Ibrahim rycker in när det behövs

2013-12-04 12:00

Ibrahim Mustafa jobbar som Flygbussförare i Stockholm och har en så kallad disponibel tjänst som innebär att han rycker in där det behövs och ingen dag är den andra lik.

 Ibrahim Flygbussförare   Namn: Ibrahim Mustafa

Ålder: 50

Yrke: Bussförare

Bostadsort: Stockholm
     

Varför kör du buss?
Jag har alltid tyckt om att köra, träffa människor och att hjälpa till. 1999 såg jag en annons om att man sökte bussförare, där man gör allt det. Då bestämde jag mig för att ta busskort.

 

Du har en lite ovanlig roll på Flygbussarna, berätta om vad du gör!

Jag har det vi kallar en "disponibel tjänst”. Det ger väldigt varierade arbetsuppgifter. Jag finns redo att köra fram en ny buss om en av våra bussar blir full. Jag hjälper också till att lasta bussarna och agerar värd. Men jag griper även in om kollegor behöver hjälp med biljettmaskinen eller om en buss behöver flyttas eller fixas på något sätt. Jag är också lite mekaniker och lagar småsaker på bussarna. Det är väldigt roligt med ett så varierat arbete. På morgonen har jag ingen aning om vad som kommer att hända under dagen.


Vad är det bästa med att jobba på Flygbussarna?

Jag har de bästa kollegorna man kan ha och längtar till jobbet när jag är ledig! Jag brukar rekommendera Flygbussarna till andra och har flera kollegor från tidigare arbetsgivare som börjat här sedan jag kom hit 2006.

Sedan är det roligt att vara del av det första intrycket av Sverige för våra kunder. Bussföraren är ofta den första personen resenärerna pratar med. Man får både köra buss, agera lite guide samt svara på frågor och hjälpa folk att hitta.


Vilken är den mest oväntade fråga du fått?

Jag hade en kund som gärna ville ha med sin väska in i bussen vilket inte gick av säkerhetsskäl då den var för stor. Då frågade kunden om han fick åka tillsammans med sin väska i bagagegutrymmet. Det fick han förstås inte men han fick ta med det han behövde ur väskan och sedan lade vi den i bagageutrymmet som är in mot gatan och bussen stannade ingenstans på vägen.


Vilken är den roligaste resenär du haft?

En rolig händelse skedde när jag skulle köra till Skavsta från Stockholm. När vi strax skulle gå kom ett par springande. De tog upp en pappersbiljett och började vika upp den. Biljetten blev större och större och tillslut var den enorm. Vi börjar skratta allihop både kunden, jag, värden och passagerarna. Jag har aldrig sett en så stor biljett men den gick att scanna i läsaren. Så paret gick ombord och vi åkte mot Skavsta. Kunden förklarade för mig att de inte haft tillgång till några små papper så det fick bli en jätteutskrift.

 

Vilket är ditt bästa egna restips?

Dubai i Förenade Arabemiraten, det är mycket äventyr och intressanta byggnader och händelser. Världens högsta byggnad och största akvarium finns där och en vattenshow med vatten som sprutar upp ur en konstgjord kanal och belyses ackompanjerat till musik. Det finns massor av fascinerande äventyr man har till exempel byggt en ishall mitt i öknen. Vissa tider på året har de jättemarknader som folk reser till från hela världen och mycket musik och teateruppträdanden. Så jag rekommenderar att resa dit när marknaderna är.

 

Visa alla våra medarbetare