Tusenlappar att spara på att köra smart

2013-05-19 09:11

Varje år tankar Sveriges bilister för nära 64 miljarder kronor. Genom att praktisera sparsam körning kan en bilist minska sin bränsleförbrukning med 10 procent. I genomsnitt innebär det en besparing på 1 457 kronor per bilist. Det visar en ny beräkning från Flygbussarna.

– Att köra miljövänligt är smart! Som privatperson kan man både spara pengar och bidra till att minska sin klimatpåverkan, säger Eva Tiséus, marknadschef på Flygbussarna.

Genom att tänka på hur man kör går det att minska sin bränsleförbrukning med upp till tio procent. Enligt en ny Sifoundersökning anger en av tio bilister, 11 procent, att de sällan eller aldrig tänker på att köra bränslesnålt. Om de ändrade sitt beteende skulle de tillsammans kunna spara 640 miljoner kronor på ett år. Bilister i Sverige använder i genomsnitt 976 liter bensin och diesel per år, det motsvarar en genomsnittlig bränslekostnad på 14 573 kronor.
 
Att köra sparsamt kan till exempel handla om att planera körningen så att man undviker onödiga stopp, att motorbromsa när det är möjligt och att ha en jämn körstil. Sedan flera år tillbaka är detta en viktig del i körkortsutbildningen och uppkörningen.

Flygbussarna började utbilda sina förare i sparsam körning under 2009. Sedan snart ett år tillbaka har alla chaufförer gått utbildningen. Som ett resultat av detta har Flygbussarna minskat sin bränsleförbrukning under de senaste sex månaderna med 6,2 procent. Det innebär så väl minskade koldioxidutsläpp som en besparing på drygt 1,7 miljoner kronor på ett år.

– För att minska vår klimatpåverkan räcker det inte med att investera i ny bränslesnål teknik. Chaufförerna spelar huvudrollen i vårt miljöarbete, säger Eva Tiséus.

Som ytterligare motivation för förarna att köra miljövänligt är sparsam körning ett av de individuella kriterierna i Flygbussarnas bonussystem för chaufförer. Genom att satsa på mer utbildning, information och användarvänlig teknik kring mätningarna av förarnas körsätt räknar Flygbussarna med att successivt kunna öka sina besparingar ännu mer.

Så här har vi räknat: Bränslebesparingen vid sparsam körning har beräknats genom att multiplicera SCB:s uppgift om genomsnittlig bränsleförbrukning med den av Trafikverket antagna besparingen om 10 procent minskad bränsleförbrukning vid sparsam körning. Bränslebesparingen för bensin respektive diesel har därefter multiplicerats med det genomsnittliga bensinpriset (14,98 kr/litern) och dieselpriset (14,81 kr/litern) under 2012. 

Länk till Sifoundersökningen finns här.

 

Flygbussarnas 7 tips för sparsam körning

  1. Planera körningen så att du undviker onödiga stopp och hårda inbromsningar
  2. Motorbromsa när det går
  3. Låt fordonet rulla så mycket som möjligt
  4. Håll ett så jämt tryck på gaspedalen du kan
  5. Växla upp tidigt och hoppa över låga växlar
  6. Kör inte för fort
  7. Undvik tomgångskörning

 

Visa alla nyhetsarkiv