Flygbussarna uppmärksammar Världsdiabetesdagen tillsammans med Diabetesförbundet

2015-11-10 09:47

Typ 2-diabetes blir allt vanligare, inte bara i Sverige utan över hela världen. Inför Världsdiabetesdagen kan resenärer och Flygbussarnas personal testa om de är i riskzonen. På fredag 13 november finns Diabetesförbundets personal på plats i Cityterminalen för att informera om sjukdomen, dela ut risktest och mäta blodsocker.

Stillasittande, övervikt, stress och rökning är några av riskfaktorerna för typ 2-diabetes. För att uppmärksamma sjukdomen genomför Diabetesförbundet och Flygbussarna en gemensam informationsinsats.


350 000 svenskar har typ 2-diabetes

Världsdiabetesdagen är en FN-dag som hålls årligen för att sätta fokus på alla de miljoner människor som lever med eller riskerar att bli sjuka i diabetes. Omkring 350 000 svenskar har typ 2-diabetes. Dessutom finns ett mörkertal, många har sjukdomen utan att veta om det. Typ 2-diabetes går att förebygga genom medvetna val.

– Samarbetet är ett pilotprojekt för att uppmärksamma typ 2-diabetes. Målet är att få både resenärer och Flygbussarnas egen personal att tänka till kring riskfaktorer och livsstil, säger Cecilia Björkman, marknadschef för Flygbussarna.


Cityterminalen fredag 13 november

Nu på fredag finns Diabetesförbundet på plats i Cityterminalen med informatörer och diabetessjuksköterskor. Alla som är intresserade är välkomna att lära sig mer om diabetes, vanliga riskfaktorer och mäta sitt blodsocker.

Tid: Fredag 13 november, kl 09.00 – 16.00
Plats: Cityterminalen, Klarabergsviadukten 72, Stockholm


Fakta om typ 2-diabetes

Cirka 350 000 svenskar har typ 2-diabetes. Många har dessutom sjukdomen utan att veta om det. Risken att insjukna ökar med stigande ålder. Sjukdomen blir allt vanligare, inte bara i Sverige utan över hela världen. Vid typ 2-diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men mängden insulin räcker inte för kroppens behov.

Många har typ 2-diabetes eller är på gränsen till att få det utan att de själva vet om det. Ofta upptäcks sjukdomen i samband med en vanlig hälsokontroll där man undersöker blodsockret.

Tvärtemot vad många tror är typ 2-diabetes mer ärftlig än typ 1. Man kan inte göra något åt sin ålder eller sina ärftliga anlag. Däremot kan man påverka övriga riskfaktorer som övervikt, bukfetma, fysisk inaktivitet, stress, matvanor och rökning. Med livsstilsval kan man helt och hållet förhindra eller åtminstone skjuta upp typ 2-diabetes så långt in i framtiden som möjligt.

Visa alla nyhetsarkiv