10 heta resmål du inte får missa 2016

2016-01-27 10:43

2016 har alla förutsättningar att bli ett spännande resår. Vill du ligga i framkant och dela resmål med trendsättarna och pionjärerna? Då kan du ta en extra titt på den här listan över resmål som det kommer att pratas om 2016. Några kan du besöka över en helg, medan andra kräver rejält med planering.

Bayern
Mitt i München kan du både utöva och titta på surfing.

Bayern, Tyskland

I år är det hela 500 år sedan Reinheltsgebot, en lag som kvalitetssäkrar ölproduktionen i Bayern, trädde i kraft. Det är en av Europas absolut äldsta livsmedelslagar och den gäller fortfarande.

Eftersom öl är mer en religion än en dryck i södra Tyskland lär detta uppmärksammas rejält och du kan nog räkna med att oktoberfesten i München med 100 000 sittplatser (!) blir ännu festligare än vanligt. Har du inte varit där och gillar öl så är det i år du ska åka.

Men Bayern är inte bara öldrickande och konstiga läderbyxor. Här finns massor av gamla medeltidsstäder inbäddade i ett sagolikt landskap. Gillar du slott och gamla kyrkor finns det också en hel del att titta på och även om det är fullständigt proppat med turister så är det svårt att låta bli att åka förbi sagoslottet Neuschwanstein. Är fotboll din sport kan du försöka få biljett till någon av Bayern Münchens matcher, det brukar inte var helt omöjligt.

Vill du själv röra på dig kan jag rekommendera den konstgjorda surfvågen Eisbach i berömda Englichen Garten (engelska trädgården). Här står surfarna på kö för att få en stund på brädan i den smala floden Isar.


 

Botzwana
Okavangodeltat skiljer sig från de flesta nationalparker i Afrika och är ett av de stora dragplåstren i Botswana.

Botswana

Botswana firar i år 50 år som självständig start, det är dock något som landets levande huvudattraktioner inte bryr sig ett dugg om. Hit åker man nämligen för att ta del av det fantastiska djurlivet. Här finns fler vilda elefanter än i något annat land, de stora katterna strövar fortfarande fritt och vill du se den numera rätt ovanliga vildhunden är det till Botswana du ska åka.

Det är två väldigt olika biotoper som besökarna dras till. En är den kruttorra Kalahariöknen och den andra våtlandskapet i Okavangodeltat. Både är lika spännande och lika vilda. Två miljoner invånare är utspridda på drygt 600 000 kvadratkilometer (vilket är betydligt större än hela Frankrike) och väldigt få av dem bor i de områden där djuren trivs.

Den otillgängliga vildmarken gör tyvärr att det är rätt dyrt att åka på safari i Botswana och för många är det en upplevelse man bara har råd med en gång i livet. För den som är lite företagsam finns det dock billigare alternativ.

Ett sätt att göra resan är att dra nytta av den svaga randen och hyra en safariutrustad bil i Sydafrika och sedan köra upp till och runt i Botswana. Massor av sydafrikaner gör det varje år och det finns faktiskt en hel del campingplatser där man inte blir ruinerad. Ska du ut i den riktiga vildmarken är det dock en bra idé att göra resan i sällskap med ytterligare en bil. Att stå med trasig bil i en stekhet Kalahariöken långt, långt från närmaste mobiltäckning medan lejonen smyger runt bilen är inget jag rekommenderar.


 

Brasilien
Rio Grande do Norte bjuder på paradisstränder och väldigt mycket solsken.

Brasilien

Två stora sportevenemang – Fotbolls-VM 2014 och sommar-OS i Rio i augusti i år – har satt Brasilien på resekartan för många. Paradoxalt nog har den dåliga ekonomin i landet också gjort det mer intressant för besökare. Den brasilianska realen har sjunkit med 30 procent under de senaste två åren och det gläder förstås turisterna.

OS i Rio gör att det kommer att vara rätt fullbokat i staden under OS-veckorna, resten av det gigantiska landet kommer dock inte att påverkas särskilt mycket. Det var annorlunda under fotbolls-VM då matcherna var utspridda över landet och det var nästan omöjligt att få rum och inrikes flygbiljetter för de som inte hade planerat långt i förväg. Exakt hur det blir i Rio är svårt att sia om.

Ett bra tips för dig som vill kombinera OS med bad och natur är att du tar en tur till Costa Verde som ligger mitt emellan Rio och Sao Paulo. Att ta sig hit från Rio tar några timmar med buss och du möts av djungelklädda berg som störtar rakt ner i havet. I gränsen mellan djungel och hav finns fantastiska sandstränder. Här ligger också nationalparken Parque Nacional Serra da Bocaina. Många hamnar i den vackra hamnstaden Paraty som grundades på 1600-talet, men de mer rutinerade resenärerna tar sig ut till ön Ilha Grande, som är ett litet paradis som har väldigt få bosättningar och helt saknar vägar, transporterna sker med båt eller till fots.

Vill du istället komma riktigt långt från Rio kan du flyga tre timmar norrut till Natal i Rio Grande do Norte, hyra en bil och upptäcka den vackra provinsen som har mer än 230 soldagar per år. Även här dräller det av sandstränder och dessutom kan du se världens största cashewträd. Det är en underlig mutation som planterades i slutet av 1800-talet och nu täcker en hel hektar!


 

 Dublin
Dublin är precis lagom stort för att du ska kunna se det till fots.

Dublin, Irland

I år är det 100 år sedan irländarna reste sig mot britterna i det så kallade påskupproret. Det kommer givetvis att märkas på många sätt i den irländska huvudstaden Dublin.

Richmond Barracks, där upprorsledarna dömdes, kommer att öppna en ny utställning och det närliggande fängelset Kilmainham Gaol, där många av ledarna avrättades, kommer att öppna den nyrenoverade domstolsbyggnaden. Senare i år kommer också Nationalgalleriet att öppna delar av museet som just nu genomgår en rejäl renovering. Exakt när dessa delar blir tillgängliga igen är inte klart ännu.

Dublin är en väldigt trevlig huvudstad, som är en märklig blandning av global storstad och irländsk by. Här bor en halv miljon människor och att nära hälften av dem är under 25 år bidrar förstås till att det händer mycket.

Storleken gör också att det går utmärkt att ta sig runt till fots, så ta med bra promenadskor. Vill du att det ska gå lite fortare är en hyrcykel ett bra alternativ. Här finns också ett system där du enkelt kan plocka upp en cykel på en rad olika ställen i staden och ställa ifrån dig den på en annan station. Dublin Bikes kallas systemet.

Gillar du marknader ska du se till att vara här på en lördag. Matmarknaden på Meeting House Square är ett utmärkt ställe att fylla resväskan med läckra råvaror innan hemfärden.

Fine dining är ingen stor grej i Dublin, här handlar det främst om god, rejäl mat och stora portioner. Vill du komma ut en bit från stan, äta gott och ha lite skoj är Johnnie Fox´s (www.jfp.ie) ett kul tips. Det ligger en halvtimme utanför centrum och är landets högst belägna pub (276 meter över havet…). Här är det levande musik och fest alla dagar i veckan.


 

Grönland
-32 grader är rena värmeböljan på Grönland under vintern. Med rejäla kläder är det dock inga problem att åka hundsläde.

Grönland

En annorlunda typ av vildmark hittar du på Grönland. Kombinationen av hav, is, berg och tundra gör att landskapet aldrig tar slut. De stora folktomma områdena är något alldeles särskilt den som är naturintresserad.

På sommaren, som oftast bjuder på riktigt fint väder (men tyvärr stundtals också en obeskrivlig mängd mygg i många olika former), kan man vandra. En lång, men fantastiskt vacker, led är den som startar vid den internationella flygplatsen i Kangerlussaq, som ligger vid kanten av den snabbt retirerande inlandsisen på västra sidan Grönland. Leden är 140 km lång och slutar i den trevliga lilla kuststaden Sisimiut. De flesta brukar ta det lugnt och spendera åtta-nio dagar på leden, men det finns de som tagit den i ett svep under midnattssolen! På vintern kan man åka samma sträcka med hundspann, då tar det tre-fyra dagar.

Från Sisimiut kan man ta båt söderut efter kusten till världens bästa rödingfiske i de små älvarna eller för att jaga myskoxe på de sommargröna bergssidorna. Att paddla för egen maskin är ett annat bra sätt att uppleva Grönland.

Östra sidan av Grönland är om möjligt ännu mer glesbefolkad är västra sidan. Vill du ha en speciell upplevelse här kan du ta kontakt med äventyraren Robert Peroni som kom till Tasiilaq för över 20 år sedan och blev kvar. Han driver ett litet hostel som heter ”Det Røde Hus” (www.the-red-house.com). Trots att han nu är över 70 år organiserar han fortfarande turer, jakt och fiske i samarbete med inuiterna på orten.

Som grädde på moset kommer 2016 enligt vetenskapen att bjuda på de starkaste norrskenen på väldigt många år.


 

Kirgizistan
För den som ger sig ut på landsbygden i Kirgizistan är det för det mesta övernattning i jurtor som gäller.

Kirgizistan

Till Kirgizistan åker man inte utan rejäl planering. För den som orkar göra hemläxan bjuder dock det lilla landet mellan Kina och Kazakstan på massor av upplevelser.

Nomadkulturen är fortfarande levande och naturen med sjöar, dramatiska berg (högsta berget är nästan 7 500 meter högt) och stora skogar är häpnadsväckande. Det är dessutom förhållandevis fredligt och det senaste valet, som hölls förra året, gick till mångas förundran lugnt tillväga.

Under 2016 firar man att landet varit självständigt i 25 år och då blir det mycket festligheter. Har du tur (eller är bra på att planera) kan du få se traditionella bågskyttetävlingar från hästar i full galopp, brottning på hästryggen eller på marken och inte minst buzkashi, där upp till 100 ryttare i två lag slåss om en död get, till synes helt utan regler.

Landet och den vackra naturen upplevs bäst i sakta mak. Häst är det självklara färdmedlet, men gillar du inte det kan du vandra eller cykla mountainbike. Bor gör du förstås i jurtor.

Vill du åka på vintern finns det faktiskt en hel del exotiska skidorter att testa och dessutom är helikopterskidåkning förhållandevis billigt.


 

Kotor Montenegro

Befästningarna i Kotor har lång historia, men sitt nuvarande utseende fick de på 1400-talet.

Kotor, Montenegro

Den lilla medeltidsstaden Kotor är en av de bäst välbevarade vid adriatiska havet och det är ingen slump att den är med på Unescos världsarvslista. Staden ligger på norra delen av Montenegros korta kustremsa mot havet och i ena änden av en fjordliknande, mycket märkligt formad bukt. Runt hela bukten reser sig höga berg som gör den tämligen svåråtkomlig och väldigt vacker.

I Kotor bestämde man sig efter självständigheten 2006 för att staden, som bara har 13 000 invånare, inte skulle bli en ort för massturism. Istället har man satsat hårt för att locka hit de som har råd med dyra yachter, bland annat med lägre moms och skattefritt bränsle – något som har lyckats över förväntan. Under juli och augusti kan den som är intresserad av dyra båtar få sitt lystmäte. Om man undviker dessa månader är det färre båtar, men också betydligt lugnare i staden.

Vill du bo lite speciellt och mycket romantiskt är Hotel Hippocampus (www.hotelhippocampus.com) ett bra tips. Det ligger vid den smalaste gatan i den gamla delen av staden och ser inte särskilt märkvärdigt ut utifrån, men när du kommer in är det en fantastisk blandning av urgammalt och ultramodernt. Frukost äter du på bakgården och drinkarna intas på takterassen. Hotellet har bara 9 rum så du lär snabbt känna alla.

Runt bukten ligger flera vackra städer och byar för den som vill göra utflykter och se lite mer. Du kan också enkelt hyra en båt och själv ge dig ut på havet.


 

Kuba Santiago
Santiago ligger precis nedanför de berg där Fidel Castro drog igång revolutionen.

Kuba

Har du någon gång funderat på att åka till Kuba? Då är det kanske dags nu. Efter en löjligt lång period av politiska motsättningar mellan USA och Kuba har man ju nu börjat prata med varandra. Bland annat har man kommit överens om att återuppta reguljära flygningar mellan de två länderna. Det kommer att betyda två saker – det kommer att bli mycket lättare att ta sig dit och massor av människor kommer att utnyttja detta.

Med andra ord ska du passa på att åka så snart som möjligt. Redan nu börjar det bli rätt välfyllt på hotellen i huvudstaden Havanna och i den populära turiststaden Trinidad. Kännarna väljer istället att resa till Kubas näst största stad Santiago, som ligger på sydkusten och inte långt från fånglägret Guantánamo. Staden är omgiven av bergen Sierra Maestra där Fidel Castro och elva rebeller gömde sig och startade revolutionen.

Tittar du på kartan ser du att det är väldigt nära till Jamaica och Haiti. Den speciella kulturen i staden är därför en otrolig blandning av influenser från Kuba, Spanien och de två grannöarna.

Med båt från Santiago kan du dessutom nå stränder som fortfarande är helt oexploaterade.

Ett annorlunda sätt att bo på Kuba är förresten att använda sig av de alla de småskaliga entreprenörer som dragit nytta av hotellbristen. Under rubriken ”casas particulares” har massor av vanliga människor öppnat sina hem för övernattande besökare. Bor du på det sättet stöder du både den lokala ekonomin och får en unik inblick i kubanskt vardagsliv.


 

San Sebastian

San Sebastián ligger runt en vacker och skyddad bukt och är därför en naturlig hamn.

San Sebastián, Spanien

Gillar du god mat? Då tycker jag du ska ge dig av till San Sebastián i norra Spanien, som är årets kulturhuvudstad i Europa. Mattraditionen är minst sagt gedigen och här finns fler krogar med Michelinstjärnor än någon annanstans i världen. Det är inte konstigt att många svenska kockar reser hit för att få inspiration.

Ett sätt att smygstarta en matresa till San Sebastián är att ge sig på tapas, som givetvis har sitt eget baskiska namn: pintxos (som uttalas pinchoss). Pintxos finns på väldigt många restauranger och barer och de som bor i staden går ofta mellan ställena och smakar sig fram.

Blir det lite för mycket kalorier kan du alltid ge dig ut och surfa. Om du inte kan surfa gör det inget, här finns en hel trave surfskolor som gärna lär dig hur du ska göra.

Stan ligger vackert vid en liten bukt och surfvågorna bryter precis runt hörnet. Vill du bara bada går det går faktiskt att göra det mitt i stan, även om det ibland är ont om plats, särskilt vid högvatten.

Tyvärr är det inte lätt att hitta någonstans att bo i San Sebastián, efterfrågan är hög, utbudet begränsat och priserna väl tilltagna. I juli och augusti gäller det att vara ute i mycket god tid med bokningen för att överhuvudtaget få plats. Jag skulle dock föreslå att åker innan sommaren eller i september/oktober.

För att flyga till San Sebastián måste man först ta sig till någon av de spanska storstäderna, men ett smart sätt att ta sig till staden är att istället flyga lågpris direkt till franska Biarritz som bara ligger fyra mil norrut. Sedan tar det bara 45 minuter med flygbussen till San Sebastián.


 

Sri Lanka
Det finns ungefär 6 000 vilda elefanter på Sri Lanka så chansen att få se dem är ganska stor.

Sri Lanka

Det är drygt sex år sedan det långdragna och förödande inbördeskriget på Sri Lanka tog slut och alla hoppas på att 2016 ska bli det år då turismen tar riktig fart igen.

Ska man döma av byggtakten för läckra nya, små boutiquehotell kommer det definitivt att bli så, så gott som varje vecka öppnar det ett nytt hotell med 5-10 rum och ofta väldigt läcker arkitektur.

Jag vet att lankeserna själva inte gillar jämförelsen, men att resa till Sri Lanka är lite som att vara i Indien, men i mer komprimerat format. Den kulturella mångfalden är stor, men inte överväldigande, tempot är lite lägre, maten är fantastisk, men inte så stark att du behöver brandsläckare och avstånden är överkomliga. 

Just avstånden gör delar av Sri Lanka oemotståndliga. På morgonen kan man ligga i tropisk värme på en strand och sörpla kokosmjölk, på eftermiddagen samma dag kan man istället sitta på ett brittiskt kolonialhotell uppe i bergen och dricka afternoon tea och njuta av behagligt tempererat klimat samt blicka ut över en teplantage.

Sri Lanka bjuder också på väldigt mycket natur. Stränderna är många och det går fortfarande att hitta ställen där du är rätt ostörd. Du som är aktiv kan använda havet genom att surfa på det eller att dyka i det. På land är vilda elefanter (som förresten artbestämdes av Linné), leoparder och bufflar det de flesta vill se och är du fågelskådare kommer du att få det jobbigt att pricka av observationerna – 433 fågelarter finns på Sri Lanka.

När du är på Sri Lanka ska du också passa på att åka tåg. Nätet är väl utbyggt och tågen går föredömligt långsamt. Det är inte bra om man ska pendla till jobbet, men utmärkt om man är turist med lite tid till förfogande. Ska du åka tåg upp i bergen ska du se till att sitta på rätt sida. På yttersidan är utsikten oftast bedövande, på innersidan ser du bara en grön vägg…


Länkar:

Tyska turistbyrån: www.germany.travel/se/

Botswana Tourism: www.botswanatourism.co.bw

Visit Brasil: www.visitbrasil.com

Visit Dublin: www.visitdublin.com

Greenland Tourism: www.greenland.com

Kyrgyzstan Tourism Information: www.kyrgyz.net.my

Kotor Tourist Office: www.tokotor.me

Cuba Tourist Board www.vivacuba.se

San Sebastián Turismo: www.sansebastianturismo.com

Sri Lanka Tourism: www.srilanka.travel

Visa alla restips