Flygbussarna först med nytt säkerhetssystem

2014-06-27 08:40

Som första bussbolag i Sverige testar Flygbussarna en ny lösning för att minska risken för olyckor och skador. Med hjälp av ett kamerasystem kan föraren helt slippa skymda vinklar.

Flygbussarna har i dagarna börjat testa ett helt nytt säkerhetssystem på två av sina bussar i Stockholm. Systemet innebär att man som förare med hjälp av kameror kan se hela bussen från ovan. Systemet består av fyra kameror och en kontrollbox som sammanflätar bilderna och visar en översiktsbild i 360 grader utan döda vinklar.

– Kamerasystemet är en extra säkerhetsåtgärd för att man som förare ska kunna se vad som händer runt hela bussen. Våra bussar kör en hel del i stadstrafik där det finns många cyklister som ibland kan vara svåra att upptäcka, säger Zakaria Abna-Aissa, affärschef på Flygbussarna

Systemet heter 360° Overview och är utvecklat av Malmöföretaget SafeDriving. Systemet visar en översiktsbild så att man tydligt ser hinder och hur det ser ut runt om bussen. Föraren får på så vis också en mycket bra bild av bakre delen av bussen där det är vanligt med plåtskador.   

– Det här är ett system som ökar både säkerheten och effektiviteten. Med god överblick blir det enklare att ta sig fram i trånga miljöer, säger Olof Pankko marknadsansvarig på SafeDriving.

Systemet provas på ett par fordon, och visar det sig fungera bra kommer Flygbussarna att införa det på fler bussar framöver.

Visa alla nyhetsarkiv