Starta med Flygbussarna och åk till Dubai

2017-12-06 11:02

Dubai har på kort tid utvecklats från en traditionell ökennation till en världsmetropol med science fiction-känsla. På topp av det bjuder man på arabisk exotism, shopping och badstränder. Det har många svenskar upptäckt och det går numera flera flygningar om dagen till Sheik Mohammeds annorlunda emirat.

Dubais historia som världsmetropol är rätt kort. Det började med att man hittade olja i slutet av 1960-talet. Pengarna som strömmade in investerades i infrastruktur och emiren satsade också hårt på att förvandla Dubai till ett ekonomiskt centrum för handel och finans.

Strategin har hittills varit lyckosam och idag kommer bara fem procent av landets intäkter från oljan, resten främst från handel och turism, som ökat lavinartat. År 2020 (när man också är värd för världsutställningen Expo 2020) räknar Dubai med att uppnå 20 miljoner besökare.

 

Personalen på den mörklagds restaurangen har ljusförstärkare av militärt snitt för att kunna servera.
 

Det finns mycket som lockar turisterna. Förutom shoppingen bjuder Dubai på massor av fantastiska hotell, hyggliga badstränder, mycket god mat och en nästan obegränsad mängd aktiviteter. Vill du bo under vattnet, frysa bort dina fettceller, spela kamelpolo, äta i totalt mörker, täcka hela ansiktet med guld, eller lära dig prata med hästar? Allt detta går att fixa i Dubai!
 

Här möts gammalt och nytt. En traditionell dhow i trä byggs framför en hypermodern skyskrapa i rostfritt och glas.
 

Skyskraporna är Dubais mest synliga symbol. Den första skyskrapan byggdes 1977, nu finns många av världens största skyskrapor här. Än så länge har man också världens högsta byggnad, den 828 meter höga Burj Khalifa.

Just nu byggs dock en 1 000 meter hög skrapa i Jeddah i Saudiarabien. För att möta detta påstås det i Dubai att man redan planerar för en ännu högre byggnad. Exakt hur hög den blir tänker man dock inte avslöja för att hålla konkurrenterna i osäkerhet…

 

Det här är Förenade arabemiraten (UAE).
 

Det faktum att Dubai är både en stad och ett emirat som är en del av landet Förenade Arabemiraten (UAE) gör de geografiska begreppen en smula förvirrande.

Så här ligger det till: Landet UAE skapades 1971. Sju emirat –  Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaywayn gick då samman. Huvudstad är Adu Dhabi (i emiratet Abu Dhab). Största oljetillgångarna finns också i Abu Dhabi och även Dubai har en del olja, de övriga är helt utan olja. Det är med andra ord inte så svårt att förstå vilka emirat/emirer som bestämmer.

Som turist lär du inte märka särskilt mycket av politiken i landet, förutom att Dubai är betydligt liberalare än många av de andra emiraten i UAE och ännu mer så om man jämför med andra arabstater. I Dubai hittar du till exempel en hel del kvinnliga chefer, även på väldigt höga poster.

 

Att ta sig till Dubai

Det finns egentligen bara två vettiga sätt att ta sig reguljärt till Dubai (www.visitdubai.com).

Den ena är med Norwegian (www.norwegian.com) som flyger direkt från Stockholm mer eller mindre dagligen under högsäsongen november-april. Att de inte flyger resten av året är inte svårt att förstå, under sommarhalvåret är det minst sagt varmt i Dubai – över +40 grader och 70 % luftfuktighet är inget för skandinaver.
 

Emirates har en hel terminal för sig själva i Dubai.
 

Den andra möjligheten är att flyga med Dubais eget flygbolag Emirates (www.emirates.com). De flyger samtliga dagar i veckan och har dessutom just dragit igång en extra kvällstur under fredag, lördag och söndag.

Om man ska jämföra de två bolagen så kan det sammanfattas så här:

Pris: Norwegian bjuder på de lägsta priserna. Här kan du få en biljett för knappt 2 500 kronor. På Emirates får du räkna med runt 5 000 kronor om det inte dyker upp specialerbjudanden.

Bagage: Grundpriset på Norwegian tillåter ett handbagage, en väska på 20 kg kostar 190 kronor per sträcka. Ekonomiklass på Emirates tillåter minst 23 kilo bagage.

Underhållning: Emirates har ett av de största utbuden av filmer som finns på något flygbolag. De har också Wi-Fi ombord. De första 20 Mb får du gratis om du har registrerat dig för Emirates bonusprogram, Skywards. Gratispotten går självfallet åt rätt snabbt, men du kan enkelt köpa ytterligare 500 Mb för 11 dollar och de räcker hela resan.

Mat: Ingår på Emirates, kostar 270 kronor per sträcka på Norwegian.

Flygtider: Mer civiliserade avgångstider på Emirates och flygtiden är ungefär en halvtimme kortare.

Vill du ha en paketresa kan du bland annat åka med Ving (www.ving.se), Apollo (www.apollo.se), TUI (www.tui.se) Airtours (www.airtours.se) och Solresor (www.solresor.se).

 

Linda Jacobsson tar hand om grupper i Dubai.
 

Du kan också ta kontakt med Malin Kronqvist och Linda Jacobsson (som bor i Dubai). Tillsammans driver de företaget Ditt Dubai (www.dittdubai.se).

Det är ett litet svenskt bolag som specialiserat sig på att ta hand om privata grupper, ofta familjer eller tjejgrupper på kortsemester. De har massor av erfarenhet av Dubai och de vet allt som är värt att veta om det lilla emiratet.
 

Dubais glänsande flygplats är högeffektiv.
 

Om du tror att du kommer att åka till Dubai fler gånger ska du förresten passa på att registrera dig för det man kallar Smart Gate. Du kan göra det medan du väntar på bagaget. Det betyder att du nästa gång du landar i Dubai kan knalla igenom en elektronisk ankomstgate och passkontrollen tar därmed bara någon minut. Ytterst smidigt!

 

Att ta sig runt i Dubai

Dubais metro är självfallet hypermodern.
 

RTA (www.rta.ae) ansvarar för metro, spårväg, bussar och passagerarbåtar i Dubai. För att resa kollektivt krävs det ett Nol Card (www.nol.ae) som går att köpa på en massa ställen.

Att resa kollektivt är väldigt billigt. Du kan antingen ladda på kortet och betala allt eftersom (en resa kostar minst 3 dirham och en dirham är när detta skrivs ungefär 2,30 kronor) eller köpa kort för en hel dag (20 diram och gäller i alla zoner) eller en hel vecka (för en vuxen 50-110 dirham, beroende på hur många zoner man vill åka i).
 

Det finns två stora taxibolag i Dubai, båda ägs av emiren.
 

Vill du resa lite bekvämare är taxi ett utmärkt alternativ. Dubai har världens femte billigaste taxisystem, det funkar utmärkt och det finns nästan alltid bilar. En resa från flygplatsen till centrum kostar exempelvis runt 50 dirham, vilket är ungefär 120 kronor.

Det går också att hyra bil relativt billigt, men ska du inte lämna stan är det direkt oklokt att ha egen bil. Trafiken är stundtals hysterisk och på många ställen är det svårt att hitta p-platser.
 

Dubai är helt platt och därför mycket lättcyklat.
 

Man har också börjat bygga ut ett cykeluthyrningssystem som heter Nextbike (www.bykystations.com/en/dubai/locations/). En halvtimme kostar 15 dirham och ett helt dygn 80 dirham. För att hyra behöver du en telefon och ett kreditkort. Resten är busenkelt.

Det finns förresten väldigt gott om gratis statligt wifi runt om i staden Dubai.

 

Att bo i Dubai

Det finns nästan hur många hotell som helst att välja på i Dubai. Allt från väldigt enkla hak till superlyx.

Rove Downtown är enkelt, men snyggt, och en samlingsplats för många yngre i Dubai.
 

Rove Downtown (www.rovehotels.com/hotel/rove-downtown/) är ett modernt, rätt avskalat hotell med små, men fräscha, rum. Det ligger (som namnet antyder) i Downtown, ett stenkast från världens största shoppingcenter, Dubai Mall, och världens (just nu) högsta byggnad, Burj Kalifa.

För att vara i Dubai, där man annars gillar marmor och guld, får Rove Downtown nog anses vara rätt hippt. Atmosfären är mycket avslappnad och för 400 dirham per natt för ett dubbelrum är det ett fynd.
 

Palace Downtown har utsikt mot världens högts byggnad.
 

Vill du bo riktigt lyxigt i Downtown är Palace Downtown (www.addresshotels.com/en/hotels/palace-downtown/) ett bra tips. Det ligger i ett palatsliknande residens med utsikt över den stora fontänen och sjön runt Burj Khalifa. Med lite tur kan du få ett dubbelrum inklusive frukost för 1 800 dirham per natt.
 

XVA är ett personligt hotell inrymt i några av de sista gamla husen i Dubai.
 

Vill du ha något mer avslappnat, intimt och personligt kan jag rekommendera lilla, rätt okända XVA Art Hotel (www.xvahotel.com) i Bastakia (eller Al Fahidi som det heter numera), som är den äldsta delen av Dubai. Här är gränderna så trånga att man får promenera den sista biten.

I tre traditionella hus har ägarinnan Mona Hauser byggt ett galleri, ett café, en liten affär och 14 traditionella och individuellt inredda rum. Här känns det plötsligt att man är i arabvärlden, även om inredningen har passerat västerländska ögon. Det är kort sagt väldigt trevligt och en natt kostar runt 400 dirham.
 

På Orient Guest House blir du snabbt en i familjen.
 

Skulle det vara fullt på XVA finns Orient Guest House (www.heritagedubaihotels.com) runt hörnet i samma område med ett likartat koncept, exklusive konsten. Inredningen är arabisk/indisk och de gamla vindtornen (gamla tiders luftkonditionering) finns kvar.

Det sociala livet på hotellet kretsar kring de två innergårdarna och personalen behandlar dig som en del av familjen. Dubbelrum med frukost från runt 275 dirham.
 

Five Palm är rätt pampigt även med Dubai-mått mätt.
 

Drar stränderna mer än stan kan du söka dig till Five Palm Jumeirah (www.fivehotelsandresorts.com). Det ligger precis vid vattnet med utsikt mot Dubai Marina, dit det tar 10 minuter med taxi.

Det här är ett stort, nyöppnat hotell, som trots att det ligger i det arkitektoniskt utlevande Dubai har lyckats väcka uppmärksamhet för sin arkitektur. En italiensk restaurang med två stjärnor från Guide Michelin och ett fantastiskt spa finns också här.

Betyget dras ner av att det byggs precis intill hotellet, men med tanke på hur snabbt det byggs här nere lär det snart vara avklarat. Du kan få ett dubbelrum utan frukost för runt 800 dirham. Kolla också deras halvpensionserbjudanden.
 

Bergen ligger alldeles bakom Ja Hatta.
 

Det finns faktiskt ett liv även utanför själva staden Dubai. Vill du uppleva lite av det är Ja Hatta Fort Hotel (www.jaresortshotels.com) en bra utgångspunkt. Hotellet ligger i den lilla traditionella staden Hatta. Det är 90 minuters körning från staden Dubai och här har investerats väldigt mycket för att locka turister även till landsbygden.

Hajarbergen, där man kan cykla och vandra, höjer sig precis bakom hotellet. Eftersom Ja Hatta Fort ligger för sig självt är man i princip hänvisad till hotellrestaurangen, men det gör inget eftersom den är lysande. Pris för ett stort dubbelrum mellan 650 (lågsäsong) och 950 (högsäsong) dirham. I rummet ryms också två barn.

 

Att äta i Dubai

I Dubai finns mat från strängt taget alla kök i världen och mycket av det som serveras är väldigt bra. Om du inte kan tänka dig att äta en god middag utan att dricka vin till ska du kolla i förväg att man serverar detta, väldigt många restauranger säljer inte alkohol.
 

Asia Asia bjuder på bra mat och fantastisk utsikt från sjätte våningen i Pier 7.
 

Dubai Marina (www.dubai-marina.com) ligger precis innanför de enorma artificiella öarna i The Palm. Här finns gott om restauranger av alla sorter, men ett bra tips är Pier 7 (www.pier7.ae) som har sju olika restauranger med många olika typer av kök. Pier 7 bjuder även på suverän utsikt från terasserna över kanalen i marinan.

Bu Qtair vinner inga designpriser, men oj, vilken mat de serverar.
 

Nordost om Dubai Marina börjar stranden och Jumeriah Beach. som sträcker sig sju kilometer och där du med jämna mellanrum hittar små centra med duschar och restauranger.

I en av fiskebyarna efter kusten finner du också fiskrestaurangen Bu Qtair (www.facebook.com/pages/Bu-Qtair-Restaurang). Fantastisk mat för väldigt bra pris och så gott som turistfritt. Gå in och peka på det du vill ha! Undvik bara fredagarna då det är väldigt hektiskt.
 

Arabian Tea House är inrymt i ett av rätt få återstående gamla hus.
 

I den gamla stadsdelen Al Fahidi finns ett par ställen som serverar mer traditionell mat från Dubai. The Arabian Tea House (www.arabianteahouse.co), heter så för att de har massor av olika tesorter. Men främst har de god mat av lokalt snitt i den lite högre klassen. Här kan du exempelvis njuta av iste i alla tänkbara varianter, diverse röror och bönor samt härliga grillspett i många olika varianter.
 

Kamelkebab på Local House.
 

Alldeles intill Arabian Tea House ligger restaurangen Local House (www.localhousedubai.com). Här satsar man stenhårt på viltkött i olika former. På menyn finns bland annat struts, kudu, impala och buffel. Själv testade jag kebab på kamel. En rejäl portion föregången av en stor fräsch sallad gick på 62 dirham. Mycket prisvärt.
 

Det är ingen risk att man missar skylten utanför Ravi.
 

I stadsdelen Satwa, som domineras av sydasiater, finns massor av olika streetfoodställen, shawarmarestauranger (en arabisk variant av grekiska gyros eller turkisk kebab) samt indiska och pakistanska restauranger.

Här får du snabb service, god mat och middag för under 50 dirham. På köpet bjuds du på kul people watching, kitschig shopping och du hittar också bra skräddare för att sy upp kläder. En av de bästa restaurangerna är pakistanska Ravi (Tel. 4331 5353) på Al Dhiyafa Road.
 

Food truck med Mad Max-tema.
 

Ett annat något oväntat inslag är de food trucks som återfinns på båda sidor vägen mot Abu Dhabi. Området kallas Last Exit (www.lastexit.ae) och varje restaurang har sitt eget tema som dock ofta rör sig kring amerikanskt 50-tal eller Mad Max-filmernas estetik. Mycket burgare, pizza, tacos och liknande mat, men självfallet även asiatiskt. Ingen fine dining, men välgjort och kul för ett besök, särskilt om de yngre i familjen är med.
 

Utsikten från Boardwalk är fantastisk, men det syns också på notan.
 

Nära Dubai Creek Golf Club ligger Boardwalk (www.dubaigolf.com/dubai-creek-golf-yacht-club/indulge/boardwalk.aspx) som hängt med ett bra tag. Förutom bra mat med rötter runt Medelhavet bjuder Boardwalk på härlig utsikt över vattnet, men det är också är rätt dyrt.

Passa på att ta en promenad efter maten för att bli av med några av kalorierna och kika samtidigt på alla de båtar av olika slag som ligger i hamnen.
 

På The Experience sitter alla gäster runt samma bord och i änden av rummet lagar Reif maten.
 

Vill du slå på riktigt stort tycker jag du ska söka upp Reif Othman som driver The Experience (www.theexperience.ae). Reif har tolv platser i det han kallar sin ”lägenhet”. Du kommer in i loungen, flyttar sedan till matsalen där du har full insikt in i köket, för att sedan flytta över i vardagsrummet för desserten.

Råvarorna flygs in från exempelvis Frankrike och Japan och Reif gör allt själv! Middagen med åtta rätter kostar 750 dirham per person, men är värd varenda slant.

 

Att göra i Dubai

När man ska berätta vad man ska göra i Dubai är det svårt att välja, det finns så otroligt mycket att hitta på!

Jag skulle dock vilja bjuda på några attraktioner som kanske inte är helt självklara och som du inte kan hitta på varenda hemsida med Dubai som tema.
 

Den falkformade galoppbanan i Dubai. Hotellet är den bruna byggnaden intill långsidan av banan.
 

Vi startar på ett ställe som inte så många turister åker till – Dubai Racing Club (www.dubaiworldcup.com). Att Dubais ledare Sheik

Mohammed är otroligt intresserad av hästar är ingen hemlighet och han har manifesterat det genom att bygga en enorm kapplöpningsbana som har formen av en falk om man ser den från ovan.

Kan du pricka in en tävlingsdag och är det minsta intresserad av hästar skulle jag föreslå att du bokar in en natt på Meydan Hotel (www.meydanhotels.com) som ligger efter ena långsidan av galoppbanan.

Från ditt hotellrum har du en fantastisk utsikt över banan. Vill du komma närmare händelsernas centrum kan du välja att gå ner på någon av de många restauranger som kantar gräsovalen. Störst av alla tävlingar är Dubai World Cup som kulminerar 31 mars och där slutpriset är 10 miljoner (dollar…)! Då får du dock räkna med att en natt på hotellet är rätt dyrbar. Glöm inte kikaren!
 

Här bor Sheik Mohammed, som vill att allt i Dubai ska vara nummer 1.
 

Vill du titta på hur sheik Mohammed själv bor kan du göra det – fast bara på stort avstånd. Dubais ledare har ett antal palats på ett enormt område mitt i staden Dubai och du kommer fram till porten på Zabeel Palace, men inte längre. Han bevakas av tämligen bestämda herrar i uniform som kör runt i Mercedes Geländewagens med nummerplåten 7.

Själv lär sheiken ha nummer 1. Det kan möjligen ha att göra med att han är mycket bestämd med att allt i Dubai ska vara nummer 1 – högsta byggnaden, största blomsterutställningen, högsta hotellet, största shoppingmallen, största konstgjorda ön, största inomhusskidbacken, snabbaste polisbilen, längsta målningen, etc.

Dessutom har Dubai (eller rättare sagt Förenade Arabemiraten) världens yngsta kvinnliga minister – Shamma Al Mazrim – som bara var 22 år när hon med sheik Mohammeds benägna bistånd blev ungdomsminister 2016.
 

Man måste ha en rejäl trädgård för att få in en A380 i naturlig storlek.
 

Miracle Garden (www.dubaimiraclegarden.com) är nu inne på sin sjätte säsong och är öppen från november till april. Det är en blomsterträdgård med flera världsrekord. Bland annat har man skapat världens största flygplan av blommor, det är en Airbus A380 – i naturlig storlek!
 

Futuristiskt på utsidan och naturligt på insidan. Det är Green Planet i ett nötskal.
 

Om vi fortsätter på naturtemat så är Green Planet (www.thegreenplanetdubai.com) ett relativt nytt och intressant ställe att ta sig till. Det ligger vid shoppingcentrat City Walk (www.citywalk.ae) och är ett futuristiskt hus som rymmer en inomhusregnskog med över 3 000 djur- och växterarter.

Var beredd på stora grupper med glada barn, det är poppis att ha sitt födelsedagskalas här! I City Walk finns också flera andra attraktioner för barn.
 

Solnedgång över Dubai sedd från färjan.
 

Vill du ge dig ut på vattnet så kör kollektivbolaget RTA (www.rta.ae) också färjor som ger väldigt fina fototillfällen. En bra idé är att ta färjan som går 17.30 på eftermiddagen från Al Jaddaf, då går solen ner under turen och det bjuds på fantastiskt ljus över staden.

När ni kommer till slutstationen ska ni be om hjälp med att ringa efter en taxi, annars är det en lång och mörk promenad innan ni når trafikerade gator. Det finns också en massa andra turer på vattnet i olika typer av flytetyg.

 

Tidigt på morgonen kommer tusentals gästarbetare till byggarbetsplatserna i Dubai.
 

Soluppgången är en annan magisk tidpunkt i Dubai. Om du orkar rulla ur sängen när böneutroparna i moskéerna drar igång vid femtiden på morgonen blir du rikligt belönad.

Du delar gatorna med gästarbetarna från Indien, Pakistan, Nepal och Bangladesh, utan vilkas hjälp inte en enda skyskrapa i Dubai skulle resa sig. Buss efter buss släpper av dem vid arbetsplatserna.

Man räknar för övrigt med att nästan 90 procent av befolkningen i Dubai är utlänningar! Det är allt från västerländska finansexperter till asiatiska hembiträden, men majoriteten är självfallet lågavlönade bygg- och servicearbetare.
 

De vackra vindtornen var sin tids luftkonditionering och lär ha funkat alldeles utmärkt i kombination med de traditionella materialen i husen.
 

Vill du lära dig mer om hur de 10 procent som är medborgare i Dubai har det, och om deras bakgrund, ska du söka dig till Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding (www.cultures.ae).

Här finns olika program där man kan göra allt från att lära sig om Dubais historia till att prova traditionell mat.

Under en ”Heritage Tour” för 80 dirham lär man sig att området där centret ligger är det äldsta i staden och ursprungligen byggdes av köpmän från Iran. De flyttade till Dubai för att undkomma en handelsskatt för cirka 200 år sedan. Husen byggdes av koraller, lera och kalk och var de första ”riktiga” husen i Dubai.

Idag har alla hus som är kvar renoverats omsorgsfullt och rymmer hotell, gallerier, muséer, restauranger och några små affärer. Numera kallas området Al Fahidi Historical Neighbourhood. Det är definitivt värt ett besök, som kontrast till de blänkande skyskraporna.
 

Global Village är ett bra ställe om du vill träffa lokalbefolkningen.
 

Global Village (www.globalvillage.ae) är också värd ett besök. Här ställer massor av länder ut och det finns också mat från världens alla hörn. Ovanpå det bjuds det på kulturella inslag, shower och (självfallet) shopping. Öppet från november till mars och mycket populärt bland de lokala emiratierna.

 

Att shoppa i Dubai

Dubai har ett rykte om att vara ett shoppingparadis med bra priser. Det sistnämnda håller dock på att förändras. Dels går hyrorna för affärerna kraftigt uppåt och från nyår införs det dessutom VAT (moms) för första gången i emiratens historia.

Vid nyår 2017/18 kommer man att lägga på 5 procent i skatt på de flesta varor. Man tjuvstartade hösten 2017 när man införde en skatt på 50 procent på läsk samt 100 procent på tobak och energidrycker!

Förhoppningen med detta är inte bara att dra in skattepengar utan också att förbättra folkhälsan, diabetes är nästan en epidemisk sjukdom i Dubai.
 

Akvariet på Dubai Mall är flera våningar högt.
 

Vill du trots stigande priser shoppa så finna alla möjligheter. Många svenskar startar i Dubai Mall (www.thedubaimall.com), som med sina 1 200 affärer lär vara världens största shoppingmall med dragplåster som skridskobana och jätteakvarium. Dubai Mall är lite som ett Disneyworld för vuxna som gillar märkesbutiker.

Färgrik kläd- och textilsouk.
 

Det finns också några områden med mer traditionella affärer och stånd. Den långa kanalen som går genom staden gör faktiskt att centrala Dubai rent geografiskt är en ö, fast ingen skulle drömma om att kalla staden det.

Längst upp på ”ön” ligger också kläd- och tygsouken Textile Souk och söder om den Meena Bazaar. Eftersom det är mest indier och pakistanier i den här delen av staden är kläderna och försäljningsknepen minst sagt färgstarka. Väldigt många säljare har av någon anledning kompisar i Gävle…
 

Allt är guld som glimmar på guldsouken i Dubai.
 

Tar du en färja från textilsouken över kanalen och färdas några hundra meter norrut kommer du till guldsouken i Deira där det finns precis hur mycket guld som helst.

Handeln är strikt reglerad och du behöver inte vara orolig för att du får något som inte är guld. Däremot bör du träna på din prutförmåga. Börja med att ta reda på dagspriset på guld i olika karat. Multiplicera det sedan med vikten på det du är intresserad, så vet du exakt hur mycket handlaren vill ha för det jobb som är gjort på smyckena. Med det som utgångspunkt kan du förhandla. Det hela görs enklare av att de flesta handlare har identiska eller i vart fall väldigt liknande smycken.
 

Antique Museum är ett lysande ställe för att handla hantverk i Dubai.
 

Ett annat bra ställe att shoppa på är Antique Museum, som namnet till trots är en gigantisk butik (eller rättare sagt fyra lager…) för hantverk av olika slag. Här finns allt från möbler till smycken och krimskrams.

Det drivs av Fakih Group (www.fakihonline.com) som lär vara världens största tillverkare och säljare av just hantverk. På Antique Museum hittar du inte bara saker med ursprung i Mellanöstern utan också produkter från bland annat Indien, Nepal, Vietnam, Filippinerna och Afrika.

På deras hemsida kan du i förväg se vad som erbjuds. Priserna är fasta, så du slipper pruta, vilket kan vara rätt befriande för en ovan svensk. Be hotellet printa en karta innan du ger dig av eftersom många taxichaufförer har en smula svårt att hitta hit.

Clas Johansson, www.tripant.com

 

Allmänt om Dubai

www.visitdubai.com

 

Att ta sig till Dubai

Reguljärt flyg:

Emirates (www.emirates.com)

Norwegian (www.norwegian.com)  

Paketresor:

Ving (www.ving.se)

Apollo (www.apollo.se)

TUI (www.tui.se)

Airtours (www.airtours.se)

Solresor (www.solresor.se)

Skräddarsydda resor:

Ditt Dubai (www.dittdubai.se)

 

Att ta sig runt i Dubai

RTA (www.rta.ae)

Nol Card (www.nol.ae)

 

Att bo i Dubai

Rove Downtown (www.rovehotels.com/hotel/rove-downtown/)

Palace Downtown (www.addresshotels.com/en/hotels/palace-downtown/)

XVA Art Hotel (www.xvahotel.com)

Orient Guest House (www.heritagedubaihotels.com)

Five Palm Jumeirah (www.fivehotelsandresorts.com)

Ja Hatta Fort Hotel (www.jaresortshotels.com)

 

Att äta i Dubai

Pier 7 (www.pier7.ae)

Bu Qtair (www.facebook.com/pages/Bu-Qtair-Restaurang)

The Arabian Tea House (www.arabianteahouse.co)

Local House (www.localhousedubai.com)

Ravi (Tel. 4331 5353)

Last Exit (www.lastexit.ae)

Boardwalk (www.dubaigolf.com/dubai-creek-golf-yacht-club/indulge/boardwalk.aspx)

The Experience (www.theexperience.ae)

 

Att göra i Dubai

Dubai Racing Club (www.dubaiworldcup.com)

Miracle Garden (www.dubaimiraclegarden.com)

Green Planet (www.thegreenplanetdubai.com)

Färjor RTA (www.rta.ae)

Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding (www.cultures.ae)

Globalvillage (www.globalvillage.ae)

 

Att shoppa i Dubai

Dubai Mall (www.thedubaimall.com)

Antique Museum (www.fakihonline.com)

Visa alla restips