebos av knappt 1,3 miljoner människor kan det vara klokt att koncentrera sig på en del av landet och inte försöka se allt på en gång.

I den här guiden kommer jag därför att koncentrera mig på Tallinn och den del som ligger väster om huvudstaden. Här finner du länet Ida-Virumaa och där ligger i sin tur Narva, en stad som nog inte undgått ens den mest historieskolkande svensk.

 

Att ta sig till Estland

Flybe, Estonian Air samt SAS flyger till Tallinn Airport.

Flybe flyger från Bromma och Estonian Air samt SAS från Arlanda. Flygbussen till Bromma tar 20 minuter och samma resa till Arlanda 45 minuter. Flyget går på knappt en timme och från flygplatsen i Tallinn in till centrum är det bara 3 kilometer. Extremt smidigt.

Sedan går det förstås att ta båten (och bilen) över till Estland med Tallink Silja Line.

 

Att ta sig runt i Estland

Vill du vara helt flexibel under din resa är självfallet bil det allra smidigaste färdmedlet och eftersom avstånden inte är så stora i Estland är en och annan felnavigering inte hela världen. Jag tycker det är smidigt att hyra via Holiday Autos, då vet jag att priset är helt OK och jag behöver inte lägga tid på att jämföra en massa olika bolag.

För dig som vill resa ännu mer på landets villkor finns det fortfarande en rätt väl fungerande kollektivtrafik i landet med såväl tåg som bussar. Med tåget går det för övrigt att åka vidare även till S:t Peterburg i Ryssland och Riga i Lettland, men bered dig på att det kommer att ta tid.

Vill du kunna kommunicera vettigt ute på landsbygden under resan skulle jag också rekommendera två reselexikon, ett ryskt och ett estniskt.

 

Att göra i Ida-Virumaa

I Ida-Virumaa är kustlinjen, från strax väster om Toila till gränsfloden som rinner förbi Narva, en av huvudattraktionerna. Den västra kustdelen är hög och brant och sedan sjunker kusten successivt och avslutas med en 12 kilometer lång sandstrand som går ända fram till den ryska gränsen. Längs med stranden är det späckat med kuranläggningar, somliga i fint skick, andra lite bedagade och rätt många helt övergivna.

 

narva_joesuu_beach

Sandstranden vid Narva-Jõesuu är både lång och bred och den
estländska kusten bjuder dessutom på många soltimmar.

 

Efter kusten ligger också Sillamäe. Staden byggdes av ryssarna och här utvann man bland annat det radioaktiva materialet till Sovjets första atombomb. Därför var staden helt stängd och hade inte ens ett eget namn. Den gick istället under namnet Leningrad 15. Eftersom verksamheten var topphemlig och de 30 000 personer som bodde här hade begränsad rörelsefrihet la man rätt mycket krut på staden och dess byggnader för att invånarna skulle trivas. Är du intresserad av stalinistisk arkitektur är det här ett eldorado.

 

Sillamäe

I Sillamäe finns fantastisk, men numera rätt bedagad, stalinistisk arkitektur.

 

När man är i de här trakterna är det omöjligt att åka förbi Narva, där en mycket ung Karl XII spöade ryssarna rejält år 1700. Narva var en mycket vacker barockstad som förstördes helt under striderna mellan tyskar och ryssar 1944. Stora delar av den stora borgen förstördes också, men har successivt byggts upp och är idag en imponerande byggnad. Här finns också ett fint museum och en borggård där man under sommarperioden visar upp och säljer gamla hantverk – ungefär som man gör på Skansen.

För den som är intresserad av andra världskriget finns det hur mycket som helst att se i de här trakterna. Under ett drygt halvårs strider dödades 150 000 ryssar och 20 000 tyskar innan de sistnämnda tvingades ge sig av. Monumenten är många.

Blir det lite för mycket krigshistoria går det utmärkt att titta på andra delar av Ida-Virumaa.

Här finns till exempel Peipus som faktiskt är Europas femte största insjö och där kusten påminner mycket om Sandskogen i Ystad.

I Kuremäe, som ligger i närheten av sjön, finns ett nunnekloster som tillhör den ryskortodoxa kyrkan. Klostret byggdes i mitten av 1800-talet när den dåvarande tsaren försökte "ryssifiera" området. Än idag bebos det vackra klostret av ett 100-tal rätt surmulna nunnor.

 

Kuremae monaster

Klostret i Kuremäe är fortfarande aktivt.

 

Ett stycke planekonomisk industrihistoria kan studeras i staden Kohtla-Järve som är helt uppbyggd kring den inte särskilt miljövänliga brytningen av oljeskiffer. Oljan som utvinns ur skiffern står fortfarande för så gott hela Estlands elproduktion och ger också råvara till den kemisk industrin. För den som gillar gammaldags handfast produktion är industrierna i Kothla-Järve ett fantastiskt, men samtidigt beklämmande, monument över den sovjetiska tiden i Estland.

Vill du se hur gruvarbetarna hade det nere i de långa, trånga gruvgångarna går det att göra det i Kohtla-Nõmme där man öppnat en kilometer av gamla gruvgångar.

 

Kohtla Kaevanduspark

Det är inte svårt att föreställa sig hur gruvarbetarna hade det en bit tillbaka i tiden.

 

Sovjetindustrin kan balanseras upp med ett besök i staden Jõhvi. Här bor 12 000 invånare, men man har en häpnadsväckande konserthall med två scener och egen musikskola. Hit kommer stora erkända artister och spelar för fulla hus och man har en balettfestival i maj som säljer slut fortare än Lucky Luke drar sin revolver.

När själen fått sitt kan det vara en bra idé att rasta familjen på äventyrsparken Alutaguse Adventure Park som bjuder på olika klätterbanor för alla åldrar högt uppe i träden. Banorna avslutas alla med ziplines (långa vajrar som man glider nerför iförd en sele) varav den längsta är 400 meter. Under vintrarna är det förresten väldigt poppis bland längdåkare att lägga sig på träningsläger i Alutaguse och det finns också enkla rum för en mycket överkomlig summa.

 

Alutaguse_adventurepark

Äventyrsparken Alutaguse passar för alla åldrar.

 

Att bo i Ida-Virumaa

Geografiskt strategiskt placerat med det mesta i Ida-Virumaa inom räckhåll ligger Toila Spa Hotel i Toila. Hotellet har sina rötter i Sovjeteran, men har förädlats mycket sedan den tiden. Här kan du till exempel inleda din dag med simning och 40 minuters massage. Dubbelrummet med frukost kostar 80 euro och massagen 25 euro.

 

Toila Spa

Själva byggnaden på Toila Spa är inte särskilt spännande,
men spaanläggningarna är desto bättre.

 

Är din arkitektoniska böjelse funkis är spahotellet Narva-Jõesuu ett bra tips. När man skulle bygga huset 1961 letade man fram gamla ritningar som var gjorda på 30-talet för ett spa som aldrig blev byggt. När man långt senare fick fram pengar för att renovera var huset redan kulturskyddat och därmed ser det fortfarande ut som det var tänkt på 30-talet. Riktigt häftigt. Dubbelrum med frukost från 80 euro. 20 meter norrut från hotellet ligger 12 kilometer fantastisk sandstrand och åt andra hållet massor av hus som är rester från Narva-Jõesuus storhetstid som kurort på 1920-talet.

En bit längre bort efter strandvägen ligger Meresuu Spa & Hotel. Det är betydligt tjusigare och är objektivt sett bättre, men är inte lika charmigt. Dubbelrummet med frukost kostar från 99 euro.

 

Meresuu SPA_Narva-Jõesuu

Utsikten från Meresuu Spa & Hotel.

 

Vill du stanna över natten i Narva är Hostel Elektra ett enkelt och billigt (45 euro för dubbelrum med frukost), men trevligt, hostel i Narva.

Lilla Hostel Avinurme (som förstås ligger i just Avinurme) bjuder på sympatiska priser och obetalbar inredning för den nostalgiske. Ett rum för fyra kostar 80 euro och bäddar i sovsal 15 euro per person.

Maidla Manor är ett annat tips. Det är ett barockgods som tjänar som skola dagtid och används som festlokal när eleverna inte är på plats. Ett fantastiskt utnyttjande av ett underbart hus där det mesta är i originalskick och har renoverats med varsam hand. Här finns också ett hostel med rum som rymmer 2-5 personer, det kostar 15 euro per person och lägger du till 4 euro får ni även frukost.

 

Maidla manor

Maidla Manor är ett orört och väldigt charmigt barockslott.

Moisahotell Meintack, i närheten av Maätaguse, är ett mysigt litet hotell ute på landet. De har en kompakt, men trevlig, spaavdelning med pool, bubbelpool och ett par olika sorters bastu. Att allt drivs med miljövänlig energi (solenergi och jordvärme) är extra kul i dessa trakter där allt annars får sin energi från oljeskiffer. Jag höll på att ramla av stolen när de berättade vad det kostade att bo här - för 60 Euro får man ett utmärkt dubbelrum, frukost och fri tillgång till spaavdelningen. För en timmes massage får du lägga till 30 Euro. Sen är det kanske lite si och så med engelskkunskaperna och menyerna är på estniska och ryska, men med den prislappen kan jag bjuda på det!

 

Maetaguse manor_hotel

För vandrarhemspriser kan du bo på mysiga Meintack.

 

Tänk också på att det är gott om B&B i Estland. Priserna för en natt och frukost startar på ungefär 15 euro för en person. Ett väldigt prisvärt och intressant sätt att resa på.

 

 

Att bo i Tallinn

När du kommer till Tallinn finns det många boenden att välja på. Här är ett litet urval.

Klassiska Hotel Viru byggdes under Sovjettiden för att KGB skulle ha koll på alla utländska besökare och det var proppfullt med mikrofoner och kameror. På översta våningen (som officiellt inte fanns) höll KGB-spionerna till. När Estland förklarade sig självständiga 1991 försvann spionerna över en natt och man hittade flera hemliga rum. Ett av rummen har gjorts om till ett intressant minimuseum. Från 95 euro för ett dubbelrum.

 

KGB-kamera

Den här pistolliknande kameran använde KGB på Hotel Viru.

 

Känner du för ett mysigare hotell kan Merchants House Hotel vara något. Det är ett boutiquehotell med 39 rum och ligger väldigt bra placerat i Gamla Stan. De äldsta delarna av hotellet är från 1500-talet så förvänta dig inga standardlösningar. Dubbelrummen börjar på 79 euro under lågsäsong.

Vill du bo riktigt lyxigt till ett förvånansvärt bra pris är Hotel Telegraaf ett bra tips. Det ligger i gamla post- och telegrafbyggnaden och har en mycket bra restaurang samt fin spaanläggning som ingår i rumspriset, som startar på 145 Euro.

 

Telegraaf

Den ryska restaurangen Tchaikovsky på Telegraaf är riktigt bra.

 

Mat som är värd en omväg

Om du gillar närodlat, god genuin mat och häftiga gamla miljöer skulle jag föreslå att du tar en liten omväg till Põhjaka mõis som ligger i Järvamaa mellan Tallinn och Tartu. Här har tre unga kockar rustat upp den gamla herrgården, men lämnat mycket av den gamla slitna miljön. Maten är dock allt annat än sliten. Här lagar man mat med lokala råvaror och källaren är fylld med inläggningar och egna konserveringar. Fantastiskt säger de som varit där (jag har inte lyckats med det ännu)!

 

Att shoppa i Ida-Virumaa och Tallinn

Avinurme är en liten by där man satsat mycket på hantverk i trä. Bakgrunden är enkel. Under den sovjetiska tiden tillverkades här miljontals trätunnor för surkålsproduktion. Vid självständigheten försvann inte bara ryssarna utan även huvuddelen av exporten till den forna ockupanten. I Avinurme växlade man då från tunnor till bland annat korgar. Allt om detta kan man se på museet där man också kan köpa en del av produkterna. Ett större sortiment av trägrejer finns dock på familjeföretaget E.Strauss på andra sidan gatan.

 

Korgar

Vill du ha en korg i någon form? Då är Avinurme rätt plats!

 

Sepa Äri ligger i Gamla Stan i Tallinn och säljer enbart smidda produkter. Här finns massor av saker till väldigt bra priser. Har du något du själv vill få gjort kan du ta med dig en enkel skiss så gör de verklighet av dina drömmar – åtminstone sådana som innefattar smide.

I Gamla Stan – som förresten är utsett till världsarv av Unesco – finns också en hel del gallerier, antikhandlare och affärer som säljer konsthantverk av olika slag.

 

Handel Gamla Stan

I Gamla Stan i Tallinn finns också stånd inspirerade av äldre tider.

 

Vill du ta med dig lite typisk mat hem från Estland skulle jag föreslå att du beger dig till shoppingcentret Viru Keskus som ligger under Hotel Viru. Här finns varuhuset Kaubamaja som har en rejäl matbutik – Toidumaailama - som har också bjuder på manuell chark- och ostdisk.

Estlands största spritfabrik ligger mellan flygplatsen och centrum. Liviko heter den och företaget sitter på två av Estlands starkaste varumärken – vodkan Viru Valge och den kryddade rombaserade likören Vana Tallinn. De har en mycket prisvärd butik i anslutning till fabriken.

 

Användbara länkar

 

Allmänt om Estland, Ida-Virumaa och Tallinn

Tallinns flygplats (www.tallinn-airport.ee)

Tallinn (www.tourism.tallinn.ee)

Ida-Virumaa (www.discovering-estonia.eu)

Hela Estland (www.visitestonia.com)

 

Att ta sig till Estland

Flygbussarna (www.flygbussarna.se)

Flybe (www.flybe.com

Estonian Air (www.estonian-air.com)

SAS (www.sas.se)

Tallink Silja Line (www.tallinksilja.com

 

Att ta sig runt

Hyrbil (www.holidayautos.se)

Bussar (www.tpilet.ee/en)

Tåg ­(www.edel.ee)

 

Att göra i Ida-Virumaa

Narva museum (www.narvamuuseum.ee)

Sillamäe (www.sillamae.ee)

Kuremäe nunnekloster (www.puhtitsa.ee

Kohtla-Nõmme gruvmuseum (www.kaevanduspark.ee)

Jõhvi konserthall (www.concert.ee

Äventyrsparken Alutaguse Adventure Park (www.alutaguse.com)

 

Att bo i Ida-Virumaa

Toila Spa Hotel (www.toilaspa.ee)

Spahotellet Narva-Jõesuu (www.narvajoesuu.ee)

Meresuu Spa & Hotel (www.meresuu.ee)

Hostel Elektra (www.elektra.nev.ee)

Hostel Avinurme (www.avinurmehostel.ee)

Maidla Manor (www.maidla.ee)

Moisahotell Meintack (www.moisahotell.ee)

 

Att bo i Tallinn

Hotel Viru (www.sokoshotels.ee)

Merchants House Hotel (www.merchantshousehotel.com)

Hotel Telegraaf (www.telegraafhotel.com)

 

Mat värd en omväg

Põhjaka mõis (www.pohjaka.ee)

 

Att shoppa i Ida-Virumaa och Tallinn

Avinurme museum (www.elulaadikeskus.ee)

E.Strauss (www.puiduait.ee

Sepa Äri (www.ross.ee)

Toidumaailama (www.kaubamaja.ee)

Liviko (www.liviko.ee)

Visa alla restips