Toscana vid sidan av guideböckerna

2012-07-11 09:00

Starta med Flygbussarna och åk till Toscana, Italien. Den italienska regionen Toscana behöver väl egentligen ingen närmare introduktion. Toscana har varit en turistdestination sen urminnes tider och det finns många goda skäl till det. Skälen varierar beroende på vem du pratar med, men själv tycker jag att de gröna kullarna, de underbara små bergsstäderna, den härliga maten, vinet och den sköna stämningen är det som lockar mest.

Många skulle säkert lägga till givna turistattraktioner som exempelvis Florens med alla sina sevärdheter, de höga tornhusen i San Gimignano och lutande tornet i Pisa. Men jag tänker inte ägna mig åt självklarheter som du kan läsa om i vilken guidebok som helst. Istället ska vi tillsammans bege oss till ställen som inte är så lätta att finna.

Det finns enormt mycket att se och göra i Toscana och för att begränsa det kommer jag att koncentrera mig på de centrala delarna av provinsen med en liten avstickare norrut.

Monticchiello

Den lilla bergsstaden Monticchiello är en typisk toscansk stad som bjuder på medeltida murar, teater och härlig mat på La Porta som du kan skymta till vänster om stadsporten.

Att ta sig dit:

Till Toscana kan du flyga på många olika sätt. Allra kortast transfer för de centrala delarna av Toscana får du genom att flyga till Florens. Bästa förbindelsen hit tycker jag personligen är Swiss via Zürich, men Lufthansa flyger också hit.

Att byta plan är dock alltid en smula krångligt och därför väljer många att flyga direkt till orter som ligger lite längre bort. Pisa är ett poppis val eftersom det bara ligger drygt tio mil från Siena och man kan starta resan genom att titta på det lutande tornet - som faktiskt är rätt kul att se. Ryan Air flyger till Pisa från Stockholm, Malmö och Göteborg.

Bologna är ett annat alternativ, härifrån är det cirka 17 mil till Siena. Till Bologna flyger SAS direkt.
Sedan kan man självfallet även välja att flyga till Rom (26 mil till Siena) och dessutom ha möjligheten att ta någon extra dag där. Till Rom flyger SAS och Ethiopian Airlines direkt från Stockholm, detsamma gäller Norwegian. Ryan Air trafikerar också Rom från Skavsta och Göteborg.

Lutande tornet i Pisa

Flyger du till Pisa kan du inleda resan med att kika på det lutande tornet.

Att ta sig runt:

Vilken flygplats man än landar på så väljer de allra flesta att hyra en bil. Det går i och för sig utmärkt att ta tåg från många av flygplatserna och det är jättekul att åka tåg i Italien, men vill man se Toscana på riktigt är det väldigt svårt utan bil. Att leta bil via Holiday Auto är ett bra sätt att hitta prisvärda hyrbilar.

Att bo:

Finns det många sevärdheter i Toscana så finns det ännu fler boendealternativ i alla prisklasser. Jag ska berätta om några som jag tycker är speciella på ett eller annat sätt.

Låt mig börja med Borgo Pretale som ligger nära den minimala byn Tonni ett par mil väster om Siena. De äldsta delarna av den ombyggda borgen är från 1027. Ta fasta på det och försök att få ett rum i de allra äldsta delarna av hotellet.

Borgo Pretale har också en utmärkt restaurang med härlig utsikt över den gröna dalgången. Ett dubbelrum kostar drygt 200 Euro. Familjer kan dock spara pengar genom att barn under 12 år bor gratis i föräldrarnas rum.

Ett annat ställe som blivit väldigt populärt är Castello di Velona som ligger ytterligare en bit upp på prisskalan och några kilometer från den toscanska vinhuvudstaden Montalcino. Även det ligger nästan löjligt vackert. Här finns dessutom ett spa med varma källor och två pooler.

Castello-di-Velona

Castello di Velona bjuder på historia, makalös utsikt och en härlig pool.

Även om det är härligt med lite lyx så tycker jag i ärlighetens namn att man får den riktiga valutan för sina pengar om man väljer mindre ställen. Det finns gott om enkla familjehotell, B&B samt lägenheter och hus att hyra.

I den lilla medeltidsstaden Castelmuzio nära påvestaden Pienza driver till exempel Isabella Moricciani Le Casine di Castello. Det är ett gammalt stadshus med två lägenheter precis intill den uråldriga stadsporten, där det också finns en fin lekplats. Som gäst i en av Isabellas lägenheter har du bland annat en stående inbjudan att åka in på familjens närbelägna gård och plocka färska grönsaker. Isabella har också en hemsida som är en guldgruva.

Le Casine di Castello

Har du ett ordentligt kök där du bor - som här i Le Casine di Castello - kan du själv dra nytta av alla de fantastiska råvarorna i Toscana.

Ett fint litet hus i Montalcino, på lagom promenadavstånd från restauranger och vinbutiker, är brittiska Wanda Djebbars nyrenoverade, vackra townhouse. På de tre våningarna ryms tre sovrum, ett vardagsrum och ett stort toscanskt kök med öppen spis. 750 Euro i veckan under högsäsong och 450 Euro under resten av året. Ett klipp för en vintur på höstkanten.

Vill du besöka Arezzo kan jag förslå familjehotellet Casa Volpi. Det är inrymt i ett 1700-talshus i utkanten av stan och har en brokig bakgrund bland annat som privatpalats, kollo, härbärge för hemlösa och ålderdomshem. Ett dubbelrum kostar från 75 Euro natten. Casa Volpi har också en bra restaurang och särskilt uteserveringen är populär bland Arezzoborna.

Att äta:

Här skulle listan också kunna bli hur lång som helst! Men det får bli ett antal personliga favoriter sorterade efter de städer/byar de ligger i. Gemensamt för alla restauranger i Toscana är att man inte ska ha bråttom, låt det ta sin tid och njut!

Monticchiello
Byn är mest berömd för sin amatörteater som spelar på det lilla torget varje kväll från slutet av juli till mitten av augusti, men här finns också den utmärkta restaurangen La Porta. Testa gärna deras hemgjorda pici som är en toscansk pastavariant. Välj en vacker dag och sitt ute på terrassen med utsikt mot Pienza!

Montisi
Montisi vill jag knappt berätta om eftersom jag inte vill att turisterna ska hitta hit. Här finns restaurangen La Romita som öppnades 1633! Makalöst ställe som även har några övernattningsrum och som var filmskaparen Fellinis favoritkrog. Bemannas av ett äldre par som uppfann slow food långt innan någon annan kom på själva begreppet. Tvärs över gatan driver deras barn en populär bar. Passa på att köpa familjens olivolja när du är här.

Pienza
Staden byggdes på 1400-talet av påven Pius II och är väl värd ett besök, särskilt kvällstid när de flesta turisterna dragit sig tillbaka och ni kan göra ett besök på Ristorante Il Rosselino. Den har bara tolv platser och är en restaurang i den högre skolan där man älskar sin tryffel. Ett annat bra (och betydligt billigare) ställe i Pienza är Dal Falco som har det bästa grillade lamm som går att få för pengar. Dal Falco har också några rum.

Arezzo
Kommer ni till den lite större staden Arezzo i norra Toscana får ni inte missa La Curia på Piazza Grande. Här har jag ätit en av mina mest prisvärda luncher någonsin. Det var en fyra rätters lunch av högsta kvalitet med enorma portioner, en halv flaska gott vin till och kaffe/kaka efter maten. Denna fasta meny gick på lite drygt 200:-, ungefär vad du får betala för två dagens i centrala Stockholm.

La Curla

På La Curla serverar man förstås sitt eget vin.

Buonconvento
Allt fler upptäcker den lilla staden Buonconvento där man varje lördag har en trevlig marknad. På huvudgatan ligger också min absoluta favoritrestaurang - Da Marios. Här bjuds det på rejäl mat tillagad på råvaror av toppkvalitet, men däremot får du ingen meny. Under sommaren sitter man helst på det lilla torget bakom restaurangen. Här möts alla - eleganta äldre italienare, enorma barnfamiljer samt en och annan storögd turist. Alla gillar dock maten och blir glatt överraskade när notan kommer. En trappa upp från torget har det förresten just öppnat en B&B som ser väldigt trevlig ut.

Marios

Så här tomt är det aldrig på Marios om det inte är stängt.

Att se:

Rikta in dig på de gamla städerna, vingårdarna, naturen och krydda med ett par kloster så kommer du att få många upplevelser på köpet. Du kommer också att upptäcka att det ständigt pågår evenemang i Toscana. Det är historiska festivaler av olika slag - alltifrån den världsberömda Palion i Siena med hysterisk hästgalopp runt torget till lokala småfester där alla deltar. Massor av musik av olika slag står också på agendan under sommarhalvåret. Håll ögon och öron öppna så kommer du garanterat att hitta roliga evenemang.

Medeltidsfestival

Påkostade historiska festivaler med massor av deltagare är det gott om i Toscana.

Att göra:

Vill du röra på dig finns det ridning på alla tänkbara nivåer på många olika ställen. Ett bra stall är Pieve a Salti strax utanför Buonconvento. På deras turer rider man ofta igenom en av Toscanas minsta byar, Monterongriffoli, som har nio invånare. Det är magiskt när man rider in på den urgamla bygatan.
Vill du uppleva något annat magiskt är en tidig morgontur i ballong över Toscana rätt svårslaget, tyvärr är det rätt dyrt runt 250 Euro per person.

Ballongflygning

Tidigt på morgonen när dimman fortfarande ligger i dalgångarna lyfter ballongerna.

Att shoppa:

Oavsett hur ekonomin ser ut i Italien så finns det mängder av läckra kläder och skor, men för inköp får du sikta på de större städerna. Är du intresserade av antikviteter får du inte missa Italiens äldsta och största antikmarknad. Den hålls i Arezzo den helg då den första söndagen i månaden infaller.
Jag brukar ta med så mycket olivolja jag kan (jag slår in flaskorna i handdukar eller de mer oömma t-shirtarna och lägger sedan paketen i dubbla plastpåsar om olyckan ändå skulle vara framme - hitills har det funkat utmärkt). Fyll sedan resten av utrymmet i väskan med pecorinost och ta några flaskor vin i handbagaget så kommer du att minnas Toscana länge!

Antikmarknaden

På den månatliga antikmarknaden i Arezzo finns det mesta och lite till.

Användbara länkar

Flygbolag med smidiga förbindelser till Toscana

www.sas.se

www.norwegian.com

www.swiss.com

www.lufthansa.com

www.ryanair.com

www.flyethiopian.com

 

Boende

Borgo Pretale - www.borgopretale.it

Castello di Velona - www.castellodivelona.it

Casa Volpi - www.casavolpi.it

Le Casine di Castelle - www.lecasinedicastello.com

Hus i Montalcino - wanda.djebbar@tiscali.it

 

Restauranger

La Porta -  www.osterialaporta.it - 0578-75 51 63)

La Romita - www.laromita.it - 0577-84 51 86

Ristorante Il Rosselino - 0578-74 90 64

Dal Falco - www.ristorantedalfalco.it - 0578-74 98 56

La Curia - www.ristorantelacuria.it - 0575-33 30 07

Da Mario - www.ristorantemario.it - 0577-80 61 57

 

Att göra

Ridning - www.pieveasalti.it

Ballongflygning - www.ballooningintuscany.com

 

Shoppa

Antikmarknaden i Arezzo - www.arezzofieraantiquaria.org

 

Visa alla restips