Ladda ner Flygbussarnas Android-app!
 

Res till kreativa & hippa Lissabon

Lissabon har de senaste åren blivit ett av Europas absolut populäraste resmål. Här finns en kombination av historia och modern framåtanda som är svår att stå emot. Därför har många unga, kreativa människor sökt sig hit och de drar i sin tur till sig de hippaste resenärerna.

Spårvagn i Lissabon

Det är inte svårt att förstå varför så många letar sig till Lissabon – här finns ett härligt klimat, varma människor, god mat, en behaglig prisbild, mycket kultur och full rulle dygnet runt för de som vill ha det. Lissabon är också ett resmål som du kan åka till året om temperaturmässigt.


Fokusera på ett område

Ska du bara resa över en weekend tycker jag du noga ska välja ett område att bo i och sedan koncentrera dig på det, så att inte en massa tid går åt till onödiga resor.

Många snackar om The Triangle som ett av världens hippaste områden just nu. Det har fått sitt namn av att den avgränsas av tre gator – Rua de São Bento, Rua do Poço dos Negros, and Rua Poiais de São Bento – och ligger mellan områdena Bairro Alto, Santos och parlamentet - längs den ikoniska spårvagnslinjen 28.

Själv är jag väldigt svag för den urgamla stadsdelen Alfama där gatorna är branta och smala och nästan vad som helst kan dyka upp.


Att ta sig till Lissabon

Flyg med TAP

Till Portugals charmiga huvudstad flyger man sedan direkt från Stockholm med portugisiska flygbolaget TAP eller Norwegian. Är du beredd att byta plan någonstans i Europa finns det förstås väldigt många andra möjligheter att välja på.

För de som bor i södra Sverige är självfallet Köpenhamn ett bättre flygplatsval.


Att ta sig runt i Lissabon

Ett väldigt bra sätt att ta sig fram i Lissabon är att promenera, men när benen blir trötta och värmen för intensiv finns det bussar, spårvagnar, bergbanor, tunnelbana och färjor att ta till.

Carris kör bussarna, spårvagnarna samt bergbanorna och de två sistnämnda är ju en attraktion i sig. Köper du en enkelbiljett på bussen kostar den 1,80 Euro. Spårvagnar kostar 2,85 Euro.

Tunnelbanan började byggas i slutet av 1950-talet och har nu fyra linjer, vilket många Lissabonbor tycker är på tok för lite. I de områden som den täcker är det dock ett utmärkt transportval. En enkelbiljett kostar 1,45 Euro.

Det finns också ett antal hamnar vid floden där det går färjor. På färjorna varierar priserna mellan 1,20-2,75 Euro beroende på färdsträckan.

Det finns också ett antal kort för att göra resorna enklare och billigare. Det smartaste för en turist är att köpa ett 24-timmarskort som gäller på bussar, tunnelbana och spårvagnar. Det kostar 6 Euro per dag, men måste dessvärre fyllas på varje dag. Vill man åka även färja på kortet går dagspriset upp till drygt 9 Euro.


Att bo i Lissabon

Valverde Hotel

Valverde Hotel

Vill du bo riktigt flott och romantiskt är Valverde Hotel ett bra val. Hotellet ligger på paradgatan Avenida da Liberdade och innanför den fantastiska 1800-talsfasaden är allt mycket noga utvalt. Så gott som alla inredningsdetaljer är designade och tillverkade i Portugal. På gården finns dessutom en pool, vilket är ganska ovanligt på hotell i Lissabon och väldigt skönt att ha tillgång till när värmeböljorna slår till. För de billigaste dubbelrummen på Valverde får man betala knappt 200 Euro per natt inklusive frukost under lågsäsong.


Sweet Lisbon Guest House

Sweet Lisbon Guest House är ett riktigt guldkorn. Hotellet ligger högt upp, men ändå nära floden i den urgamla stadsdelen Alfama. Det är enkelt, men väldigt snyggt inrett – betonggolv, vita väggar, stram design och en hel del skandinaviska teakmöbler från 60-talet. Det mesta är köpt på den portugisiska motsvarigheten till Myrorna. Ett rum med utsikt över floden kostar runt 90 Euro inklusive frukost, men det ger också en del ljud från trafiken, trots att det är 40-50 meter ner till gatan. De ljudkänsliga bör med andra ord be om ett rum åt andra hållet (de är dessutom billigare).


Vintage Vila Berta

På den korta, men helt unika, gatan Vila Berta (läs mer om gatan under rubriken ”Att göra i Lissabon”) återfinns en pytteliten lägenhet med två sovrum i ett av husen på den flotta sidan gatan. Lägenheten kallas Vintage Vila Berta och har ingen egen hemsida, men leta på www.booking.com så kommer du att hitta den. Den kostar lite drygt 100 Euro natten och rymmer 4 personer.


Home Lisbon Hostel

Vill du bo riktigt billigt är Home Lisbon Hostel ett utmärkt val. När du väl tagit dig in genom den rätt motbjudande entrén och förflyttat dig till andra våning möts du av ett mysigt hostel med trägolv, varmröda väggar och 86 bäddar i 15 olika gemensamma rum. Varje säng har ett tjockt draperi som ger lite enskildhet. Baren är öppen 24 timmar per dygn. Här kan du få en bädd för runt 15 Euro när det är som billigast och otroligt nog ingår då en bra frukost!


This is Lisbon Hostel

Ungefär samma prisbild erbjuder This Is Lisbon Hostel som också det är mycket populärt bland de yngre resenärerna. Här finns även dubbelrum för 50 Euro per natt. This Is har en stor terrass med utsikt över stan och för de som inte har sin laptop med sig och vill skriva långa mail finns det lånedatorer. Frukost ingår även här och vill man spara pengar genom att laga sin egen mat finns ett bra utrustat kök.


MY Angelisa

Lite annorlunda bor du genom att mönstra på MY Angelisa. Det är en yacht som ligger i Marina Parque das Nacoes, en liten, fin marina dryga halvmilen norr om centrum. Yachten ägs av ett fransk/portugisiskt par. De bor själva bor på båten med sin tonårsdotter. Båten har ingen egen hemsida, men finns förutom på booking.com också på airbnb. Inhägnad parkering och väl avstängd marina med passerkort och buss in till Lissabons centrum gör det praktiska livet enkelt. 120 Euro per natt inklusive enklare frukost kostar det, jag är dock övertygad om att det går att pruta på det.


Villa Cascais

Ett annat trevlig ställe en bit utanför Lissabon är Villa Cascais som ligger just i Cascais, som återfinns ungefär 20 minuters resa från centrala Lissabon. Hotellet inryms i ett 1800-talshus med utsikt över hamnen och var från början en berömd poets hem. Alla de 11 rummen flödar av ljus och har utsikt över havet. Häftigast är det rum som heter ”Grand Deluxe Sea View”, som har tre terrasser på översta våningen, 360 graders utsikt och egen badtunna. Det går att få ett rum för knappt 100 Euro under lågsäsong. Under högsäsong får man lägga på 50 Euro till.


Att äta i Lissabon


The Mill

Santa Clara dos Cogumelos 

En mycket speciell restaurang är Santa Clara dos Cogumelos. Den drivs av den italienske kocken Luigi Pintarelli och har den lilla egenheten att det är svamp i så gott som samtliga rätter. Det är magiskt gott och väldigt prisvärt. Själv provade jag bland annat det de kallar Perfect Egg, vilket är ett pocherat ägg med en ostkräm och tryffel. Uppföljare var den bästa vildsvinsbit jag någonsin ätit. Den hade sällskap av rökt svamp, färska fikon och söta körsbärstomater. Två förrätter, huvudrätt, dessert och ett par glas vin gick på 30 Euro!


Bairro de Avillez

Bairro do Avillez är en restaurang som drivs av stjärnkocken José Avillez. Han skriver kokböcker, har TV-shower och driver fem restauranger i Lissabon, men det här är en av de billigaste och det går faktiskt att få en varmrätt för drygt 10 euro.


Park Bar

Park Bar ligger ovanpå ett ganska oglamoröst P-hus, men när du väl hittat rätt (det finns ingen skylt…) och tagit dig upp med den skrangliga hissen bjuds du både på härlig grönska och fantastisk utsikt över Lissabon. Maten är enklare pubmat – typ hamburgare. Du hittar Park Bar på Calçada de Combro 58. De har ingen egen hemsida, men du finner dem på Facebook.


The Mill

Ett annat kul ställe med lite enklare barmat (sallader, soppor, mackor) är The Mill som drivs av det portugisisk/australienska paret Madeline och Paul. De serverar mat gjord på fräscha portugisiska råvaror med en tillagningstwist från down under. Kaffet är också bland det bästa du kan finna i Lissabon och på The Mill hittar du många Lissabonbor som umgås över ett glas vin.


Hello Kristof

Vill du känna lite hemlandsvibbar kan du söka dig till Hello, Kristof som är ett Skandinavieninspirerat café med kaffe, frukost och smörgåsar – testa gärna deras avocadotoast som är delikat! Många som kommer hit tar en kopp kaffe och slår sedan upp sin bärbara dator eller läser en av de många tidningar som finns att låna här.


Clara Clara Café

Om vädret är bra så är en annan mötesplats för digitala nomader Clara Clara Café. Det ligger i parken Jardim Botto Machado. Den är en riktig liten oas med vy över vattnet och enorma träd som ger behaglig skugga. Eftersom parken ligger väldigt öppet och rätt högt upp är det nästan jämt en fläktande vind här. Välgörande när det är riktigt varmt. Personalen är inte snabbast i världen, men väldigt trevlig.


Bar do Peixe

Vill lämna staden bakom dig för en stund skulle jag föreslå en tur till Bar do Peixe, som ligger vid Atlanten strax söder om Lissabon på stranden Moinho de Baixo i Sesimbra. Expressbussen med TST tar en knapp timme. Här får du fantastiska drinkar, härligt grillad seafood och en solnedgång som heter duga. Allt till musik vald av duktiga DJ:s. När solen gått ner dansar gästerna i den gyllengula sanden. Hittar du ingen annan att åka hem med är det taxi som gäller för att komma tillbaka till centrum sent på kvällen/natten.


Att göra i Lissabon

Lissabon är en stad där man ska lämna mycket tid för spontana händelser och infall. Promenerar du runt lite planlöst kommer du att stöta på alla möjliga oemotståndliga aktiviteter och upptåg.


Dansa på kyrktrappan!

Ett bra exempel på detta var när jag en sen onsdagskväll promenerade hem mot hotellet. Plötsligt hörde jag musik bakom kyrkan Igreja de Sao Vicente de Fora i Alafama. När jag svänger runt hörnet ser jag att musiken kommer från en liten CD-spelare som står uppställd på en stol framför kyrkporten. Det visar sig att det är ett hundratal portugiser i alla åldrar som med stort allvar dansar på kyrktrappan!


Castelo de Sao Jorge

Annars är den stora borgen Castelo de Sao Jorge, som ligger mitt i stan, ett bra ställe att börja på för att få en överblick över Lissabon. I morgon- eller kvällsljus blir det också väldigt fina bilder härifrån.

Vill du inte promenera hela vägen upp till borgen kan du förresten passa på att åka den klassiska spårvagnen nr 28, som mycket sakta och skramlande tar sig fram uppför branta backar och på smala gator. För övrigt är 28:an en utmärkt sightseeingtur.


Vila Berta

20 minuters promenad från borgen ligger en gatstump du inte ska missa om du är det minsta intresserad av gamla hus och stadsplanering. Den heter Vila Berta och byggdes när Portugal industrialiserades i början av 1900-talet.
Då behövdes mycket nya bostäder och ofta förtätade man i befintliga kvarter. Ett sådant kvarter i kvarteret kallas en ”Vila”. Just Vila Berta byggdes av en framsynt brasiliansk entreprenör med sociala visioner.


Enkla och flotta hus på samma gata

En sak han gillade var integration, långt innan det blev högsta mode bland stadsplanerare och politiker. Brassens metod var synnerligen pragmatisk, på ena sidan av gatan byggde han enklare hus med fyra lägenheter i varje och på den andra sidan flottare hus i tre våningar med fantastiska terrasser. På så sätt samsades de som jobbade på fabrikerna och de som bestämde över dem på samma gata. Metoden funkade bra enligt de som kan sin Lissabonhistoria. Man byggde också i otroligt hög kvalitet så husen är väldigt vackra och fortfarande helt i originalskick!


Att shoppa i Lissabon

Kakel i alla dess former

Var du än rör dig i Lissabon kommer du att stöta på kakel (azulejos på portugisiska) i alla dess former. Det sitter både på utsidan av husen och inuti dem. Plattorna säljs förstås på väldigt många ställen, men vill du titta på (och kanske köpa) antika plattor ska du bege dig till kakelexperten Dorey som har massor av plattor från 1600-talet och framåt.


Resebokhandel

Du kan också gå på upptäcktsfärd i resebokhandeln Palavra de Viajante. Här har de inte bara kartor och reselitteratur från hela världen, man ordnar ofta utställningar med reseanknytning och längst bort i butiken finns ett litet kafé där många sätter sig med en bok. Det är ett bra ställe att träffa andra reseintresserade.


Tebutik

Gillar du te ska du ta en sväng förbi tebutiken Companhia Portugueza do Chá på Rua do Poço dos Negros 105 och prata med argentinaren Sebastian, som kan allt och lite till om te. Han är särskilt förtjust i gröna japanska teer, så har du liknande böjelser kan du hitta en hel del spännande produkter här. De har ingen hemsida, men du hittar dem på Facebook.


Specerivaror

Vill du komplettera med lite lyxiga portugisiska dagligvaror till vettiga priser kan du hitta mycket spännande hos specerihandlaren Mercearia Poço dos Negros, som ligger lite längre upp på samma gata tehandeln, närmare bestämt på nummer 97. Här blandas butikens grannar, som köper det dagliga brödet, med turister som kikar på vinutbudet och sardiner av högsta kvalitet. Även här är det Facebook som gäller om du vill veta mer.


Loppmarknad

Du får inte heller missa den stora och urgamla loppmarknaden Feira da Ladra som går av stapeln varje tisdag och lördag i Alfama. Störst är utbudet på lördagarna, men tänk också på att vara där rätt tidigt, innan det blir för mycket folk. Precis som på de flesta andra loppmarknader är 80 procent av grejerna skräp, så det gäller att hålla ögonen öppna för det som inte är det. Vid lunchtid är allt utom skräpet sålt.

Av Clas Johansson