Upptäck den grekiska doldisön Egina

2012-05-21 09:00

Egina är den grekiska ö som ligger närmast Aten. Det innebär bland annat att det inte är så mycket utländska turister här. Turistscenen domineras istället av de lokala besökarna och många välbärgade atenare har sommarhus här ute. Det är bra eftersom det till exempel gör att restaurangerna måste hålla kvaliteten uppe. Lokala turister återkommer ju hela tiden och de tavernor som inte sköter sig får helt enkelt inga gäster.

En annan fördel med Egina är att det är en ganska stor ö, här finns flera små städer och massor av byar. Trots det är vissa delar av ön väldigt glest bebyggda och det finns gott om plats för dig som vill vandra eller cykla utan att stöta på andra människor.

En som gillar ön är förresten den brittiska TV-kocken Jamie Oliver som spelade in ett av sina TV-program i den lilla fiskebyn Perdika på öns södra del.

Hamnen Aegina

I hamnen i Egina stad blandas lokala båtar med yachter i olika storlekar och här lägger också fruktbåten till varje dag.

 

Att ta sig dit:

Att ta sig till Egina är enkelt.

SAS och Norwegian flyger direkt till Aten. Swiss via Zürich är också ett effektivt sätt att flyga dit. Även Lufthansa har en rad avgångar, men kom ihåg att det är betydligt smidigare att byta plan i München än i Frankfurt.

Från den nybyggda flygplatsen i Aten är det bara en timme och fem Euro med flygbuss X96 till hamnen i Pireus. När du kommer fram till hamnen går du in genom gate E8. Här går såväl vanliga färjor (tar ungefär 1 timme och 30 minuter) som flygbåtar (cirka 40 minuter). Alla går i skytteltrafik till Egina under sommarhalvåret.

Flygbåt

En av flygbåtarna som går till Aegina.

Att bo:

Den största staden på ön Egina heter förvirrande nog också Egina. Här finns ett antal mindre hotell.

Ett vi kan rekommendera är Hotel Rastoni som har 12 rum (varav två stycken rymmer en familj på fyra personer) och drivs av den tyska damen Dagmar. Ett dubbelrum för två personer kostar 80 Euro per natt inklusive en fantastisk frukost.

Fortsätter man västra kusten söderut från Egina stad hamnar man i Marathonas. Där finns bland annat lilla Osteria Apartments som har både enrumsstudios och lägenheter med två rum, härlig frukost samt en riktigt bra restaurang som ligger direkt på den fina stranden. Vill du laga din egen mat finns det kök i alla de tolv lägenheterna.

Ytterligare några kilometer söderut ligger fiskebyn Perdika med en vacker hamn. Här tronar ett hotell med 20 rum och det stolta namnet Hippocampus. Många resenärer återvänder hit år efter år. Dubbelrum med frukost för två kostar runt 50 Euro per natt och hotellet skuggas av den största bouganvilla du någonsin sett.

Vill du hellre sköta dig själv i ett eget hus eller lägenhet kan du kontakta engelsmannen Jimmy på Aegina Holiday Homes som hyr ut sådana. Servicenivån är högre än vad vi är vana vid. Jimmy hämtar dig vid färjan, visar runt i huset du hyrt och berättar samtidigt allt om ön och lite till.

Precis som på de flesta grekiska öar finns det också många som hyr ut enstaka rum för väldigt humana priser, men eftersom det inte finns någon turistbyrå på Egina kan det vara knepigt att hitta dem. Sök gärna på internet innan du ger dig av.

Det finns egentligen bara en enda riktigt turistig stad på Egina. Det är Agia Marina på östra sidan av ön. Om du inte nödvändigtvis vill frottera dig enbart med andra turister kan du med fördel undvika att bo här. Utanför säsongen är det nästan en spökstad.

The edge

The Edge är ett av de hus Jimmy på Aegina Holiday Homes hyr ut. Det ligger tio meter från vattnet och har egen badstege ner i Medelhavet.

Att ta sig runt:

Du kan hyra en bil direkt på flygplatsen, köra till Pireus och sedan ta bilfärjan till Egina. Det är dock smidigare att ta flygbuss, flygbåt och sedan hyra bil lokalt på ön. Bilarna på ön är rätt skruttiga, men väldigt billiga - runt 30 Euro om dan får du en bil för. Det finns också ett hyggligt lokalt bussnät där dyraste biljetten kostar 1,70 Euro och dessutom är taxifärder på ön påfallande prisvärda.
 

Solnedgång

Solen går ner över östra Aegina.

Att äta:

I Egina stad finns en underbar liten restaurang som heter Gramma och ligger ett stenkast från hamnen. Gramma drivs av en svensk tjej som heter Christina Plöjer och här serveras mat som kombinerar grekiskt, svenskt och indiskt kök. Gudabenådat. För den som vill lära sig mer om matlagning har Christina matlagningskurser under lågsäsong.

Restaurang Osteria i Marathonas är redan nämnd, men väl värd ett besök även om du inte bor på hotellet.

I Perdika ligger tavernorna på rad utmed hamnen. Vår favorit är Taverna No 10 som ligger ungefär i mitten av raden och ser mycket anspråkslös ut. Här ska du gå ut i köket och välja bland dagens råvaror och sedan slå dig ner med en flaska av deras egen Retsina.

Ger du dig över till östra sidan av ön ska du passa på att besöka den minimala byn Portes. Här finns en liten strand och en lika liten taverna - O Thanasis - där alla råvarorna verkar komma från värdparets egen trädgård eller havet utanför.

O Thanasis

O Thanasis är en äkta familjerestaurang i bästa bemärkelse.

Att se:

Aegina har också mycket annat att erbjuda. Här finns en levande historia sedan antikens dagar och fantasieggande arkeologiska lämningar, bland annat det vita Aphaiatemplet högt över havet. Här bjuds också på trivsamma fiskebyar och undangömda stränder. 

Ett kul utflyktsmål som alla i familjen uppskattar är pytteön Moni som nås med en båt från Perdika. Här finns hjortar, vilda getter, påfåglar och fräcka ekorrar samt ett par minimala matställen och stränder med kristallklart vatten. Mycket avkopplande om det inte är för mycket folk.

Att shoppa:

Du behöver inte ta med dig största resväskan för resefynden, men inkilat mellan de värsta souvenirerna finns det faktiskt en del fint konsthantverk. På ön odlas det också väldigt mycket pistagenötter av högsta kvalitet, passa på att handla rejält med sådana (och andra nötter om du gillar det). Några kilo oliver, bra fetaost och juste olivolja är också bra att ha på handlalistan så att du kan återuppliva smaken av Aegina när du är hemma i vardagen igen.

Pistagenötter

På Egina växer världens bästa pistagenötter.

Att göra längre utflykter:

Att åka till Aten över dagen är ju nästan självklart, men du kan också göra dagsutfärder med båt söderut till Methana, Poros eller Agistri.

Akropolismuséet

Det nya Akropolismuseet får du inte missa när du åker in till Aten.

Att betala:

En effekt av den ekonomiska turbulensen är att grekernas tilltro till det ekonomiska systemet har urholkats ytterligare (om du jobbar på bank föreslår jag att du behåller den informationen för dig själv...). Därför händer det att man är ovilliga att ta emot kort på till exempel restauranger och i små affärer. Ta därför ut kontanter i bankomaten.

Användbara länkar

Allmän info om Egina:

www.aeginagreece.com

www.aegina.com.gr

 

Flygbolag med smidiga förbindelser till Aten:

www.sas.se

www.norwegian.com

www.swiss.com

www.lufthansa.com

 

Färjetidtabeller:

www.greekferries.gr

www.hellenicseaways.gr

 

Hotell:

www.rastoni.gr

www.aeginaostria.gr

www.hippocampus-hotel-greece.com

 

Hus att hyra:

www.aeginaholidayhomes.com

 

Restauranger:

Gramma - www.togramma.gr (tel. 22970 262 77)

Ostria - www.aeginaostria.gr (tel. 22970 276 77)

Taverna No 10 - (tel. 22970 612 31)

O Thanasis (tel. 22970 313 48)

 

Visa alla restips