De 20 bästa reseböckerna

2018-12-13 14:00

Är du lyckligt lottad i jul kommer du att få tid att krypa ner i en fåtölj med favoritboken. Dröm dig bort, koppla av eller lär dig något nytt! Vi tipsar om 20 reseskildringar i bokform som passar perfekt som klappar eller som en present till dig själv.

Så här hittar du böckerna

De böcker som fortfarande finns nya på svenska hittar du självfallet i den vanliga bokhandeln eller på nätet. Många har dock utgått ur sortimentet och då får du leta på antikvariat eller Bokbörsen. Kan du tänka dig att läsa eller lyssna på engelska blir det enklare, brittiska Amazon är bästa stället att leta på för dessa böcker.

 

1. Barna Hedenhös reser till Paris

Författare: Bertil Almqvist
Om boken: Böckerna om Barna Hedenhös resor runt om i världen har stimulerat många barns fantasi. Kombinationen av kluriga texter och härliga teckningar är oemotståndlig. Dessutom får läsarna en hel del kunskap på köpet.
I just den här boken reser Barna Hedenhös tillsammans med sin farbror Hugge och hans tjänsteälg Skanke till Paris. De förflyttas på samma gång till bronsåldern.
Att köpa: Finns som e-bok i pdf, men det kräver en rejäl skärm för att se teckningarna. Leta på Bokbörsen för den tryckta varianten.

 

2. Den afrikanska farmen (Out of Africa)

Författare: Karen Blixen
Om boken: Karen Blixens bok om de 17 år hon tillbringade i Kenya är spridd över hela världen. Det var också i Kenya som hennes författarskap formades och utvecklades. Åker du någon gång till Kenya huvudstad Nairobi ska du förresten passa på att besöka hennes gård som fortfarande finns kvar i ursprungligt skick. De stövlar Roberts Redford hade i filmatiseringen av boken står numera i sovrummet. Kan du inte ta dig hela vägen till Kenya är Karen Blixen-museet i danska Rungstedlund (www.blixen.dk) ett bra alternativ. Men börja med att läsa boken!
Att köpa: Finns i pocket, som nedladdad ljudbok och CD-bok.

 

3. Anteckningar från en liten ö (Notes from a small Island)

Författare: Bill Bryson
Om boken: Bill Bryson är en av de förnämsta nutida reseskribenterna. Många av hans böcker baserar sig på det absolut långsammaste sättet att resa – att gå till fots. I den här boken om en resa genom Storbritannien börjar färden till fots, men när orken tryter tar Bryson istället tåget vidare norrut. Förödande roligt och väldigt tänkvärt är det – oavsett om han går eller åker tåg.
Att köpa: Slutsåld i Sverige så leta på antikvariat och Bokbörsen. På engelska finns den som pocket, ljudbok och e-bok.

 

4. I Patagonien (In Patagonia)

Författare: Bruce Chatwin
Om boken: En skinnbit i Bruce Chatwins mormors vitrinskåp visar sig härhöra från en utdöd sengångare som levde i Patagonien. Skinnbiten inspirerar Chatwin att resa till Patagonien i början av 1970-talet. Han reser runt med rätt primitiva medel i det ödsliga landskapet och träffar massor av udda människor (bland andra en del svenskar) som sökt sig hit av en eller annan anledning.
Att köpa: Begagnad på antikvariat och Bokbörsen. Finns på engelska som pocket och e-bok.

 

5. På kamelrygg genom öknen (Tracks)

Författare: Robyn Davidson
Om boken: Boken är en väldigt personlig reseskildring om en ung kvinna som ger sig ut på en 270 mil lång och nio månader lång vandring genom i öknen i Australien med fyra kameler och en hund.
Innan resan blir hon utnyttjad och till och med hotad, men mycket vänder när tidningen National Geographic bestämmer sig för att skriva om vandringen. Artikeln blev mycket uppmärksammad och ledde till att Robyn Davidson skrev boken. Under skrivtiden bodde hon hos nobelpristagaren Doris Lessing. 2013 blev boken också film.
Att köpa: Knepig att få tag i, men försök på antikvariat och Bokbörsen. Finns på engelska både tryckt och som e-bok.

 

6. Beach (The Beach)

Författare: Alex Garland
Om boken: Garlands debutbok blev omgående en kultbok när den kom ut. Många generationer Asienresesande ungdomar kunde identifiera sig med huvudpersonen Richard, som med hjälp av en handritad karta hittar det perfekta paradiset ”The Beach”. Men snart upptäcker han att även paradiset rymmer farliga hemligheter.
Boken blev år 2000 film med Leonardo DiCaprio i rollen som Richard.
Att köpa: Bara som begagnad på svenska. Pocket, ljudbok och e-bok på engelska.

 

7. Wild Coast

Författare: John Gimlette
Om boken: En tre månader lång resa till Guyana, Surinam och Franska Guyana i nordöstra Sydamerika resulterade i det som blev årets reseskildring 2012.
Gimlette skildrar ett av världens mest otillgängliga områden, där djungeln är så tät att ingen riktigt vet var gränserna mellan länderna går. Författaren stöter på osannolik natur och häpnadsväckande människor med mycket varierade bakgrunder.
Att köpa: Pocket och e-bok på engelska.

 

8. Vagabondliv i Frankrike

Författare: Ivar Lo-Johansson
Om boken: Lantarbetarsonen Ivar Lo-Johansson dog 1990 efter ett långt författarliv, som var både produktivt och spände över många områden.
Hans första böcker var dock reseskildringar från 1920-talet där han skildrade fattigdomen och arbetarklassens hårda tillvaro ute i Europa. Den här boken beskriver hans upplevelser i Frankrike.
Att köpa: Finns som e-bok och begagnad. Boken finns också i en samlingsvolym med flera andra reseskildringar – Dagbok från 20-talet.

 

9. På Väg (On the Road)

Författare: Jack Kerouac
Om boken: Även om du läst Keroucs klassiska skildring av att kasta loss och ge sig iväg med öppet sinne kan det vara värt att göra det igen. När boken om Kerouacs resor i USA och Mexiko kom ut för över 60 år sedan var nämligen texten hårt redigerad av förlaget. Allt som sågs som omoraliskt skrevs om eller ströks.
Först 2016 kom originalversionen ut på svenska. Läs den och jämför så kommer du att bli förfärad vad en redaktör kan göra med en bok.
Att köpa: Finns som pocket på svenska. Den engelska versionen finns som pocket och e-bok.

 

10. Tunn Luft (Into thin Air)

Författare: John Krakauer
Om boken: En uppmärksammad artikel i den amerikanska äventyrstidningen Outside var basen för den här boken om det olycksdrabbade året 1996 då mycket gick snett på världens högsta berg.
Äventyrsskribenten Krakauer var själv en av de klättrare som nådde toppen av Mount Everest, men många andra omkom på berget. Boken är en lysande skildring av dramat, men den orsakade också mycket diskussioner om vem som gjort vad när den kom ut.
Att köpa: Finns både som e-bok och inbunden på svenska samt självfallet också på engelska.

 

11. Venice

Författare: Jan Morris
Om boken: Jan Morris skrev boken om Venedig för mer än 50 år sedan, men har uppdaterat den tre gånger sedan dess. Boken tränger i staden och dess invånare på ett unikt sätt.
Jan Morris liv är för övrigt minst lika spännande som boken. Hon började livet som James Morris och hade en karriär i militären samt var den första som rapporterade när Edmund Hillary nådde toppen av Mount Everest 1953. 1972 gjorde James en könskorrigerande operation och blev Jan.
Att köpa: Finns tryckt samt som e-bok och ljudbok på engelska.

 

12. Hyllning till Katalonien (Homage to Catalonia)

Författare: George Orwell
Om boken: Den självbiografiska boken handlar om Orwells deltagande i det spanska inbördeskriget i slutet 1930-talet, men fick minst sagt svalt mottagande när den kom ut eftersom den inte var särskilt politiskt korrekt.
Efter Orwells död 1950 fick boken långt större uppmärksamhet, men det dröjde ändå till början av 1970-talet innan den kom ut på svenska.
Att köpa: Leta på Bokbörsen eller köp på engelska som tryckt eller ljudbok.

 

13. Coasting

Författare: Jonathan Raban
Om boken: I boken, som kom ut i slutet av 1980-talet, skriver Raban om sin segling runt brittiska öarna i en gammal 32 fots ketch som heter Gosfield Maid. Han navigerar genom att följa kusten och har hjälp av sjökort och en handkompass.
Under resan funderar han på bland annat sin egen uppväxt i ett socialt isolerat prästhem och Margaret Thatchers krig på Falklandsöarna.
Att köpa: Finns som tryckt och e-bok på engelska.

 

14. Interstate

Författare: Julian Sayarer
Om boken: Interstate är den nyaste boken på listan och är baserad på författarens egen resa. En ung filmmakare reser till New York för att jobba på ett drömprojekt. Problemet är att projektet lagts ner innan han hinner dit! Han bestämmer sig då för att lifta tillbaka till San Francisco. Samtidigt tar han tempen på ett USA i förändring.
Innan Interstate kom ut var Sayarer mest känd för diverse cykelturer. Bland annat slog han världsrekord för jorden-runt-cykling 2010.
Att köpa: Boken har (ännu) inte getts ut på svenska. Den finns som pocket och ljudbok på engelska.

 

15. Ensamseglare runt jorden (Sailing alone around the world)

Författare: Joshua Slocum
Om boken: Slocum var den första som seglade ensam runt jorden. Han gjorde det i slutet av 1800-talet och började hålla föredrag om äventyret redan under resans gång. Föredragen och en artikelserie blev grunden för hans bok om resan, som blev en stor succé när den kom ut vid sekelskiftet.
Joshua Slocum försvann spårlöst under en ensamsegling 1909.
Att köpa: Har getts ut i massor av utgåvor och finns fortfarande på svenska både i tryckt form och som ljudbok. På engelska finns den i alla former.

 

16. Southern Gates of Arabia

Författare: Freya Stark
Om boken: Vill du lära dig hur det fungerade i arabvärlden mellan världskrigen ska du läsa brittiskan Freya Starks klassiska skildring av de ofta strapatsrika resor hon gjorde i det som idag är södra Saudiarabien och Yemen.
Hon möter mycket spännande människor och skildrar dem med både respekt, charm och humor. Stark själv levde ett långt och spännande liv och dog 1993, 100 år gammal.
Att köpa: Som pocket på engelska.

 

17. Resa med Charley (Travels with Charley)

Författare: John Steinbeck
Om boken: Bara två år innan han fick Nobelpriset 1962 gav sig John Steinbeck ut på en lång resa genom USA i en husbil döpt efter Don Quijotes häst Rosinante. Hans enda sällskap är pudeln Charley och tillsammans besöker de nära 40 stater.
Enligt Steinbecks son Thomas gjorde han resan för att han visste att han var döende. Det litterära resultatet är både komiskt och melankoliskt, men alltid tänkvärt och rysligt välskrivet.
Att köpa: Relativt lätt att hitta som begagnad. På engelska finns den ny både i tryckt form och som ljudbok.

 

18. Den stora järnvägsbasaren (The Great Railway Bazaar)

Författare: Paul Theroux
Om boken: Theroux har skrivit massor av reseböcker, men många tycker att boken om hans järnvägsresa från London, via Istanbul till Asien under 1970-talet är hans bästa.
Paul Theroux är en sann reseromantiker, som reser enligt följande teser: res ensam, res lätt, res landvägen, stäng av mobilen och skaffa dig minst en ny vän.
Att köpa: Svår att få tag i på svenska. Finns som pocket och ljudbok på engelska.

 

19. Skräck och avsky i Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas)

Författare: Hunter S. Thompson
Om boken: Thompson är Gonzojournalistikens fader och skrev den här boken i samband med en reportageresa till Las Vegas där han skulle skriva om en motorcykeltävling. Det gick inte så bra. Däremot provade han massor av olika droger, slog sönder hotellrum och kraschade bilar. Dessa händelser kryddade med ett antal bisarra hallucinationer har blivit denna klassiker.
Thompson tog livet av sig 2005 och i en ceremoni (som betalades av Johnny Depp) sköts hans aska iväg med en kanon.
Att köpa: Lätt att hitta som begagnad. På engelska finns den tryckt och som ljudbok.

 

20. Jorden runt på 80 dagar (Around the World in 80 Days)

Författare: Jules Verne
Om boken: Den brittiske gentlemannen Phileas Fogg slår vad om att han kan resa jorden runt på åttio dagar. Han tar med sin franske betjänt, Jean Passepartout och tillsammans råkar de ut för massor av oförutsedda händelser. Mycket beror på att Fogg misstänks har rånat Bank of England och därför jagas av den engelske detektiven Fix.
Trots att romanen skrevs i slutet av 1800-talet är den härlig läsning för alla åldrar.
Att köpa: Finns på svenska och engelska, både som e-bok, ljudbok och i pocket.

Visa alla restips