Starta med Flygbussarna och åk till Årefjällen

2013-02-05 09:00

Många av Flygbussarnas resenärer åker till Årefjällen under sportlovet. Åre bjuder på Skandinaviens bästa piståkning och Flygbussarna bjuder dig på massor av tips om hur du planerar din Åreresa och vad du kan göra när du är där.

 

Are Kabinbanan
Det är så här man helst vill att det ska vara i Åre, strålande sol på Åreskutan.
Foto: Jonas Kullman


Att Skandinaviens bästa pistskidåkning återfinns i jämtländska Åre är det inte många som bestrider. Men Åre har inte bara bra skidbackar. På senare år har byn också nått internationell nivå på mycket av det som rör sig kring skidåkningen. Till exempel hotell, restauranger och andra aktiviteter.

Numera finns det mesta i Åre och det drar mycket folk. En baksida av det är att det är trångt i backarna och långa liftköer under de allra populäraste veckorna. Har du möjlighet så undvik sport- och påsklov, det är skonsammare både för plånboken och blodtrycket.

Åres skidåkning:

Åre är inte ett enda system utan egentligen flera olika. Längst österut ligger Björnen som är hopbyggt med de klassiska backarna på Åreskutan i centrala Åre. Efter Åre By blir det till att åka buss i några kilometer innan man kommer till Tegefjäll som i sin tur hänger ihop med Duved som ligger längst västerut och närmast Norge.

Grovt uttryckt kan man säga att Björnen och Tegefjäll är perfekt för barnfamiljer. I backarna på och runt Skutan håller de duktigare skidåkarna till och det lite bortglömda Duved har något för alla inklusive de riktigt duktiga (och är ofta ett bra tips när vädret är ruskigt på Åreskutan).

Vill du ha den bästa skidåkningen är det bra att vara morgonpigg. Då hinner du med några åk på nypreparerad snö i Stjärnbacken eller Lundsrappet innan alla andra har vaknat. Ett morgonalternativ är också att anmäla dig till Manchestermorgon när man öppnar kabinbanan och backarna för 60 personer redan 07.15! 200:- kostar det att vara ensam i backen.

När det börjar bli trångt i de populäraste backarna är det dags att lämna dem. En personlig, men ofta förbigången, favorit är Stendalsbacken, en perfekt backe att ladda på för fullt i med carvingskidorna. Från Stendalsliften kan du sedan åka till Tväråvalvet – en annan favorit när underlaget är bra.

Jag tycker också det är mycket väl investerade pengar att gå ihop och hyra en skidguide som tar er till de bästa ställena och samtidigt kan dig lite råd om din skidåkning.

Åre Skidskola
Att hyra en egen skidguide är en bra idé om man vill lära sig allt om skidsystemet på kort tid. Foto: Jonas Kullman

Att ta sig dit:

Det finns massor av sätt att ta sig till Åre. Många väljer flyget till Åre-Östersunds flygplats. SAS flyger från Stockholm året runt. Under sportloven går det dessutom SAS-flyg från Göteborg, Malmö och Ängelholm. Under några påskdagar har också Flyglinjen bestämt sig för att flyga från Jönköping till Åre.

Incheckning Arlanda

Många tar flyget till Åre. Nästa kollektiva alternativ är att ta tåget. Det finns både natt- och dagalternativ, men det är väldigt smidigt att ta nattåget och kliva av lagom till frukost. Det finns flera operatörer, men jag ger pluspoäng för Veolia som har gratis trådlöst internet, riktig restaurangvagn samt en resgodsvagn där man kan bli av med fjällbagaget.

För den som vill åka riktigt billigt är Årebussen som går från Stockholm och stannar på ett antal orter på vägen ett alternativ.

Slutligen kör många bil. Från Stockholm går snabbaste vägen E4:a norrut till ett avtag strax söder om Hudiksvall och därefter västerut till Ljusdal och slutligen via Ytterhogdal och Svenstavik. Det är lite drygt 60 mil och 6-8 timmars körning. Från Göteborg är det precis under 90 mil och tar 10-12 timmar. Snabbaste vägen går via Mariestad, Kristinehamn, Mora och Svenstavik. Från Malmö är det drygt 110 mil och den resan ska man kanske undvika om man inte är extremt road av att köra bil…

Att bo:

Den stora majoriteten av de som kommer till Åre hyr en lägenhet eller stuga. Utbudet är enormt och det finns allt från riktigt billiga lägenheter till enorma hus som koster en förmögenhet. Ett exempel på det sistnämnda är ”The Villa” som är 700 kvm stor och ägs av den norska hotellkungen Petter Stordalen. Den brukade hyras av en viss Zlatan Ibrahimovic innan han började bygga ett eget hus i trakten.

Skistar, som är Sveriges största skidortsoperatör, äger skidsystemet och är också de som förmedlar majoriteten av självhushållsboendet i Åre.

Letar du efter något mer speciellt är Ago Mitt i Åre ett alternativ. Här är också servicenivån högre.

The villa
Här i The Villa brukade Zlatan och hans familj bo.
Foto: Nina Dreyer-Hensley

Det finns också en hel rad hotell i Åre. Flottast av dem alla är Copperhill. Det ligger i Björnen och byggdes för ett antal år sedan för nära en miljard kronor, gick följaktligen i konkurs och togs sedan över av ovan nämnde Stordalen.

Ett bra alternativ för dig som gillar att vara mitt i backen är anrika Fjällgården som genomgått en total transformering och numera är ett väldigt mysigt hotell vid den drygt hundraåriga och byggnadsminnesmärkta Bergbanan som fortfarande segar sig upp från torget i Åre.

Fjällgården
Fjällgården bjuder på mysig fjällhotellskänsla.
Foto: Mats Lind

Längre ner efter Bergbanan ligger Hotell Granen som också bjuder på äkta fjällhotellskänsla och där man ofta kan träffa på Tomas Ledin, som är delägare i hotellet.

Bra läge för skidåkare i Åre By har också Tott som har drivits i massor av olika skepnader genom åren, men som nu verkat ha funnit en form som fungerar. De har också ett trevligt spa.

Den i särklass största spaanläggningen har dock Holiday Club som ligger i södra delen av byn vid Åresjön strand. Många förfärades när det finska jättebygget växte upp, men idag är de flesta ense om att det är ett suveränt familjehotell som bidragit mycket till att göra Åre till en året-runt-ort. En nersida är att det är lång promenad eller buss till backen som gäller.

Vill du testa ett annorlunda boende är Igloo Åre ett tips. Jag skulle inte rekommendera en vecka i igloo, men en natt är säkert kul!

Igloo Åre
Kallt, men kul är det att övernatta i en igloo.
Foto: Igloo Åre

Att ta sig runt:

När du installerat dig i Åre finns det inte många sätt att ta sig runt vid sidan av backarna. De som åkt bil använder ofta den, men annars är skidbussarna (du åker gratis med ditt liftkort) det vanligaste sättet att ta sig runt och du slipper ju parkeringsproblem om du lämnar bilen hemma. Bussarna börjar gå innan liftarna startar och går i stora drag varje halvtimme. Det finns också kvällsbussar, men den sista går vid niotiden så det är inget för den som vill ut och roa sig. Då är det apostlahästarna eller taxi som gäller.

Skidbuss Åre
Skidbussen är ett effektivt sätt för att ta sig till backarna.

Att äta:

Det finns en restaurang i snart sagt varje gathörn i Åre och kvaliteten är ofta riktigt bra! Tyvärr är priserna ofta rätt uppskruvade, efter en familjemiddag kan notan lätt bli en smärtsam upplevelse.

Min absoluta favorit är därför Broken, precis bredvid Bergbanans dalstation, där man serverar portioner för utsvultna skidåkare. Fullt, folkligt och trevlig stämning. Tonvikt på burgare (deras megaburgare är ett effektivt sätt att få tyst på den mest uthungrade tonåring), men testa också gärna deras smoked salmon sandwich. Alla barnrätter kostar 60:- och då får de små dricka hur mycket läsk de vill.

Dahlbom på Torget som drivs av krögarbröderna Jonas och Anders Dahlbom är också ett stabilt ställe. De har två våningar med barhäng på entréplan och lite lugnare finrestaurang med läcker utsikt på andra våningen.

En klassiker är Villa Tottebo som är inrymd i en gammal jaktvilla med skön atmosfär. De har lyckats hålla sig kvar på banan sedan 1995 med en meny som numera innehåller väldigt mycket jämtländska specialiteter.

Villa Tottebo
I den gamla jaktvillan Villa Tottebo serveras mycket jämtländska specialiteter.

De båda restaurangerna i hotellet Copperhill – med de samiska namnen Niesti (matstund) och Vaajese (sägen) - har också arbetat sig upp till en riktigt hög nivå och verkar ha bestämt sig för att stanna där. Men det går att få bra mat även ute i backarna.

Den riktiga klassikern på det här området är urtrevliga Buustamons Fjällgård som ligger lite gömd mellan backarna i Rödkulleområdet och Ullådalen. Ofta fullt, men hänger man i baren går det vanligtvis förvånansvärt fort att få bord. När vårsolen skiner är altanen svårslagen. På kvällarna kan man nå restaurangen med bandvagn.

Buustamon
På Buustamon bränner man sitt eget brännvin.

Ett liknande upplägg har den mindre Kastrullen som ligger i Högåsbacken i Björnen. De började som en kiosk utan rinnande vatten och med utedass. Nuförtiden har de fler anställda än vad de hade gäster i början och tisdagar och torsdagar kan man åka bandvagn hit för att äta på kvällen.

En annan trevlig bekantskap i Björnenbackarna är Lilla Tyrolen som ligger högst upp i Järvenbacken och har öppet dagar och kvällar. Bor du i Björnen så hämtar de dig på kvällen och är ni fler än sex personer och bor i Åre så bjuder de på taxi.

Hyddan ligger i nedre delen av Stjärnbacken i centrala Åre och drivs av Bobbo och Ingrid Nordenskiöld. Bobbo kanske du kommer ihåg från TV-serien Vildmark? Oavsett om du gör det eller inte så är det stor sannolikhet för att du kommer att trivas på Hyddan som serverar rejäl och god mat.

Bobbo Nordenskiöld
På Hyddan träffar du Bobbo Nordenskiöld.

Sen får vi självfallet inte glömma bort Stendalingen, renkorven i tunnbröd som serverats av Jonlevis längst ner i Stendalsbacken i över 20 år. En solig vårdag är det en svårslagen lunch och att värma sig vid elden i tältkåtan kan också vara mysigt. Öppettiderna är dock tämligen svårförutsägbara.

Vill du slå på verkligt stort tar du bil eller taxi till Fäviken på andra sidan Åreskutan. I Magasinet huserar den unga kocken Magnus Nilsson som fått välförtjänt uppmärksamhet i den stora gastronomiska världen för sitt minst sagt vågade kök. Han är nästan besatt av lokala råvaror av absolut högsta kvalitet och fiskar, jagar, saltar, torkar, röker, syltar och saftar allt som går att hitta. Vill du inte åka hem efter maten finns några rum för middagsgäster. Vill du lära dig mer om Fäviken innan besöket kan du läsa Magnus Nilssons bok "Fäviken".

Att göra:

Det finns flera arrangörer som bjuder på hundspannsturer i och runt Åre. Min personliga favorit är dansken Keld Legind som håller till i den pittoreska fjällbyn Ottsjö några mil söder om Åre. En halvdag kostar runt 750:- och en heldag cirka 1 100:-.

Hästar finns det också gott om i Åreområdet och det finns ridturer året runt, hel- eller halvdagar. En halvdagstur kostar från cirka 600:- per person och en heldag en tusenlapp.

Vill du prova att köra snöskoter under kunnig ledning så går det utmärkt på flera ställen i Åreområdet. Kostar från knappt 600:- för ett par timmar. Längre turer finns givetvis också.

Förutom dessa aktiviteter kan du prova på isklättring, att susa fram på en zipline, åka kälke, skidskytte, snowbike, att utforska grottor, fiska, köra bil på isen, besöka ett sameläger, flyga skärmflyg och mycket annat!

Hundspann Åre
Att lämna backarna under en dag och åka hundspann brukar alla gilla.
Foto: Jämtland Härjedalen Turism/Fredric BromanAnvändbara länkar

Allmän info om Åre

Åre Året runt – www.are360.com

Skistar – www.skistar.se

 

Att ta sig till Åre

SAS – www.sas.se

Flyglinjen – www.flyglinjen.se

Veolia – www.veolia-transport.se

SJ – www.sj.se

Årebussarna – www.arebussen.se

 

Stugor och lägenheter i Åre

Skistar – www.skistar.se - 0771-84 00 00

Ago Mitt i Åre - www.mittiare.se - 0647-515 00

 

Hotell i Åre

Copperhill - www.copperhill.se

Fjällgården – www.fjallgarden.se

Hotell Granen – www.aregranen.se

Tott – www.tottare.com

Holiday Club – www.holidayclub.se

Åre Igloos – www.iglooare.com

 

Ta sig runt i Åre

Skidbussens tidtabell - www.skistar.com/Global/Destinationer/Are/PDF/Busstidtabell_2012_2013_ny.pdf

Taxi Åre, 0647-100 22

Björn Ohlssons Taxi, 0647-505 55


Åredalens Taxi, 0647-204 44

 

Restauranger i Åretrakten

Broken – www.broken-are.com – 0647-506 33

Dahlbom på Torget www.dahlbompatorget.se 0647-508 20

Villa Tottebo – www.villatottebo.se – 0647-506 20

Niesti och Vaajese – www.copperhill.se ­– 0647-143 00

Buustamon – www.buustamonsfjallgard.se – 0647-531 75

Hyddan – www.hyddan.se – 0647-66 59 77

Lilla Tyrolen – www.lilla-tyrolen.se – 0647-324 25

Kastrullen – www.kastrullen.com – 070-623 05 33    

Fäviken – www.favikenmagasinet.se – 0647-401 77

              

Hundspann i Årefjällen

Här möter du tre av Årefjällens hundspannsförare -www.hundspann.z.se

Keld Legind, Ottsjö – 0647-342 67

Åre Björnen Hundspann, Duved – 070-343 31 64

Åre Sleddog Adventures, Undersåker – 0647-303 81

 

Ridning i Åre

Angeyja Islandshästar, Nordhallen – www.angeyjaislandshastar.se – 0647-220 07

Annagården, norr om Duved, www.annagarden.se

Åre Ridcenter, Ottsjö, www.are-ridcenter.com – 0647-340 12

 

Skotersafari i Åretrakten

Camp Åre – www.campare.se - 0647-525 25

Årekläppens Skoter&Äventyr – www.areklappenskoter.com – 0647-537 40

Åreguiderna – www.areguiderna.se – 0647-507 00

Visa alla restips