Flygbussarna har korat snålaste chauffören

2013-06-03 18:42

Sveriges snålaste busschaufför heter Trajan Kocovski och kör flygbuss i Skåne. Det står klart efter den tävling i sparsam körning som Flygbussarna just avslutat. In i det sista var kampen jämn mellan de tio förare som deltog.

Flygbussarna arbetar kontinuerligt med att minska sin klimatpåverkan genom att använda biobränsle och se till att alla chaufförer kör miljösmart. Med tävlingen ”Sveriges snålaste busschaufför” ville Flygbussarna uppmuntra sina förare att utvecklas ytterligare i sitt viktiga arbete och samtidigt föregå med gott exempel i branschen. 

– Under tävlingsveckan har vi tittat på överförbrukning av bränsle, alltså den faktor som förarna själva kan påverka. Flera av chaufförerna har under någon tävlingsdag lyckats köra helt utan överförbrukning alls, vilket är ett fantastiskt bra resultat, säger Eva Tiséus, marknadschef på Flygbussarna.
 

Allra bränslesnålast körde Trajan Kocovski som är förare på sträckan mellan Malmö/Lund och Malmö Airport. Han har kört för Flygbussarna sedan 1993.

 – När jag kör buss tänker jag framför allt på att planera min körning för att spara bränsle.  Det är också något jag tillämpar när jag kör bil privat, säger Trajan Kocovski, flygbussförare och vinnare i tävlingen ”Sveriges snålaste busschaufför”.

Tävlingen innebar att Trajan och de andra nio deltagande förarna sparade 476 liter bränsle på fem kördagar var och minskade bränsleförbrukningen med i genomsnitt 12,8%. Under det senaste halvåret har Flygbussarna minskat sin bränsleförbrukning med 6,2 procent. Det innebär en besparing på 1,7 miljoner kronor per år och dessutom minskade koldioxidutsläpp. Genom att ge förarna bonus bland annat utifrån hur miljövänligt de kör är målet att motivera dem att sträva mot att minska bränsleåtgången ytterligare.

Läs mer om tävlingen på www.echochallenge.se

Visa alla nyhetsarkiv