Trafikstart för Flygbussarna på Gotland

2013-05-31 09:09

I morgon, 1 juni, startar Flygbussarnas sommartrafik mellan Visby flygplats och Visby centrum för säsongen. Flygbussarnas linje på Gotland är en av få nytillkomna kommersiella linjer som startats sedan den nya kollektivtrafiklagen trädde i kraft förra året.

Det blir andra året i rad som turister och gotlänningar kan resa med Flygbussarna till och från flygplatsen. Busslinjen kommer att trafikeras mellan den 1 juni och den 31 augusti.

– Det är roligt att vi är tillbaka på Gotland i sommar. Vi har fått ett mycket positivt bemötande från Region Gotland där man har välkomnat oss som kommersiell aktör, säger Eva Tiséus marknadschef.

Flygbussarnas linje på Gotland är en av få nya, kommersiella busslinjer som har etablerats efter att den nya kollektivtrafiklagen började gälla den 1 januari 2012. Lagen innebar att det blev fritt fram för kommersiella företag att bedriva kollektivtrafik i hela landet.

Trafiken på Flygbussarnas linje är anpassad till så många av flygets avgångar och ankomster som möjligt och totalt kommer det att gå upp till 13 bussturer om dagen. Nytt för i år är att busslinjen har förlängts till hamnen i Visby.

– Så väl turister som bofasta upptäckte oss förra sommaren. Man behöver inte vara på väg till flygplatsen för att åka med Flygbussarna. Biljetterna är giltiga i fem timmar vilket gör det möjligt att åka från exempelvis från hamnplan till österport sedan tillbaka igen på samma biljett, säger Eva Tiséus.

Gotland är en populär sommardestination och under sommaren genomförs också flera evenemang som drar extra stor publik, exempelvis Bergmanveckan, Almedalsveckan och Medeltidsveckan. Bara under juli 2012 besökte 318 000 turister Gotland.

Bussen som trafikerar linjen på Gotland håller hög miljöstandard och drivs på RME som är ett biobränsle utvunnet ur raps. Genom att utbilda alla bussförare i sparsam körning och ge dem bonus bland annat utifrån hur miljövänligt de kör har Flygbussarna minskat sin bränsleförbrukning.

En biljett med Flygbussarna på Gotland kostar 50 kronor. Biljetter kan köpas ombord på bussen, på Flygbussarnas webbplats och via Flygbussarnas app.
 

Visa alla nyhetsarkiv